Šta je novo?

Cene nekretnina

Kakve budale, trebali su da zaključaju svoj narod da procvetaju i naučno i ekonomski, svakom ko se buni da ga proglase teroristom i stranim plaćenikom i Bog da ih vidi.

Ni Tesle ni Jokići ne bi bili ono što jesu da važe neka tvoja pravila, koja hvala Bogu ne važe i nadamo se da neće nikada. No, ne vredi objašnjavati robovlasniku da mu robovi zaslužuju život. Budi mi pozdravljen :sesir:
Kad ne mozes da kontriras (ili razumes) izrecenim argumentima, onda izmislis sta je drugi rekao. Srecom pa se moze sve procitati unazad.

Inace najveci problem sa kijim se Poljska suocava je upravo depopulacija i izuzetno nizak fertilitet (prosle godine najnizi u Evropi), i nije ti bas primer kakav mislis da je. Sreca pa ih Ukrajinci sad malo cupaju.

To je sada stvar balansa za mahom sve evropske zemlje. Ako se ne uvozi radna snaga, suocavaju se sa povecanom depopulacijom. Sa druge strane, bezbednosno su na dobitku.
I dalje mislim da je to odlican primer za nas, jer su imali slicne izazove, koje su resili veoma uspesno.

Kad ne mozes da kontriras (ili razumes) izrecenim argumentima, onda izmislis sta je drugi rekao. Srecom pa se moze sve procitati unazad.

Inace najveci problem sa kijim se Poljska suocava je upravo depopulacija i izuzetno nizak fertilitet (prosle godine najnizi u Evropi), i nije ti bas primer kakav mislis da je. Sreca pa ih Ukrajinci sad malo cupaju.

Da, sreća pa se može pročitati unazad da se vidi ko je ko i ko ne kapira. Budi mi pozdravljen :sesir:

To je sada stvar balansa za mahom sve evropske zemlje. Ako se ne uvozi radna snaga, suocavaju se sa povecanom depopulacijom. Sa druge strane, bezbednosno su na dobitku.
I dalje mislim da je to odlican primer za nas, jer su imali slicne izazove, koje su resili veoma uspesno.
Slazem se, dobar su primer za uspesnu tranziciju. A sada ce biti i upozorenje za ono sto se desava kada gubis stanovnistvo pri skoro punoj zaposlenosti.

Da, sreća pa se može pročitati unazad da se vidi ko je ko i ko ne kapira. Budi mi pozdravljen :sesir:
Eto slazemo se na kraju

Čekajući kuću za 50k na 35km Bgd

Opština Obrenovac (sela), opština Grocka (sela, 30 min do Terazija isto kao što su Pazove na 30 min), Barajevska sela, Mladenovac sela bliža autoputu (45 min). Na severu i zapadu nema (npr Surcin sela).

Uglavnom nisu oglašene, mora se otići, raspitati kod lokalaca. Uglavnom je zemljište uknjiženo, kvadratura delimično ili neuknjižena i potrebno je neko ulaganje. Sve zavisi ko šta želi. Već sam pisao da te kuće uglavnom targetiraju keš kupce u tom iznosu koji nemaju ili misle da u skorijoj budućnosti neće imati kreditnu sposobnost, a imaju veštine da nešto samostalno poprave ili srede po kući

IMG-aaaf0ffb04abb4912ff9ce8b8b603fd0-V.jpg

Opština Obrenovac (sela), opština Grocka (sela, 30 min do Terazija isto kao što su Pazove na 30 min), Barajevska sela, Mladenovac sela bliža autoputu (45 min). Na severu i zapadu nema (npr Surcin sela).

Uglavnom nisu oglašene, mora se otići, raspitati kod lokalaca. Uglavnom je zemljište uknjiženo, kvadratura delimično ili neuknjižena i potrebno je neko ulaganje. Sve zavisi ko šta želi. Već sam pisao da te kuće uglavnom targetiraju keš kupce u tom iznosu koji nemaju ili misle da u skorijoj budućnosti neće imati kreditnu sposobnost, a imaju veštine da nešto samostalno poprave ili srede po kući
Srecno sa tim kucama.

Znam te kuče su od 50m2..zidane blatom....trska na plafonu...bez odvojene izolacije..prozori drveni dupli iz 1967...bez kupatila...voda u dvoristu samo...iskljucena struja..niko ne zivi....Bolje kupiti plac nego tako nesto popravljati...

Znam te kuče su od 50m2..zidane blatom....trska na plafonu...bez odvojene izolacije..prozori drveni dupli iz 1967...bez kupatila...voda u dvoristu samo...iskljucena struja..niko ne zivi....Bolje kupiti plac nego tako nesto popravljati...
Kupujes lokaciju ako ti odgovara ima ono što tražiš tipa u grockoj pogled na dunav itd.I postojeću kuću bager skloni za jedan dan ako čuvaš neki materijal onda 2 dana . Prijatelj kupovao sad u cg kuću spustio cenu sa 210 000 na 165 000 evra vidio na oglasu locirao kuću dosao preko komšija direktno do vlasnika...
Ko traži naći će ko samo kuka nece

Kupujes lokaciju ako ti odgovara ima ono što tražiš tipa u grockoj pogled na dunav itd.I postojeću kuću bager skloni za jedan dan ako čuvaš neki materijal onda 2 dana . Prijatelj kupovao sad u cg kuću spustio cenu sa 210 000 na 165 000 evra vidio na oglasu locirao kuću dosao preko komšija direktno do vlasnika...
Ko traži naći će ko samo kuka nece
Bilo je priče o postojećoj pristojnoj kući za 50k, ne o rušenju kuće i pravljenju nove. Zato je to napisao. Dakle pristojna kuća u kojoj može da se živi i bez nekog preteranog ulaganja, uknjižena. Za sada za 50k to nema.

Bilo je priče o postojećoj pristojnoj kući za 50k, ne o rušenju kuće i pravljenju nove. Zato je to napisao. Dakle pristojna kuća u kojoj može da se živi i bez nekog preteranog ulaganja, uknjižena. Za sada za 50k to nema.
Kaže mi komšija iz zgrade prekoputa (Landmark residence) da su počeli na stanarskim grupama da oglašavaju garaže za 50k. Zaista mi je u domenu naučne fantastike da se nađe kuća koja je zidana od čvrstog materijala, sa prozorima koji dihtuju, krovom koji ne porkišnjava, svim instalacijama i priključcima i sve to za 50k EUR...Od radova potrebno krečenje? to naprosto nije realno. NA kraju krajeva, ljudi su živeli u kućama od trske i blata vekovima, to što su danas standardi u smislu kvaliteta stanovanja podigli ne znači da je moguće naći upotrebljive kuće za kikiriki.

Чини ми се да цене издавања станова значајно падају, бар у НС. Калкулишем већ неко време око куповине, али сада се период поврата инвестиције примакао на 35 година у просеку. Преко 600 огласа за издавање гарсоњере, са ценама од 180 до 300 Е, намештене, у најбољим деловима града (до 3,5 км од строгог центра), с тим да их је преко 2/3 са ценом 200-250 Е. Да ли је разлог блокада факултета, Руси или нешто треће, имало би смисла анализирати, али чини се да ће уследити пад. Добио сам понуду од неких продаваца за 10% нижу од цене пре месец дана, али сад сам озбиљно прикочио. Изгледа да је на реду циклус раста злата, физичко злато (кованице и полуге) расте буквално на дневном нивоу.

Чини ми се да цене издавања станова значајно падају, бар у НС. Калкулишем већ неко време око куповине, али сада се период поврата инвестиције примакао на 35 година у просеку. Преко 600 огласа за издавање гарсоњере, са ценама од 180 до 300 Е, намештене, у најбољим деловима града (до 3,5 км од строгог центра), с тим да их је преко 2/3 са ценом 200-250 Е. Да ли је разлог блокада факултета, Руси или нешто треће, имало би смисла анализирати, али чини се да ће уследити пад. Добио сам понуду од неких продаваца за 10% нижу од цене пре месец дана, али сад сам озбиљно прикочио. Изгледа да је на реду циклус раста злата, физичко злато (кованице и полуге) расте буквално на дневном нивоу.
Cene izdavanja ne da se blago smanjuju, već su u slobodnom padu, rekao bih od kraja `23. Medjutim, nešto drugo je zamimljivo, ljudi i dalje danas pišu kako su cene izdavanaj preskupe. @enfario, iako su dokazano pale 20%+ u centralnim delovima BG. Narodu se nikada ne može ugoditi, čak i kada bi moglo da se živi u full renoviranom stanu na Dorćolu za 500 EUR, našao bi se neki pametnjaković koji bi rekao da je i to puno...

Poslednja izmena:
Kaže mi komšija iz zgrade prekoputa (Landmark residence) da su počeli na stanarskim grupama da oglašavaju garaže za 50k. Zaista mi je u domenu naučne fantastike da se nađe kuća koja je zidana od čvrstog materijala, sa prozorima koji dihtuju, krovom koji ne porkišnjava, svim instalacijama i priključcima i sve to za 50k EUR...Od radova potrebno krečenje? to naprosto nije realno. NA kraju krajeva, ljudi su živeli u kućama od trske i blata vekovima, to što su danas standardi u smislu kvaliteta stanovanja podigli ne znači da je moguće naći upotrebljive kuće za kikiriki.
Evo jedne upotrebljive :)

Stvar sa tim kucama je sto su cene naucna fantastika, jedino sto vredi je plac (ako ima sve prikljucke). Mnogo je isplativije naci neku ruinu sa dobrim placem i poravnati bagerom te spustiti montaznu ali ne lezi vraze, vlasnik misli da njegov velelepni dvorac para vredi (mozda u nekom vremenu kada je bio u nivou projekta).

Да ли је разлог блокада факултета, Руси или нешто треће, имало би смисла анализирати, али чини се да ће уследити пад.
Kombinacija uslova. Dosta studenata je obnovilo godine, niko ne zna na sta ce ovo da izadje a i Rusi polako curkaju napolje (licno znam 3 primera gde su se dve porodice vratile u Rusiju a jedna otisla u Tursku)

Добио сам понуду од неких продаваца за 10% нижу од цене пре месец дана, али сад сам озбиљно прикочио. Изгледа да је на реду циклус раста злата, физичко злато (кованице и полуге) расте буквално на дневном нивоу.
Ko zna sta ce da bude, opasno se kuva svuda.

Zlato ima zlatnu njuškicu za anticipaciju inflacije, ali i :poop: drugih vrsta. Mislim da Kina masovno kupuje, ali i druge države. Vrlo zanimljivo da pompezno najavljeno prebrojavanje zaliha u Fort Knox-u koje su najavili Trump&Musk, nikada nije sprovedeno.

Siguran sam da se iza kulisa dešavaju prljave stvari, i da ćemo kao obični građani biti suočeni sa svršenim činjenicama.

Da li neko može da proceni trenutni ROI s ozbirom na trenutnu silaznu putanju kirija? Meni izgleda kao da se tu upravo obaraju vremenski rekordi.

Post- 2022 investicioni kupci će krenuti da prave štampače od kartona u cargo-cult stilu 🙏, i ujedno da bodu igle u AI voodoo-lutkicu da se ne bi rezala radna mesta.

Svi se držite kao pijan plota. OK priznajem da sam pogrešio. Ne padaju troškovi za 90% na 30 min od BGa ali sigurno padaju na 60-70% znači za 150-200k možeš da nađeš lepu kuću novogradnju ili stan na 30min od BGa. To nema u NL. U tome je bila poenta. Da na Zapadu ako se malo mrdneš ne padaju cene toliko da se bukvalno troškovi prepolove. Pod troškovima mislim trošak za nekretninu. Ostale cene - hrane i režija su iste svuda sa malim varijacijama i spadaju u prihvatljive granice.

Svi se držite kao pijan plota. OK priznajem da sam pogrešio. Ne padaju troškovi za 90% na 30 min od BGa ali sigurno padaju na 60-70% znači za 150-200k možeš da nađeš lepu kuću novogradnju ili stan na 30min od BGa. To nema u NL. U tome je bila poenta. Da na Zapadu ako se malo mrdneš ne padaju cene toliko da se bukvalno troškovi prepolove. Pod troškovima mislim trošak za nekretninu. Ostale cene - hrane i režija su iste svuda sa malim varijacijama i spadaju u prihvatljive granice.
Ovde se cesto pise o tome kako u Srbiji negde bogu iza nogu mozes naci jeftinu nekretninu, a u Svajcarskoj, Holandiji, ili ne znam ni ja gde ne mozes. I to se navodi kao prednost Srbije, a ustvari je pokazatelj koliko smo bedni u ekonomskom smislu.

U razvijenim zemljama poput Holandije su cene nekretnina cak i u manjim i udaljenijim mestima velike zato sto cak i u tim malim i udaljenim mestima mozes da imas jako kvalitetan zivot. Mozda ne mozes da imas neke cari velegrada, ali mozes da zivis u uredjenom malom mestu i radis u lokalnoj firmici za 3k evra. U Srbiji to ne mozes, van Beograda i ostala 3/4 veca grada ti jedva mozes da nadjes i posao za 500 evra. Zato su cene takve kakve jesu.

Isto vazi i za izdavanje nekretnina. Bila je prica kako u Srbiji kad iznajmljujes nekretninu ti je dobijes sa namestajem, dok na zapadu dobijas gole zidove, bez namestaja, a cesto i bez parketa i slicno, pa kad se uselis moras da sam kupujes parket i namestaj ili da selis iz prethodnog stana ili da otkupis od prethodnog stanara koji je tu ziveo. I to se navodi kao prednost zivota u Srbiji, a ustvari je pokazatelj da mi nismo toliko pozeljni za zivot koliko te zapadne zemlje. Znaci, ljudi su spremniji da zive u zemlji gde iznajmljujes stan bez parketa i namestaja, nego u zemlji gde imas i parket i sav namestaj. Ok, jeste ta cinjenica da uglavnom moras da imas opremljen stan za izdavanje nesto sto je postalo uobicajeno, ali da je traznja za nekretninama u Beogradu velika kao sto je u Amsterdamu ili nekom drugom gradu, stanodavce bi bolelo uvo da opremaju stan. Ovako moraju, jer traznja za stanovima nije toliko velika kao na zapadu.

Evo, idite npr. u neko malo nerazvijeno mesto i objavite negde da trazite smestaj. Dobicete brdo ponuda za smestaj po niskim cenama, opremljene stanove, i sa stanodavcima cete uglavnom moci sve da se dogovorite. Jasno je i zasto. A probajte da to isto uradite u nekoj evropskoj metropoli? Nekad ni sa parama necete moci bas lako da nadjete smestaj. E Beograd je samo tu na tom spektru negde izmedju Surdulice i Amsterdama.

Tako da, ukratko, kao sto rekoh, sve ono sto se navodi kao prednost Srbije/Beograda je vrlo cesto pokazatelj lose ekonomske situacije i nedostatka perspektive, a ne prednost.

Poslednja izmena:
Ako nije tajna,od kojih si prodavaca dobio nizu cenu,naravno ako su investitori u pitanju?

U razvijenim zemljama poput Holandije su cene nekretnina cak i u manjim i udaljenijim mestima velike zato sto cak i u tim malim i udaljenim mestima mozes da imas jako kvalitetan zivot. Mozda ne mozes da imas neke cari velegrada, ali mozes da zivis u uredjenom malom mestu i radis u lokalnoj firmici za 3k evra. U Srbiji to ne mozes, van Beograda i ostala 3/4 veca grada ti jedva mozes da nadjes i posao za 500 evra. Zato su cene takve kakve jesu.
Delimično si u pravu. Mada možeš više manje i u skoro svim manjim gradovima po Srbiji da imaš isto tako kvalitetan život u uređenim gradovima (bez čari velegrada) a opet da radiš u lokalnoj firmi za 1000 i više eura - to su ti svi manji gradovi tipa Apatin, Sombor, Subotica, Požarevac. Govorim o VSS platama. Mada sa zanatima sada i srednja škola lagano ubire i više od 1000e mesečno.

Desiće se kao što se desilo u Grčkoj što sam i rekao. Cene nekretnina će nastaviti da rastu a cene kirija će ili ostati na ovom nivou ili blagi pad. Što će dovesti da će veći % morati rentirati - što zbog nemogućnosti kupovine, što zbog "mudre politike i kalkulacije" da li se isplati kupiti nekretnina u kojoj živi ili da je rentira. Po meni ako kupuješ za život sopstveni onda se UVEK isplati. Za investicionu nekretninu tu treba računati.
Ja vam mogu reći mnogo ljudi koji evo u NL su kalkulisali da li prevremeno isplaćivati kredit "jer je kamata jako niska 1,5-1,8%" ili ne. Većina mogu reći skoro 98% NIJE isplaćivala i onda kad dođe otkaz ili nešto onda kuku lele. Kredit se isplaćuje kad se može, a kuća se kupuje odmah čim imaš uslove nezavisno od cena i uslova na tržištu. Govorim o stanu za sopstveni život. Sve ostalo je kalkulacija i može da se stavi na papir.

Ako nije tajna,od kojih si prodavaca dobio nizu cenu,naravno ako su investitori u pitanju?
Не физичко лице је у питању. Гледао сам само огласе власника, секундарна продаја, али новији стан, и ова гарсоњера је била најбоља у понуди, а цена по м2 међу нижим. Мислио сам да ће да се прода за пар недеља, кад оно....

Delimično si u pravu. Mada možeš više manje i u skoro svim manjim gradovima po Srbiji da imaš isto tako kvalitetan život u uređenim gradovima (bez čari velegrada) a opet da radiš u lokalnoj firmi za 1000 i više eura - to su ti svi manji gradovi tipa Apatin, Sombor, Subotica, Požarevac. Govorim o VSS platama. Mada sa zanatima sada i srednja škola lagano ubire i više od 1000e mesečno.
Pa nije bas tako. Mesta koja si naveo imaju prosecne plate od 90k-100k mesecno. sto je oko 10% manje od republickog proseka. Ako je medijana na republickom nivou oko 83k, to znaci da je medijana u tim opstinama verovatno oko 75k, sto je malo vise od 600 evra, tj. vise od polovine zaposlenih tamo zaradjuje manje od 600 evra. U Nisu je prosecna plata 105k rsd, a opet sem programera (lekari i advokati su posebna prica, a majstori ne izdaju racune) retko ko zaradjuje vise od 100k, osim ako nije na nekoj menadzerskoj poziciji ili da je bas strucan u tome sto radi, npr. neki racunovodja i sl, ili je moguce ostvariti tu platu uz brojne prekovremene sate, a oni se vrlo cesto i ne placaju. Ne kazem da nije moguce imati platu od 1000 evra, ali je ona vise izuzetak nego pravilo, a i vrlo cesto ide uz prekovremene, mobing i sl. A opet, postavlja se pitanje sta se smatra kvalitetnim zivotom, ti si iz Sombora ako se ne varam, pa ti ni Novi Sad ni Beograd nisu bili dovoljni vec si otisao u inostranstvo. Zasto si otisao ako si u Somboru mogao da imas kvalitetan zivot i radis kao farmaceut za 1000 evra? Ipak ljudi zele malo vise od prezivljavanja. To sto ti smatras kvalitetnim to je Ok za nekog bez ambicija ko je spreman da trpi mobing i prekovremene. Za nekog sa malo vise znanja, ambicija i integriteta u manjim mestima ne postoje kvalitetni poslovi.

Vrh