Šta je novo?

Cene nekretnina

Mico, ajde zamisli studenta koji sad zavrsava faks i podstanar je, i opisi mi kako on za recimo 20 godina moze doci do 5 stana. Bas bih voleo da cujem poucne zivotne savete od nekog ko je uspesan i sve je stvorio sa svojih 10 prstiju. Znaci, student zavrsava faks, i sta je potrebno da radi da bi zaradio za 5 stana?
Prvo : 20 godina da radi i napravi prvu akumulaciju da kupi stan u sivoj fazi i dodatno isplacuje mesecno...ako ranije odradi ovo odmah na sledeci stan
Drugo : da ima priliv novca sa 3 strane bilo cega ili koga...posla ili rodbine
Treće : da ide jednom na more
Cetvrto : da vozo auto od 4.000e
Da svaki dinar viška odmah u 2h po dobijanju pretvara u eure
Peto : ne puši..pije...nema restorana...
........

Lanac se zaustavlja na novogradnji. Nece investitor da proda stan koji je napravio da bi kupio drugi valjda? Ili mozda hoce zbog pranja para?

A vecina stanova u starogradnji koje sam gledao ljudi prodaju da bi kupili veci, manji, menjaju lokaciju, itd... Srbi imaju neki gadan trip da se stan ne prodaje ni po koju cenu, makar bio prazan i nekoriscen.

U kojoj državi svi mogu da zarade 5 stanova? Niti svi imaju te ambicije, niti su svi sposobni. Do istog cilja, možeš doći raznim putevima, ali prvo razumi sebe i svoje ambicije, kao i to, koliko truda si spreman da uložiš u nešto. Srbija ima svoje specifičnosti, koje ne odgovaraju svakome, pa se neki odlučuju da je napuste. Pet stanova nisu nemoguć cilj, ali nisu ni norma.
Ja nisam rekao da imam 5 stanova.
Kad sam dao odgovor nisam se vezivao za broj a pogotovo ne za 5

Drugo : da ima priliv novca sa 3 strane bilo cega ili koga...posla ili rodbine
Mislim da je ovo kljucno. Ili recimo od roditelja.
Ima ona prica:
Prvo sam kupio kilogram jabuka za marku i onda ih prodao za dvije marke. Onda sam kupio dva kilograma jabuka za dvije marke i to kasnije prodao za četiri marke. I sve tako dok mi nije umrla strina i ostavila mi u nasljedstvo sve ovo što imam danas.

Ima ona prica:
Ja ti istinu napisa a ti kako hoćeš.
Prvi stan sam kupio u sivoj faze ...dao 20.000 a ostalo mesečno po 800 e....Kasnije islo na legalizaciju...Posle 2017 se to desavalo..
Ok.? Jasnije ?

Batali faks i krene da peva po svadbama, ako ume šta (a standardi su niski). Kad kupi dva, posle se para lepi za paru i tu je. Do 40-te je ispunio cilj svog života - ima cigle na izvoz.
Ovo nije šala. Ljudi su tako zarađivali za stanove čak i devedesetih.

Ko je rekao da se šalim? Ja se gotovo nikad ne šalim (osim kad ostanem bez argumentacije).

Ima ona prica:
Pa eto, kulturološke razlike kod nas u odnosu na Zapad su prisutne. Na Zapadu neko ko je relativno bogat (par miliona EUR net worth), neće goimilati stanove već će novac plasirati sa nekim ciljem- da se ranije penzioniše, putuje, bavi se nekim hobijem, itd. Niko ne oseća pritisak da deci ostavi bilo šta, u najboljem slučaju im plate školarinu ili investiraju u dodatno obrazovanje. U Srbiji, ljudi se trude da kupe što više stanova ne samo kako bi obezbedili gde da žive, već i kao "safety net" "da se deca ne muče". To se naručito odnosi na ljude koji su sami odrasli u siromaštvu, a nakon toga ostvarili uspeh kroz neki privatni biznis ili radeći u inostranstvu. Meni je tužno kada vidim ljude koji i u svojim 70-im deci koja su već uveliko zreli ljudi šalju novac, kupuju aumobile, stanove, kuće....ali to je u našem mentalitetu, uvek će taj sloj ljudi više ceniti ciglu nego neki alternativni vid investiranja koji ne mogu ni da shvate ni razumeju.

Zašto se ovo dešava samo kod nas a ne i u belom svetu, gde se još češće dešavaju vezane kupovine (zato što je lakše i prodati i kupiti stan nego kod nas).
Oni kad prodaju novac spiskaju sve u kazinu?
Nema nikakve logike da vezane kupovine opravdavaju ovoliki procenat kupovina u kešu.
Nisam čak ni siguran da je broj vezanih kupovina tako veliki. Investitor proda 20-50-150 stanova i onda sa tim novcem kupi 10-30-100 stanova?
Vezane kupovine mogu biti samo kad je fizičko lice u pitanju pa onda kada proda stan dopuni usteđenim novcem ili kreditom i kupi novi stan. Tu se ciklus vezanih kupovina završava jer investitor svakako neće kupiti stan za taj novac (već će praviti novu zgradu)

Kriminal i siva ekonomija su kod nas enormno veće nego u uređenim zemljama i to je jedino logično objašnjenje za kupovine u kešu.
Ne desava se samo kod nas jer 'beli svet' nisu samo zemlje zrelog kapitalizma. Na Zapadu danas maltene nemas zivih ljudi koji se secaju vremena pre standardizovanih stambenih kredita, a neko ko je kod nas uzeo kredit 5. Oktobra 2000. na 30 godina ga jos uvek nije isplatio u potpunosti. Pri tom je taj prvi entuzijastican talas kredita kod nas potopila SEKA, pa Svajcarci, pa taman kad je krenulo da se oporavlja skok euribora, i sad je opet u porastu.

Pomeni kredit na prosecnoj srpskoj slavi i javice ti se 5 strucnjaka da ti objasne kako je to veliko zlo.

Da li može da se proda stan i kako, ako je već godinama u postupku ozakonjenja, i ako može na koji način?

ima li neko iskustva/znanja vezano za zgrade u bloku 63? petica, sun city i ovih jos nekih par blize jurija gagarina

Da li može da se proda stan i kako, ako je već godinama u postupku ozakonjenja, i ako može na koji način?
Ne može ako je upisana zabeležba zabrane otuđenja, a to se odnosi na sve objekte izgrađene od 2015. ka ovamo, ako se ne varam. Ako nema zabrane otuđenja, onda može.

ima li neko iskustva/znanja vezano za zgrade u bloku 63? petica, sun city i ovih jos nekih par blize jurija gagarina
Nemam preterano iskustva osim par stanova koje sam gledao tu ranije za kupovinu.
Ono sto je bitno da znas da u ovom predelu je planirana buduca gradnja:

Screenshot 2025-06-23 at 14.15.18.png

Koliko ja znam poslovni prostori, ali uticace na guzvu itd.

au taj drcela mi deluje ko neki vepar, ne bih uzeo od njega nista. cuo sam i za peticu i za sun city, da je dobra gradnja, samo me odbijalo to, sto je toliko uz ulicu, a realno kada nadjem stan u oglasima, takve je orjentacije

au taj drcela mi deluje ko neki vepar, ne bih uzeo od njega nista. cuo sam i za peticu i za sun city, da je dobra gradnja, samo me odbijalo to, sto je toliko uz ulicu, a realno kada nadjem stan u oglasima, takve je orjentacije
Ako je visi sprat nije problem po meni, mada realno jurija gagarina ce postajati sve prometnija ulica, posebno kada krene BNV i ka NBGD da se siri
Po meni prilicno je blizu to Soul64 ako vec razmatras, jedino sto cenovno Soul64 bas klepa po usima.

A ovaj Terminal 10 u Đorđa Stanojevića, to ti nije simpa?
Ja bih preskocio Terminal 10, to se nalazi preko puta mog buduceg kompleksa i razlozi su sledeci:
  1. Taj deo je aktivno gradiliste i bice narednih 5 godina minimum (zbog Pupinove Palate i ostalih projekata)
  2. Povezanost nece biti dobra dok se ne izbije bulevar izmedju tih projekata i buduceg kompleksa kod IMT-a
  3. Povezanost ce biti losa i dok se ne realizuju projekti koji bi napravili bulevar i kruzni tok od Airport City-ja
  4. Hronicno malo zelenila osim u projektu gde sam ja uzeo stan, mozda bude bolje u ostatku bloka, ali pre ce biti do Green Line-a nista posebno
  5. Predugovor i ugovor su katastrofa za Terminal 10

Samo da se nadovezem zasto sam ja uzeo stan tu (u tom kraju), pa prosto, nemam dete trenutno i nije u planu jos 2-3 godine.

Da kazemo da dok detetu bude trebalo da izlazi u parkic da trckara kroz jedno 5-6 godina sve ce biti dosta drugacije, a do osnovne skole (nekih 10ak godina npr) racunam da ce i Green Line biti izgradjen + osnovna skola u njemu itd.

Samo da se nadovezem zasto sam ja uzeo stan tu (u tom kraju), pa prosto, nemam dete trenutno i nije u planu jos 2-3 godine.

Da kazemo da dok detetu bude trebalo da izlazi u parkic da trckara kroz jedno 5-6 godina sve ce biti dosta drugacije, a do osnovne skole (nekih 10ak godina npr) racunam da ce i Green Line biti izgradjen + osnovna skola u njemu itd.

a sta si razmislao za klince, vodio bi ih tu ispred zgrade? ili si mislio malo tu malo savski blokovi?

Imam poznanicu koja živi u Petici, kaže da je ok gradnja. Nije ništa spektakularno. Ne znam da li vredi te pare koje traže danas za stanove u njoj.

Ako si već u fazonu Jurija Gagarina, bolje uzmi neku starogradnju u savskim blokovima i renoviraj, mnogo će ti biti lepše okruženje.

Imam poznanicu koja živi u Petici, kaže da je ok gradnja. Nije ništa spektakularno. Ne znam da li vredi te pare koje traže danas za stanove u njoj.

Ako si već u fazonu Jurija Gagarina, bolje uzmi neku starogradnju u savskim blokovima i renoviraj, mnogo će ti biti lepše okruženje.

a tu ima dva problema, koja sam ja skontao
prvi je, parking. drugi je sto, ako imas slona iznad, sve ti odzvanja jako
mada to sa komsijama, kontam da ce biti rizik gde god da kupim jbg

mislim ja sam oduvek bezao od tog dela grada, jer meni one stepenaste zgrade ulivaju jaku depru, ali gledam da budem open minded

A Savski kej nisi razmišljao? Tu imaš u četvorospratnicama na trećem spratu (lifta bez) po jedan stan od oko 100m2. Ima i mana, ali za decu je tamo ludaja. Juče bio, izdivljali.

У овом тренутку, куповина стана у староградњи на НБГ-у вам је у суштини лизинг пошто је већина тог фонда изграђена са предвиђеним гарантованим роком интегритета конструктивних елемената од 70 до 100 година. Оно што ће од сфрј градње ту најдуже опстати јесу заправо први нбг блокови око фонтане јер нису грађени у имс и сличним префабрикованим системима.

Обратите пажњу на стање преф. елемената у толико хваљеном блоку 23 нпр. На сваком бетонском панелу већ вири арматура.

Vrh