Na osnovu podataka koje je prikupio Republički geodetski zavod, početkom marta, najskuplje nekretnine se nalaze u Beogradu, a najskuplje zemljište - u Vojvodini.
biznis.telegraf.rs
Imam osecaj da ce i sledece 2024. godine kad cene budu pale i dalje
pisati kako su 2022. godine porasle cene stanova
Priliv para og gastarbajtera prošle godine je bio skoro 4.6 milijardi evra,a udeo stranih investicija 4,4 milijarde evra.Na to da dodamo i domaću ukupnu štednju građana od 12 milijardi evra, i preko 100 milijardi dinara,To je dovoljan novac, da održi cene nekretnina na nekom stabilnom nivou u dužem periodu.
Pa i ranije smo imali velike prilive iz inostranstva. Nekretnine se isplati kupovati kad su relativno jeftine i da bi im se ocuvala vrednost uoci inflacije. U momentu kad im je cena na samom vrhu, a recesija je na vratima, u vreme kad se uveliko uvecavaju kamatne stope, kad je rentabilnost izdavanja takodje na samom vrhu, sanse za dalji rast su skoro nikakve, a za pad vrlo solidne.
Niko ne spori da postoje ljudi sa puno novca, niko ne spori da su nekretnine dobra investicija i nacin za ocuvanje vrednosti novca, niko ne spori da postoji traznja ljudi da zive u velikim gradovima, narocito u Beogradu. Ali jednostavno su cene otisle toliko nagore da su postale prakticno nedostizne za vecinu ljudi, a samim tim i neodrzive, i pad cena je vrlo ocekivan.
Onaj ko je imao novca i ko je hteo da savuca vrednost novca u vreme korone i inflacije do sad je verovatno vec kupio nekretninu. Ko je mogao da uzme kredite kupio je stan dok su bili relativno jeftini i dok su bile jako niske kamatne stope. Sad je skupo uzimati kredit, a cene su ogromne, i ko god ima novca vise mu se isplati da saceka eventualni pad cena i u medjuvremenu skupi jos malo, nego da odmah ulozi u nekretnine, jer je veca sansa da ce cene pasti nego da ce mu inflacija pojesti novac u nekoj vecoj meri. Naravno, ko nema svoj stan, a treba mu krov nad glavom, za njega ima smisla kupiti stan i sad ako je u mogucnosti. Ali stan vise nije toliko isplativa investicija kao sto je bio. Ja bih uskoro mozda mogao da imam dovoljno ucesca za neki stan, i da uzmem kredit, ali nisam toliko lud niti da kupujem po ovim cenama, niti da se zaduzujem po ovim kamatama.
Ljudi ne kapiraju osnovnu sustinu restriktivne ekonomske politike, tj. kamatnih stopa. Njihov cilj je da se poskupi zaduzivanje, smanji stampanje novca i smanji potrosnja kako bi se time oborila traznja i potrosnja. Ako centralna banka povecava kamatne stope da bi smanjila traznju, sta mislite, kako to moze da utice na cene nekretnina? Tu se sve poremecuje. Mnogo je manje stambenih kredita, samim tim je mnogo manje i vezanih kupovina kesom, investitori teze mogu da dobiju kredite pa ce verovatno biti spremniji da barem u izgradnji smanje cene stanova (ranije su cene u izgradnji bile mnogo nize nego sad u odnosu na cenu na kraju),... Ljudi razmisljaju o drugim oblicima investiranja. Ako na zapadu padaju cene, a kod nas ne padnu, verovatno je veca verovatnoca da ce gastarbajteri (na koje se mnogi pozivaju) kupiti stan u inostranstvu nego ovde. Pa i nasi ljudi koji imaju para sve cesce kupuju stanove u drugim zemljama. Uz ovakve cene trziste ce se umrtviti i jedini koji ce moci da prodaju svoje stanove su oni koji su spremni da spuste cene. Mislim, videcemo sta ce vreme pokazati, za sad se ispostavlja da vec imam ozbiljan pad prometa, a verovatno uskoro i korekciju cena. Naravno, pad cena nece ici tako brzo, jer je potrebno vreme da prodavci koji su naduvali cene svojih stanova nece moci da ih prodaju dok ne spuste cenu, ali, ako ne bude bilo nekih nepredvidjenih okolnosti, pad je gotovo siguran.