Šta je novo?

Cene nekretnina

Sta biste vi hteli? Da u novogradnju ide i špajz? Pa to je tako demode.

pa, posto ja moram da nadjem stan koji je bolji od trenutnog (po zeninom kriterijumu), bash mi zaj****. jer ovde imam ono kuhinju sa prirodnom ventilacijom, odvojeno, dobru terasu, podrum, spavaci blok... a da ne pricam vani. i onda brate, kao da trazim iglu u plastu sena

cu se razvedem

fora je u tome sutrinjo, posto ima dosta proseka, kada dodje neko mnogo dobar
samo sipash, ne pitash

Pa 350 eur je povoljno pod pretpostavkom da je stan nov, ili makar full renoviran, da je adekvatno opeemljen i da ima gde da se parkira. Cene zakupa jesu pale, ali ja ne znam u kom evropskom gradu ima da se iznajmi pristojan stan za taj novac na 7-8km od centra grada?
Da, novi su stanovi, za parove tek nije skupo, slazemo se.

Ako i taj priuceni odradjuje posao u vremenu i kvalitetu koji odgovara zahtevu posla on zasluzuje svoju platu a na biznisu je da proceni da li vredi neke pare ili ne.
Niko nije terao biznis da toliko zaposljava i Kurtu i Murtu.

A za arogantne programere... imas ih i sa ETF-a a ne samo priucenih, to je stvar mentaliteta i takve ljude treba izbegavati generalno u svakom poslu.
Znam brate, ali budi malo realan, svi znamo šta se sve zapošljavalo pre 3-4 godine. Ne utičem ja niti opravdavam odluke biznisa, ali ta situacija je imala dalekosežne posledice jer nas je reputaciono kompromitovala usled lošeg kvaliteta kadrova. Makar u ovom poslu formalno obrazovanje ne igra presudnu ulogu, ali kada vidiš šta sve ljudi rade i u kojoj meri za ove plate koje smo mi delili šakom i kapom, dođe mi da plačem.

Programerska je tuga pregolema.

Dosta mi je da slušam neke veoma prosečne ljude kako se hvale platama od 2000 evra samo jer znaju malo javascripta. Stakleno zvono se valjda najzad razbilo.
Isto tako bi neko mogao da kaze:
"Dosta mi je da slusam neke veoma prosecne ljude kako kukaju na cene nekretnina vec 3029 strana"

Ti ljudi na kraju dana ne bi imali platu 2000 EUR da neki Nemac/Amerikanac itd nije spreman da ih plati toliko da mu odrade posao.
Nismo mi nikada bili placeni mnogo u odnosu na zapad kao programeri svakako, samo je ostatak zemlje imao manje plate jer ih ne finansiraju direktno stranci vec lokalna privreda.

Programerska je tuga pregolema.

Dosta mi je da slušam neke veoma prosečne ljude kako se hvale platama od 2000 evra samo jer znaju malo javascripta. Stakleno zvono se valjda najzad razbilo.
Mnogo ima kursadžija koji su zajahali kovid talas deficita kadrova i ubacili se u pricu.
Mnogo njih nisu svesni da im je upala kasika u med i da im je to maksimum zivota, pa se duvaju pred celim drustvom, a u sustini je trenutno dobar deo njih u jako nezavidnoj situaciji.

Znam brate, ali budi malo realan, svi znamo šta se sve zapošljavalo pre 3-4 godine. Ne utičem ja niti opravdavam odluke biznisa, ali ta situacija je imala dalekosežne posledice jer nas je reputaciono kompromitovala usled lošeg kvaliteta kadrova. Makar u ovom poslu formalno obrazovanje ne igra presudnu ulogu, ali kada vidiš šta sve ljudi rade i u kojoj meri za ove plate koje smo mi delili šakom i kapom, dođe mi da plačem.
Ma slazem se apsolutno, imao sam ja iskustva i sa jednim i drugim tipom kadra.
A za COVID maniju smo svi znali da ce da pukne kroz godinu / dve.

Mnogo ima kursadžija koji su zajahali kovid talas deficita kadrova i ubacili se u pricu.
Mnogo njih nisu svesni da im je upala kasika u med i da im je to maksimum zivota, pa se duvaju pred celim drustvom, a u sustini je trenutno dobar deo njih u jako nezavidnoj situaciji.
Ako je neko završio kurs, ili nije završio ništa a zna, nikakav problem- u ovoj struci se ne gledaju diplome već upravo ono što znaš. Problem je što mnogi od njih nemaju pojma, a firme su se polakomile zbog balona na strani tražnje, pa su uzimale sve i svakog nadajući se da će od njih nešto postati. Nije normalno da medior pravi više para od kardio hirurga koji radi redovan posao sa dežurstvima, plus part time operiše u privatnoj klinici. Jednostavno, to je znak ozbiljnog društvenog i vrednosnog dibalansa.

ovo za formalno obrazovanje ne igra ulugu u vecini firmi. ali kod onih ozbiljnih igra, kao dobar filter za rekruting

Cela ova prica me podseti kada sam radio sa jednim mediorom i dao mu task da sredi bug vezan za vremenske zone oko softvera za bukiranje sastanaka.
Covek je potrosio 20h, nije uradio nista i rekao mi na kraju da ne zna gde i kako sta dalje.

Na kraju sam ja odradio taj task.
Od tada sam veliki pobornik da jedan od taskova tokom tehnickog intervjua resava problem vremenskih zona ;)

Cela ova prica me podseti kada sam radio sa jednim mediorom i dao mu task da sredi bug vezan za vremenske zone oko softvera za bukiranje sastanaka.
Covek je potrosio 20h, nije uradio nista i rekao mi na kraju da ne zna gde i kako sta dalje.

Na kraju sam ja odradio taj task.
Od tada sam veliki pobornik da jedan od taskova tokom tehnickog intervjua resava problem vremenskih zona ;)

si pazio na daylight saving

Jel bar znao sta su vremenske zone? :)

Desava se to ... Nije problem sto nije uradio task nego sto ocigledno nista nije naucio iz toga.
hahaha ... real production problems :) ono tipa naprtavi mi skriptu za automatsko remapiranje rabbitmq excanga na drugi queue dok se purguje osnovni queue jer je puko zbog mesta na disku jer consumer baguje ... junior task by default :D

pa, posto ja moram da nadjem stan koji je bolji od trenutnog (po zeninom kriterijumu), bash mi zaj****. jer ovde imam ono kuhinju sa prirodnom ventilacijom, odvojeno, dobru terasu, podrum, spavaci blok... a da ne pricam vani. i onda brate, kao da trazim iglu u plastu sena

cu se razvedem
^^^^
Si ti neki juznjak mozda, Cuprija, Paracin, Krusevac, Trstenik ... ? Ovo je bas karakteristicna upotreba cu, ces, ce... za taj kraj.

si pazio na daylight saving
naravno ;)

Desava se to ... Nije problem sto nije uradio task nego sto ocigledno nista nije naucio iz toga.
pa to... ali opet izgubiti 3 dana na resen problem realno nije normalno za mediora po meni

^^^^
Si ti neki juznjak mozda, Cuprija, Paracin, Krusevac, Trstenik ... ? Ovo je bas karakteristicna upotreba cu, ces, ce... za taj kraj.
mozda mu je zena sa juga :D
ja sam iz Bataje ali evo devojka sa juga pa sam i ja krenuo tako ponekad da pricam jer zivim sa njom vec neko vreme
"Cu se vratim do 2" umesto "Vraticu se do 2", a u zivotu nisam tako pricao 😂

^^^^

keva mi je sa juga, mada rodom sam iz stare srpske prestonice, gde u ekipi smo znali da se sprdamo sa svima fazonima, od rijeke do pirota
a zena naravno, autonomas

suza suzu stize ... :)
Bolje da se prekvalifikuju u zanatlije i majstore posto oni imaju jacu satnicu!
Ovo je malo teže zbog statusa u društvu i naviknutnog poslovnog ambijenta i rada.
Mislim dosta ljudi se prekvalifikovalo u IT zbog zarade, ja poznajem arhitekte, ekonomiste, gradj. inž itd...
Sada kada i hoće da se vrate u svoju struku sa 35-40god, dobiće platu kao tek diplomirani student.

Ovo je malo teže zbog statusa u društvu i naviknutnog poslovnog ambijenta i rada.
Mislim dosta ljudi se prekvalifikovalo u IT zbog zarade, ja poznajem arhitekte, ekonomiste, gradj. inž itd...
Sada kada i hoće da se vrate u svoju struku sa 35-40god, dobiće platu kao tek diplomirani student.
To je druga skroz realna prica (pitanje je da li nama i trebaju sada ahitekte, ekonomisti, gradj. ing ...). Mislim da je fokus bio na kursadzijama sa nekih neinzinjerskih fakulteta koji su svojevremeno zaposljavani i sakom i kapom

Isto tako bi neko mogao da kaze:
"Dosta mi je da slusam neke veoma prosecne ljude kako kukaju na cene nekretnina vec 3029 strana"

Ti ljudi na kraju dana ne bi imali platu 2000 EUR da neki Nemac/Amerikanac itd nije spreman da ih plati toliko da mu odrade posao.
Nismo mi nikada bili placeni mnogo u odnosu na zapad kao programeri svakako, samo je ostatak zemlje imao manje plate jer ih ne finansiraju direktno stranci vec lokalna privreda.
Потврђујем. Већина обичних ИТпозиција који су окренути ка домаћем тржишту, а да нису у талу са државом (читај СНС-ом), или они који раде у рецимо ИТ секторима банака, осигуравајућих друштава и сл., уопште немају и никад нису имали велике плате, које би могле да се мере са ИТ аутсорсинг фирмама. или са оним малобројним које имају свој производ или специфичну услугу као целину. Мука је зарадити продајући ИТ услуге у Србији. А при томе у банке и осигурања ретко примају нешколоване или курсисте. Осим Сервис деска и неких оператерских послова, све су запослени са озбиљним факултетима. Све њих углавном шију са платама неки службеници, менаджери са мегаденса, економисти и правници са приватних факултета, јер они су кор бизнис. А при том не знају два разломка да саберу или да израчунају проценат, а камоли неку једначину или пропорцију да поставе.

Vrh