Šta je novo?

Cene nekretnina

Da se nadovežem - prebacivanje fokusa na robu je prebacivanje na rad a samim tim bi se smanjilo raslojavanje ...
Da ali i na regulaciju. Zašto kažem roba. Moraju da smisle nešto novo. Gledam regulaciju u EU. Usmerena je protiv planske zastarelosti proizvoda u bliskoj budućnosti. Nema stvari koje mogu toliko drastično da izmisle i promene.
Npr. danas imaš 8k televizore. Da li je 8k, 16k ili 24k isto je. Isto i sa kamerama na telefonu npr. Naše oko ne može da napravi razliku. To je to. Vrhunac je napravljen. Nema potrebe više da vršiš stalnu kupovinu na 2-3 godine. Usmeriš regulaciju da neki proizvod mora da traje 10 godina (co2 takse, kontrola održive proizvodnje, nisko zagadjenje bla bla bla). To povećava cenu a smanjuje promet. Kao nekad, umesto jedne plate za vrhunski tv, trebaće ti 5-6.
Prebacivanje težišta sa asseta na robu.
Danas je na zapadu 60% bogatstva ljudi u assetima. Obaranjem vrednosti istih i promenom fokusa na druge stvari se zahvati i taj deo.

1. **SAD kao primer (jer postoje najbolji podaci):**
* **Gini koeficijent** (mera nejednakosti) je porastao od 0,38 (oko 1968) na oko **0,49 danas**. To je najviši nivo u poslednjih 50+ godina.
* Udeo prihoda gornjih **1% najbogatijih** porastao je sa \~9% 1970-ih na preko **20% danas**.
* Pred 1929. godine 1% najbogatijih je kontrolisao oko **23–24% prihoda**, slično kao danas.

2. **Globalno:**

* Posle krize 2008. kapital se koncentrisao još više, jer su centralne banke (QE, niske kamate) pumpale likvidnost koja je završila u berzi i nekretninama – imovini koju poseduju bogati.
* Oxfam procenjuje da je **1% najbogatijih u svetu zaradio skoro dve trećine novog bogatstva stvorenog u periodu 2020–2022.**
* Pandemija je dodatno ubrzala jaz: dok su milioni gubili poslove i padali u siromaštvo, milijarderi su povećali imovinu za preko 50%.

3. **Razlike u imovini veće nego u prihodima:**
* Najbogatijih 10% poseduje preko **70% svetskog bogatstva**, dok donjih 50% poseduje manje od 2%.
* Ovo je gori odnos nego pred 1929, jer tada srednja klasa u SAD još nije bila toliko zadužena i "istisnuta" kao danas.

🔍 Dakle:

* **2008** je bila kriza finansija i banaka, ali nejednakost je nastavila da raste posle nje.
* **Danas** – imamo sličan nivo koncentracije bogatstva kao 1929 (a u globalnom smislu možda i viši).
* To povećava rizik od **socijalnih i političkih potresa**, baš kao što je visoka nejednakost bila uvod u Veliku depresiju i kasnije krize.
Sale, prvi srpski AI proxy

@BillHicks verovatno si video ove na oglasima, tu su ti u kraju, sad ne znam da li su ti zanimljivi jer si rekao da bi mozda se odmakao od arene :)

Kenedi ti deluje ok Bili, ali bajs moraš za banderu da vezuješ izgleda. A ni tu nema više mesta, pošto cele porodice zauzimaju svoju banderu koliko vidim.
IMG_20250830_090627.jpg

@BillHicks verovatno si video ove na oglasima, tu su ti u kraju, sad ne znam da li su ti zanimljivi jer si rekao da bi mozda se odmakao od arene :)
Ovaj prvi je na prvom spratu, ja bih to svakako izbegao. Ako je ispod pekara ili kladionica, eto zurke.

A ovaj drugi, izgleda kao kancelarija. Zanimljivo mi je da su sve cesce i cesce takvi stanovi/poslovni prostori na oglasima.

Oba su za lagano renoviranje. Verovatno ne full, ali neki delovi definitivno.

Ovaj od po' milke može da prođe, nikakav luksuz ali vidi se da stan odiše nekim komforom- nije budževina kao većina današnjih stanova

Kuća sa restoranom - 600 m2 - Veternik​

Novi Sad

12.360.000 €​

Koliki je ovde ROI? 2000 ili 3000 godina?

Koliki je ovde ROI? 2000 ili 3000 godina?
Greška prilikom unosa cene, očigledno, jedna nula viška

Ovaj od po' milke može da prođe, nikakav luksuz ali vidi se da stan odiše nekim komforom- nije budževina kao većina današnjih stanova

znam te stanove. ovaj od pola milke, se prodaje 3 godine. secam se cene od 395k. ali on je bash blizu puta, i buka je ogroman (u odosus na mene koji sam u centru bloka).
a i u blizini je sns ispostava... nikada ga ne znas

a za kenedi... pa ne znam sta da mislim. pre me je odbijala pumpa. sada me odbijaju i raspored

Pogledajte prilog 249959

Malo off topic ali evo efekta ogranicenja cena na artikle. Sve kategorije zahvacene gube akcije i popuste :)
Dobar dan na nestašice familijo

Šalim se ima iskusnijih ovde valjda znaju sta ovo znaci

Ne kapiram bas, da li ovo znaci da se gube akcije i popusti ili da nece biti u ponudi ovih proizvoda koji su bili predvidjeni za popust?

Poslednja izmena:
Biće u ponudi ali sa regularnom cenom i bez odredjenih akcija (20%,30%,50%) što povremeno ima. Mada i kada su te akcije oni podignu cenu pa kao spuste 30% i na kraju bude jeftinije 10%.

Mogao bih da vam kažem mnogo toga o tome, ali draže mi je pivo uz ribolovačke priče ćalaca.
Vratiću se posle. Možda.

EDIT: "Owned by Czech Republic", gospodski.
IMG_20250830_122217.jpg

Evo jedan stvarno top stan, jedini minus je sto zgrada nema lift, ali je i mala zgrada, 3 sprata, nema sta da se renovira, too stan u mirnoj ulici i cena je realno dobra

Za ljude sa malo vecom decom skroz korektan, ali ko god treba sa kolicima da ide pakao

Biće u ponudi ali sa regularnom cenom i bez odredjenih akcija (20%,30%,50%) što povremeno ima. Mada i kada su te akcije oni podignu cenu pa kao spuste 30% i na kraju bude jeftinije 10%.
Jedina akcija koju priznajem je pred istek roka, kada spuste cenu 30% ili 50%, u Maxi pijaci redovna pojava.

Za ljude sa malo vecom decom skroz korektan, ali ko god treba sa kolicima da ide pakao
Meni to nije predstavljalo problem, zena i ja smo bili sa mojima dok smo stali na noge, drugi sprat bez lifta, lagano sa kolicima, doduse moze da predstavlja problem, ali realno ovaj stan je bas dobar

Drugo je kad imaš nekog da pomogne ali zamisli ti na poslu, a žena sama sa kolicima treba u šetnju ili žena sa kolicima i detetom od 2-3god, pa namirnice, pa čuda... Može da bude dobar koliko hoće ali ja bih taj stan razmatrao samo ako su mi deca odrasla. Nije da ne može da se izdrži u nekom prelaznom periodu ali svakako nije poželjno plus ako daješ 300k+

Poslednja izmena:
Vrh