Šta je novo?

Cene nekretnina

Ne znam za vas ali ja spadam u onu grupu o kojima sam pričao. Iskreno meni je gore u odnosu na 2021. Ako računamo realnu kupovnu moć, vratili su me na 2018 godinu. I to uz individualne promocije & povećanja. Da sam ostao na istom mestu to bi bila 2016 godina.
Ono što je meni bolje danas je što tada nisam imao ove druge izvore prihoda. Ali jbg, valjda se nešto pametno radilo i investiralo u protekloj deceniji.
Ali ako gledamo samo platu i šta može realno da se kupi nije išlo po godinama 2022, 2023, 2024, 2025 nego unazad 2021, 2020, 2019, 2018.
Što se tiče narednog perioda, nisam optimističan jer vidim koliko državi treba novca i koliko se koristi inflacija za izbore koji nas uskoro očekuju. U principu od kada su krenuli da dele kovid pare, tada je krenulo nizbrdo jer tada je prestalo da važi da novac zavisi od znanja i veština za moju kategoriju ljudi. Od tada samo saving mod. Investiramo par stotina miliona evra u saving modu.....jer nam je inflacija razvalila troškove, prihodi ostali cenom u ugovoru regulisani isti a profit pojeden.
Jbg takav ti posao. Tesko je sa konja na magarca.

Ako odeš na pijacu I kupiš samo sezonakog voća I povrća koliko da ti stane u obe ruke, to je već 10k. Nakon toga sedneš, popiješ kafu ili neki od onih sveže ceđenih sokova što se sad prodaju na pijacama, to izađe više nego što si mogao uštedeti na kesama za smeće. Kod nas se ljudi fiksiraju na neki artikal I onda kao u Metrou je jeftiniji. Jeste, ako imas restoran I ekonomijom obima mozes da ostvaris odgovarajuću ustedu. Ovako, ljudi se zamolaćuju štednjom a realno curi na sve strane. Ja se osećam daleko bolje od kada sam smanjio unos hrane, na moji 190 cm I 90 kg 2000 kcal je optimalno. Ne verujem da deca od 7 godina treba da imaju ni blizu toliki kalorijski unos. Isto tako, meso je ok ali ne svaki dan, riba, povrće, leguminoze to je zdrava osnova. Pohovano, prženo I puno trans masti treba apsolutno izbaciti iz ishrane.
Ja dok sam trenirao i bio u peak formi, na mojih 193cm i tadasnjih 103kg sa relativno niskim mastima, trebalo mi je oko 2700 kalorija da odrzavam tu kilazu i misicnu masu, a on pise da mu treba 3000 kalorija, a predpostavljam da ne trenira i da se ne trosi toliko, dete 2000 kalorija, ja tolko sad jedem da se ne gojim od kad ne treniram, sta sve napisa covek

Jbt na ovoj temi sve neki nad ljudi, 2m, 100 kila misica, deca nadprosecna i vrlo aktivna, zivotne potreba kao za kingkonga, stan u centru pod obavezno, prasetina i vo za svaki rucak, druzenje sa rokfelerom, fitnes zene. Ljudi oladite malo i shvatite da to nije prosek i da vi sve gledate iz vaseg nadljudskog narcisoidnog ugla. Ja razumem da je onda sve malo. Pravi beogradski elitizam i odvojenost od realnosti i mogucnosti.

Jbt na ovoj temi sve neki nad ljudi, 2m, 100 kila misica, deca nadprosecna i vrlo aktivna, zivotne potreba kao za kingkonga, stan u centru pod obavezno, prasetina i vo za svaki rucak, druzenje sa rokfelerom, fitnes zene. Ljudi oladite malo i shvatite da to nije prosek i da vi sve gledate iz vaseg nadljudskog narcisoidnog ugla. Ja razumem da je onda sve malo. Pravi beogradski elitizam i odvojenost od realnosti i mogucnosti.
Ljudi hoce da jedu pravi komad mesa umesto pastetu, leba i mleko. Sram ih bilo, bestidnici jedni nezahvalni.

Ljudi hoce da jedu pravi komad mesa umesto pastetu, leba i mleko. Sram ih bilo, bestidnici jedni nezahvalni.
Pa svi ovi primeri pokazuju da se danas moze tako jesti i sa prosecnim prihodima. Ono sto je nekad bio standard za imucnije danas je ocigledno prosek.

E sad jbg nekima krivo sto prosek moze da jede ko i oni a oni nisu otisli na nivo gde jedu u Babarogi svake nedelje.

Ljudi hoce da im pravi komad mesa dodje na vrata serviran da ne prekidaju zabavu u PS5. Jer sta tu ima nenormalno, to je samo normalan zivot i prezivljavanje.
Tako izgleda razmazenost ljudi na ovoj temi.

Mariks, Defke, kolumbaja i ostali. Dajte svoje 800e kalkulacije ili koliko god ste naveli. I ovi što troše 500e. Ali po stavkama

Ne vodim evidenciju na tom nivou ali mi se tvoja kalkulacija čini ok. Mislim da ja imam veće troškove jer ne ulazem vreme u optimizaciju troškova, jurenje akcija itd. Primetio sam da je pijaca postala mnogo skuplja nego ranije a češće je skuplje uzeti voće i povrće na pijaci nego u Maksiju, Lidlu... Ranije za dve hiljade kupim solidno, sad me ni pet hiljada ne pokrpi.

Za gorivo i kola recimo meni su troškovi veći, dva auta, a ja samo za moj sipam mesečno 150+e, pa tu su onda dve registracije, dva servisa godišnje itd. U restoran odemo par puta mesečno, rodjendani Bogu hvala isto tako par komada mesečno, žena stalno naručuje nešto za ćerku i sebe, tu nemam nikakvu evidenciju niti nameravam da uvodim finansijski nadzor. Ali rekao bih da tvoj obračun troškova ima smisla za prosečan kvalitet i potrošnju.

E sad ne znam što si mene naveo konkretno, nemam uopšte problem da obrazložim bilo šta što sam ovde pisao. Očekivano, neko se slaže, neko ne, ne zanima me ni da nekog ubeđujem, svako ima svoju percepciju. Ne slažem se da je sve crno i da ide na crnje i gore i da treba kolektivno da udaramo glavama u zid jer smo neminovno propali. Opet to je lična percepcija i kad se fokusiras samo na to samo to i vidiš, nikako nije eto objektivna realnost. Isto važi i za drugi ekstrem samo ružičaste naočare. Nešto između je najbliže realnosti i izbalansirano. I ja se trudim da nađem taj balans, nisam savršen ali se čuvam ekstrema. Tebi sam već rekao, suviše crno gledaš i siguran sam da te to ograničava.

Velika je razlika da li je taj komad mesa pileci batak/svinjetina/junetina ili dry aged ribeye steak za svaki dan.
Ljudi hoce da im pravi komad mesa dodje na vrata serviran da ne prekidaju zabavu u PS5. Jer sta tu ima nenormalno, to je samo normalan zivot i prezivljavanje.
Tako izgleda razmazenost ljudi na ovoj temi.
Ps. Ako moze kalkulacija kako je to pasteta jeftina kilo vs kilo. Dakle kilo pastete vs kilo pravog mesa.

Poslednja izmena:
Evo jedan mali savet za ustedu na hrani.
Kupite sanducar i napravite dobru ostavu i onda kada se neka akcija pojavi kupujte stvari na veliko.

Tako kupujem kese za smece na veliko u Metrou, isto tamo kupujem i Gaudu sir oko 1000 dinara kg, zatim pecenice oko 2000 kg (ali jako dobra Valjevac pecenica, bolja nego Pikok rezani u lidlu koji je 3000+ dinara, na vece kolicine moze da se dobije i bolja cena) itd... isto toalet papir, razne zimnice, smrzuto povrce, meso itd...moze da se kupuje na ovaj nacin.
Pre neki dan sam kupio 15kg smznutog graska u Lidlu (volimo da jedemo grasak sa mesom) - 1kg je bio oko 140 dinara. Frikom grasak je 160dinara 400 grama.
Na tom jednom proizvod je usteda oko 4000 dinara (na par meseci doduse, jer niko ne pojede 15kg graska za mesec dana).

Moze lagano da se ustedi 100-200 evra mesecno bez nekog stresa, cak je i lakse jer ne moras da ides u prodavnicu svako malo.

Pogledajte prilog 255569
Bravo, evo i ja da dodam nesto. Blizu mi je kvantas i isao sam cesto tamo sa drugarom koji je uzimao 1/4 do 1/3 robe koju kupimo. Nazalost on je odselio pa sad idem povremeno jer vecina stvari se kupuje na veliko odnosno na kutiju ili gajbu i to nam je previse. Recimo da sam pre par mesec dana kupio 10kg grozdja - hamburg za 1200 dinara kad je na pijaci bio 250 din/kg. Ako neko zeli mozemo da se organizujemo jednom u dve nedelje i kupimo zajedno. Trosi se do 45 minuta vremena. Ide se ili petkom oko 22-23 ili vikendom oko 7, 7:30.
Ovo nije samo zbog ustede u novcu vec je i u vremenu. Kupis, skladistis i ne ides na pijacu svakih par dana.
Da, na kvantasu imas i neke proizvode koji se kupuju kao i na pijaci, zrnasto, orašasto, suvo voće itd

Poslednja izmena:
Onda neka ne cudi cena stanova. Ljudi Beograd gledaju kao raj. To je narativ koji se servira. To je prava tragedija ovog naroda. Ti lepi mali gradovi su opustoseni i propali, mladi su prinudjeni da idu za Bg i ostave i porodicu i prijatelje. Onda dodju ovde pa shvate koliko manji grad ima prednosti pogotovu za mlade porodice, jednostavno laksi je za zivot.

Ne slažem se da je sve crno i da ide na crnje i gore i da treba kolektivno da udaramo glavama u zid jer smo neminovno propali. Opet to je lična percepcija i kad se fokusiras samo na to samo to i vidiš, nikako nije eto objektivna realnost. Isto važi i za drugi ekstrem samo ružičaste naočare. Nešto između je najbliže realnosti i izbalansirano. I ja se trudim da nađem taj balans, nisam savršen ali se čuvam ekstrema. Tebi sam već rekao, suviše crno gledaš i siguran sam da te to ograničava.
Veliki je problem kod nas sto je misljenje o svemu postalo politicko pitanje. Zato toliko puta i kazem da za objektivnu analizu treba udaljiti od dnevne politike.

Ti ako kazes da je standard porastao ti si za Vucica, iako su to ono, proverljive stvari, nije ono postojanje vanzemaljaca pa verujes ili ne verujes. Ako si ispravan opizicionar ti ne smes da prihvatis da je ista pozitivno u zemlji, jer ako prihvatis Vucic je pobedio lol.

U takvom dogmatickom okruzenju ti sitna ‘neverovanja’ peglas sve vecim i vecim dok ne krenes da zivis u nekoj paralelnoj realnosti koja je podjednako karikatura kao i svet u kome zive babe i dede koje gledaju samo Informer (koje gledas sa visine).

I onda dodjes na ovakvo mesto gde jos ima ljudi koji se trude da se ne prepuste potpuno ludilu i nije ti jasno kako to moze tako, kakvi bre podaci i provera zna se sta je istina, mora da su placeni lol.

Mene zanima jelovnik (+hemija- dezodorans, sapun, prašak, pelene, pavlovićeva, tablete za sudove, prašak za veš itd) i kupovina porodice od 4 člana gde sve sami spremaju sami a da mogu to zaista ispod 100k mesečno. Bez restorana i bilo koje kupovine odeće, vrtića, tehnike, nameštaja itd.
Preko ovog osnovnog idu računi oko 200e u proseku. Gorivo 100e. Održavanje automobila sa registracijom oko 50e mesečno. Vrtić+ trening za decu 50-100e.
Pobogu, pa samo za pelene za bebu (5-7k rsd samo neka kake lepo 🙂) i hranu i to što bebe jedu baš malo ide oko 100e mesečno.
Kvalitetna hrana za porodicu baš može da bude skupa, kao i za bebe.
To što se navodi u potrošačkoj korpi je verovatno najgoreg kvaliteta, od hemije preko hrane za koju ne znam kako je uopšte dobijena dozvola da se prodaje.
Razlika izmedju kvalitetne hrane/hemije može biti i kao kod nekretnina.
Slično se zove, a cena x2/x3.

Evo moj savet za uštedu - za kućnu hemiju gledajte DM proizvode, instalirajte njihovu aplikaciju da dobijete još neki popust. Proizvodi su im jako dobri, a često dosta jeftiniji nego ekvivalenti proizvodjača koji su naširoko poznati. Sredstva za čišćenje stakla, kuhinje, kupatila, čak i dzogeri, krpe... Po mom mišljenju sve je dobro.

Ako se ispuni pola ovoga sto predvidjaju, mislim da ce skociti cena efikasnih kuca na do 1 sat od grada sa bar 10 ari placa.
Ljudi ce morati da se prilagode novoj, nagoloj promeni tj da preguraju šok. Ne smem da zamislim kako ce sve to izgledati na NBG ako zaista poraste broj nezaposlenih ...

Ne vodim evidenciju na tom nivou ali mi se tvoja kalkulacija čini ok. Mislim da ja imam veće troškove jer ne ulazem vreme u optimizaciju troškova, jurenje akcija itd. Primetio sam da je pijaca postala mnogo skuplja nego ranije a češće je skuplje uzeti voće i povrće na pijaci nego u Maksiju, Lidlu... Ranije za dve hiljade kupim solidno, sad me ni pet hiljada ne pokrpi.

Za gorivo i kola recimo meni su troškovi veći, dva auta, a ja samo za moj sipam mesečno 150+e, pa tu su onda dve registracije, dva servisa godišnje itd. U restoran odemo par puta mesečno, rodjendani Bogu hvala isto tako par komada mesečno, žena stalno naručuje nešto za ćerku i sebe, tu nemam nikakvu evidenciju niti nameravam da uvodim finansijski nadzor. Ali rekao bih da tvoj obračun troškova ima smisla za prosečan kvalitet i potrošnju.

E sad ne znam što si mene naveo konkretno, nemam uopšte problem da obrazložim bilo šta što sam ovde pisao. Očekivano, neko se slaže, neko ne, ne zanima me ni da nekog ubeđujem, svako ima svoju percepciju. Ne slažem se da je sve crno i da ide na crnje i gore i da treba kolektivno da udaramo glavama u zid jer smo neminovno propali. Opet to je lična percepcija i kad se fokusiras samo na to samo to i vidiš, nikako nije eto objektivna realnost. Isto važi i za drugi ekstrem samo ružičaste naočare. Nešto između je najbliže realnosti i izbalansirano. I ja se trudim da nađem taj balans, nisam savršen ali se čuvam ekstrema. Tebi sam već rekao, suviše crno gledaš i siguran sam da te to ograničava.
Hvala na odgovoru. U principu potvrdio si ono što sam napisao. 1300-1500e je potrebno za porodicu van Beograda za osnovne troškove. U Beogradu je to i više za nekih 300-500e.
3000e nije neka posebna plata na nivou porodice bez plaćanja kirije da bi omogućila kupovinu nekretnine pri tekućim cenama i kamatnim stopama.
A 3000e mesečno na nivou porodice ima baš mali broj ljudi. Tako je počela diskusija u vezi prihoda i troškova.

Mesecima zovem burazera sto radi za minimalac da mu kazem da mu je bolje iz dana u dan, kazem rekli mi ljudi sa foruma, on zamisli hoce da se posvadja sa mnom, kaze, sto me mrzis be bate
Jel to hoces da kazes da je danas gore nego 90-ih i 2000-ih ?
Posto je o tome bio moj post.

Hvala na odgovoru. U principu potvrdio si ono što sam napisao. 1300-1500e je potrebno za porodicu van Beograda za osnovne troškove. U Beogradu je to i više za nekih 300-500e.
3000e nije neka posebna plata na nivou porodice bez plaćanja kirije da bi omogućila kupovinu nekretnine pri tekućim cenama i kamatnim stopama.
A 3000e mesečno na nivou porodice ima baš mali broj ljudi. Tako je počela diskusija u vezi prihoda i troškova.
Pa ne znam sta smo onda dokazali.

Porodica sa prihodima od 3000e ima daleko vise nego pre kovida npr. A iz ove racunice vidimo da takvima ostaje komfornih 1000e za ratu kredita, sto je nekih 250k kredit a to je i po ovim cenama dosta stana.

U takvoj situaciji ovakve cene ne treba da cude.

Evo moj savet za uštedu - za kućnu hemiju gledajte DM proizvode, instalirajte njihovu aplikaciju da dobijete još neki popust. Proizvodi su im jako dobri, a često dosta jeftiniji nego ekvivalenti proizvodjača koji su naširoko poznati. Sredstva za čišćenje stakla, kuhinje, kupatila, čak i dzogeri, krpe... Po mom mišljenju sve je dobro.
Slazem se skroz. Meni je u kuci vecina stvari DM ne ni zbog cene vec zbog kvaliteta. Posle njihovog toalet papira svi ostali su ko smirgla npr. Cak im jeni pesak za macke bolji od svih dostupnih u Pet Centru recimo.

[
Ako se ispuni pola ovoga sto predvidjaju, mislim da ce skociti cena efikasnih kuca na do 1 sat od grada sa bar 10 ari placa.
Ljudi ce morati da se prilagode novoj, nagoloj promeni tj da preguraju šok. Ne smem da zamislim kako ce sve to izgledati na NBG ako zaista poraste broj nezaposlenih ...
Niko ne zna šta će biti. Naročito ne bih verovao još jednom u nizu AI stručnjaka koji prognozira kolaps civilizacije za par godina kad naprave AGI... A da naprave AGI pa to tek niko ne zna koliko je blizu i da li je uopšte moguće sa trenutnim nivoom tehnologije. Naravno CEOovi AI kompanija pričaju da je sve to jako blizu, jer jmaju direktan interes za tako nešto. Slivaju se milijarde jer svi veliki igrači hoće da ostanu u trci.

Čuj NBG, šta li će da se desi sa centralnim Londonom I Menhetnom 😃

A zamislite tek kada dostignemo fuziju pa beskonacna energija za sve 🤯

Evo pricaju da ce za 10 godina poslednjih 50 godina.

Kaže odvojenost od realnosti gde oni koji su kupili diplome određuju i kradu i naše dece i njihovih unuka...nekaznjeno...Kurve gde se dice i ubica koji slobodno setaju... Dajte ljudi ...budimo i mi takvi...jaja i paštete ...pustite korpe i ono sto vidite i osetite...

Vrh