Šta je novo?

Cene nekretnina

Mene zanima sto u nekim novogradnjama bas stede na prozorima, nekad su toliko mali, jadni i bedni, da je to uzas.

Valjda ih manje kosta prozor nego blokovi plus 5 slojeva ko zna cega.
Tako je, manje ih košta. Stolarija je dosta skuplja. Evo drugar sada gradi zgradu i baš mu odgovara što mu je zgrada izmedju dve druge zgrade. Nemaš fasadu da radiš i nema stolarije na te dve strane. Kada ti se zgrada ne naslanja na druge dosta je skuplje.
Još ako ne moraš podzemnu garažu, već nadzemni parking na parceli možeš da ukombinuješ, to je njima najbolje.

Tako je, manje ih košta. Stolarija je dosta skuplja. Evo drugar sada gradi zgradu i baš mu odgovara što mu je zgrada izmedju dve druge zgrade. Nemaš fasadu da radiš i nema stolarije na te dve strane. Kada ti se zgrada ne naslanja na druge dosta je skuplje.
Još ako ne moraš podzemnu garažu, već nadzemni parking na parceli možeš da ukombinuješ, to je njima najbolje.
Neverovatno, znaci najjeftinije je da se zida bez prozora 😀

Slažem se, super kvadratura i odličan stan.
Evo ja nisam kolica poneo nijedanput još gore u stan ili su mi u kolima ili u ostavi u dvorištu. A kada si na prvom, drugom, trećem spratu realno ti ne treba lift, čak i da ima lift. Cena je ok.
Da da, ostava. Kome ne treba lift samo napred nek uziva bez lifta :)
Neverovatno, znaci najjeftinije je da se zida bez prozora 😀
Naravno. Sto veci prozor to je skuplje.

Nikad mi neće biti jasan taj princip da mora po svaku cenu da se uštedi na svemu pa i na prozorima. Prozori su veoma važan aspekt bilo kog stana, bukvalno mogu da transformišu prostor od bunkera do lux prostorije. Odličan su i i jedan od indikatora gradnje - samo pogledajte veličinu, kvalitet i način ugradnje pa može da se zaključi svašta o samom objektu i investitoru.

Pa ne može ni na svakoj strani prozor da bude. Ako zgrada nije odvojena dovoljno od susedne parcele..ne sme prozor....

Pa ne može ni na svakoj strani prozor da bude. Ako zgrada nije odvojena dovoljno od susedne parcele..ne sme prozor....
To je očigledno. Ali ne može ni na otvoru od 2m širine da ide dvokrilni simetričan prozor i jedna roletna jer je tako jeftinije (em je ružno em je nepraktično). Ne može ni da se gura aluminijum bez termoprekida, ni da se lepi okapnica na pur penu bez hidroizolacija, ili PVC krilo ogromno a jeftini okovi ili podprozorsku klupica od kamena sa unutrašnje strane zalepljena na HPX ili ...
Kod ovih manjih investitora toliko ima budževina da se zapitaš ako je to toliko skarabudženo šta je sa ostatkom objekta ...

To je očigledno. Ali ne može ni na otvoru od 2m širine da ide dvokrilni simetričan prozor i jedna roletna jer je tako jeftinije (em je ružno em je nepraktično). Ne može ni da se gura aluminijum bez termoprekida, ni da se lepi okapnica na pur penu bez hidroizolacija, ili PVC krilo ogromno a jeftini okovi ili podprozorsku klupica od kamena sa unutrašnje strane zalepljena na HPX ili ...
Kod ovih manjih investitora toliko ima budževina da se zapitaš ako je to toliko skarabudženo šta je sa ostatkom objekta ...
Cak i u gds5 je bilo skrtarenja u nekim stanovima, oni sve lux, a neke sobe kao bunker zbog malog kockastog prozora. Mislim, jeste soba uska bila tamo gde sam gledao, ali ga malo i preterase.

Mene to bas iziritira kad su prozori jadni i bedni. Od nekih stanova smo zena i ja odustajali jer su bili em okrenuti ka mracnijoj strani sveta, em ga ustede na prozorima. Pa brate, daj malo ljudskosti, koliko bilo.

E sad recimo naisao sam na primer van Beograda gde je investitor imao uske sobe, pa je stavio vertikalno dva krila, umesto jednog bednog, i potpuno je drugi osecaj u sobi. Ja sam bio odusevljen.

Već sam govorio ranije na ovoj temi, reći ću još jednom. Nehumana rešenja prolaze jer kupci stanova u Beogradu nemaju nikakav standard ni kriterijume. Bukvalno se sve proda kako god glupo, besmisleno, ošljarski ili nehumano ga naprave.

Već sam govorio ranije na ovoj temi, reći ću još jednom. Nehumana rešenja prolaze jer kupci stanova u Beogradu nemaju nikakav standard ni kriterijume. Bukvalno se sve proda kako god glupo, besmisleno, ošljarski ili nehumano ga naprave.
To je zbog ovih sto ne znaju sta ce sa parama pa sve sipaju u beton, ubrzala se prodaja i onda se pokusava svasta da se uvali.
Nije samo do kupaca, malo vise je do generalnog stanja na trzistu gde je potraznja velika, a ponuda bedna.

Cena prozora u odnosu na ukupnu cenu stana je mala, tj. razlika u ceni izmedju cene prozora i cene cigli + izolacija + fasada. Razlika u ceni izmedju manjeg i veceg prozora u odnosu na ukupnu cenu stana je jos manja. Ako neko zbog toliko male ustede odluci da narusi zgradu, ko zna na cemu je onda jos stedeo. Mada ne mora da znaci da je stedeo, mozda je stvarno glup i misli da je lepo imati bunker sobe.

KAko ne može..pa svi tako rade.
Hidroizolacija ispod okapnice .....pretera. Izvini ..gde vide ti u Serbiji da 2m prozor ima vise krila i vise od 1 roletne ?

Cena prozora u odnosu na ukupnu cenu stana je mala, tj. razlika u ceni izmedju cene prozora i cene cigli + izolacija + fasada. Razlika u ceni izmedju manjeg i veceg prozora u odnosu na ukupnu cenu stana je jos manja. Ako neko zbog toliko male ustede odluci da narusi zgradu, ko zna na cemu je onda jos stedeo. Mada ne mora da znaci da je stedeo, mozda je stvarno glup i misli da je lepo imati bunker sobe.
Mozda misli da ce kupac da gaji jazavce u stanu. Mast od jazavaca je uvek na ceni.

Kada kupujes za 3.000 u Bgd dobiješ ravnu liniju stana.
Kada kazeš nekome idi izvan Bgd i kupi za 3.000 i dobiceš kvalitet..udobnost..funkcionalnost..detalje..mir....taj ti kaze ..E Jbg
Pa Beogradani sami ste trazili

U projektu gde sam ja uzeo stan parapet ide od 30cm i bas su veliki prozori.

Meni se svidja ali neko se u temi zalio da bi bilo bolje da su od barem 60cm jer ovako ne mozes nista da lepo prislonis uz prozor.

Ne kazem da je to lose razmisljanje, ali eto, 100 ljudi 100 cudi
Znas onaj meme sto nije meme, kako da prepoznas ljude sa puno para? Namestaj im je odmaknut od zida. Tako da taj tvoj projekat je pravljen za ljude sa puno para gde treba da kupis veci stan. Ako sad neko hoce da se guzva u manjem stanu u tvom kompleksu, onda ce mu smetati 30cm parapet.
Meni je licno to fantazija, sto veci prozori i sto vise svetlosti.

Jesi zidao ti nekad nešto ?

Sve te stvari pojedinačno su male u odnosu na cenu stanu, ali svaka ušteda se množi sa brojem stanova.

Znas onaj meme sto nije meme, kako da prepoznas ljude sa puno para? Namestaj im je odmaknut od zida. Tako da taj tvoj projekat je pravljen za ljude sa puno para gde treba da kupis veci stan. Ako sad neko hoce da se guzva u manjem stanu u tvom kompleksu, onda ce mu smetati 30cm parapet.
Meni je licno to fantazija, sto veci prozori i sto vise svetlosti.
Ja da živim i u garsonjeri bih hteo prozore od poda do plafona. Ne razumem što nekome smeta parapet 30cm, ne može da nabije nešto, radni sto ili tako nesto skroz do zida?
Boji se da udari o staklo, pa mora da odmakne malo?

Vrh