Šta je novo?

Cene nekretnina

Gledam stanove po Bez Kosi i sve nesto se nadam da ce se pojaviti ponuda iz Lux 51 na oglasima. Ali slabo. Neki problemi tamo, nikako da se usele.

Jedan tip koji je kupio tamo mi je rekao da planira da ih tuži jer su jako probili rok.
Ne znam samo koliko vajde ima po pitanju toga, kupac je prilicno nezasticen. Dzabe ih ti tuzis kad si rezervisao stan, a cene otisle. I da dobijes, izgubljene pare su visestruke.
Kao mene kad je oduvao investitor kog sam cekao 6 meseci, a za to vreme u kraju porasla cena 500e po kvadratu. Ja sam na 60 kvadrata izgubio 30k evra (plus kamatu na stambeni na tih 30k) na ceo stan dok sam njega cekao zbog neostvarene kupovine.

Bas bi bilo dobro da se neki advokat nadoveze ako mozes da tuzis nekog za probijanje roka i koliko je to ostvarljivo u praksi i sta bi moglo da se dobije.

Ma normalno da se zarade nego kazem kakva je nakaradna prica generalno

Generalno mislim da se tuze za odstetu a ne za raskid ugovora.
Tipa dokazujes da ti nisu isplatili penale i da nije bila "visa sila" u pitanju

Ne znam samo koliko vajde ima po pitanju toga, kupac je prilicno nezasticen. Dzabe ih ti tuzis kad si rezervisao stan, a cene otisle. I da dobijes, izgubljene pare su visestruke.
Kao mene kad je oduvao investitor kog sam cekao 6 meseci, a za to vreme u kraju porasla cena 500e po kvadratu. Ja sam na 60 kvadrata izgubio 30k evra (plus kamatu na stambeni na tih 30k) na ceo stan dok sam njega cekao zbog neostvarene kupovine.

Bas bi bilo dobro da se neki advokat nadoveze ako mozes da tuzis nekog za probijanje roka i koliko je to ostvarljivo u praksi i sta bi moglo da se dobije.

Penali za probijanje roka su definisani ugovorom, tako da u principu jedino za šta bi on mogao da ih tuži jeste ako ne plaćaju penale. Mislim da nema ništa od toga, nego da mi je to pričao u trenucima ogorčenosti.

To je razlog više zašto je novac važan. Obrazovati se može i u sferama koje nisu profitabilne. Zamisli da studiraš filozofiju na Yale-u ili umetnost na Royal College of Art u Londonu. Ja nisam, ali verujem da je iskustvo fenomenalno. Edukacija je najsmislenija kada se vrši iz istinskog entizijazma i zainteresovanosti, a ne kao način da se zarade pare. Naravno, od nečeg se mora i živeti, ali ako sam se ja već mučio da zaradim, radije bih da obezbedim svojoj deci život koji će im biti ispunjen stvarima koje njih zanimaju nego da im nametnem imperativ da izaberu delatnost od koje će moći da zaražuju novac.
Da, slažem se. Zato su nekada dobrostojeći bili ti koji su studirali takve stvari.

Ostaviti deci novac da mogu da biraju šta će da studiraju je sjajna stvar.

U doba fiat novca to znači ostaviti im nekretninu. Razlog više protiv velikog poreza na nasleđivanje.

To beše pokojni Saša Popović gradio?

Pa ako je nekome par hiljada evra kikiriki onda... jbg nek čeka da mu neko plati ceo stan.
U odnosu na 30k-50k koje si dao za ucesce jeste kikiriki. Tebi treba povrat svega sto si ulozio u to do sad (ucesce ili vise rata ko je placao fazno), plus odsteta, a ne par hiljada evra. Ovako sedis i cekas jer ti se ne isplati da bilo sta diras, a ako se investitoru ne zuri, onda si ga ugasio.

To je rizik koji kupac svojevoljno preuzima. Ako nije hteo taj rizik, trebalo je da kupi starogradnju.

To je rizik koji kupac svojevoljno preuzima. Ako nije hteo taj rizik, trebalo je da kupi starogradnju.
Ovo je opet prica da se svaljuje krivica na pojedinca, a ne na sistem. Ne preuzima svojevoljno, nego zbog takvog stanja na trzistu. Sta ako necu zgradu koja ima cevi od 70 godina i gde mogu da pogore instalacije kad hoces jer nisu menjane od doba kad su napravljene?
Ne bi trebalo zbog toga ja da ispastam, nego bi trebalo da se menja sistem. Ovo je prica bez kraja, ali ne mozes da krivis nekog zato sto zeli da zivi u novoj zgradi koji ispasta zbog loseg sistema.

Ovo je opet prica da se svaljuje krivica na pojedinca, a ne na sistem. Sta ako necu zgradu koja ima cevi od 70 godina i gde mogu da pogore instalacije kad hoces jer nisu menjane od doba kad su napravljene?
Ne bi trebalo zbog toga ja da ispastam, nego bi trebalo da se menja sistem. Ovo je prica bez kraja, ali ne mozes da krivis nekog zato sto zeli da zivi u novoj zgradi koji ispasta zbog loseg sistema.

Prvo, država nije dužna da tebe štiti zbog tvojih loših komercijalnih odluka. Sistem nije zakazao ako si ti odlučio da pokloniš poverenje dubioznom mafija investitoru koji na pola gradnje završi u zatvoru zato što bi ti voleo novu zgradu ali za male pare dok je još u izgradnji.

Tačno se znaju nivoi rizika kad se kupuje u izgradnji, kupac sam ulazi u to sa željom da finansijski bolje prođe umesto da kupuje već izgrađenu zgradu, a hoće i novo i komforno umesto starogradnje, ali ako se nešto desi, onda država kriva?

Radi se o tome da hoćeš i jare i pare, to nigde na svetu nema.

Prvo, država nije dužna da tebe štiti zbog tvojih loših komercijalnih odluka. Sistem nije zakazao ako si ti odlučio da pokloniš poverenje dubioznom mafija investitoru koji na pola gradnje završi u zatvoru zato što bi ti voleo novu zgradu ali za male pare dok je još u izgradnji.

Tačno se znaju nivoi rizika kad se kupuje u izgradnji, kupac sam ulazi u to sa željom da finansijski bolje prođe umesto da kupuje već izgrađenu zgradu, a hoće i novo i komforno umesto starogradnje, ali ako se nešto desi, onda država kriva?

Ok, vidim o cemu se ovde radi. Pozdrav bate

sutraw je napisao(la):

Ok, vidim o cemu se ovde radi. Pozdrav bate
Јесте, тако је. Мислим да би тај принцип требало да важи и за дрогу, и за коцку (ту већ помало и важи) и за остале ризичне активности. Сам пао, сам се убио. Шта има држава ту да се меша.

U odnosu na 30k-50k koje si dao za ucesce jeste kikiriki. Tebi treba povrat svega sto si ulozio u to do sad (ucesce ili vise rata ko je placao fazno), plus odsteta, a ne par hiljada evra. Ovako sedis i cekas jer ti se ne isplati da bilo sta diras, a ako se investitoru ne zuri, onda si ga ugasio.
Onda tako definiši ugovor, raskidaš zbog nepoštovanja rokova i zahtevaš da ti se vrati depozit plus odšteta, a ako ipak ne želiš da raskidaš ugovor već samo da ti se nadoknadi kašnjenje onda par hiljada evra dobro dodje, sad jbg što je to ljudima nekim kikiriki onda nek ćute i trpe. Meni nije, ja bih zahtevao penale za svaki mesec kašnjenja, pa ako mi je tih par hiljada evra kikiriki bacio bi ih negde u dobrotvorne svrhe.

Onda tako definiši ugovor, raskidaš zbog nepoštovanja rokova i zahtevaš da ti se vrati depozit plus odšteta, a ako ipak ne želiš da raskidaš ugovor već samo da ti se nadoknadi kašnjenje onda par hiljada evra dobro dodje, sad jbg što je to ljudima nekim kikiriki onda nek ćute i trpe. Meni nije, ja bih zahtevao penale za svaki mesec kašnjenja, pa ako mi je tih par hiljada evra kikiriki bacio bi ih negde u dobrotvorne svrhe.
Srecno sa tim. Zakon te ne pokriva u slucaju kasnjenja. Pokriva te samo ako investitor odustane. Ovo je ono sto vi ovde zovete slobodno trziste, ali na nekontrolisan nacin.

Slazem se, naravno da treba traziti penale, ali se oni mogu traziti tek posle tehnickog prijema. Jel' si kupovao nekad stan u novogradnji? Jel' si video ugovore i sta se nudi, kakva je procedura korak po korak? Ako nisi, onda nema sta da se objasnjavamo.

Vrh