Ovdje je puno ekonomsko-finansijskih analitičara u pokušaju koji se gadjaju nekim stručnim terminima, uglavnom engleskim. O nekretninama veze sa životom nemaju. Misle da gruba gradnja košta 150 €\m2, a ključ u ruke 400 € i da je skoro sve preko toga investitorska pljačka. Kada im se pokuša objasniti da to nije baš tako i šta sve ulazi u cijenu kvadrata, kao i argumentacija zašto možda cjene neće padati, onda počnu uvrede. Njima je Zakerbergov twit uzročno-posljedično vezan sa cijenama nekretnina kod nas i pad, ma kakav pad, kolaps, samo što nije.
Slažemo se svi mi da je situacija dosta nepredvidljiva, da ima naznaka dolaska kriznog vremena, ali to nužno ne mora da znači pad cijena nekretnina kod nas.
Ja sam svjedok brojnih realizacija kupoprodaje u poslednjih 5-6 dana u Herceg Novom, po cijenama koje su veće nego ikad.
Šta će se desiti sa cijenama ako Rusko Ukrajinski konflikt se naprasno okonča?
Ja nisam pisao o kljuc u ruke, ali sam pisao o sivim fazama npr i rekao ko ne veruje da kontaktira:
I da proveri koliko kosta siva faza (znaci na vama je samo da obezbedite lokaciju).
Posto pricas sta sve ulazi u cenu kvadrata, hajde baci racunicu ovde konkretno koliko izlazi sta - pisao si u postu kasnije sve i svasta (a ne ide tako kod svih), ali uvek pricas kako je to sve skupo, kao da niko ne zna matematiku - taj sav troska se deli po broju stanova (podzemna garaza, lift i slicne stvari).
Ili da zanemarimo sve to - objasni mi sledece (primer NS investitora) - zavrsen objekat nesto vise od standardnog kvaliteta gradnje je bio 1400 eur/m2 kada je bio vec useljen, a par meseci kasnije 2100 eur/m2. Jel im skocila cena materijala koji su kupili pre godinu dana? Da li im je skocila cena placa koji su kupili pre 2.5-3 godine? Jel mozda ipak kvalitet u pitanju - od useljenja se sam od sebe poboljsao?
Pa koje cene i forum uopšte ti pratiš ako ne možeš da prodiskutuješ cene u Bgd...ako se sve to kod tebe svodi na berzanske indekse, faktore, trendove i uopštene priče onda mrka kapa!
I šta se bilo koga tiče čije si ti lupetanje tamo negde komentarisao...nejasan si!
Tržište nekretnina činimo svi mi koji smo na njemu, i čine ga faktori kao što su Kvalitet, Funkcionalnost, Koncept, Dizajn, Stil, Lokacija itd itd a ne indeksi, trendovi i sl...bar ne u velikoj meri. Jer se svi ti trendovi i indeksi dobrim delom svode na MEŠETARENJE i HOHŠTAPLERAJ malo većih zapadnih igrača od domaćih ćelavih investitora koji su usput za njih mala deca!
To što je Standard klasa podložnija tim psihološkim i mešetarskim uticajima, nikako ne znači da je to pravilo za sve klase nekretnina
Objasni onda bar kako su ti alavi investitori koji prodaju Standard kao Premijum samo na osnovu Lokacije i Lickanja, uspeli da prevare dobar deo kupaca sa tržišta...a tržište kao što kažeš diktira cene jel tako?
Diskutovao sam cene u NS od pocetka i bilo je par clanova koji su takodje pricali o cenama u NS, tema je "cene nekretnina", a ne cene nekretnina u BG, a i ne razumem zasto ti smeta diskutovanje o cenama u NS, a sa druge strane pises gluposti poput toga kakvo je vreme na Zlatiboru danas...
Ja ni u jednom trenutku nisam spominjao neke nekretnine u BG niti komentarisao iste, jer nisam upoznat kakav je kvalitet gradnje, vec sam pricao o "lux" nekretninama u NS koje nemaju ni podno grejanje, ni toplotne pumpe, koje imaju uzane hodnike gde jedva prodjes do stana kada nosis nesto...
Kako su uspeli da prevare dobar deo kupaca sa trzista? Koliko ljudi je verovalo Slobi, koliko npr. sada veruje Vucicu? Jednostavno, postoji trenutak kada se ljudi "osveste" ili ih nesto osvesti... Takodje kriza nije izlazila na videlo i bila je zataskana... Uporedi samo malo porast cena od 2021. do sada, pa onda se vrati i uporedi prethodne godine - sada je jednostavno situacija drugacija i cak i ako investitori mogu da prevare kupce, kupci sada imaju vece troskove + krediti (kamate) ce rasti...
Opet kazem - ne govorim da su sve nekretnine prenaduvane (nisam ispitao BG trziste i nemam nameru), ali govorim da ce doci do drasticnog pada potraznje zbog ekonomske situacije, a pad potraznje dovodi do pada cena, a to ako ne verujes, to je tvoj problem, jednostavno se nisi dovoljno edukovao kako stvari funkcionisu...