Analiza iz 3 dela i 3 različitih staništa:
1. Kako smo stigli do toga da je potražnja mnogo veća od ponude?
Kad se pogleda celoukupna slika, income to price index, historical trends, itd čovek može da zaključi da je tržište nekretnina u Srbiji trenutno jedan precenjen balon. Naša dijaspora sada ulaže svoj novac u stanogradnju, za razliku od prošla vremena gde je taj kapital odlazio na kuće u rodnom kraju - sad se usmerio na stanogradnju. Drugi deo priče jeste pranje novca kroz nekretnine a treće je to što ogromna većina gradjana Srbije vidi stanove kao jedini mogući vid ulaganja kapitala (koji procenat ljudi u Srbiji ima hartije od vrednosti, obveznice, ili najobičnije ETFs i S&P500 Index Fund)? Dovoljno je pogledati koliko se manje kupuje poljoprivredno zemljište i koliko hektara/jutara/duluma ako si u tom fazonu, možeš kupiti za 45m2 Beograskog ili Novosadskog stana? Pritom, prodaja opada a cene sve jače, u zemlji gde nas ima 40-60.000 manje svake godine sa medijalnom platom od 455 evra. Kad se tržiste nekretnina posmatra isključivo kroz prizmu ponude i potražnje, dobije se slika da je Srbija zemlja ogromnog influxa gradjana i naglog skoka standarda, a u realnošću, mi i dalje živimo u mitu rentijerstva, gde želimo da izdajemo 3-4 stanova i da konstantno presipamo iz šupljeg u prazno - a ne daj bože da taj kapital uložimo u neku delatnost koja donosi dodatnu vrednost. Ja obožavam Srbiju, ali mi nismo London, New York, itd - i treba da prestanemo da kao Ameri 2007 i 2008 ubedjujemo ljude u "neprekidno Bull tržište" i "nema šanse da pukne tržište nekretnine"....mnogi će da se opeku i da se hvataju za glavu.
2. Kupiti Nekretninu sada u SRB za život: NE/možda
Najbolje su prošli ljudi koji su nasledili stan ili ga kupili ranih 2000tih. Primera radi, 2001 su moji kupili garsonjeru od 34m2 za 20.000 evra. Sada ispod 70.000 je ne bi dali. Za ljude koji jednostavno ne mogu da više žive u tudjem stanu sa 2-3 dece, ima smisla kupiti po ovim cenama pošto realno, ciklično tržište se uvek vrati, a za 10,15,20 godina nećete biti u minusu zbog toga što ste danas kupili stan u BG/NS itd. U suprotnom, ja bi čekao do 2024/2025, ako vam je trenutno stanje izdržljivo. Ako ste pogrešili u proceni, platićete 10-20% više nego danas u najgorem slučaju, a za to vreme ionako će te štekati novac pa će vam ta razlika u ceni biti prihvatljivija kao teret zbog loše procene. Ako su procene tačne, možete da pazarite nekretninu koja vam odgovora za 20-35% manje para nego danas.
3. Kupiti nekretninu sada u SRB kao investiciju: APSOLUTNO NE!
Ponuda na tržištu je katastrofalno smešna. To što se prodaje pod LUX kategorijama i cenama nema veze sa vezom. Bolji dizajn, raspored soba, i materijalizaciju imaju većina novih socijalnih zgrada u Austriji/Francuskoj u odnosu sa mnogim našim investitorima i projektima (cašt izuzecima kao što su West-65 recimo)
https://www.archdaily.com/173668/herzberg-public-housing-alleswirdgut-architektur. Nije mi žao platiti 5-7000 evra po kvadratu za kvalitet, ali otidjite do Milana da vidite šta znači luksuz - a ne ovo što se na našem tržištu servira. Drugo, za investitore, po ovim cenama kupujte po centru, presmešno je pazariti kvadrate u rakovici ili zvezdari za 2000evra+, periferija će najviše da nastrada tokom pucanja balona, dok su vam kvadrati po centru (iako skuplji) mnogo sigurniji ROI i investicija, što zbog održavanja vrednosti do mogućnosti izdavanja u turističke svrhe.
Za kraj, da dodjemo do toga zašto je katastrofalno
banalno ulagati sada u nekretnine u Srbiji očekivati neki solidan ROI. Uzmite ove 3 nekretnine u Čikagu:
1.
https://www.trulia.com/p/il/chicago/6157-n-sheridan-rd-6b-chicago-il-60660--2104721653
2.
https://www.trulia.com/p/il/chicago/4250-n-marine-dr-1411-chicago-il-60613--2103957980
3.
https://www.trulia.com/p/il/chicago/3950-n-lake-shore-dr-718-chicago-il-60613--2103954961
Možeš da kupiš stan u Čikagu od 90m2 sa pogledom na vodu (Lake Michigan), sa bazenom, teretanom, zajedničkim prostorijama, i full održavanje za 188.000 evra (2088 evr/m2). Zdraga je blizu njihovog najjačeg fakulteta, metro stanice, itd. Prosečna mesečna kirija u Čikagu je 2200$ (i to za 75 kvadrata). Održavanje u ovoj zgradi košta 528$ mesečno. To je nominalni godišnji ROI od 14.04%, a 1672$ mesečno ti ostane posle troškova. Ostali stanovi su još jeftiniji, od 120-180 soma evra, a svaki može da se takodje dobije i za manje novca pošto je potražnja veća nego "assesed value". Sada, za te pare, da li ima smisla uzimati stan u Srbiji i kiriju od 500$ ili stan u Čikagu sa neto kirijom od preko 1600$...