@marketwatcher
Ne, nije rekla kazala. Ziveo sam i radio u Italiji dugo godina, supruga i sin mi zive tamo i imam svoj stan u Djenovi. Za Svajcarsku ne znam ali za Italiju i Srbiju znam.
Nisam ekonomista vec inzenjer ali matematika mi jeste jaca strana.
Situacija u zemljama juzne evrope je slicna kao u Italiji (Spanija, Grcka, Portugal, takozvane zemlje PIGS) - dakle losa.
Ono sto ti ne mozes da znas ako nisi pripremao obracune plata je da u Italiji postoji dvostruko zahvatanje od plata sto u Srbiji ne postoji, i o tome se vodi javna polemika jer su izbori za dvadesetak dana.
Evo ti primer koji sam vec dao gore.
1) Da bi isplatio neto platu od 1000 evra, poslodavac mora da isplati u Srbiji oko 1650 evra; 40% uzme drzava - porezi i doprinosi (-650 evra) i to je to - koeficijent 1.65 ukljucuje poreze i doprinose radnika kao i porez na teret poslodavca (poprilicno nizak). Ukuno fiskalno opterecenje poslodavca je 650 EUR.
2) Da bi isplatio neto platu od 1000 evra, poslodavac u Italiji mora tebi u "busta paga" da isplati oko 1750 evra (drzava od tebe uzima -750 evra - porezi i doprinosi radnika); ali povrh toga mora drzavi da uplati jos dvaputa toliko - oko 1450 evra - i taj novac ne ulazi u bruto platu vec se vodi kao porez na teret poslodavca i veoma je veliki. Dakle ukupno fiskalno opterecenje poslodavca je 750+1450=2200 EUR.
Sada majstore podeli 2200 sa 650 i gle - magicno dobijes broj 3.38. Dakle nije 3, vec 3.38 puta veci ukupan porez na istu neto platu. Za neto platu od recimo 1500 EUR zbog progresivnih stopa ovaj odnos je jos veci.
Porez na profit preduzeca: u Srbiji zavisno od oblika 15-20%, u Italiji 40-60%. Dakle opet x3.
Ogroman deo BDP-a Italije jede korupcija, naduvane cene javnih nabavki itd. koje su nezamislive za Srbiju i zemlje centralne i istocne Evrope. Dakle ti imas situaciju da mali broj milijardera i multimilionera (Benetton, Agnelli, i sl.) drzi ogroman kapital dok vecina stanovnistva gladuje. Evo ti jedan veoma dobar primer. Benetton drzi veliki deo autoputeva u Italiji (Autostrade per l'Italia) i dere sa drumarinom (4 puta skuplja po kilometru od SRB). Znaci uzme milijarde evra na putarini. Zatim fingira odrzavanja tih puteva, vijadukta i tunela koje zapravo ne odrzava uopste ili samo "sminka". Dakle istrese milijarde fiktivnim firmama koje ne rade nista a registrovane su ko zna gde i tako opere milijarde koje ti uredno vidis u BDP-u. Gradjanin Italije nema nista od tog naduvanog BDP-a jer sve ode u dzep Benettona, plus sto onaj sto je baksuz pogine kad se srusi autoput-most u Djenovi (pre 4 godine izginulo ih 40-setak).
Da su plate 4 x vece u Milanu nego recimo u Beogradu ja nikada ne bih ni otisao iz Italije, a otisao sam da ne bismo ziveli bednije nego vecina ljudi u BG iako smo i supruga i ja inzenjeri sa iskustvom. Dakle ti koje "znam"u Italiji su moje bivse kolege, prijatelji, supruga, itd. itd. i to velika vecina Italijani (ne stranci) i naravno ja. Covece, ljudi sa juga Italije idu u Albaniju da rade kao gastarbajteri. To sto je BDP Italije x4 u odnosu na Srbiju ne znaci da su plate x4 jer oni pokradu duplo vise (koliko god to zvucalo neverovatno).
Sto bi rekao Sloba: mozete da mi verujete, a i ne morate da mi verujete. Meni je svejedno.
Da rezimiram, ne znam licno kako je u BG jer ne zivim tu vec 20 godina (ali planiram da se vratim vrlo uskoro) ali ono sto vidim (a cesto sam u BG) je da ljudi u BG-u zive bolje od stanovnika velikih gradova PIGS-a a svakako losijie od zemalja Beneluxa, Skandinavije, Nemacke/Austrije, Francuske. I to je to.