Bender Rodriguez
Professional
- Učlanjen(a)
- 12.03.2017.
- Pohvaljen
- 48.364
Kad sam bio mlađi smejao sam se ljudima koji su govorili o finansijskim i ekonomskim teorijama zavere i govorili da čovek danas kad se rodi, još od prvog dana života je nečiji dužnik, takoreći rob. Znate na šta mislim, sigurno ste nekad naleteli na takve videe ili govore. Elem, mislio sam tada da je to previše pojednostavljen pogled i malo izvitoperen. I da čak i ako jeste tako, neće biti doveka, jer sam velio ''ima ko o tome da misli i ko to da sredi''. A i da će nam napredak tehnologija doneti napredak i u pogledu humanosti i društva. Ono, biće resursa za sve, biće posla za svakog, gradićemo čuda i ispeglaćemo probleme otom potom, ovako ili onako.Ukoliko je moj podatak tacan onda je svetski dug 350% svetskog BDPa. Verovatno je i veci kad vidimo lazne statistike. To znaci da smo vlasnici najvise 1/3 svih dobara ili da ce naredne 3 generacije otplacivati nase bitisanje. Eto sad je jasno gde je zavrsilo svetsko bogatstvo. Dobra je ovo ekonomija za bogate. Navalite na stanove jer otplacivace ih nesposobna masa obicnih ljudi.
Onda kad se još malo odraste i nauči još stvari i prođe još iskustava, a i kad prođe čitavih 15 godina svetskih kriza i pljački koje se samo nižu, uvidi se da - ne, ipak nema ko o tome da misli. Nema ko to da sredi. Jer sve ove nadležne i na visokim pozicijama zabole da to sređuju. I uvidi čovek da ovi prvi (što govore o teorijama zavere i ropstvu) zaista jesu bili u pravu kada kažu da je čovečanstvo 50 godina nakon sletanja na Mesec uspelo sebe ponovo da uvede u neofeudalizam i ropstvo u kome je novorđenče nečiji dužnik, rob, još od prvog dana čim se rodi. Ne rob u klasičnom smislu te reči, ali rob u smislu da već samim rođenjem ono postaje nešto nekome dužno (ako izuzmemo roditelje i zdravstvenu ustanovu koja ju je donela na svet). Zato što kao građanin Srbije, Nemačke, Amerike... čim počne da diše, počne da preuzima i deo javnog duga i ekonomskih problema na sebe.
Takođe imamo taj problem da smo kao rasa napravili ekonomske i političke sisteme toliko komplikovane i uyebane da 99% ljudi više ne može da ih razume, a kamoli da funkcioniše u njima. A sve to da bi se omastilo onih 1% najbogatijih gadova i još drugih 3% isprdaka kojima je smisao života da postanu kao oni.
I da, brojna ekonomska oružja i sisteme da se obezbedi neprestana pljačka običnog čoveka. Banksteri, inflacija, krediti, virtuelni novci (ne mislim na kripto, nego na digitalne novce koji se samo vrte okolo a niko ih nikad ne vidi), globalizacija, kartelisanje, korporativna kultura, konzumerizam... sve to služi da se jedna bolesna, obolela manjina neprestano bogati na račun ostatka sveta.
To je, onako, baš bolesno. Naravno svestan sam da je toga bilo i ranije kroz istoriju, pa čak i gorih stvari. Ali kad se pogleda da ljudi danas cepaju atome, idu na druge planete, prave život iz DNK, povezuju umove na mašine, i svašta nešto... čovek sa strane bi pomislio da smo i u drugim aspektima uznapredovali i civilizovali se. A u stvari nas opet sve vraćaju u feudalizam i mračno doba. Tužno je to. Jako tužno. I nadam se samo da ako (ponavljam - ako) sve ovo ikad pukne (jer na stranu ekonomija, nego sama Zemlja ne može više ovo da izdrži), da će dobro pogoditi i uništiti i više klase i bogataše. Pa kad puknemo, da puknemo svi kolektivno. I da se napokon zadovolji pravda.
Poslednja izmena: