Šta je novo?

Cene nekretnina

Јесте, тако је. Мислим да би тај принцип требало да важи и за дрогу, и за коцку (ту већ помало и важи) и за остале ризичне активности. Сам пао, сам се убио. Шта има држава ту да се меша.
Има "држава" паметнијег посла. Рецимо, да брине како да се удеси тако да нико не мора да одговара зашто је км аутопута 4 х скупљи него у Немачкој, како је нека фонтаница исто око 4 х скупља него базен за купање много веће запремине, како да јавна добра које су у власништву народа пређу у ДОО, како би после била лаше и јефтније (све по закону) продата.

Јесте, тако је. Мислим да би тај принцип требало да важи и за дрогу, и за коцку (ту већ помало и важи) и за остале ризичне активности. Сам пао, сам се убио. Шта има држава ту да се меша.

Pa reci mi jel nije tako? Poroci su kontrolisani zbog maloletnika, ali nikog nije mnogo briga da li ćeš ti da staviš svoj stan na kocku, da se otruješ alkoholom, da dobiješ rak pluća od cigara i slično.

Pritom, ovde ne govorimo o poroku, već o komercijalnom ugovoru dve privatne stranke koji je u skladu sa zakonom.

Pa reci mi jel nije tako? Poroci su kontrolisani zbog maloletnika, ali nikog nije mnogo briga da li ćeš ti da staviš svoj stan na kocku, da se otruješ alkoholom, da dobiješ rak pluća od cigara i slično.

Pritom, ovde ne govorimo o poroku, već o komercijalnom ugovoru dve privatne stranke koji je u skladu sa zakonom.

zato sam u fazonu, legalizujte marihuanu!!!!

Treba legalizovati drogu i doneti stroge pravilnike. Mafijaši otvaraju firme, veliki troškovi prevoza i logistike, poreske dažbine, padaju laboratorijska ispitivanja, ft1p, nekom padne uvoz... mafijaši zatvaraju firme i nema više droge :kum:

Stan kao stan prelep nema sta, lokacija je ta koja je, odlicna, zato je takva i cena.
Ono sto mene izuzetno nervira kod tih zgrada okolo su fasade. Neke fasade su tako ruzne da je to katastrofa. Za neke zgrade su izabrali neku boju koja izgleda izbledelo kao da je zgrada stara vec 20 godina, specificno za ugao Dunavske i Bulevara Vojvode Bojovica.
Znaci kao da je neko u magacinu imao viska materijala i rekao, e ajde da ovo metnemo ovamo.
Nije mi to ušlo u oko kada sam prošetao tuda, meni je bilo ok.
Пусти снови продавца. Рекао бих да је ово рекордна цена за НС, нисам до сада видео сличну, ни близу. Узгред, где то у Дунавској има нова зграда?

ЕДИТ: Ух, добро је, нисам видео да је то БГ. Рачунам да је Филип из НС, па реко''.....
Hahahaha, nažalost se uskoro selim sigurno na 1-1.5god na NBG zbog posla a verovatno i na više, a nikad se ne zna možda i na duže. Ne vredi ovako gubim 3 sata dnevno, 6 dana, to je 18 sati na prevoz nedeljno, a i tek za 1 god će mi biti gotov stan, a i krenula je gradnja zgrade ispred trenutnog mog stana.
Jednom sam rekao da ću oglasiti na APP cenu moj budući stan kad bude gotov i sredjen, pa mi je žena rekla, ne bi me čudilo da ga prodaš pre nego se uselimo i živimo u njemu 😂
Pa ko zna onda ću i ja krenuti za život da gledam porodični sa 2.5-3 spavaće sobe u Beogradu i da se iščudjavam cenama u tom slučaju.

'Ајде да се не убеђујемо, ионако је ван теме. Шта ова цела расправа, односно примери који су наведни, доказује? Да је Право класна категорија, и да је Закон инструмент владајуће класе који служи њеним интересима, а она га намеће остатку друштва. И то се зове држава.

Srecno sa tim. Zakon te ne pokriva u slucaju kasnjenja. Pokriva te samo ako investitor odustane. Ovo je ono sto vi ovde zovete slobodno trziste, ali na nekontrolisan nacin.

Slazem se, naravno da treba traziti penale, ali se oni mogu traziti tek posle tehnickog prijema. Jel' si kupovao nekad stan u novogradnji? Jel' si video ugovore i sta se nudi, kakva je procedura korak po korak? Ako nisi, onda nema sta da se objasnjavamo.
Ja vala kupio ali ne znam da li si ti. U većini ugovora stoje penali za kašnjenje i ako pročešljaš malo druge teme o projektima videćeš da su ljudi tužili investitore i naplaćivali.

za vutru se ne bih brinuo, bilo bi dosta tu malih i mladih preduzetnika...
za hemiju mi ne bi bio zao

vidis skacu cene.. popusis buxnu, kazes neka skacu. pojedes jednu krempitu i skontas da zivot je lep!

jbg za bih zabrano do 25 da se duva, dok ti se mozak formira, a posle samo rokaj.
realno ko je napravio sranje naduvan?!?!
Upravo slušam Jorgovanku kako priča o inflaciji, osećam se kao da me je odradilo na loše.
EDIT: Evo kaže BDP očekuju 2.75% do kraja godine, inflacija do kraja godine gornji koridor (oko 4.5%).

'Ајде да се не убеђујемо, ионако је ван теме. Шта ова цела расправа, односно примери који су наведни, доказује? Да је Право класна категорија, и да је Закон инструмент владајуће класе који служи њеним интересима, а она га намеће остатку друштва. И то се зове држава.

I ja mislim da ne treba praviti suvišne apstrakcije sad, nije da se ne slažem s tobom oko toga šta je država, ali ni utopijska država ne može da te spreči da napraviš glupost - ali može da ti garantuje pravo da naplatiš tu glupost ako se dokaže da si oštećen.

Postoji neka odgovornost i na pojedincu koji pravi neke odluke u životu, nije uvek sistem kriv.

Ja vala kupio ali ne znam da li si ti. U većini ugovora stoje penali za kašnjenje i ako pročešljaš malo druge teme o projektima videćeš da su ljudi tužili investitore i naplaćivali.
Sto se tice toga, apsolutno, u pravu si, penali se naplacuju, to rade svi.
Ja sam pricao o slucaju da te niko ne stiti ako investitor probije rok, a zelis da odustanes jer godinama nije zavrsio projekat. U tom slucaju nema povratka ucesca za tebe. Takvo je trziste da ne biras bas kakve ugovore potpisujes, jer ako neces ima ko hoce, i to i za kes.

To jeste malo zeznuto ali takodje ima slučajeva da je investitor sam nudio raskid ugovora i povratak depozita ali ljudi nisu hteli jer je u tom vremenu cena skočila toliko da taj depozit ne bi bio dovoljan za sličan stan.

To jeste malo zeznuto ali takodje ima slučajeva da je investitor sam nudio raskid ugovora i povratak depozita ali ljudi nisu hteli jer je u tom vremenu cena skočila toliko da taj depozit ne bi bio dovoljan za sličan stan.
To je jedina varijanta u kojoj investitor vraca novac :D

Sto se tice toga, apsolutno, u pravu si, penali se naplacuju, to rade svi.
Ja sam pricao o slucaju da te niko ne stiti ako investitor probije rok, a zelis da odustanes jer godinama nije zavrsio projekat. U tom slucaju nema povratka ucesca za tebe. Takvo je trziste da ne biras bas kakve ugovore potpisujes, jer ako neces ima ko hoce, i to i za kes.
Ja sam probao sa advokatom da proguramo da ima konacna tacka posle koje ako nije primopredaja izvrsena da je moguce izvrsiti raskid predugovora i vracanje para / penali ali slaba valjda, nece niko to da prihvati.

Svi nude standardno, ili fiksan EUR / m2 naknade mesecno ili neki % vrednosti pa do maks fazon 2-3% vrednosti stana.
U mom slucaju kada sam racunao mislim da je maks kasnjenje koje mogu da isplate oko 12 meseci, posle toga nema vise naplate penala.

No srecom projekat ide dobro, kasnice koji mesec ali to je vec ko dobar dan.

Budući kičeraj.
Isto ko crna koža, ogledala i hrom 90ih 2000ih.

Ove mermerne pločice velikog formata su već out, smučile su se svakom.
Slažem se, uopste nije problem nedostatak novca nego nedostatak stila. Od svih ljudi koje poznajem sa budžetom 500k+ koji su u skorije vreme kupili stanove, samo je jedan uredio istinski dobro, ali to je renoviran salonac sa plafonima od 3.5 metara i zaista izgleda spektakularno. Kod novogradnje je baš teško izbeći taj konfekcijski look, koliki god da je budžet. Nisam arhitekta, ali samo gledajući instagram i pinterest verujem da bih uradio bolji posao od ovoga što se danas nudi na trzistu... 🙄

Treba legalizovati drogu i doneti stroge pravilnike. Mafijaši otvaraju firme, veliki troškovi prevoza i logistike, poreske dažbine, padaju laboratorijska ispitivanja, ft1p, nekom padne uvoz... mafijaši zatvaraju firme i nema više droge :kum:
To se lako resava samo treba volje a nacin se nadje. Stvar je u tome sto je to ozbiljan bizniz za paradrzavne organe koga nece da se odreknu tek tako

Slažem se, uopste nije problem nedostatak novca nego nedostatak stila. Od svih ljudi koje poznajem sa budžetom 500k+ koji su u skorije vreme kupili stanove, samo je jedan uredio istinski dobro, ali to je renoviran salonac sa plafonima od 3.5 metara i zaista izgleda spektakularno. Kod novogradnje je baš teško izbeći taj konfekcijski look, koliki god da je budžet. Nisam arhitekta, ali samo gledajući instagram i pinterest verujem da bih uradio bolji posao od ovoga što se danas nudi na trzistu... 🙄
Nije tesko izbeci uopste, nego monkey see monkey do
A arhitekte realno briga ako ne rade za sebe ili portfolio sve dok je klijent zadovoljan, evo gledam na osnovu moje devojke i koliko to zna biti nezahvalno.

Polomi se satima davajuci alternative i lepse predloge / rendere i opcije koji nisu kiceraj i koji ce stilski da izdrze zub vremena drugarici kojoj pomaze oko stana da bi ova samo posle nedelju dana rekla "e videla sam kod drugarice ovo: i slika nekog kiceraja, hocu tako da odradimo".

Vrh