Šta je novo?

Cene nekretnina

Recimo uzmemo tvoju platu i podelimo je na 10 ljudi koji imaju 500e. Odmah smo usrećili 10 prodocia, to je oko 30 ljudi umesto tebe jednog. Država jeste firma. Cenu školovanja je neko već platio za njega u vidu njegovih roditelja tako da je i to pogrešan primer. Znači sem što bi nekome uzeo iz džepa i onemogućio mu normalno da živi ništa nisi uradio. Gubitak stanovništva jeste loš ali i normalan ako svoje stanovništvo ne možeš da zadržiš i omogućiš mu normalan život. Niko nije dužan da se 50god nada da će biti bolje i na kraju umre i nedočeka, a do tada da jedva preživljava jer mu ljudi koji jedu meso pričaju da mora da jede kupus da bi mu bilo bolje. Nadaj se ti i dalje da će otežavati emigraciju, nadaj se da će ljudi i dalje jedva preživljavati, nadaj se i dalje da će neko biti nesrećan ovde... ali onda je u redu i da se neko nada da će i tebi plata biti 70k pa da vidimo koju priču ćeš pričati, a do tada žrtvuj se, podeli tvoju platu u humanitarne svrhe. Da, baš su ovi protesti zato što je svima lepo i zato što nam je sistem dobar.
Narativ na nivou Perice- neko jede kupus, neko meso, a u proseku jedemo sarmu. Očekivao sam nešto malo smislenije od tebe. Kao I ono, najveci problem trzista nekretnina je sto su ruine u izvornom stanju 5-10% jeftinije od novogradnji. Pa ako neko kupuje te starudije od stanova I vidi u tome ekonomski interes, što to tebe pogađa? Ti živi u novoj konfekcijskoj zgradi ako je to tvoj đir, ja svakako uvek radije biram salonski stan u dobroj predratnoj zgradi koji sredim po sopstvenom ukusu I nahođenju I koji objektivno izgleda bolje nego što je materijalizacija u 99% novogradnji u Beogradu. Ne vidim razlog zs agresiju I vređanje ljudi koji misle drugačije od tebe.

Narativ na nivou Perice- neko jede kupus, neko meso, a u proseku jedemo sarmu. Očekivao sam nešto malo smislenije od tebe. Kao I ono, najveci problem trzista nekretnina je sto su ruine u izvornom stanju 5-10% jeftinije od novogradnji. Pa ako neko kupuje te starudije od stanova I vidi u tome ekonomski interes, što to tebe pogađa? Ti živi u novoj konfekcijskoj zgradi ako je to tvoj đir, ja svakako uvek radije biram salonski stan u dobroj predratnoj zgradi koji sredim po sopstvenom ukusu I nahođenju I koji objektivno izgleda bolje nego što je materijalizacija u 99% novogradnji u Beogradu. Ne vidim razlog zs agresiju I vređanje ljudi koji misle drugačije od tebe.
Au brate, ala manjka sive mase. Argument na nivou ako nemas 3k evra platu onda si debil i trebas da umres.

Recimo uzmemo tvoju platu i podelimo je na 10 ljudi koji imaju 500e. Odmah smo usrećili 10 prodocia, to je oko 30 ljudi umesto tebe jednog. Država jeste firma. Cenu školovanja je neko već platio za njega u vidu njegovih roditelja tako da je i to pogrešan primer. Znači sem što bi nekome uzeo iz džepa i onemogućio mu normalno da živi ništa nisi uradio. Gubitak stanovništva jeste loš ali i normalan ako svoje stanovništvo ne možeš da zadržiš i omogućiš mu normalan život. Niko nije dužan da se 50god nada da će biti bolje i na kraju umre i nedočeka, a do tada da jedva preživljava jer mu ljudi koji jedu meso pričaju da mora da jede kupus da bi mu bilo bolje. Nadaj se ti i dalje da će otežavati emigraciju, nadaj se da će ljudi i dalje jedva preživljavati, nadaj se i dalje da će neko biti nesrećan ovde... ali onda je u redu i da se neko nada da će i tebi plata biti 70k pa da vidimo koju priču ćeš pričati, a do tada žrtvuj se, podeli tvoju platu u humanitarne svrhe. Da, baš su ovi protesti zato što je svima lepo i zato što nam je sistem dobar.
Ali moja plata na kraju i usreci vise od 30 porodica jer se trosi u zemlji (90% nje, oduzmimo odmore na koje ode nekih 10% u proseky godisnje).
Pored moje plate tu je jos nekoliko puta veca cifra u platama koje primaju zaposleni u firmi, koja je tu jer sam ja uspostavio saradnju sa njima.
Pa onda nefinansijski momenat gde sam aktivan clan zajednice, glasam, idem na proteste, doniram lobiram, vaspitavam, pomazem familiji, prijateljima i okolini,itd. kao i svako od nas sto je jos uvek ovde.

Sa druge strane mogu otici u SF za 3 puta vece pare jer ‘mi treba uredjen sistem’ ili sta god da smislim da sam sebi opravdam to, slati familiji nesto kinte i da se tu moj doprinos zavrsava (kao za 95% gastosa). Eventualno kupim koji stan u otadzbini da vam jos malo dignem cene. To je scenario koji je po tebi bolji za nas sve i na koji treba ljude podsticati.

Niko ne kaze da je sistem lep i da je sve super, upravo i govorim da je za poboljsanje sistema potrebno da ljudi rade na njemu a ne beze iz istog. Bas bi uspesni protesti bili da nam je jos laksa emigracija kao npr. Bugarskoj oko koje je i pocela rasprava.

Ko razume shvatiće. Ne znam kako plastičnije da objasnim i da to bude lako razumljivo, a već mi je prošlo vreme za spavanje. Pokušaću još jednom. Plata je sporedna kategorija, više su izraženije druge stvari koje sam pisao ali da objasnim i za platu. Ti si takodje svojom izjavom, pored svega ostalog, dirnuo i u nečiji džep, ali zato kada neko dirne u tvoj džep (u ovom slučaju ja) onda sam ja pakostan, objašnjenja u tri posta kako je tvoja plata maltene od egzistencijalnog značaja za nas... Dakle po tebi u drugu platu može, u tvoju ne, kao da taj što ode neće više nikada potrošiti ovde. Možda hoće i više od tebe. Evo HihajJoeu već planira da kupi drugi stan, a kako kaže ovde potroši godišnji prosek, a da ga je neki Fevdek sprečio da emigrira možda bi sad imao platu manju od proseka i bio ljut na sve toliko da ne želi boljitak već naprotiv (imena su namerno promenjena zbog zaštite podataka o ličnosti). E sad što se pogodilo da on svakako ne želi boljitak jbg :D u svakom slučaju ljudi trebaju da idu ako žele, bar se tako može uvideti gde možemo da se poboljšamo. Ništa njemu ne znači što je tom Fevdeku ovde super sa 5k platom i što bi taj Fevdek da ga zaključa i baci ključ. Koliko taj Fevdek potroši na putovanja,letovanja i zimovanja van Srbije? Da li možda više nego godišnju platu tog koji bi otišao ili manje? Sve ima svoje, uglavnom ti stojiš iza toga da ljude treba ovde zaključati po svaku cenu, ja ne i to je to. Smatram da ako nisam sposoban da zadržim svog radnika onda ne treba da ga silim, zaključavam... i trebam da ga pustim da nadje boljeg poslodavca ako je sposoban, a ja ću ili poraditi na sebi ili ukoliko ne mogu da platim više animarati sledećeg na neki drugi način, ne mogu mu reći "znam da kod drugih ima bolje ali zaključaću te ovde jer si razmažen, sve ti je potaman i žališ se, a sada me izvini odoh na moju jahtu". Benefit mora biti uzajaman.
Ti kao obično sve pogrešno tumačiš! Ja barem sam prvi koji je za progres i napredak! I prvi i kažem da bi trebalo dići minamalac na 800e minimum i da ne bi izazvalo veće potrese u ekonomiji (što znam da se kosi s mišljenjem nekih ovde). Meni je melem za uši kad čujem da se stanovi u unutrašnjosti prodaju i dalje kao alva i da FOMO vlada i da cene rastu, znači da napredujemo i dalje i da smo izašli iz negativne spirale u koju smo upali početkom godine i da ljudi opet vide svet pozitivno.
Ja nisam nikad za zaustavljanje razvoja i napretka. Ali ako ti pod napretkom misliš revolucija onda sam protiv. Sve ostalo što doprinosi stabilnosti države, dinara (sigurno me svi znate da propagiram stabilan dinar makar sve propalo i to jeste istina), ja sam za.
Što se tiče migracija. Mislim da bi bilo dobro da se granice otvore, da ljudi odu malo da vide da nije sve na Zapadu dobro a da nije ni sve u Srbiji loše. Jer sada važi ta teorija. Ja sam prvi za cirkularne migracije, jer mislim da to doprinosi podizanju kvaliteta života u Srbiji ali i dobro je za psihičko zdravlja ljudi samih.
Ko god želi sada može da ode i da proba na Zapadu već sam rekao, vize više nisu problem za 2 nedelje se dobijaju.

Ko god želi sada može da ode i da proba na Zapadu već sam rekao, vize više nisu problem za 2 nedelje se dobijaju.
Ako vize nisu problem, zasto svi jure bugarske i madjarske pasose? Jel' ti ljudi nisu normalni, ne znaju da moze sve to sto hoce da zavrse sa srpskim pasosem ili je nesto trece u pitanju?

Kako inzenjer sa platom od 100k da uvecava profit ove zajednice? Kroz motacnice? Pa naravno da ce da ode u inostranstvo da uziva postovanje, a ne ponizavanje domacih gonica robova.

U kom smislu? Koje to obaveze covek koji prima 100k platu ne ispunjava? Da li mozes da nabrojis?

Zasto se radujes tome? Da bi za 10 godina imao programere za 500e i da deljes jos vecu lovu nego sada? Ti zapravo zelis ljudima da gore zive, ne bolje.

Nabroj mi gomile benefita kolektiva gde je 90% ljudi nezadovoljno statusom i primanjima.
Sve je odgovoreno u prethodnim postovima, procitaj sa razumevanjem.

Kako inzenjer sa platom od 100k da uvecava profit ove zajednice? Kroz motacnice? Pa naravno da ce da ode u inostranstvo da uziva postovanje, a ne ponizavanje domacih gonica robova.

U kom smislu? Koje to obaveze covek koji prima 100k platu ne ispunjava? Da li mozes da nabrojis?

Zasto se radujes tome? Da bi za 10 godina imao programere za 500e i da deljes jos vecu lovu nego sada? Ti zapravo zelis ljudima da gore zive, ne bolje.

Nabroj mi gomile benefita kolektiva gde je 90% ljudi nezadovoljno statusom i primanjima.
A gde je to 90% ljudi nezadovoljno statusom i primanjima? Pa to ne bi postojalo. Ako misliš da je to Srbija, grdno se varaš. Mislim da je obrnuto da je 70% ZADOVOLJNO s primanjima i sa statusom. Da li može bolje? Sigurno da ali nije loše.
Evo i ja imam super platu, pa opet mogu reći da sam "nezadovoljan" statusom jer bi možda mogao biti senior direktor ili vice president. I mogao bi ali bi iziskivalo mnogo odricanja. Ali kad pogledam realno sve je dobro. Zavisi s kog ugla gledaš.

Ako vize nisu problem, zasto svi jure bugarske i madjarske pasose? Jel' ti ljudi nisu normalni, ne znaju da moze sve to sto hoce da zavrse sa srpskim pasosem ili je nesto trece u pitanju?
Lakše se slažem se. A dva pasoša UVEK treba imati zbog rata zbog nestabilnosti! Ko god ima mušku decu mora da ima dva pasoša za "ne daj Bože"!

Screenshot_20250907_095751_Chrome.jpg

POV: slusas programere sa 4000+ eur platom kako pricaju o lokal patriotizmu, i kako oni pomazu Srbiji i da svi treba da ostaju u Srbiji dok radis za 70k rsd

Viđao sam i viđam takve ljude...uglavnom kupljene diplome sa članskom kartom

Pogledajte prilog 250901

POV: slusas programere sa 4000+ eur platom kako pricaju o lokal patriotizmu, i kako oni pomazu Srbiji i da svi treba da ostaju u Srbiji dok radis za 70k rsd
Pa svako gleda SEBE i to je normalno! Da li ti radiš za 70,000 din? Ako da-što ne odeš? Evo ja ću ti pomoći ima puno poslova po Apatinu i Somboru koji plaćaju više od 70k a ne treba ni fakultet. A troškovi života neuporedivo niži.

I kad kažem da on bukvalno pise gluposti...i da je nemoguce da neko skolovan to napiše ...kažu offtopic...a garantujem da je ćaci

Pa svako gleda SEBE i to je normalno! Da li ti radiš za 70,000 din? Ako da-što ne odeš? Evo ja ću ti pomoći ima puno poslova po Apatinu i Somboru koji plaćaju više od 70k a ne treba ni fakultet. A troškovi života neuporedivo niži.
Normalno, i onda naravno da ljudi ne volw kada neko sa par hiljada EUR im prica kako ljudi treba sa ostaju dok on uziva natprosecan zivot.

Svi pricate o nekom drustvenom boljitku itd, gde se gubi individua skroz.
Sta Miletu znaci to sto on krpi kraj sa krajom da bi prehranio porodicu sto ce mu Defke koji trosi par hiljada EUR u Srbiji mesecno potapsati po ramenu i zahvaliti mu sto nije zapalio preko?

Drustvene probleme tog tipa mogu da priuste ljudi koji zive lagodan zivot, a ne ljudi koji prezivljavaju.

Ti inace radis za 70k?
Ne ali imam svest za ljude koji rade za isto, jer poznajem par njih koji su u tom dometu (600-800 eur). Ja da njima pricam da ostaju ovde da bi nama svima bilo dobro a oni sastavljaju kraj sa krajem necu.

Ovde je priča o neuređenom trzištu...drustvu u svim sferama.. Svi to znamo. Kažeš da je tako kako jeste. Pa danas biju narod i kažu samo radimo svoj posao....Isti razlog....nema uređenog društva ..pravde ...zakona...nigde pa ni u trzistu nekretnina.

Da li ste realni da nešto kao pokušavate da diskutujete sa forumskim nepomenikom 😂.

@G.I.Joe evo ja prvi napuštam Srbiju ako dodje minimalac na 800e a na zapadu i okruženju ostane sve isto. Sve prodajem ovde i palim pa makar pobegao i u tu Bugarsku. Znam gde to vodi, već smo to prošli pre nekoliko decenija

Ne ali imam svest za ljude koji rade za isto, jer poznajem par njih koji su u tom dometu (600-800 eur). Ja da njima pricam da ostaju ovde da bi nama svima bilo dobro a oni sastavljaju kraj sa krajem necu.
Alo ja sam vise puta naglasio da taj koji zaista ima pegzistencijalne probleme taj ce otici svakako, grebace i zubima i prstima.

Sa druge strane, ti koji def ne umires od gladi si pricao kako eto razmisljas o emigraciji jer je na izborima pobedii neko ko ti se ne svidja.

Uslovi treba da budu taman toliko strogi da ovi sto stvarno moraju mogu da odu, a da ovi koji eto moze im se razmisle dva puta.

To sam ponovio jedno pet puta i ocigledno nije jasno i dalje. Ili je jasno, ali je lakse braniti neodbranjivo kada virtue signalujes kao zastitnik sirotinje iako si u podjednako udobnoj poziciji kao ja.

B

Bukvalno sve na sta kukas ovde vec dve godine postaje jos gore depopulacijom al si previse sale da bi skapirao.
Pa naravno. Praviš ekonomiju stagflacije. Užasno za život. Usluga 0 a cene zapadnoevropske. Onda država nema još više para pa još gore i gore svake godine. To radimo već odavno ali sada je kritična tačka jer smo dostigli zapadne cene.

Vrh