milos78
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 15.03.2016.
- Pohvaljen
- 945
Dzabe istices ovde i izvinjavas se onima koji niti vide niti cuju.Nije mi namera bila da uopšte uvlačim Beč u ovu priču, jer to nije tema...
Namera mi je bila da istaknem, da ove cene, koje su takve kakve su - trebalo bi da prate i ostale sadržaje malo i infrastrukturu.
Da, cene su visoke, kada se pogleda grad i samo okruženje i ono što se dobija (infrastruktura, kvalitet života, sam standard)
Da li će biti pada cena, verovatno tj izvesno da da, za pojedine lokacije - ali ne očekujem da to bude drastičan pad za Bg, a neke lokacije više neće pasti (NBG i Stari grad uopsteno)
Ostatak Srbije (osim NS-a) će sigurno doživeti oštriji pad, tipa Niš gde je situacija sa infrastrukturom još katastrofalnija i gde cene nemaju ikakvih dodirnih tačaka sa zdravim razumom
Sto se tice pada cene, ne mislim da ce bilo koji grad ili deo grada biti izuzet, s obzirom da se stanovi ne kupuju za zivot vec kao investicija.
1. investicija da novac tj. ustedjevina ne izgubi vrednost
2. investicija radi izdavanja (stan na dan i slicno)
3. investicija radi dalje preprodaje
Mislim da manji broj ljudi od svih tih kupovina kupuje stan da u njemu zivi. Dakle ako nestanu investicioni kupci jer vise nema trenda rasta, a kamate u bankama postaju pozitivne, ili ce ulagati u nesto drugo, ili u nekretnine u inostranstvu ili ce najveci deo drzati orocen novac u bankama.
Ako broj kupoprodaja se prepolovi tokom 2023. nek neko izracuna kako ce da to utice na BDP. Pa onda krece zacarani krug pada... i onda nek neko izracuna koliko je nas dug u procentima BDP-a nakon toga...