M
MalaPlava
Guest
Bar 20% sto je opet mnogo ali sa kamatama bake i velikim rizikom to je minimum
Za 20% ce padati godinama, nece to za par meseci. Meni trenutno ne deluje da ce pad poceti ni naredne godine. Kes kupaca ima i tamo gde sam zvao da se raspitam je ogromno interesovanje. Mislim da takvo interesovanje ne moze nestati brzo i odjednom.Bar 20% sto je opet mnogo ali sa kamatama bake i velikim rizikom to je minimum
Bez uvrede, ali ovo sam slusao i kad je kvadrat u centru bio 2200-2300e (u odlicnom, renoviranom stanju), pre godinu ipo, dve.Ja licno ne kupujem dok ne padne, ako ode gore onda necu ni kupiti... Jer u tom slucaju odustajem od kupovine a verujem da nisam jedina...
To je 2.800 €\m2 + PPDV umanjeno za nekih 20 €\m2.Znam da cete da me sad napadnete, ali moram da pitam. Da li je previse glupo kupiti sada garonjeru od 28m2 + 12m2 terase po ceni od 3060e sa pdv-om (terasa ne ulazi u cenu) u ulici na Vracaru izmedju Juznog bulevara i Gospodara Vucica? Kupovina bi bila u cilju iznajmljivanja. Neki savet, molim vas.
komentar na vest o cenama do 6k/m2 u Zagrebu:
Pogledajte prilog 145500
i pošto ništa nisam čuo o tom irskom krahu, ne mrzi me da potražim, te su ovo prva dva rezultata:
Pogledajte prilog 145501
House prices likely to increase in coming months despite 'significant' increase in supply
Banking and Payments Federation Ireland says housing supply must increase to improve affordability.www.thejournal.ie
Pogledajte prilog 145502
Property price index surpasses Celtic Tiger peak | BreakingNews.ie
House prices rose 13 per cent in the year to the end of Julywww.breakingnews.ie
An Irish property bubble is all too familiar to those living in the country. (...)
A major Ireland property crash began in 2008, with homes losing more than half their value through a consistent five-year decline.
Ovde nešto debelo ne valja. Kako dnevni boravak i spavaća soba ukupno imaju 17m2.Jeste visoko prizemlje, ali je nova zgrada u pitanju. Ima garsonjera i na prvom spratu, ali onda bi mi terasa bila 2 kvadrata i ulazila bi u kvadratutu od tih 28m2. Ovako ne placam terasu i ne bi mogla sobica da se odvoji. Investitora znam od pre i da dobro gradi. Terasa inace gleda na neku vilu koja je podosta udaljena. Izvinite ako nisam dobro postavila screen shot.
Pogledajte prilog 145504
Zato jer je to garsonjera. Za mene je pravljen predlog i kao opciju mogu da izvucem malu sobicu ukoliko zelim. Ne moram, ali posto je za izdavanje, mozda nekom bude bas ovako odgovaralo. Moze i da ne bude tog zida koji odvaja malu sobu.Ovde nešto debelo ne valja. Kako dnevni boravak i spavaća soba ukupno imaju 17m2.
Važno je pronaći sebi neki balans, svako ti dobro želim, hvala na iskrenom odgovoru! Mene selo vuče, rad me ne plaši, ali sam propustio neke bazne veštine pa nisam suguran kako bi to sve izgledalo … nedavno mi neki kolega iz Graza pokazuje snimke na kojima obara debla, vozi traktor, podiže neki trem, ostao sam impresioniranЈа одавно не размишљам инвестиционо, односно то ми је секундарно. Посвећен сам улагању у личну срећу, и чулна задовољства. Радим ко коњ и дружим се са ашовом и мотиком, и то ме испуњава, а још ако уберем који плод тог рада... пуна капа.
Има их пуно који од тог рада могу и да живе, или да им то буде инвестиционо улагање. Ја сам одвећ неозбиљан за тако нешто.
Ako samo plaćaš tih 28 M2 3060 €\m2, a terasu dobijaš gratis, onda je to sasvim podnošljiva cijena.Jeste visoko prizemlje, ali je nova zgrada u pitanju. Ima garsonjera i na prvom spratu, ali onda bi mi terasa bila 2 kvadrata i ulazila bi u kvadratutu od tih 28m2. Ovako ne placam terasu i ne bi mogla sobica da se odvoji. Investitora znam od pre i da dobro gradi. Terasa inace gleda na neku vilu koja je podosta udaljena. Izvinite ako nisam dobro postavila screen shot.
Pogledajte prilog 145504
Svaka cast na ozbiljnoj analizi, sve je tacno 100%Cene u Irskoj su se zaista bile prepolovile izmedju 2008. i 2012:
Ireland Property Crash | Will House Prices Drop In Ireland?
With prices at all-time highs, will an Irish property crash hit the market as interest rates rise across Europe? Read on…capital.com
Izvod iz teksta:
Cene su tek sada, 15 godina kasnije, dostigle nivo iz 2008.
Dok je lako razumeti emotivna ocekivanja i navijanje ljudi koji zele da kupe stan za zivot ali su preskupim cenama istisnuti sa trzista, nisam siguran pod koju vrstu dijagnoze potpada selektivno razmatranje ili ignorisanje cinjenica i slepo navijanje "moze biti samo skuplje".
- Da se moze ocekivati da na dug rok (10, 15, 20 godina) nekretnine nominalno budu samo skuplje, to nije nikakva informacija - sve je na dug rok nominalno skuplje (priroda monetarnog sistema).
- Da se moze ocekivati da na dug rok nekretnine budu realno skuplje (u odnosu na druga dobra), nije nuzno tacno - na nekim trzistima i u nekim periodima jeste bilo, u drugim periodima i na drugim trzistima nije.
- Da nekretnine i na kratak i srednji rok (1-10 godina) mogu biti samo skuplje je ocigledno netacno - eto i primera Irske od pre 15 i 10 godina. Ko je kupio 2008. preplatio je duplo i izgubio pola vrednosti za pet godina.
Dakle, pitanje je da li je ovo slican trenutak. Sva ostala pitanja i primeri su samo zamajavanje.
Svi realni parametri trenutno u pogledu broja transakcija, kretanja kamatnih stopa, kretanja globalne privredne aktivnosti, kretanja drugih finansijskih trzista ukazuju da bi mogao biti. S druge strane, svi kontraargumenti su neozbiljni:
- Cene su porasle x% u poslednjih y godina - Rast u proslosti nije prediktor rasta u buducnosti. Ocigledni primeri: rast nekretnina pre 2008, rast berze i kripto pre 2022.
- Cene ce rasti jer inflacija - CPI je mera rasta potrosackih cena, ne cena investicionih dobara. Dok je CPI uzleteo u 2022, cene investicionih dobara su u ogromnom padu (berza -20%, kripto -60%).
- Cene ce rasti jer bezanje od inflacije - Ovo je najozbiljniji argument, ali: Investicioni kupci koji parkiraju kes u nekretnine cine samo deo trzista i nema razloga ocekivati da ce njih sada biti vise nego do sada. S druge strane, kreditnih kupaca ce biti manje, sto znaci ukupno manju ukupnu traznju, a ona kao takva znaci i manje investicionih kupaca (jer su oni motivisani rastom cena, koji dolazi od ukupne traznje). Takodje, rast kamatnih stopa na stednju ce takodje zadrzati deo kesa u bankama.
- I prosle godine je neko pricao da ce cene padati pa nisu - I 2008. je neko pricao da ce cene rasti. Ne znam na osnovu kojih informacija je neko prosle godine nagadjao sta ce biti sa cenama, ali prosle godine su kamatne stope bile na minimumu, promet rastao, privreda rasla, berza na +30% za godinu dana. Danas je sve znatno drugacije. Poslednji trenutak kada je imalo smisla predvidjati pad je bilo prolece 2020, i pad bi se tada i desio da nije pokrenuta stamparija. Sada je stamparija stala i ne vidim koji zec moze da izadje iz sesira.
- Cene na dug rok rastu - Cene svega na dug rok rastu. Ali na dug rok smo svi mrtvi.
Ja bih zaista voleo da cujem neki ozbiljan kontraargument.
Poslednji trenutak kada je imalo smisla predvidjati pad je bilo prolece 2020, i pad bi se tada i desio da nije pokrenuta stamparija. Sada je stamparija stala i ne vidim koji zec moze da izadje iz sesira.