Svi se držite kao pijan plota. OK priznajem da sam pogrešio. Ne padaju troškovi za 90% na 30 min od BGa ali sigurno padaju na 60-70% znači za 150-200k možeš da nađeš lepu kuću novogradnju ili stan na 30min od BGa. To nema u NL. U tome je bila poenta. Da na Zapadu ako se malo mrdneš ne padaju cene toliko da se bukvalno troškovi prepolove. Pod troškovima mislim trošak za nekretninu. Ostale cene - hrane i režija su iste svuda sa malim varijacijama i spadaju u prihvatljive granice.
Ovde se cesto pise o tome kako u Srbiji negde bogu iza nogu mozes naci jeftinu nekretninu, a u Svajcarskoj, Holandiji, ili ne znam ni ja gde ne mozes. I to se navodi kao prednost Srbije, a ustvari je pokazatelj koliko smo bedni u ekonomskom smislu.
U razvijenim zemljama poput Holandije su cene nekretnina cak i u manjim i udaljenijim mestima velike zato sto cak i u tim malim i udaljenim mestima mozes da imas jako kvalitetan zivot. Mozda ne mozes da imas neke cari velegrada, ali mozes da zivis u uredjenom malom mestu i radis u lokalnoj firmici za 3k evra. U Srbiji to ne mozes, van Beograda i ostala 3/4 veca grada ti jedva mozes da nadjes i posao za 500 evra. Zato su cene takve kakve jesu.
Isto vazi i za izdavanje nekretnina. Bila je prica kako u Srbiji kad iznajmljujes nekretninu ti je dobijes sa namestajem, dok na zapadu dobijas gole zidove, bez namestaja, a cesto i bez parketa i slicno, pa kad se uselis moras da sam kupujes parket i namestaj ili da selis iz prethodnog stana ili da otkupis od prethodnog stanara koji je tu ziveo. I to se navodi kao prednost zivota u Srbiji, a ustvari je pokazatelj da mi nismo toliko pozeljni za zivot koliko te zapadne zemlje. Znaci, ljudi su spremniji da zive u zemlji gde iznajmljujes stan bez parketa i namestaja, nego u zemlji gde imas i parket i sav namestaj. Ok, jeste ta cinjenica da uglavnom moras da imas opremljen stan za izdavanje nesto sto je postalo uobicajeno, ali da je traznja za nekretninama u Beogradu velika kao sto je u Amsterdamu ili nekom drugom gradu, stanodavce bi bolelo uvo da opremaju stan. Ovako moraju, jer traznja za stanovima nije toliko velika kao na zapadu.
Evo, idite npr. u neko malo nerazvijeno mesto i objavite negde da trazite smestaj. Dobicete brdo ponuda za smestaj po niskim cenama, opremljene stanove, i sa stanodavcima cete uglavnom moci sve da se dogovorite. Jasno je i zasto. A probajte da to isto uradite u nekoj evropskoj metropoli? Nekad ni sa parama necete moci bas lako da nadjete smestaj. E Beograd je samo tu na tom spektru negde izmedju Surdulice i Amsterdama.
Tako da, ukratko, kao sto rekoh, sve ono sto se navodi kao prednost Srbije/Beograda je vrlo cesto pokazatelj lose ekonomske situacije i nedostatka perspektive, a ne prednost.