Ne zivim u BG, niti planiram niti me to zanima 1%, ali je interesantno kako ne shvatas da podstanara zabole alatka to sto su tebe odrali kao ovcu za bolestno nerealnu cenu stana, za kvadrat koj je skuplji nego u Chicagu, a jos vise ga zabole za tvoj ROI, dakle to sto ti gledas cena kirije prema nerealnoj ceni stana to je tvoj problem, i zabluda, gledaj bolju investiciju ako ti je los ROI, cinjenica je da su dosli ovi nesretnici iz rusije i da ce njihovo surenje trajati jos neki mesec, ali onda ja ta prica gotova i vracaju se cene onda u normalu! A cene kirije mogu samo da se gledaju prema plateznoj mogucnosti podstanara, koj prima platu a ne obrce milione, jer da ima puno para nebi ziveo u tvom stancicu nego bi imao svoj, dakle realni normalni max je trecina plate, jer niko nece gladovati da bi tebi dao za tvoj stan,trecina plate max, a ostalo mu treba za hranu koja je sve skuplja, racune, zivot, a svi znamo kolike su plate u srbistanu pa onda racunaj sta je realna kirija.. Trenutno je bolestna i veca nego u Becu gde su plate 4, 5 puta vece ali i to ce proci.. A to sto je neko tebe odrao za stan daleko iznad njegove realne vrednosti, to je tvoj problem.. Kad odu ovi rusi, interesovanje za investicionu kupovinu stana ce proci, samim tim i cene stanova ce pasti, sada je ovo samo poslednja stvar sto odrzava ovu baloniranu cenu u zivotu kao na aparatima, inace bi krenuo pad kao sto je svugde u svetu u toku.. Ali valjda ce i tom ratu kraj pa da i ova zemlja stradija krene putem normalnog sveta
Bez uvrede, ali dosta vidim emocija u ovom postu i automatski diskreditujem bilo sta izneseno kao cinjenicu.
>cena kirije prema nerealnoj ceni stana
Ko kaze da je cena nerealna? Trziste sigurno ne.
>cinjenica je da su dosli ovi nesretnici iz rusije i da ce njihovo surenje trajati jos neki mesec
Opet, cinjenica jeste da su dosli, ali nije cinjenica koliko ce 'surenje' trajati - siguran sam da su ljudi u julu pricali isto, a sad smo vec u novembru, i da njihovom 'surenju' nigde kraja. Hocu precizan mesec, ako ne moze vec datum, kada ce 'surenju' doci kraj, u suprotnom tesko je shvatiti ovakve komentare ozbiljno.
>ali onda ja ta prica gotova i vracaju se cene onda u normalu!
Da bi se cene vratile u normalu, tj stanje pre marta 2022, moraju svaki rus i ukrajinac svi do jednog da odu, sto je malo verovatno. Takodje, izvor?
>A cene kirije mogu samo da se gledaju prema plateznoj mogucnosti podstanara, koj prima platu a ne obrce milione, jer da ima puno para nebi ziveo u tvom stancicu nego bi imao svoj, dakle realni normalni max je trecina plate,
Dosta gorcine se krije iza ovih reci, znam ljude sa slicnim rezonom "ja imam 200e za stan i to je to, ne zanima me", koji su u problemu ovih dana bas a tek ubuduce ce biti.
>a ostalo mu treba za hranu koja je sve skuplja, racune, zivot, a svi znamo kolike su plate u srbistanu pa onda racunaj sta je realna kirija
lol, mozda, a mozda i covek radi za 1500e u nekim konsaltinzima, IT firmama, i onda mu i stanarina od 600e ispada ta trecina plate.
>
Kad odu ovi rusi, interesovanje za investicionu kupovinu stana ce proci, samim tim i cene stanova ce past
Odlicno zapazanje, samo ovaj "kad" deo me malo buni. Da, stvarno kad ce otici? Zna li se sta? Mogu proci godine, a do tad ce vec neki drugi faktori da budu uticajni, i to mozda i u kontra smeru od ocekivanog.
Ljudima je nerealno da grad s losom infrastrukturom i realnim problemima kao sto je kvalitet vazduha bude ovoliko na ceni - nazalost, i meni je nerealno da fudbaleri zaradjuju milione godisnje, a doktori u nemackoj 4000-5000eur mesecno. Na zalost ili srecu, ja i mnogi koji misle kao ja se ne pitaju nista, i uprkos nasim jakim misljenjima, nista se ne menja ni u svetu medicine a ni u svetu fudbala po tom pitanju, ostaje samo kuknjava i kafanske price.
Trziste je pokazalo koliko sta vredi, a i budimo realni centar glavnog grada zemlje nije bas za svakoga - iako je do pre par godina to bio slucaj, to je samo bila anomalija koja nije kompatibilna sa ostatkom zapadne evrope i generalno sveta.
Siguran sam da i dalje moze da se nadju stanovi za pre-ruske cene po raznim zemljama jugoistocne azije, samo sto nije na kraj pameti ni rusima a ni nama da se selimo za stalno tamo.