Postoji tu razliciti aspekti od onoga da je stanogradnja pokretac ekonomije Srbije i deo gde se dobar deo koruptivnog novca i stice (dozvole i sl) do toga da se novac od korupcije trosi (ljudi koji zive od korupcije i to ne samo od stanogradnje, nisu ljudi sa duhom za kreiranje posla i nove vrednosti) pa trose novac na stanove. Deo dijaspore je upumpao znacajan novac u Srbiji od pocetka Covida za uglavnom nove i skuplje stanove obzirom da je doslo cudno vreme gde nigde nije sigurano a u dosta zemalja mere protiv Covida su bile znacajno stroze i dosta judi je htelo odstupnciu negde gde je relaksiranije (ne kazem bolje, nego relaksiranije) po pitanju Covid mera. Postoji grupa ljudi koji imaju solidno placene poslove i koji vecinom rade na Novom Beogradu i tu onda prosto nemate drugu opciju nego da kupite stan na Novom Beogradu da kao bracni par ne bi gubiili po 4 sata dnevno da bi otisli i vratili se sa posla. ( Svako po sat u jednom pravcu ) i ako imate kao par 3 slobodna sata vremena imate nesto sto se suvim zlatom placa. I zato je Novi Beograd toliko precenjen. U isto vreme, mi smo nacija sa procecnom staroscu od 43.5 god, i gde je gomila dobrih mastora otisla iz Srbije i svako ko sada bilo na gradilistu ili za sopstvenu rekonstrukciju trazi majstora ima ozbiljan problem da ga uopste nadje i da niko sada ne moze da pregovara o cenama sa majstorima vec morate da prihavatite cenu koja se trazi jer prosto drugog majstora nema. Rokovi sada nisu tema o kojoj mozete da pregovarate, ali ono sto mene izludjuje da kvalitet kao kriterijum uopste ne postoji i da se sve mora prihvatiti tako kako jeste jer bolje nema. Zato u Beogradu gotovo da nema novogradnje gde nema ozbiljnih problema i koliko god su starogranje raspale gradjevine sa fasadama koje se krune ili otpadaju, lifovima koji se stalno kvare ili ne rade, u isto vreme ovaj forum je samo jedan od pokazatelja da skoro svuda curi u garazama, ima problema sa krovovima, losim instalacijama itd. Znam dosta ljudi koji imaju stanove u tzv super lux novijim zgradama, svuda ima neki problem i svuda se nesto non stop krpi. I ja sam kupio tzv. super lux novogradnju pa sam zavrsio sa dva sudska vestaka i dva advokata da isterujem zavrsetak stana koji kasni 20 meseci od ugovorenog roka. Sve se to zavrsava, uz ogroman gubitak vremena i novca, konstantne pretnje svake vrste. Beograd se raspada, kako starogradnja a iskreno to isto mislim i o novogradnji. To sto je nesto nasminkano, ne znaci da je kvalitetno. Te price o super lux, kvalitetno, premijum, to je obicna budalastina. Znam za novogradnju na Dorcolu gde je kvadrat 7000 eura gde je statika lose uradjena. Mogu sada da prodjem kroz vecinu novogradnji sa detaljima, ali ce Igor uredno obrisati post obzirom da ima dosta sponzora sajta. Najveci promasaj je kupovina stana u Beogradu (imao vec 2 stana, jedan tzv super premijum kod Hrama, nikada curenje u garazi nije reseno, sada im curi krov, predracun 18 000 eura na 10 stanova). Sretna kupovina svakome ko mora da kupi i posebna sreca investicionim kupcima. Zanimljivo da se niko ne bavi sta ce biti sa porezom na izdavanje stanova (koliko ga ljudi placa) i sa cenama infostana i elektricne energije. Znam da ima oko 40% ljudi kojima je i ovo sada skupo, ali zasto bi se stitilo onih 60% koji mogu da plate punu komercijalnu cenu? Da li razmisljate odakle ce se vracati krediti koje ova Vlada uzima kao da sutra ne postoji? Izdate obveznice R. Srbije su prodate za samo 30% od ukupno emitovanih, kamata je bila 6.8 %. Da li znate da ce morati da se sklopi sporazum sa MMF om i da ti razgovori nece biti prijatni i da ce to voditi ka zamrzavanju plata i penzija, verovatno ne ove ali tokom sledece godine? Kako ce se to odraziti na porez na nekrenine?