Kako ono bese, lozicemo parket:
Bile šuplje priče, koristila se situacija i mešetari koristili priliku (a takvih u našem društu uopšte ne manjka).
A sama država je takođe doprinela tome, naročito ovi što kukaju non-stop po TV-u
Ali sa peletom se ništa ne dešava (može lakše da se skladišti i nema šanse da stovarišta spuste cenu, iako su im skladišta dupke puna). Iako je ove godine već zabeležen egzodus ljudi sa peleta na drva, ozbiljno rizikujemo da sledeće godine i ovi što su ostali pređu nazad na drva (a to je pogubno za ekologiju)
Naše društvo je u ozbiljnim problemima sa ovakvim trzistem nekretnina.
Nekretnine su samo jedan deo, ali nikako najbitniji. Pogledajte cene hrane... Sve je otišlo dosta, cene usluga isto. A kod nas kriza uvek dođe "kasnije" i mnogo se teže izvlačimo iz krize od zapadnih ekonomija.
Kao neko ko prati pomno i poljoprivredu, taj deo naše privrede je u ozbiljnoj krizi i pitanje je da li će se izvući uopšte. Skoro sve je u debeloj krizi, od stočarstva, prerade mleka, voćarstva... Eno do juče najprofitabilniji deo voćarstva - proizvodnja malina se nalazi pred rampom. Hladnjače su prepune jer je otupna cena bila i preko 5eur, a izvoz ne ide (izvozna cena je nešto oko 3eur). To je ogroman problem, ogroman gubitak (imajući u vidu i povećanje cena radne snage, svih inputa od struje, repromaterijala, kredita, prevoza, poreza...) - što implicira da će u narednih X godina cene malina ići nisko, da bi mogli da se pokriju gubici (malina se može čuvati duboko zamrznuta oko 2god bez osetnog gubitka na kvalitetu)
Ponavljam se kao papagaj, ali trenutno je tržište nekretnina kod nas veoma veoma "nestabilno" - tj ne zna se na koju će stranu ići. Moje mišljenje jeste da smo ušli u neki period stagnacije (jer proverom cena novogradnje koje pratim u zadnih 6-10meseci, znači projekti koji su krenuli 2022e) ne primećujem osetan rast, cene su stabilne, ali potražnja ipak opada polako (ranije su se stanovi razgrabljivali neverovatnom brzinom). Da li će cene krenuti na dole, teško je bilo kome od nas da prognozira.
Činjenica da dosta ljudi pere novac preko nekretnina, ali ogroman broj normalnih upumpava novac u nekretnine - jer na žalost, ne znaju šta drugo sa novcem, sve je postalo nestabilno. Mi se nalazimo na početku krize u Srbiji (vidi se po zaduživanju), dosta malog biznisa je počelo da trpi i da kreće borba. Onda ljudi vođeni trenutnim stanjem ulažu u stanove, kao neke "sigurice".
Ja, lično, mislim da je ovo dosta pogrešno - jer dosta nekretnina zvrji prazno, a to nikako nije u interesu. Verujem da će doći do većeg poremećaja, kada država krene sa još jačim oporezivanjem nekretnina (naročito praznih) u gradovima. A verujem da nam to predstoji, jer će država sigurno ući u ekonomsku krizu - a krpljenje rupa neće moći da se pokrije iz tekućih priliva.