Šta je novo?

Cene nekretnina

Pogresno, drzava treba da te stimulise da ostanes, a ne da te destimulise da odes.
Da li se veza sa devojkom cuva tako sto ti cinis da joj bude lepo u tvom drustvu ili ako je emotivno uslovljavas da ostane sa tobom?
Mada, sad mi je jasno zasto podrzavas mnoge mere ove vlade, oni zaista cine sve u svojoj moci da sprece ljude da odu. Recimo ekonomskom politikom sprecavaju narod da cak i turisticki ode u inostranstvo, zasto da tamo trose pare kad mogu ovde. Isto nas je Sloba 90-tih uveo u sankcije kako bi sprecio narod da ode.
Treba da radi i jedno i drugo. Da bi te stimulisala da ostanes potrebni su ljudi koji ce ciniti sistem koji te stimulise. Nije drzava neka deus ex machina koja eto radi stvari carobnim stapicem nego smo drzava svi mi.

I lol, Srbi bukvalno oborili rekord u novcu potrosenom u inostranstvu ove i prosle godine, ako si time hteo da poentiras promasio si ceo gol.

Realno, nikad lakše nije bilo nego sada da se ode i nadje posao. Ranije nije bilo ni interneta pa su ljudi odlazili, a sada mozes online čak i da radiš.

👍
I dalje je dosta teze nego sa EU papirima. A drzavi i odgovara da odu oni koji su protiv sistema. Njima ne treba ovakav narod, oni ce stvoriti drugi, bolji, lepsi narod, narod koji zna da ceni i postuje vlast i koji joj je zahvalan sto postoji.
Treba da radi i jedno i drugo. Da bi te stimulisala da ostanes potrebni su ljudi koji ce ciniti sistem koji te stimulise. Nije drzava neka deus ex machina koja eto radi stvari carobnim stapicem nego smo drzava svi mi.

I lol, Srbi bukvalno oborili rekord u novcu potrosenom u inostranstvu ove i prosle godine, ako si time hteo da poentiras promasio si ceo gol.
Rekord su oborili oni clanovi stranke kojima je zabranjeno da na drustvenim mrezama izbacuju gde idu na letovanja, zimovanja i obilazenja vila u Trstu kako bi se sakrile razmere kradje. Sirotinja i dalje ide u Paraliju za 200 evra van sezone. Mislim, karikiram malo, ali poenta ostaje.

Rekord su oborili oni clanovi stranke kojima je zabranjeno da na drustvenim mrezama izbacuju gde idu na letovanja, zimovanja i obilazenja vila u Trstu kako bi se sakrile razmere kradje. Sirotinja i dalje ide u Paraliju za 200 evra van sezone. Mislim, karikiram malo, ali poenta ostaje.
Zaista ces imati bolje i zrelije shvatanje sveta i sistema koji te okruzju kada prestanes da sve svodis na trenutni rezim.

Realno, nikad lakše nije bilo nego sada da se ode i nadje posao. Ranije nije bilo ni interneta pa su ljudi odlazili, a sada mozes online čak i da radiš.

👍
Istina za poslove. Jedino sto većina tih poslova za max srednju školu a tako su i plaćeni. Dobrih plaćenih poslova malo ima. To je jedan od pokazatelja stepena kolonizacije.

Poslednja izmena:
Evo vam situacija na terenu. Bio jutros po gradu i sreo agenticu za nekretnine. Ranije je posredovala u našoj prodaji i kupovini pa smo ostali u kontaktu. Pričamo mi tako 15-tak minuta i rešio da se raspitam o trenutnoj situaciji pošto znam da se sve živo prodalo do marta-aprila ove godine pa sam hteo da vidim kakva je sad situacija. Posle toga nisam pratio. Uglavnom fomo je trenutno i dalje. Onaj što je bio u Novom Sadu prošle godine u Q3 i Q4. To je sad u manjim mestima. Kaze da su svi već očekivali od njenih kolega da će sve ovo već da stane ali da ne staje i dalje. Poslednja dva meseca su imali mnogo posla. Nisu stali. To mi NE PRIČA euforično pošto se znamo. Priča mi zabrinuto, kao čovek koji živi u Srbiji jer je već vrag odneo šalu. Njoj odgovara sto ima zaradu od prodaje ali sa druge strane sve je već toliko poskupelo da se vidi da nešto nije u redu i da je porast cene već premašio njihova očekivanja. Eto, to su reči agenta iz manjeg mesta van big4 gradova.

Ali to sto zagovaras jeste guranje ka samounistenju drustva. Sistem je napravljen za vise ljudi nego sto ih vec sad imamo. Mi vec osecamo manjak u mnogim sferama privrede. I tvoj odgovor na po meni sasvim razuman komentar gde se nadam da ce se taj manjak sve teze praviti je pakosna zelja da ja imam manju platu (iako je i to na stetu kolektiva jer ta moja plata ide iz ruku nekih Amerikanaca u ruke nasih ljudi na kraju). Vrlo prosvecen stav nema sta.

Onaj ko zaista nema nikakvu perspektivu ovde taj ce naci put napolje i sretan mu taj put bio. Ja prvenstveno govorim o onima koji ‘ne beze zbog para vec zbog sistema’. Treba to bezanje otezati dovoljno da se vidi sta je zaista borba za egzistenciju a sta razmazenost.
Baš si maliciozan i licimeran, neka drugi crknu samo da meni bude lepo. Ne, sistem nije napravljen za više ljudi, čak se može reći da smo napredovali upravo zbog milion ljudi manje za 10god. I da, trebaju da beze i ovi koji beze od sistema ako nemaju energije za borbu, a energije je sve manje, pogledaj dzo kako je otrovan informerom, a tu si i ti da mu pričaš kako je tebi lepo sa 5k i da on mora da čeka sa svojih 500e par decenija da možda bude bolje. Ako si se ti prekvalifikovao zašto braniš drugima da promene sredinu i zarade više za sebe i svoju porodicu. Baš sebičan stav imaš ali to je verovatno do toga što nemaš decu pa te baš briga za druge osim sebe. Šta mene briga i za tvoju platu, možda troših ovde minimalno,a puteješ svakog meseca negde gde trošiš pare kao što si i pisao. Ne, bolji sistem neće biti ako ima više ljudi, biće bolje samo za ljude poput tebe koji zaradjuju hiljade evra i pričaju ljudima da trebaju biti srećni i ostati u svinjcu u kom niko ne želi da ostane. Država mora praviti sistem da ljudi ne žele da odu, lepo ti je Ivan objasnio ali ti bi verovatno prebio devojku ako bi htela da te napusti. Zamisli neko želi da napusti državu jer je razmažen sa svojih 500e plate i hoće tu neki sistem, neke bolje uslove razmaženko jedan, a to mu priča lik koji ima 5k platu. Ako otežaš put za "razmažene" otežaćeš mnogo više za egzistencijalne, ne znam kako to ne možeš da ukapiraš ali dobro kod tebe je sve dnevna doza politike. Ti zapravo ne želiš u EU jer bi to značilo boljitak za većinu, a tebi taj boljitak nije potreban već robovi.

I da, ja tebi nisam želeo da ti se smanji plata, već je to bio moj odgovor na tvoj zatvor i pucanje u sve koji bi van zemlje, pa ako je tako lepo šta tebe sprečava da živiš sa 500e i čekaš boljitak? Zašto soliš pamet iz udobne stolice? Retoričko pitanje.

Ono sto je po meni problem je sto ne vidim ni inkrementalno poboljsavanje sistema, vec naprotiv veliko pogorsanje u proteklih 10 meseci. Ali hajde da zanemarimo akutnu krizu, ni pre toga sistem nije isao na bolje. Markoekonomski pokazatelji jesu (po meni skromnije nego sto je trebalo, ali cinjenica je da jesu), ali je pitanje da li je to dovoljno da zadrzi ljude.
Jeste, svet je povezaniji i lakse je naci bolji posao nego pre 20ak godina.
Odlazak zbog sistema ne vidim kao razmazenost, jer potrebu za zdravim drustvom i sistemom vidim kao jednako validnu onom za ekonomskim prosperitetom.

Baš si maliciozan i licimeran, neka drugi crknu samo da meni bude lepo. Ne, sistem nije napravljen za više ljudi, čak se može reći da smo napredovali upravo zbog milion ljudi manje za 10god. I da, trebaju da beze i ovi koji beze od sistema ako nemaju energije za borbu, a energije je sve manje, pogledaj dzo kako je otrovan informerom, a tu si i ti da mu pričaš kako je tebi lepo sa 5k i da on mora da čeka sa svojih 500e par decenija da možda bude bolje. Ako si se ti prekvalifikovao zašto braniš drugima da promene sredinu i zarade više za sebe i svoju porodicu. Baš sebičan stav imaš ali to je verovatno do toga što nemaš decu pa te baš briga za druge osim sebe. Šta mene briga i za tvoju platu, možda troših ovde minimalno,a puteješ svakog meseca negde gde trošiš pare kao što si i pisao. Ne, bolji sistem neće biti ako ima više ljudi, biće bolje samo za ljude poput tebe koji zaradjuju hiljade evra i pričaju ljudima da trebaju biti srećni i ostati u svinjcu u kom niko ne želi da ostane. Država mora praviti sistem da ljudi ne žele da odu, lepo ti je Ivan objasnio ali ti bi verovatno prebio devojku ako bi htela da te napusti. Zamisli neko želi da napusti državu jer je razmažen sa svojih 500e plate i hoće tu neki sistem, neke bolje uslove razmaženko jedan, a to mu priča lik koji ima 5k platu. Ako otežaš put za "razmažene" otežaćeš mnogo više za egzistencijalne, ne znam kako to ne možeš da ukapiraš ali dobro kod tebe je sve dnevna doza politike. Ti zapravo ne želiš u EU jer bi to značilo boljitak za većinu, a tebi taj boljitak nije potreban već robovi.

I da, ja tebi nisam želeo da ti se smanji plata, već je to bio moj odgovor na tvoj zatvor i pucanje u sve koji bi van zemlje, pa ako je tako lepo šta tebe sprečava da živiš sa 500e i čekaš boljitak? Zašto soliš pamet iz udobne stolice? Retoričko pitanje.
Opet patetisanje. Nista novo napisao nisi vec samo ponavljas jednu te istu recenicu uz neke pretpostavke koje veze sa zivotom nemaju (odatle valjda i rasprava o mojoj plati, koja je samo neto plus za ceo kolektiv). Objasnio sam vec u sitna crevca ivanu ali ocigledno treba u jos sitnija a ne da mi se. Ako mislis da ce me ovo gore ubediti da tapsem autodestrukciji zajednice kojoj pripadam dzaba ti.

Ono sto je po meni problem je sto ne vidim ni inkrementalno poboljsavanje sistema, vec naprotiv veliko pogorsanje u proteklih 10 meseci. Ali hajde da zanemarimo akutnu krizu, ni pre toga sistem nije isao na bolje. Markoekonomski pokazatelji jesu (po meni skromnije nego sto je trebalo, ali cinjenica je da jesu), ali je pitanje da li je to dovoljno da zadrzi ljude.
Jeste, svet je povezaniji i lakse je naci bolji posao nego pre 20ak godina.
Odlazak zbog sistema ne vidim kao razmazenost, jer potrebu za zdravim drustvom i sistemom vidim kao jednako validnu onom za ekonomskim prosperitetom.
Ne moras videti kao razmazenost ali drzava ne treba da ti olaksava da tu zelju ostvaris, na njenu stetu.

Na srecu, iz sopstvene kratkovidosti i populizma, zapadne zemlje se okrecu migracionim politikama koje idu u nasu korist.

Ne moras videti kao razmazenost ali drzava ne treba da ti olaksava da tu zelju ostvaris, na njenu stetu.

Na srecu, iz sopstvene kratkovidosti i populizma, zapadne zemlje se okrecu migracionim politikama koje idu u nasu korist.
Tu se slazem. Idealno bi bilo da se drzava oslanja vise na sargarepu nego stap, ali sta je tu je.

Ne znam kako mislis da se krece imigraciona politika zapadnjaka trenutno, pretpostavljam da mislis na povecana ogranicenja, jer kazes da nam ide u korist. Ono sto ja vidim je poostravanje imigracionih zakona, i smanjivanje socijalnih izdavanja. Generalno podrzavam oba, mada je naravno djavo u detaljima. Svakako strucnjak deficitarnog zanimanja moze otici dosta lako i dalje, ne verujem da ce se to skorije menjati.

Periodično se na forumu otvori pitanje projekcija u kom smeru će se grad razvijati, odnosno koje će lokacije u budućnosti doživeti najveći rast. Već sam pisao zbog čega smatram da je prostor Luke Beograd jedan od najperspektivnijih u gradu, a sada je predstavljen projekat koji je planiran tu. Mislim da je ovo tek početak trenda potpune revitalizacuje Vilinih Voda i celog poteza od 25. maja do Pančevačkog mosta i kada se linijski park i ostali sadržaji kompletiraju, ovo ce istinski biti novi centar grada.
Kod Luke Beograd niče stambeni i poslovni prostor na više od 50.000 kvadrata - B92 https://share.google/6T5sBOFtT2ghK2l8X

Evo sve su na sličnoj lokaciji do Novog Sada za 12-15min a u podnožju Fruške gore i nekoliko minuta deli do same šume. Budzet za svakoga, skoro svako udiše isti vazduh tu.

Edit: Ovaj oglas sa troetažnom kućom (pretposlednji oglas), tu sam ja na kratko razmišljao pre nekoliko godina, na samom početku izgradnje da uzmem.

I dalje je dosta teze nego sa EU papirima. A drzavi i odgovara da odu oni koji su protiv sistema. Njima ne treba ovakav narod, oni ce stvoriti drugi, bolji, lepsi narod, narod koji zna da ceni i postuje vlast i koji joj je zahvalan sto postoji.

Lepo..lepo receno

Evo sve su na sličnoj lokaciji do Novog Sada za 12-15min a u podnožju Fruške gore i nekoliko minuta deli do same šume. Budzet za svakoga, skoro svako udiše isti vazduh tu.

Edit: Ovaj oglas sa troetažnom kućom (pretposlednji oglas), tu sam ja na kratko razmišljao pre nekoliko godina, na samom početku izgradnje da uzmem.
koliko umobolne cene

koliko umobolne cene
Evo ima ta od 124k, e sada piše da je potrebna manja adaptacija.
Ako bi se kupila za 120k i adaptacija da uspe za nekih 40k da se dovede to za život onda ok. To je 160k za kuću na takvoj lokaciji od , na placu od 1040m2.
Ekvivalent bi bio dvosoban stan sa parking mestom u NS-u u starogradnji.
EDIT: Ove ostale su novogradnje i luksuznije, eventualno ta manja od 200k.

Zasto bi se neko nadao da ce neko da ostane ovde i crkava od gladi samo da bi pravio druge ljude bogatijim? Taj ko ode mozda unese posle vise od tebe.

Sta mene briga kolika je tvoja plata kad ostalih 90% ljudi prima znatno manje i jedva se krpi. I treba otvoriti granice pa da ostanu samo ovi koji zive zivot ekonomskog tigra pa da vidimo koju ce pricu pricati.
Čak i kada se granice otvore skroz opet će otići max 10% inicijalno. Ali to je max. Već su granice skoro skroz otvorene. Plus vidi samo koliko ljudi ima dvojna državljanstva (HU, HR, BG) koji mogu da idu pa ne idu. Pogledaj samo ljude okolo koji su se vratili. Znam da se lakše posao dobija ako imaš EU papire ali radnu dozvolu je sada baš lako dobiti.

Čak i kada se granice otvore skroz opet će otići max 10% inicijalno. Ali to je max. Već su granice skoro skroz otvorene. Plus vidi samo koliko ljudi ima dvojna državljanstva (HU, HR, BG) koji mogu da idu pa ne idu. Pogledaj samo ljude okolo koji su se vratili.
Ne vidim ih Joe. Kao ni one nekretnine od 50k na 30 min od centra Beograda sto si obecao.
Znam da se lakše posao dobija ako imaš EU papire ali radnu dozvolu je sada baš lako dobiti.
I sam znas kako funkcionise ovo. Prvo traze coveka u EU, pa onda van EU.

Evo ima ta od 124k, e sada piše da je potrebna manja adaptacija.
Ako bi se kupila za 120k i adaptacija da uspe za nekih 40k da se dovede to za život onda ok. To je 160k za kuću na takvoj lokaciji od , na placu od 1040m2.
Ekvivalent bi bio dvosoban stan sa parking mestom u NS-u u starogradnji.
EDIT: Ove ostale su novogradnje i luksuznije, eventualno ta manja od 200k.
Iskreno po stilu....izgledu placa.... ovo je više vikendica verovatno pravljena 80-ih. Igrom slučaja bogotuni su krenuli da prave kućetine pa je to diglo vrednost....... ali ovo je vikendica. Ostale cene ni bih komentarisao.

Iskreno po stilu....izgledu placa.... ovo je više vikendica verovatno pravljena 80-ih. Igrom slučaja bogotuni su krenuli da prave kućetine pa je to diglo vrednost....... ali ovo je vikendica. Ostale cene ni bih komentarisao.
Kada je brutalna lokacija, tu je meni bio plan da pravim dvojne ili kuće u nizu i da i sam živim u jednoj i da mi najbolji drugar sa porodicom živi u jednoj od tih, kao i neki prijatelji, ne znam ni da li bi ostala uopšte jedna za prodaju i oglašavanje.
Slažem se da je ovo bila vikendica, ali dosta vikendica su se preuredile za život. Došla je voda, struja, asfaltni put, veliki market itd... sada se stiže za 10-15min do NS-a, a kada se izgradi most još kraće.
Moji baba i deda su tamo živeli leti a u stanu u NS-u zimi, odlično im je bilo, deda izgradio sa prijateljima sam vikendicu/kuću.
Čukundeda mi je izgradio sa kumom i drugarima kuću kada je trebalo sat vremena da se stigne iz NS-a(bus pa peške).
Evo sada je ekspanzija gradnje u delu bližem NS-u, kao što sam i postavio oglase nekih novogradnji, ali dvorišta nemaš. Ispred te dedine vikendice je komšija izgradio glomaznu kućerinu(vilu) ispred bazen(to bi se svidelo ovde na forumu), ali nema dvorište, a moj mladji brat neće da mu proda deo zemljišta već deceniju 😉
Evo sada gledam cene, jeste baš su skočile i baš se vrednuje tu lepa kuća sa placem. Placeva ima jeftinijih malo dalje od glavnog puta, ali neće to ljudi i pogotovo da sami grade, zato i jesu ovakve cene.
Drugar mi baš tu gledao da uzme kada proda stan, pa kuka na cene, ja mu kažem da koleginica prodaje plac na par minuta od glavnog Fruškogorskog puta, ma jok neće ni da gleda ako nije na glavnom putu.
Ove novogradnje sa ozbiljnim cenama isto nemaju dvorište, ali eto kao što sam i rekao pre nekoliko godina sam i sam razmišljao o kupovini.

Ja sam svojevremeno razmišljao o kući (najviše zbog dvorišta), pričali dosta sa arhitektom (drugar). Došli smo do toga da je to kako so navikli nekih 110-115 kvadrata ako je prizemna 10ak više ako ide na sprat (dve dečije i radna, dnevni boravak manji nego što je kod nas uobičajeno, trpezarijski deo takođe uz kuhinju).
Međutim, na to mi je rekao "ali, uradi ti lepo i ploču gore, i da planiramo sve instalacije da bude lako da se doda prostora na tavanu. Između nekih od ovih soba stavimo gips koji se lako vadi, i tako planiramo radove. Skoro svi se za 10 godina sete da bi mogli i malo da se šire..."

Na kraju smo shvatili da ne možemo da nađemo lokaciju koja nam odgovara. Ni žena ni ja ne možemo da vozimo, i mnogo toga dnevno završavamo peške, pa smo ostali u centralnom delu NBG (njoj preko 8, meni preko 6 km godišnji proseka hoda na telefonu).

Ja sam svojevremeno razmišljao o kući (najviše zbog dvorišta), pričali dosta sa arhitektom (drugar). Došli smo do toga da je to kako so navikli nekih 110-115 kvadrata ako je prizemna 10ak više ako ide na sprat (dve dečije i radna, dnevni boravak manji nego što je kod nas uobičajeno, trpezarijski deo takođe uz kuhinju).
Međutim, na to mi je rekao "ali, uradi ti lepo i ploču gore, i da planiramo sve instalacije da bude lako da se doda prostora na tavanu. Između nekih od ovih soba stavimo gips koji se lako vadi, i tako planiramo radove. Skoro svi se za 10 godina sete da bi mogli i malo da se šire..."

Na kraju smo shvatili da ne možemo da nađemo lokaciju koja nam odgovara. Ni žena ni ja ne možemo da vozimo, i mnogo toga dnevno završavamo peške, pa smo ostali u centralnom delu NBG (njoj preko 8, meni preko 6 km godišnji proseka hoda na telefonu).
Ok, aktivni ste i šetate to je ok 😉
Imao sam slučaj da je zgrada izgradjenja na 4 sprata a dozvoljeno je 8, isto je uz sugerisanje Investitor pristao da uradi sve za buduću nadogradnju(statiku, temelje, stubove itd...).
Kuće su trenutno nepopularne i ne rade ih samostalno ljudi.
Nekako je današnja filozofija da radiš samo svoj posao i ka tome je fokus, a ostalo da se kupuje.
Problem su onda cene, jer su ranije ljudi mislili kako vrede više od majstora, a sada su zbog toga u agoniji.
To je ono verovanje gde se prodaje celo zemljište da bi se poslalo dete na studiranje nekog faksa bez cilja u gradovima, a realnost je da samo baš retki uspeju.
Evo moji drugari majstori svi veliku porodicu i barem 2 nekretnine, neki već imaju za svako dete nekretnine(nisu u centru grada novogradnje, ali su na periferiji).
Razlika je izmedju svega što oni ne biraju i uzimaju šta im se nudi i rade više kada treba.

Imao sam slučaj da je zgrada izgradjenja na 4 sprata a dozvoljeno je 8, isto je uz sugerisanje Investitor pristao da uradi sve za buduću nadogradnju(statiku, temelje, stubove itd...).
Ma taj je verovatno ostao bez para. Ovo je više bilo kad gradiš sebi, posle će ti biti žao.
I realno, čak i za stan, kad sam se oporavio od finansijske bule, sad mi žao što nemamo još jednu sobu :)

Kuće su trenutno nepopularne i ne rade ih samostalno ljudi.
Nekako je današnja filozofija da radiš samo svoj posao i ka tome je fokus, a ostalo da se kupuje.
Pa to sve zavisi, ko koliko radi. Ja i po stanu plaćam majstore, najviše zato što nemam vremena (nedelja mi je mnogo više od 40 sati), i dok me baš ne oderu i isplati mi se.
(jeftinije ga platim, nego što je moje vreme ako računam da bih radio duže, ali i zanemarim da bih sam sve us*ao).

Vrh