Šta je novo?

Cene nekretnina

A je*** li ga, to je sve pitanje za milion dolara. Niko ne zna šta će biti sutra, Putin npr. potpiše primirje i aboliciju i već se brzo krenu vraćati Rusi svojoj matici.
Odnosno, Kina krene na Tajvan, rat eskalira, privreda stane, inflacija ode u nebesa, i možeš da prodaješ Mirijevo za 5K evra kvadrat, samo što niko neće imati da plati.
Ovo nažalost nije forum proroka i vidovnjaka, možemo samo da nagađamo, pretpostavljamo, analiziramo. I predosećamo :)
Ostaje surova činjenica da svako može da traži za nešto koliko god da hoće, a kad ljudi posle teške recesije postanu ko crkveni miš s rupom u džepu, onda ćeš bukvalno juriti ljude za rukav da nešto prodaš.
Ako to ne uspe, ostaje stara dobra metoda - kompenzacija. Stan za stan, kuća za kuću sa ili bez minimalne doplate.
Situacija trenutno izgleda tako da do nikakvog smirivanja neće doći, već isključivo do eskalacije. To se može videti po asortimanu oružja koje se šalje u Ukr.
 
Ukoliko dodje do toga, Putin proglasava pravu, ne delimicnu mobilizaciju. Ako zatvore granicu da niko zivi ne moze da izadje, bice manje-vise isto.
Ako ostane otvorena, ocekujemo treci talas Rusa u Srbiju, Bosnu i Crnu Goru. To onda znaci uvecane kirije, kao i cene nekretnina.
Naravno, mogu da biraju izmedju Balkana s jedne strane, i Kazahstana, Gruzije, Turske, UAE... ukusi su razliciti.
 
Postoji i ogroman 'rezervoar' Rusa u Gruziji koji ne mogu da produže boravišne dozvole na više od godinu.

Ali ogromne cene nekretnina, kako mi reče osoba u vlasti zadužena za IT (ne Jovanović, nego onaj drugi) već sprečavaju dolazak većeg broja IT stručnjaka u Beograd (i Novi Sad). Pa, moraće neko i u Lebane...
 
Pa sami su to uradili u vlasti iz svojih interesa i njima bliskim ljudima. U Lebane mozda bude u prolazu na par dana. Cinjenica je da smo mi u 90% slucajeva protocni bojler na putu za eu.
 
Vidim ove cene, i ne mogu da verujem. Otvorim halo oglase, i vidim da je istina da se dvosobni-trosobni porodični stanovi izdaju za 500+ evra u gradskom području, sa tek po nekim izuzetkom manje. U Holandiji je kada sam napuštao u tu zemlju cena iznajmljivanja stanova i kuća u milionskim gradovima i okolini bila 1200-2000 evra, a plata za doseljenika reda veličine 1500-2000 evra. Odnosno bez dve plate ne iznajmiš kuću/stan. Kupovina kuće/stana takođe te ceo sistem gura u kredit na koji 30 godina trošiš 40% plate, dovoljno razloga da ne planiraš budućnost tamo.

U Beogradu za one poslove koji su dostupni većini 400-600 evra, odnosno ako nemaš stan/kuću u vlasništvu, ili tipa bar odvojen sprat u roditeljskoj kući, ti si u užasnim uslovima. Vrtića nedovoljno, biciklom rizikuješ život, javni prevoz spor i bez reda vožnje, zagađenost na nivou Nju Delhija, pijace suptilno ukidaju, privatni biznis država guši, najskuplje gorivo među siromašnim zemljama Evrope i nemaš gde da parkiraš ako hoćeš kolima, zelenu površinu i dečje igralište retko ko ima u svom stambenom bloku, zgrade poređane tako da imaš buku saobraćaja na manje od 10 metara od prozora, nabijene zgrade tako da komšiji gledaš šta mu je u tanjiru, i za to da porodica potroši 50% svojih primanja, samo na stanarinu?

Veštački podignut sistem plata-cene, kako bi se neko hvalilo "evo stvarno smo jako povećali platu u evrima". Nekadašnja velika razlika u cenama u evrima sa Evropskom unijom je stvarno išla na ruku da vučeš pare privređivanjem na Zapadu u Srbiju, tipa gastarbajter koji gradi ili kupuje u rodnoj zemlji, frilenser, kamiondžija koji povremeno vraća i sebe i pare u Srbiju. Razumen onu manjinu koja je uspešna u nekom biznisu, razumem, i one koji su emotivno vezani za zavičaj, koji su lično-porodično vezani, ali da je isplativo ostati u Srbiji, ili vući kapital stečen u inostranstvu u Srbiju? Pre 10 godina je to i bilo isplativo, više nije!

Otkriću vam tajnu: boravak sa radnom dozvolom na godinu dana se u Belorusiji može dobiti kupovinom nekretnine, a ako kupite nekretninu vrednosti preko 150.000 dolara, odmah dobijate na 10 godina. Ako ste pre šest godina radili kao fizikalac u fabrici kartona za platu 250 evra sa rizikom da i taj posao izgubite, u Belorusiji ćete za dve godine dogurati do 900 evra platu bez rizika da taj posao izgubite. Hrana dva puta jeftinija nego u Srbiji, javni prevoz tri puta jeftiniji (u evrima), javni prevoz po redu vožnje, jeftin taksi, bezbedno za bicikliranje, gorivo za kola među najjeftinijim u Evropi, stopa nasilja i kriminala među najmanjima u Evropi, saobraćajna i socijalna infrastruktura koja prati urbani razvoj. Drugi način je da dođete preko braka, ali svaki ličan odnos nosi određeni rizik. Tada je iznajmljivanje stana u prestonici 200-300 evra, a u većim gradovima 100-200 evra. Cena nekretnina u prestonici sa metroom, prigradskim železnicama, i dominacijom trolejbusa u uličnom javnom prevozu, dovoljno izgrađenom bulevraskom infrastrukturom... 1000-1500 evra, a u drugim većim gradovima 600-1000 evra. Da, tačno je da sada tamo postoji ratna opasnost, iako je tržište nekretnina ostalo stabilno, bez velikog rasta ili pada.
Bilo bi fer reći da Belorusija ima jako veliku prednost u odnosu na ogromnu većinu zemalja u Evropi, uključujući Srbiju i Holandiju. Belorusija dobija rusku natu i gas po smešnim cenama, a čak i to što dobije ponekad ne plati. Da moraju da plaćaju tržišne cene, kao ostali, brzo bi im standard pao na nizak nivo, a nije ni da su sada nešto bogati.
 
Stiže nova tura rusa sa potpunom mobilizacijom.
Zna li se kada će se to desiti ?

Postoji i ogroman 'rezervoar' Rusa u Gruziji koji ne mogu da produže boravišne dozvole na više od godinu.

Ali ogromne cene nekretnina, kako mi reče osoba u vlasti zadužena za IT (ne Jovanović, nego onaj drugi) već sprečavaju dolazak većeg broja IT stručnjaka u Beograd (i Novi Sad). Pa, moraće neko i u Lebane...

Ako im je sve jedno gde stanuju jer i onako rade preko interneta neka ih i u Lebanama?

Nego što niste tom čoveku iz vlasti predložili da im obezbedi povoljan smeštaj u državnom aranžmanu, ako je privatno skupo ? Eto, mogli bi u Beograd na vodi ...
 
U Bnw se pored zakupa stana, plaća i održavanje zgrade (portir, čišćenje...oko 300 eura mesečno) ispravite me ako grešim u ceni. Tako da ako i platiš iznajmljivanje stana tamo od 700€ čekaju te dodatni ttoškovi.
 

Ja ovaj naslov tumacim ovako "u ocekivanju smo najezde Kineza koji ce da otvaraju razne magacine kod nas da odatle salju robu za ovaj deo sveta ukljucujuci i Evropu".
Realno 10-15 direktnih letova treba da otvore i da mozda pripreme narod na Kineski jezik da pocne da se koristi malo vise.
 
Nisu napisali detalje sporazuma. Eu i prc odavno imaju pregovore za slobodnu trgovinu i mislim da jos uvek nisu sklopili finalnu verziju. Ne znam kako ce uticati novi sporazumi na postojece bilateralne i multiratelarne sa EU. Valjda su nasi vodili racuna da nam iz EU ne lupaju neke packe.
 
Naleteh po netu na kalkulator za stambeni kredit npr u Austriji i Švajcarskoj. Npr na 30 godina, 20% ucesca, 100k evra.
Rata Srbija : 562
Rata Austrija: 397
Rata CH: 361
😅😅😅
Cisto poredjenje cene novca sam hteo da napravim. Za istu ratu u Srbiji dobijas 100k, u AT 140k, u ch155k evra.
Nekako mislim da je lakse prosecnom svajcarcu da uzme kredit od 400k evra, sa ratom od 1300-1400chf nego srbinu od 100k sa ratom od 562 😅
Ako gresim neka me neko ispravi
 
Koje kamatne stope si racunao za Srb vs Austrija vs Svajcarska.

Inace u Svajcarskoj su kreditni proizvodi nesto drugaciji.
 
"u ocekivanju smo najezde Kineza koji ce da otvaraju razne magacine kod nas da odatle salju robu za ovaj deo sveta ukljucujuci i Evropu"
"Realno 10-15 direktnih letova treba da otvore i da mozda pripreme narod na Kineski jezik da pocne da se koristi malo vise."

😵‍💫
Palma vodi celu operaciju na kineskom, leteći automobili izleću iz magacina, a gepeci puni pilećih nogica i svinjskih papaka 🤪
 
Koje kamatne stope si racunao za Srb vs Austrija vs Svajcarska.

Inace u Svajcarskoj su kreditni proizvodi nesto drugaciji.
U pitanju je online obracun. Nisam detaljno obradio kalkulaciju i racunao tacne procente.


Mozemo kasnije da nadjemo konkretnije. Ovo sam naisao usput
 
Ne pise kamata na ovom kalkulatoru i ko zna da li je osvezen.
Trebalo bi uzeti nas neki online kalkulator a od njih pokupiti samo kamatne stope na 30 godina i obavezno fiksne kamatne stope svuda pa uporediti.
 
Ne pise kamata na ovom kalkulatoru i ko zna da li je osvezen.
Trebalo bi uzeti nas neki online kalkulator a od njih pokupiti samo kamatne stope na 30 godina i obavezno fiksne kamatne stope svuda pa uporediti.
Slazem se. Samo sam izneo cinjenicu da cena novca nije svuda ista zbog rizika. Taj aspekt nismo pomenuli na forumu. Zato mi ostaje nepoznanica, zasto nasi gastarbajteri kupuju u Srbiji radi ocuvanja kapitala. Ovde je mnogo vise rizika, politicki, ekonomski, valutni, inflatorni itd. U krštenim zemljama Evrope, je moguce izvuci mnogo vise za isti novac trenutno. Ovde jedino ako su spremni na rizik mogu da kupuju drzavne obveznice npr. Mada za to treba da budes malo i pismen.
 
Vrh