Šta je novo?

Cene nekretnina

Pojavio se jedan mnogo dobar sajt kolikajeplata koji sumira podatke iz APR i računa prosek prema javno objavljenim izveštajima (verovatno vuče kroz neki API). Ono što je zanimljivo da i kao ekonomista (npr controlling u nekoj ozbiljnijoj korporaciji), menadžer (to svi znamo), ali i farmaceut možeš imati iznose u rangu IT Seniora. Danas da me neko pita za savet, ja bih veovatno preporučio farmaciju jer ima mnogo firmi koje nisu apoteke već rade klinička istraživanja ili predstavništva svetskih kuća gde su plate izuzetno dobre, a konkurencija mala za job hopping (čak i naš forumaš Joe bi mogao za 6000e naći posao direktora u Srbiji možda).

Interesantna info od HR recruitera za IT - skoro objavljen oglas za Junior Sofware Engineer (0-1 god iskustva), 535 prijava za 2 nedelje, može da se bira za 750e početne plate, bukvalno su ljudi spremni za džabe da rade na praksi zbog iskustva
Tačno je da ima poslova u clinical researchu ali 6k u farmaciji plate u Srbiji ja lično nisam čuo čak i da si direktor. Ako nađete javite mi odmah i prvim avionom dolazim! Menjam sivilo i oblake za Srbiju bez razmišljanja. Sa 6k u Srbiji to je kao 30k u NL kupovne moći. Budem car! Kosti da ugrejem.

Pre pola godine kad sam pricao da je IT zalazece sunce dobih javnu osudu i mesto u cosku (bez klecanja na kukuruzu). Nikad vise IT nece da bude kao sto je bio nekada niti ce biti moguce zaraditi neki ozbiljniji novac u toj bransi (naravno uvek ce biti izuzetaka koji potvrdjuju pravilo).

Osim farmacije, biohemija, mikrobiologija ... tu ce biti sledeca industriska revolucija.

Znaci vratilo se na staro
Farmacija, mikrobiliogija i biohemija ne mogu da se nauče za 3 meseca. Potreban je fakultet of 5-6, godina, pa supspecijazicija, pa doktorat. Dakle, minimum 10-12 godina učenja dok ne dodješ na neki iole konkurentan nivo. Drugi problem je što je to enormno skupa industija. Istraživanja i razvoj iziskuju milijarde i koncentrisani su samo na najbogatije zemlje i tržišta. Sigurno neće Pfizer otvoriti svoj razvojni centar u Beogradu. Farmaceutske kuće koje posluju u Srbiji su orjentisane samo na marketinške prodajen i regulatorne aktivnosti (registracija lekova i OTC-a). Sa profesionalnog aspekta, sa tim zanimanjima u najboljem slučaju možeš da radiš na nekom institutu u Srbiji. Jedina prava opcija je inostranstvo, ali to opet iziskuje ozbiljnu organiyaciju (preseljenje, prelazak dece u novo okruženje, vrtic, skolu) a da ne govorim da su troškovi daleko veći. Ne možeš da radiš za evropsku platu i sediš u Beogradu, kao što je (makar do sada) slulaj sa IT-jem.

Ovo za 6k sam lupio, ali se verovatno tako kreću top menadžment plate u korporacijama (CEO, CFO, CTO, i sl.).
@G.I.Joe - probaj, pošalji im CV, biće bar 5k na direktorskoj poziciji.
Tačno je da ovde ne postoje razvojni centri ali pogledajte na onom sajtu u farmaceutskoj industriji, itekako postoje firme koje rade klinička ispitivanja, verovatno za inostranstvo

Kad se ovde pise o selidbi u manje mesto, obicno to pisu mnogi koji nikad ne bi tamo otisli, osim eventualno u penziju, ili ako hoce da pobegnu od nekog, zene i sl.
U fazonu: "mala mesta su super, i ja bih isao tamo, nego ne mogu, znas"
Pogledajte prilog 249699
Pa ti prvi kukaš o decentralizaciji, a ovamo ne podržavaš istu. Sama od sebe da se desi ne može, ako bude korisnika biće i usluga. Ko hoće da se seli u veće mesto nek se seli, ko hoće u manje takodje.

Pa ti prvi kukaš o decentralizaciji, a ovamo ne podržavaš istu. Sama od sebe da se desi ne može, ako bude korisnika biće i usluga. Ko hoće da se seli u veće mesto nek se seli, ko hoće u manje takodje.
Podrzavam, ali drzava mora ekonomski merama da to podstice, a ona to ne radi.

Farmacija, mikrobiliogija i biohemija ne mogu da se nauče za 3 meseca. Potreban je fakultet of 5-6, godina, pa supspecijazicija, pa doktorat. Dakle, minimum 10-12 godina učenja dok ne dodješ na neki iole konkurentan nivo. Drugi problem je što je to enormno skupa industija. Istraživanja i razvoj iziskuju milijarde i koncentrisani su samo na najbogatije zemlje i tržišta. Sigurno neće Pfizer otvoriti svoj razvojni centar u Beogradu. Farmaceutske kuće koje posluju u Srbiji su orjentisane samo na marketinške prodajen i regulatorne aktivnosti (registracija lekova i OTC-a). Sa profesionalnog aspekta, sa tim zanimanjima u najboljem slučaju možeš da radiš na nekom institutu u Srbiji. Jedina prava opcija je inostranstvo, ali to opet iziskuje ozbiljnu organiyaciju (preseljenje, prelazak dece u novo okruženje, vrtic, skolu) a da ne govorim da su troškovi daleko veći. Ne možeš da radiš za evropsku platu i sediš u Beogradu, kao što je (makar do sada) slulaj sa IT-jem.
Sve tacno ... Ovo sam pisao iz perspektive nekoga ko treba da upise fakultet da ne gubi vreme po SI na ETF-u ili jos gore po nekim nazovi SW smerovima na drugim fakultetima

Džordž ostao u 90im.

Kojim npr?
Pa eto, npr. ko zivi u manjim mestima i tamo radi da mu budu nizi porezi i doprinosi recimo. Tako bi privrednici u manjim mestima lakse podneli povecanje minimalca, a i oni sa vecom platom bi imali interes da predju tamo da zive. Samo bi trebalo spreciti zloupotrebe da se neko fiktivno registruje. Znaci npr. da firma mora da ima sediste ili ispostavu u toj opstini i radnik da ima prebivaliste u toj opstini, i ako su ispunjena oba uslova da moze da ima nize poreze i doprinose. To mi prvo pada na pamet, ali sigurno ima jos milion nacina,

To jedino inostranstvo. Kod nas gubljenje vremena.

Bilo nekad, sad su cene mnogo bliže.
Cene su bliže za hranu i možda tehniku ali usluge su i dalje DALEKO jeftinije a kvalitet je daleko bolji. Plus u Srbiji nema glupih lista čekanja za vannastavne aktivnosti za skoro ništa. Sad za ovih 5 nedelja što sam bio u Srbiji, pohvatao sam sve i svašta što mi je važno. Ihaa. Rajski.

Cene su bliže za hranu i možda tehniku ali usluge su i dalje DALEKO jeftinije a kvalitet je daleko bolji. Plus u Srbiji nema glupih lista čekanja za vannastavne aktivnosti za skoro ništa. Sad za ovih 5 nedelja što sam bio u Srbiji, pohvatao sam sve i svašta što mi je važno. Ihaa. Rajski.
Vrati nam se Joe sto pre, pa nam javi dugorocne utiske.

Pa nema jer ljudi nemaju pare kao u holandiji... inace bi isto imali redove cekanja

Ovo je sve tačno što si napisao. Ali farmacija nije samo research i development. Treba vremena da se dođe do nekog nivoa i to je tačno. Problem je što i za većinu poslova koji ne zahtevaju prisustvo on site, sada firme zahtevaju da budeš u sedištu firme iako nema nikakve potrebe i možeš da obavljaš odakle god hoćeš. Moj primer je najbolji. Mogu da ga obaljam odakle hoću ali ZAHTEVAJU da si u HQ i da si im tu... Iako bi po meni mogao doći 2-4x godišnje odradim sastanke uživo i to je to. Ali ne daju banditi.
Regulatorne aktivnosti isto daju da obavljaš u lokalu samo za lokal ili region ali globalno ako ćeš biti direktor ili senior direktor za regulatory affairs ili medical affairs nema šanse da ti dopuste da radiš iz Srbije. To su u farmaciji samo par lokacija u Evropi - Švajcarska, Nemačka, UK, NL i Nordics i USA (Boston, NY, SF, Minneapolis). Možda u USA upadne još neki grad ali to su ti koji se vrte non-stop.
Za troškove i sve si skroz u pravu i tačno je da firma pokriva dobar deo tih troškova i više od toga ali cimanje niko ne računa :)
Plus što je čovek stariji sve ga više vuče rodna gruda. Pare su super dok si mlad, onda ih nemaš, a ložiš se na njih. Sad kad si stariji više cenim vreme da sam u Srbiji i da me ne cimaju nego da mi daju 3x veću platu. Jer meni i sa 3x većom platom se moj kvalitet života ne bi značajno promenio. OK brže bi isplatio stan ili kupio 4 ili 5. stan ali sam kvalitet života i dalje bi mi bio sličan.

Ako nadje neko programera koji zaradjuje 30k EUR mesecno u NL menjamo se, necu da se bunim.

Da osetim tezinu zivota u NL sa 360k eur godisnje.
NEMA ja sam rekao purchasing power a ne 1-na-1 plata. Seniori u NL u Amazonu ako se dobro prodaš su oko 150k bruto +-.
E sad dok si svež pa pod rullingom prvih 5 godina onda ti je super jer je neto skoro 10k, ali kad podpadneš pod NL porez onda neto pada na 6k otprilike i onda više nije sve tako ružičasto. Ali 5 godina probati NL nije tako ni loše. Još ako nemaš decu ili manju ihaa. Samo ne smeš ih ovde u vrtiće inače ode sav profit njima nazad. Tako da ...

Bruto preko 200k godišnje je dosta teško preskočiti u NL. Nije nemoguće, sa bonusima i akcijama je moguće ali ima da te iscimaju za svaki cent.

Pa nema jer ljudi nemaju pare kao u holandiji... inace bi isto imali redove cekanja
Ne bi ni onda jer mi se organizujemo i odmah nikne 5 istih što pruža tu uslugu. i nema lista čekanja za plivanje za šah za bilo šta. Plus kod nas te aktivnosti nisu uopšte toliko skupe sve se vrti oko 10tak eura mesečno po detetu za obične sportove ili aktivnosti. Neki su 15 što sam video.

Sve tacno ... Ovo sam pisao iz perspektive nekoga ko treba da upise fakultet da ne gubi vreme po SI na ETF-u ili jos gore po nekim nazovi SW smerovima na drugim fakultetima
Ништа није тачно, као по обичају, што напише Аналитичар. Да се не увреди Јое, али у врхунској науци, а поготово у тим гранама које спомињеш почело је опасно лагање, фолирање и продавања му.. за бубреге. Да не употребим речи као подваљивање, фалсификовање, обмањивање. Скупо се наплаћује нерад, поготово ако долази од "реномираних" компанија. Чуј, Фајзер....далеко било.

Pre pola godine kad sam pricao da je IT zalazece sunce dobih javnu osudu i mesto u cosku (bez klecanja na kukuruzu). Nikad vise IT nece da bude kao sto je bio nekada niti ce biti moguce zaraditi neki ozbiljniji novac u toj bransi (naravno uvek ce biti izuzetaka koji potvrdjuju pravilo).

Osim farmacije, biohemija, mikrobiologija ... tu ce biti sledeca industriska revolucija.
Sve te oblasti ce sve vise biti IT.

Uopste, smatrati da je IT gotov jer su web aplikacije dozivele neko zasicenje je izuzetno usko gledanje na sam IT.

Mislim da smo samo zagrebali povrsinu sto se automatizacije procesa oko nas tice. Pre ili kasnije napredak u hardveru/infrastrukturi otvori potpuno novi domen za IT i hype opet krene.

Ne bi ni onda jer mi se organizujemo i odmah nikne 5 istih što pruža tu uslugu. i nema lista čekanja za plivanje za šah za bilo šta. Plus kod nas te aktivnosti nisu uopšte toliko skupe sve se vrti oko 10tak eura mesečno po detetu za obične sportove ili aktivnosti. Neki su 15 što sam video.
Gde kod nas? Ovde u Srbiji nemas nikakvu mesecnu aktivnost ispod 30 evra. Teratane jeftinije u Becu nego u Srbiji.

videcete za par godina, do deset... kada se promeni svest ljudi, pa vise ne koriste telefone samo za entertainment, vec kao advance tool. samo app market ce da grune samo tako.
a vec je pocelo polako, ko prati znace. a da ne pominjem mental health itd itd

bice posla vise nego ikada

Sve te oblasti ce sve vise biti IT.
Tacno, ali veoma specifican IT. To je kombinacija IT-a i inzenjerije sa dobrim poznavanjem fundamentalnih nauka.

Uopste, smatrati da je IT gotov jer su web aplikacije dozivele neko zasicenje je izuzetno usko gledanje na sam IT.
Ne mislim na kompletan IT nego IT kod nas. Mi smo ovde Indija na Balkanu, ovi gornji poslovi mogu sporadicno da se pojavljuju kod nas ali u nekom vecem obimu veoma tesko.

Mislim da smo samo zagrebali povrsinu sto se automatizacije procesa oko nas tice. Pre ili kasnije napredak u hardveru/infrastrukturi otvori potpuno novi domen za IT i hype opet krene.
I to je tacno. Jedini problem ovde je sto ne moze sa kursom da se radi. Opet kazem, mora odlican inzenjer pa IT dodje preko svega kao specijalizacija unutar oblasti. Ono ucenje nekih tehnologija i frameworka samo da bi se ispunila neka kvota je besmisleno jer se sve menja strahovito brzo.

Pitaj novopecene roditelje da li ima lista cekanja i koliko je lako dobiti mesto u vrticu.
Mnogo su ti kriterijumi iskrivljeni iz tvog ugla

videcete za par godina, do deset... kada se promeni svest ljudi, pa vise ne koriste telefone samo za entertainment, vec kao advance tool. samo app market ce da grune samo tako.
a vec je pocelo polako, ko prati znace. a da ne pominjem mental health itd itd

bice posla vise nego ikada
Optimisticno je to za par godina do deset

Tacno, ali veoma specifican IT. To je kombinacija IT-a i inzenjerije sa dobrim poznavanjem fundamentalnih nauka.

Ne mislim na kompletan IT nego IT kod nas. Mi smo ovde Indija na Balkanu, ovi gornji poslovi mogu sporadicno da se pojavljuju kod nas ali u nekom vecem obimu veoma tesko.

I to je tacno. Jedini problem ovde je sto ne moze sa kursom da se radi. Opet kazem, mora odlican inzenjer pa IT dodje preko svega kao specijalizacija unutar oblasti. Ono ucenje nekih tehnologija i frameworka samo da bi se ispunila neka kvota je besmisleno jer se sve menja strahovito brzo.
Alati ce postajati sve bolji, spustace barijeru za ulazak. Ni webDev ranih 2000ih nije bas bio za kursadzije.
Takodje, ne vidim fundamentalni razlog zasto se takvi poslovi ne bi pojavljivali kod nas. To je opet neko prosto ekstrapoliranje danasnjice na buducnost, ali u realnosti okolnosti nece biti iste.

Vrh