Wolf
Intermediate
- Učlanjen(a)
- 29.05.2022.
- Pohvaljen
- 2.363
Vezano za cene nekretnina, ocekujem rast od 100 do 500%, kad je broj posetilaca sajta u pitanjuKakva su tvoja predviđanja vezano za cenu nekretnina do kraja ove kalendarske godine?
Salu na stranu, ako moram da se izjasnim i pogadjam, jos jedan kvartal minimalnog rasta/stagnacije, dva kvartala stagnacije i pocetak pada oko Q4.
Pritom ne mislim da to nuzno mora da se odrazi u brojkama za BG na sajtu/rgz izvestaju, jer je BW prica za sebe i rast BW-a moze da anulira pad u preostalih 9 opstina.
Pratiti pojedinacno opstine, ali i ostale vece gradove koji mogu da budu vesnici trenda. Slazem se sa @vradovic da je 3 meseca neki minimum da mozemo da kazemo da smo u nekom trendu.
Nije finansijski savet!
Ono sto ja ocekujem i cemu se pre svega nadam jeste bolja i veca ponuda, koja je vec evidentna na oglasima i kod investitora. Porastao je broj izgradjenih novogradnji koje nisu prodate, a stanovi u starogradnji se dugo zadrzavaju na oglasima, dok samo oni kupci koji spuste cenu jednom ili vise puta ostvare prodaju, po ceni nizoj od oglasene. Ovo je na uzorku od 20%(2000-2500 oglasa), bazirano na lokacijama gde ja pratim stanove. Da li ce se ovaj trend nastaviti, videcemo...
Mene licno je prosle godine, cak mozda i vise od cena, odvratila losa ponuda, ali i neizvesnost kada su kamatne stope u pitanju!
Bukvalno nema nikavog pravila, ako bih morao da pogadjam, ocekujem da ce broj ugovora u januaru biti veci YoY. Ruku na srce, prosli januar je bio bas slab, cak i za jedan januar. Za cene to je to otprilike sto pise sad, mozda ce biti malo manje.Pa naravno ovo se slazem sa tobom. Ovo je sad neki ekstremini oblik kapitalizma gde mora ono da si mega giga da budes iole ok.
@Wolf
Posto ti znas otprilike koliko se dopuni ugovora do kraja jel ocekujes da:
- januar bude na slicnom nivou kao 2022. godine (po broju ugovora)
- mnogo vise kapitala (Jan 2023. u odnosu na jan 2022) da udje u nekretnine u Srbiji u apsolutnom iznosu
- neki procenat rasta cena u odnosu na januar 2022. (kao sto se vidi na ovom malom uzorku).