Šta je novo?

Cene nekretnina

Komsije resis ali automobile nikako ;)
Ne mozes sve komsije da "resis", dok prozori su zamenljivi.

Zamisli iznad tebe zivi zandarm koji voli da pravi buku, sta ces da mu uradis? Da mu zoves policiju drugare? :)

Pa zapravo ne tj da :) fora kod komšija je to što te dodatno nervira jer na spoljnu buku ne možeš da utičeš. Komšinica kad je došla u kraj sa Dorčola kaže nikad mirnije nije spavala kao da je na planini, a Ja se tada još uvek navikavao na buku i stan.
Ne znam, ziveo sam par godina do prometnog bulevara, manje mi je smetalo nego trenutne komsije iznad.

Pa kažem ti, smeta ti jer se dodatno nerviraš. Kada ne bi obraćao pažnju na to zaboravio bi al' jbg, svakom svoja muka najteža.

Pa kažem ti, smeta ti jer se dodatno nerviraš. Kada ne bi obraćao pažnju na to zaboravio bi al' jbg, svakom svoja muka najteža.
Ne mozes da ne obracas paznju kada odozgo ti silaze vibracije (udarna buka) i jaki nasumicni zvukovi.

Zvuk od spolja generalno bude konstantan ili perceptivno udaljen, ovako ti udarci odozgo prosto izazivaju nelagodu, svaki put te trgne

Ne mozes da ne obracas paznju kada odozgo ti silaze vibracije (udarna buka) i jaki nasumicni zvukovi.

Zvuk od spolja generalno bude konstantan ili perceptivno udaljen, ovako ti udarci odozgo prosto izazivaju nelagodu, svaki put te trgne
Strasno, mnogi nisu za zivot u zgradi. Ja nikad ne bacam stvari po podu i ne nabijam pete o pod dok hodam sto je sasvim dovoljno da komsinici ispod ne remetim mir, iako nam je generalno dobra zvucna izolacija izmedju stanova. Ali prosto to je kultura stanovanja, mnogi je nemaju.

Strasno, mnogi nisu za zivot u zgradi. Ja nikad ne bacam stvari po podu i ne nabijam pete o pod dok hodam sto je sasvim dovoljno da komsinici ispod ne remetim mir, iako nam je generalno dobra zvucna izolacija izmedju stanova. Ali prosto to je kultura stanovanja, mnogi je nemaju.
Srecom jos koji mesec i selim se u svoj stan... pa se nadam da cu tu komsije biti razumnije da ispod njih zive ljudi.
Ako ne... kuca na periferiji ili u inostranstvu je uvek opcija.

Razocarao bi se u troslojne prozore vrlo brzo. Vecina kod nas na trzistu je pravljena da ima dobru termoizolaciju ali nije najsrecnija za buku. Moraju stakla da budu razlicitih debljina i gustina da bi se imala iole dobra zvucna izolacija ali naci to u maloprodaji je zanimljiva vezbica :)
U novogradnji u kojoj imam stan se bukvano nista ne cuje zbog troslojnog, to jest stolarije. Ok na 7 spratu sam ali relativno blizu ulice Tošin bunar. Bukvalno sam bio zbunjen tišinom na koju nisam navikao 😉
Ovde imate dosta oko toga

U novogradnji u kojoj imam stan se bukvano nista ne cuje zbog troslojnog, to jest stolarije. Ok na 7 spratu sam ali relativno blizu ulice Tošin bunar. Bukvalno sam bio zbunjen tišinom na koju nisam navikao 😉
Ovde imate dosta oko toga
Ne čuje se ništa ni kod nas, samo kvalitetna stolarija i nema problema. Hteo sam da ukažem da ako postoji mogućnost izbora za stakla da se biraju asimetrična jer bolje “lome” buku.
U neka davna vremena sam radio proracune za razne tipove prozora i stakala zbog sertifikacija raznoraznih pa sam upoznat sa temom bolje nego sto tu bilo sta piše.. Koliko je bitno da se uzme dobra stolarija jednako je bitno i da bude majstorski ugradjena, tek tu ima trikova i čudesa .

Najteže je sa malom decom i lošom izolacijom ispod estriha. Tu ne vredi, ćutiš i trpiš, deca su naša budućnost.
Treba imati razumevanja, ali treba imati i u vidu da u stanu svi zivimo u zajednici u zgradi.
Sto znaci da, ja imam razumevanja za decu, ali ocekujem i da postoji razumevanje da se deci objasni da npr posle 9 uvece nema trcanja i skakanja i urlanja i da postoji kucni red od 16-18h.

Ucenjem dece da im je sve dopusteno od malih nogu, da nema ogranicenja i da mogu da se ponasaju kako hoce je po meni pogresno, ja i kada sam u kuci ziveo nama keva i cale nisu davali da uvece pravimo buku jer su ispod nas ziveli baba i deda koji jelte mozda hoce da odmore i da spavaju pre nas.

Dok npr komsija iznad se zalio upravniku kako mi njih stresiramo i nemamo uvidjajnosti sto smo se 4 puta od pocetka godine zalili komsiji iznad da umiri decu.
Ali taj deo je izostavio vec je slozio pricu da ispada kao da smo mi nerazumni i mucimo njih svaki drugi dan.

Sa takvim roditeljima ("ja mojoj deci necu da branim nista"), stvarno se slazem da je naje*******ao svako ko zivi ispod njih (kao npr ja trenutno).
Znam da se dobar deo ljudi koji ima decu nece sloziti, ali jbg.

Treba imati razumevanja, ali treba imati i u vidu da u stanu svi zivimo u zajednici u zgradi.
Sto znaci da, ja imam razumevanja za decu, ali ocekujem i da postoji razumevanje da se deci objasni da npr posle 9 uvece nema trcanja i skakanja i urlanja i da postoji kucni red od 16-18h.

Ucenjem dece da im je sve dopusteno od malih nogu, da nema ogranicenja i da mogu da se ponasaju kako hoce je po meni pogresno, ja i kada sam u kuci ziveo nama keva i cale nisu davali da uvece pravimo buku jer su ispod nas ziveli baba i deda koji jelte mozda hoce da odmore i da spavaju pre nas.

Dok npr komsija iznad se zalio upravniku kako mi njih stresiramo i nemamo uvidjajnosti sto smo se 4 puta od pocetka godine zalili komsiji iznad da umiri decu.
Ali taj deo je izostavio vec je slozio pricu da ispada kao da smo mi nerazumni i mucimo njih svaki drugi dan.

Sa takvim roditeljima ("ja mojoj deci necu da branim nista"), stvarno se slazem da je naje*******ao svako ko zivi ispod njih (kao npr ja trenutno).
Znam da se dobar deo ljudi koji ima decu nece sloziti, ali jbg.
Ima tu svega i svačega, ne može se tek tako generalizovati, postoji ček spektar situacija a i neki ljudi nisu dorasli životu u zgradi.
Ono sto je sada recimo trend je veoma loša medjuspratna zvučna izolacija, Zašto tako projektuju stvarno ne znam. Drugo, nove zgrade imaju mnogo više betona nego stare pa se udarna buka prenosi onako bas fino

I ja sam ranije mislio da je sve stvar vaspitanja, ali tek kad sam dobio dete shvatio sam da nema sanse da detetu od dve godine objasnis da ne trci i ne skace, jednostavno je previse mala da to razume. S druge strane, imao sam i komsije iz pakla sa dvoje dece od 8 do 10 godina i veruj mi, to vise nije stvar uzrasta vec toga kako ih roditelji usmeravaju. Cekao sam svaki dan da mi propadnu kroz plafon. Zato i kazem, dok su deca mala mora da postoji razumevanje, ali kako rastu mora da postoji i granica. Problem je kad roditelji misle da je normalno da deca rade sta hoce i da im se nista ne sme reci, tu onda najvise ispastaju svi oko njih.

I ja sam ranije mislio da je sve stvar vaspitanja, ali tek kad sam dobio dete shvatio sam da nema sanse da detetu od dve godine objasnis da ne trci i ne skace, jednostavno je previse mala da to razume. S druge strane, imao sam i komsije iz pakla sa dvoje dece od 8 do 10 godina i veruj mi, to vise nije stvar uzrasta vec toga kako ih roditelji usmeravaju. Cekao sam svaki dan da mi propadnu kroz plafon. Zato i kazem, dok su deca mala mora da postoji razumevanje, ali kako rastu mora da postoji i granica. Problem je kad roditelji misle da je normalno da deca rade sta hoce i da im se nista ne sme reci, tu onda najvise ispastaju svi oko njih.
Normalno, ja ne pricam o situaciji da su iznad toliko mala deca, pricamo o deci koja idu u skolu i mogu da razumeju kada im objasnis stvari.

A kako su im roditelji objasnili situaciju? "Ispod zive losi ljudi"

Cela vertikala je ista kvadratura, tako da oko 82m2
Mislim da nećeš imati problema, ti si u kompleksu koji uglavnom vode racuna oko toga i Upravnik zgrade te stvari resava. A nije ti neki penthouse pa da se useli new money krimos koji to nepoštuje, nije mu ni zanimljiv tvoj kompleks tu je kvadrat ispod 5k 😉 To je kvadratura za porodice ili buduce porodice i trebalo bi da budu ok ljudi. Drugacije je u takvim kompleksima, stvarno se gleda svaka sitnica i svi se žale Upravniku. A ne u manjim zgradama gde mnogo češće moras sam da resavas te stvari.

Ne čuje se ništa ni kod nas, samo kvalitetna stolarija i nema problema. Hteo sam da ukažem da ako postoji mogućnost izbora za stakla da se biraju asimetrična jer bolje “lome” buku.
U neka davna vremena sam radio proracune za razne tipove prozora i stakala zbog sertifikacija raznoraznih pa sam upoznat sa temom bolje nego sto tu bilo sta piše.. Koliko je bitno da se uzme dobra stolarija jednako je bitno i da bude majstorski ugradjena, tek tu ima trikova i čudesa .
Bravo, pričaćemo privatno o sertifikaciji odredjenih proizvoda. I da naravno da je do kvaliteta ugradjenog proizvoda veoma bitno, pisao sam ovde ali zvuk nadje put uglavnom kroz loše popunjene spojeve.
Često se moje kolege šale trebali su dodati još jedan predmet na gradjevinskom faksu a zove se pur pena.
Dzaba mi proracunavamo po decimalama i milimetrrima i gubimo vreme, kada se u izvodjenju vodi drugacije jer je tu pur pena.
Verujum mi i da snimiš pravilno postavljenje i pošalješ svima da će biti mnogo grešaka, jer je to kao igra gluvih telefona bez nadzora. A za stručnjaka oko odabira eto poput tebe za odabir adekvatnog uglavnom ni ne stigne pitanje za mišljenje.
Mada eto mise babimo trhničkim stvarima koje još ne igraju toliku ulogu kod kupaca.
Trošak je to za Investitore, treba prvo nadmiriti ljubavnicu sa stanom a kupaca ima...😉

Nemoj biti iskljuciv ;) znam da smo najpametniji i najstariji narod ali ima i drugih “u materiji” :) ima korisnih stvari na toj temi, verovatno veliku vecinu znas, a neke mozda saznas dok istovremeno mozes da podelis neki savet.

Nemoj biti iskljuciv ;) znam da smo najpametniji i najstariji narod ali ima i drugih “u materiji” :) ima korisnih stvari na toj temi, verovatno veliku vecinu znas, a neke mozda saznas dok istovremeno mozes da podelis neki savet.
Nisam isključivo nego gde da pratim i čitam još jednu temu. I ova je mnogo :)

Pogledajte prilog 249870

Medijana i prosek cene stanova se sve više razilaze. Ne znam da li takva statistika postoji i za Srbiju, ali bi me iznenadilo ako ovo kod nas nije još izraženije.

Pogledajte prilog 249872

Vrednost industrijskih akcija raste, ali ne i prevoznika robe. Pogledajte prilog 249873 ?

Pogledajte prilog 249874

S jedne strane bi ovo moglo da ukaže na mehur i u nekretninama u SAD-u.

Ali s druge strane:

Pogledajte prilog 249875

Dakle, i pored ekstremno visokom Buffett-indikatora i činjenice da sakuplja dolare, ipak investira u građevinske kompanije. Kao da ne veruje da će cene stanova ići dole iako neki mehuri budu pukli. Ili misli da će uslediti masivni fiskalni stimulus, pa valja polako smanjivati gomilu keša?

U svakom slučaju se nešto valja iza brega.

Kako reče @Salev85 : Ili kriza likvidnosti, ili stagflacija.

Ja mislim da bi se i Monetaristi i "Austrijanci" složili da bi trebalo dopustiti recesiju, da se konačno počiste zombi-kompanije i loše investicije. Ono što je potrebno je da se bar malo vrati poverenje u vrednost novca, i da se pojačaju signali tržišta.

Moderni Monetarni Teror zaslužuje odlazak na smetlište istorije ekonomije. Ali u foteljama na uticajnim pozicijama širom sveta i dalje sede ćaci te škole za koje je deflacija živi užas.
Guraće sve veći stimulus, spustiće kamatne stope, podići će vrednost svim assetima i onda potop... Evo šta kaže jedan makro ekonimista

Marokanci:
They receive around €1,000 a month, a mixture of Moroccan basic salary (€300) and travel allowance (€700). Significantly more than the Serbian workers.

Srbi:
The average worker in Kragujevac earns 70,000 dinars (€597) a month. With Saturday shifts, some workers reach €768

Srbijo maćeho.
Srbi će preko a u fabriku će Nepalci

Da da. O tome pričam. Ajde napisaću mada izbegavam zbog portabilni obrok brigade da gubim vreme na duže postove.
Moram da priznam da sam potcenio količinu naštampanog novca. To je prolongiralo pucanje balona i stvaranje bull run-a od kraja 2022. Nisam u tome jedini naravno.
Zanimljivo ali na wall street u kažu da bull run nastaje iz očaja. Kada se razmisli ima itekako logike. Svaki bull run su pratili problemi.
Ako sada imamo problem sa toliko naštampanih para čije se slivanje bliži uzurbano kraju, logičan sledeći korak je deflatorna kriza. Duži bull, duža kriza. Rekao bih od 2027-2031. Skoro duže dupli od seke. Kod nas naravno još duže zbog kursa. Alternativna je hiperinflacija kao što si napomenuo ali to znači pucanje finansijskog sistema globalno. Zašto to kažem. Zbog indeksa nejednakosti. Trenutni indeks je prevazišao seku. Trenutni indeks je prevazišao 1929. Ne postoji period u novijoj istoriji kada je bila veća razlika. E sad, šta se događa sa dodatnim štampanjem? Ubije se kupovna moć ljudi i novac se slije dodatno kod bogataša.
Za spašavanje postojećeg sistema treba makar 2.5 puta da se poveća monetarna masa kako bi se šutnula limenka dalje 4-5 godina. To je suludi iznos novca pri postojećem indeksu nejednakosti. To dovodi do revolucije ili do kolapsa sistema. Ukoliko bi se to dogodilo, ne bi mnogo proteklo a asseti bi eksplodirali. Tipa btc 600-700k, zlato 17-20k, kvadrati x3-x4 itd.
Očuvanje postojećeg sistema= deflacija
Alternativa je prebacivanje fokusa sa assete na robu.
Da se nadovežem - prebacivanje fokusa na robu je prebacivanje na rad a samim tim bi se smanjilo raslojavanje ...

Da da. O tome pričam. Ajde napisaću mada izbegavam zbog portabilni obrok brigade da gubim vreme na duže postove.
Moram da priznam da sam potcenio količinu naštampanog novca. To je prolongiralo pucanje balona i stvaranje bull run-a od kraja 2022. Nisam u tome jedini naravno.
Zanimljivo ali na wall street u kažu da bull run nastaje iz očaja. Kada se razmisli ima itekako logike. Svaki bull run su pratili problemi.
Ako sada imamo problem sa toliko naštampanih para čije se slivanje bliži uzurbano kraju, logičan sledeći korak je deflatorna kriza. Duži bull, duža kriza. Rekao bih od 2027-2031. Skoro duže dupli od seke. Kod nas naravno još duže zbog kursa. Alternativna je hiperinflacija kao što si napomenuo ali to znači pucanje finansijskog sistema globalno. Zašto to kažem. Zbog indeksa nejednakosti. Trenutni indeks je prevazišao seku. Trenutni indeks je prevazišao 1929. Ne postoji period u novijoj istoriji kada je bila veća razlika. E sad, šta se događa sa dodatnim štampanjem? Ubije se kupovna moć ljudi i novac se slije dodatno kod bogataša.
Za spašavanje postojećeg sistema treba makar 2.5 puta da se poveća monetarna masa kako bi se šutnula limenka dalje 4-5 godina. To je suludi iznos novca pri postojećem indeksu nejednakosti. To dovodi do revolucije ili do kolapsa sistema. Ukoliko bi se to dogodilo, ne bi mnogo proteklo a asseti bi eksplodirali. Tipa btc 600-700k, zlato 17-20k, kvadrati x3-x4 itd.
Očuvanje postojećeg sistema= deflacija
Alternativa je prebacivanje fokusa sa assete na ronsnk
Na koji indeks mislis i na koji zemlju ? Verovatno SAD?

Prilozi

• Screenshot_2025-08-30-06-56-56-054_com.android.chrome-edit.jpg
    Screenshot_2025-08-30-06-56-56-054_com.android.chrome-edit.jpg
    73,3 KB · Pregleda: 4
Na koji indeks mislis i na koji zemlju ? Verovatno SAD?

1. **SAD kao primer (jer postoje najbolji podaci):**
* **Gini koeficijent** (mera nejednakosti) je porastao od 0,38 (oko 1968) na oko **0,49 danas**. To je najviši nivo u poslednjih 50+ godina.
* Udeo prihoda gornjih **1% najbogatijih** porastao je sa \~9% 1970-ih na preko **20% danas**.
* Pred 1929. godine 1% najbogatijih je kontrolisao oko **23–24% prihoda**, slično kao danas.

2. **Globalno:**

* Posle krize 2008. kapital se koncentrisao još više, jer su centralne banke (QE, niske kamate) pumpale likvidnost koja je završila u berzi i nekretninama – imovini koju poseduju bogati.
* Oxfam procenjuje da je **1% najbogatijih u svetu zaradio skoro dve trećine novog bogatstva stvorenog u periodu 2020–2022.**
* Pandemija je dodatno ubrzala jaz: dok su milioni gubili poslove i padali u siromaštvo, milijarderi su povećali imovinu za preko 50%.

3. **Razlike u imovini veće nego u prihodima:**
* Najbogatijih 10% poseduje preko **70% svetskog bogatstva**, dok donjih 50% poseduje manje od 2%.
* Ovo je gori odnos nego pred 1929, jer tada srednja klasa u SAD još nije bila toliko zadužena i "istisnuta" kao danas.

🔍 Dakle:

* **2008** je bila kriza finansija i banaka, ali nejednakost je nastavila da raste posle nje.
* **Danas** – imamo sličan nivo koncentracije bogatstva kao 1929 (a u globalnom smislu možda i viši).
* To povećava rizik od **socijalnih i političkih potresa**, baš kao što je visoka nejednakost bila uvod u Veliku depresiju i kasnije krize.

Vrh