Šta je novo?

Cene nekretnina

Evo šta kaže moj asistent 😉

Radijatori (centralno grejanje) vs. podno grejanje – koji sistem je bolji za zdravlje i koji su glavni plusevi i minusi?

🔥 1. Zdravlje: Koji je bolji?

Podno grejanje je generalno zdravije za većinu ljudi:

✅ Prednosti za zdravlje podnog grejanja:

• Nema cirkulacije prašine – grejanje je ravnomerno i ne diže prašinu, što je važno za astmatičare i alergičare.
  • Toplota dolazi s poda – noge su u toplom, glava u hladnijem delu – najprirodniji i najzdraviji raspored temperature.
  • Bez suvog vazduha – manje isušuje sluzokožu i kožu u poređenju sa klasičnim radijatorima.

❌ Nedostaci po zdravlje radijatora:

• Podižu prašinu zbog kruženja toplog vazduha – loše za disajne puteve.
  • Neravnomerna toplota – vazduh gore je topliji nego dole, što može izazvati osjećaj hladnih nogu i toplog tela.
  • Viša temperatura radijatora može isušivati vazduh i doprineti iritaciji očiju i grla.

⚙️ 2. Prednosti i mane svakog sistema

🟡 Radijatori (centralno grejanje):

✅ Prednosti:
  • Brže zagrevanje prostorije
  • Jednostavnija instalacija u postojećim stanovima
  • Niži početni trošak u poređenju s podnim grejanjem
  • Lako servisiranje i zamena delova
❌ Mane:

• Neravnomerna distribucija toplote
  • Veća potrošnja energije za postizanje ugodne temperature
  • Zauzimaju prostor (neestetski)
  • Više strujanje vazduha = više prašine

🟢 Podno grejanje:

✅ Prednosti:
  • Energetski efikasnije (radi na nižim temperaturama)
  • Veća udobnost – ravnomerno grejanje cele prostorije
  • Nevidljivo i estetski čisto – nema radijatora na zidovima
  • Tiho i bez strujanja vazduha
❌ Mane:

• Sporije reaguje – treba više vremena da zagreje prostor
  • Skuplja i komplikovanija ugradnja, posebno u već završenim prostorima
  • Teže za popravku ako dođe do kvara (pod mora da se otvara)
  • Nije idealno za sve podne obloge (npr. deblji parket ili tepisi mogu smanjiti efikasnost)

✅ Zaključak:​

Ako gledaš zdravlje i dugoročnu udobnost, podno grejanje je bolja opcija, naročito za decu, starije, alergičare i sve koji vole ravnomernu toplotu.

Ako ti je važna brza instalacija i niži početni trošak, i ne smeta ti da vazduh nije ravnomerno topao, radijatori su i dalje dobar izbor.
Napisa ja...u stanu gde mi je podno na policama i tv.u za 3 dana se skupi prašina...i plocice su obavezne....svuda.
Meni je komfornije parket i tepisi..a to je problem za podno ..zar ne

Nije mico. Imas odavno parket za podno, a tepisi… koji ce ti da skupljaju prasinu samo mada ima ko voli. Tepisi su za ove sto misle da ce podno da im uzme dusu pa da im bude bar toplo oko nogu :cool:

Nisam razumeo, tvrdis da je podno grejanje jeftinije za ugradnju nego centralno? Ako da, na osnovu čega to tvrdis?

Podeli te dileme naročito o uticaju na zdravlje ovde, uvek je dobro i lepo pročitati nešto novo.
Pitaj Chat GPT da ti pojasni ;) a pre toga daj neke studije koje si proucavao i koje su te ucinile toliko samopouzdanim, gde je podno grejanje zdravo, gde to ne doprinosi statickom elektricitetu i skupljanju prasine, gde je efikasno kad zimi bude ispod -10C, jos ovaj Vas najavio smanjenje crvene zone, pa ode i trosak u nebo...
P.S. vidim fica sve pojasnio :) kao i u svemu treba se baviti temeljnije svime...
Ja bih stavio podno u spavacem bloku i kupatilima, dnevni boravak, gde se najvise boravi, Slavonski parket i vuneni tepih i max fan coil

Poslednja izmena:
Efikasno je i na -20, e sad ako zivis u zgradi gde nema trunka izolacije i drvena stolarija od pre 50god… a i CG svake godine em poskupljuje em dodolas kad ce da ga ukljuce, a dok ne ukljuce grejes se na struju opet. Mada ko zivi u stanovima od pre 50god i zna samo za radijatore njemu su radijatori najbolji na svetu, kao nekome smederevac sto nema zamenu.

Pitaj Chat GPT da ti pojasni ;) a pre toga daj neke studije koje si proucavao i koje su te ucinile toliko samopouzdanim, gde je podno grejanje zdravo, gde to ne doprinosi statickom elektricitetu i skupljanju prasine, gde je efikasno kad zimi bude ispod -10C, jos ovaj Vas najavio smanjenje crvene zone, pa ode i trosak u nebo...
P.S. vidim fica sve pojasnio :) kao i u svemu treba se baviti temeljnije svime...
Ja bih stavio podno u spavacem bloku i kupatilima, dnevni boravak, gde se najvise boravi, Slavonski parket i vuneni tepih i max fan coil

Hahaha "ovaj vaš" 😂😂😂

Ja proučio (tad nije bio GPT a da jeste pitao bih i njega) , čitao, pričao s ljudima koji se bave time, na kraju ugradio i koristim, sa sve parketom (ne slavonskim masivnim parketom, da se razumemo) i tepisima.

Opet, pišem da pročitaju ljudi koji direktno ne učestvuju u diskusiji pa da sami prouče kojom god metodom. Vidim ljudi pišu gluposti jer ne znaju i nisu se bavili time pa sam izneo i drugu stranu medalje.

Ti si već formirao mišljenje i etiketiras u nedostatku argumenata pa i nema smisla diskutovati s tobom na tu temu.

a vi koji imate podno, jel se hladite na klime ili isto preko podnog? moj brat ima podno i za hladjenje, meni to katastrofa

Platonski fancoil kod mene konkretno. Hlađenje kroz podno meni je vrlo neprijatno, neprijatno hladan osećaj na nogama koji se posle širi celim telom.

Imam podno centralno po utrosku ispod parketa, fino zagreva stan. Na nogama nema neprijatnog osecaja toplote zato sto su temperature vode za podno grejanje drasticno manje od radijatorskog. Maksimalni racun za 90ak kvadrata grejne povrsine u prosloj sezoni je bio oko 12k din, a prosecan 8-9k.

Poslednja izmena:
Napisa ja...u stanu gde mi je podno na policama i tv.u za 3 dana se skupi prašina...i plocice su obavezne....svuda.

Nije, imam parket i tepihe i podno grejanje i sve radi dobro i vrlo prijatno zimi. Ženi se znatno smanjila alergija na prašinu od kad smo se preselili. Već sam napisao za vlažnost vazduha tokom grejne sezone, mnogo je prijatnije, nije suv vazduh. Prasine po klub stolovima i tv plocama koje su niske nema ništa više nego u prethodnom stanu sa klasičnim centralnim grejanjem. Nisam siguran dal je ima manje ili isto, ali sigurno je nema više.

Ima parketa, birao sam ga sada za budući stan jer ću imati podno grejanje.
Ovde ima izbor parketa za podno grejanje, ima i drugih marki ali za ove znam i tu smo birali izmedju nekoliko vrsta koje nam je ponudio Investitor.

Evo šta kaže moj asistent 😉

Radijatori (centralno grejanje) vs. podno grejanje – koji sistem je bolji za zdravlje i koji su glavni plusevi i minusi?

🔥 1. Zdravlje: Koji je bolji?

Podno grejanje je generalno zdravije za većinu ljudi:

✅ Prednosti za zdravlje podnog grejanja:

• Nema cirkulacije prašine – grejanje je ravnomerno i ne diže prašinu, što je važno za astmatičare i alergičare.
  • Toplota dolazi s poda – noge su u toplom, glava u hladnijem delu – najprirodniji i najzdraviji raspored temperature.
  • Bez suvog vazduha – manje isušuje sluzokožu i kožu u poređenju sa klasičnim radijatorima.

❌ Nedostaci po zdravlje radijatora:

• Podižu prašinu zbog kruženja toplog vazduha – loše za disajne puteve.
  • Neravnomerna toplota – vazduh gore je topliji nego dole, što može izazvati osjećaj hladnih nogu i toplog tela.
  • Viša temperatura radijatora može isušivati vazduh i doprineti iritaciji očiju i grla.

⚙️ 2. Prednosti i mane svakog sistema

🟡 Radijatori (centralno grejanje):

✅ Prednosti:
  • Brže zagrevanje prostorije
  • Jednostavnija instalacija u postojećim stanovima
  • Niži početni trošak u poređenju s podnim grejanjem
  • Lako servisiranje i zamena delova
❌ Mane:

• Neravnomerna distribucija toplote
  • Veća potrošnja energije za postizanje ugodne temperature
  • Zauzimaju prostor (neestetski)
  • Više strujanje vazduha = više prašine

🟢 Podno grejanje:

✅ Prednosti:
  • Energetski efikasnije (radi na nižim temperaturama)
  • Veća udobnost – ravnomerno grejanje cele prostorije
  • Nevidljivo i estetski čisto – nema radijatora na zidovima
  • Tiho i bez strujanja vazduha
❌ Mane:

• Sporije reaguje – treba više vremena da zagreje prostor
  • Skuplja i komplikovanija ugradnja, posebno u već završenim prostorima
  • Teže za popravku ako dođe do kvara (pod mora da se otvara)
  • Nije idealno za sve podne obloge (npr. deblji parket ili tepisi mogu smanjiti efikasnost)

✅ Zaključak:​

Ako gledaš zdravlje i dugoročnu udobnost, podno grejanje je bolja opcija, naročito za decu, starije, alergičare i sve koji vole ravnomernu toplotu.

Ako ti je važna brza instalacija i niži početni trošak, i ne smeta ti da vazduh nije ravnomerno topao, radijatori su i dalje dobar izbor.
Ovo su opšti momenti ali ima mnogo detalja na koje treba obratiti pažnju da bi se sistem izveo kako treba. Sve stoji ako je urađeno maksimalno kvalitetno ali opet postoje i neke začkočkice.

Naprotiv, tvoj pogled je jednodimenzionalan, nisi se informisao dovoljno pa iznosis neke tvrdnje ili pretpostavke koje ne stoje. Samo sam ti ukazao da bi trebalo da se više informišeš i predložio jedan od načina. Ne znam kako je kad se obrazujes uz pomoc google-a i GPTja, ne nalazim se u tome, to su alati koje možeš da koristiš kao što možeš da slušaš Đuru ispred dragstora koji sve zna o svemu pa i o podnom grejanju. Tvoj izbor.
Meni je Djura ispred drakstora sinonim za investitora koji hvali baš njegov sistem grejanja i kvalitet opreme.
Podno grejanje može da ide u bilo koju prostoriju, i ispod parketa koji je napravljen za tu namenu (a ima ih priličan izbor, i kod nas). Za veće objekte (kuće npr) je ekonomski mnogo isplativiji nego centralno grejanje.
Tačno ako su ispunjeni svi preduslovi. Takodje treba voditi računa o velikoj toplotnoj inerciji sistema sa podnim grejanjem i uzeti i taj momenat u obzir prilikom odabira i eksploatacije.
Garancija na cevi npr Rehau je 25 godina dok je očekivano životni vek duplo duži. Nećeš menjati iz čista mira instalacije ali u tih 25 ili 50 godina neko ce svakako morati ponešto da uradi u tom objektu pa možda i da zameni pod/instalacije/izlije novu košuljicu (a možda i ne jer nema potrebe za time).
Ako su kvalitetne komponente i urađeno kako valja sve stoji. Izlivanje novog estriha za podno grejanje i naknadno privlačenje cevi je akrobacija za kuću i stanu je već izazov, zato i treba projektovati na vek od 50 godina.
Tepisi ako su debeli smanjuju efikasnost podnog grejanja (ali i dalje sve funkcioniše ) no oni normalne debljine ne smetaju tj zanemarljivo utiču.
Tepisi su veliko no no u sistemima sa podnim grejanjem, ne toliko zbog toplotne konduktivnosti koliko zbog hemijskih sastava punioca i lepkova koji se koriste u njihovoj izradi.Talođe su magnet za alergene i bakterije koji se aktiviraju na blago povišenim temperaturama. Treba obratiti pažnju na proizvode koji su kompatibilni sa podnim grejanjem.
Za zdravlje je podno grejanje svakako bolje nego centralno. Ravnomerno se raspoređuje toplota, cirkulacija prašine je manja nego da radijatorima, ne isušuje vazduh kao radijatori.
Kao što rekoh zavisi kako se implementira i kako se koristi.
Trebalo bi da želiš da ti neko "uvali" podno grejanje umesto centralnog a ne da to navodiš kao manu. Pa investitoru je jeftinije da postavi radijatore nego da uvede kompletan sistem podnog grejanja.
Ako ja biram komponente, izmenjivač, podloge, lepak za podloge i budem nadzor dok se to ugrađuje onda može.

Baš ti u spavaćem bloku ne treba (samo vodu računa koliko površine se smanji ormarima, krevetima, fiokarima, ... mada sve to zavisi i od projektovanja stana/kuće zato kažem da ima mnogo detalja) ali dobro dođe svuda gde su pločice što je i najefikasnije. Ili živiš na Mediteranu pa ti je ceo stan u pločicama pa onaj sistem sa kombinovanom hlađenjem sada i ne izgleda toliko blesavo.

Poslednja izmena:
Meni je Djura ispred drakstora sinonim za investitora koji hvali baš njegov sistem grejanja i kvalitet opreme.

Tačno ako su ispunjeni svi preduslovi. Takodje treba voditi računa o velikoj toplotnoj inerciji sistema sa podnim grejanjem i uzeti i taj momenat u obzir prilikom odabira i eksploatacije.

Ako su kvalitetne komponente i urađeno kako valja sve stoji. Izlivanje novog estriha za podno grejanje i naknadno privlačenje cevi je akrobacija za kuću i stanu je već izazov, zato i treba projektovati na vek od 50 godina.

Tepisi su veliko no no u sistemima sa podnim grejanjem, ne toliko zbog toplotne konduktivnosti koliko zbog hemijskih sastava punioca i lepkova koji se koriste u njihovoj izradi.Talođe su magnet za alergene i bakterije koji se aktiviraju na blago povišenim temperaturama. Treba obratiti pažnju na proizvode koji su kompatibilni sa podnim grejanjem.

Kao što rekoh zavisi kako se implementira i kako se koristi.

Ako ja biram komponente, izmenjivač, podloge, lepak za podloge i budem nadzor dok se to ugrađuje onda može.

U principu slažemo se. Zaboravio sam za tepih da napomenem i tako sam birao svoje. Nisam hteo da ulazim u detalje eksploatacije jer je bilo drugih zabluda opšteg tipa izrečenih pa sam se na to fokusirao.

U mom slučaju treba par dana da se uspostavi temperatura zimi, posle održavam a krivulju podesim tako da temperatura sistema prati spoljašnje uslove.

Što se tiče Đure investitora ima ih svakakvih, to je druga tema. Ono što je uvek isto je da je skuplje ugraditi podno grejanje u odnosu na centralno.

Svi pricaju o tome kako se u Srbiji gradi i da zato zivimo u zlatnom dobu. Medjutim, svi znamo sta je u pozadini svega toga, koliko kriminala, namestenih tendera, poklanjanja zemljista i svega ostalog stoji iza te izgradnje, i kako investitorski urbanizam unistava kvalitet zivota. Medjutim, pored svega toga,treba imati u vidu dodatne probleme vezane za eksploataciju prirodnih resursa i unistavanje voda i izazivanje ekoloske katastrofe:
Bukvalno, ovde ce ostati pustinja za nekoliko godina.

Vrh