Pa i ne kriju bas, bar ne vesto. Manje investicija zbog globalne i unutrasnje nestabilnosti.Nesto se definitivno desava u vezi ekonomije samo to vesto kriju od nas ...
Pa i ne kriju bas, bar ne vesto. Manje investicija zbog globalne i unutrasnje nestabilnosti.Nesto se definitivno desava u vezi ekonomije samo to vesto kriju od nas ...
Bukvalno u naslovu pise kroz gradnu i kupovinu nekretnina. A pare se peru na razne nacine, po periodu kad su krenule da grme prodaje stanova, cini mi se da je najvise islo i kroz kripto. Tu su i kladze, navodno uvek puni preskupi apartmani u nekim zabitima itd... Posle oprana lova takodje ide u nekretnine.Evo necega o cemu ovde drobim godinama, da se pare prvenstveno gradnjom a ne kupovinom, al dzaba kad se to onda ne uklapa u jeftino objasnjenje da cene rastu jer kupuju ovi sto peru pare.
![]()
Od prljavog do čistog: Kako se pere novac kroz gradnju i kupovinu nekretnina
Jedan od čestih načina ubacivanja nelegalno stečenog novca u legalne tokove je - kroz sektor nekretnina. Pranje novca tu se veoma često odigrava kroz nelegalnun1info.rs
Šta ima da kriju, otvoriš bilo koji izveštaj, vidiš pad bdp-a, deviznih rezervi, tekućeg računa itd. Samo treba malo prelistati. Evo par grafikon onako usput.samo to vesto kriju od nas ...
Kačio sam čitav izveštaj NBS-a o modusima pranja novca, gde se ističe da je gradnja kroz prljav novac glavni problem. Naravno da će neko i da kupi, ali sitno je to, a i lako za izvaliti, ako mene pitaš.Bukvalno u naslovu pise kroz gradnu i kupovinu nekretnina
Postoji citanje i dalje od naslova.Bukvalno u naslovu pise kroz gradnu i kupovinu nekretnina. A pare se peru na razne nacine, po periodu kad su krenule da grme prodaje stanova, cini mi se da je najvise islo i kroz kripto. Tu su i kladze, navodno uvek puni preskupi apartmani u nekim zabitima itd... Posle oprana lova takodje ide u nekretnine.
U kanadi je procenat kesh kupaca izmedju 15 - 25%, u USA nesto manje od trecine, Francuska oko 34%... itd. Samo kod nas, gde je cena kvadrata medju najnepovoljnijima u odnosu na plate, u kesu je kupljeno 78% stanova. Ako vam nista nije sumnjivo, ondak nista...
Zbog toga što si nabrojao sam trenutno i odustao.To sa idejom da imaš stan na moru i kao rentaćeš i koristiti ti je bezveze. Niti imaš stan na moru niti imaš prihod. Jer neće niko da ti dođe u taj stan u decembru već u julu kad i ti hoćeš da budeš tamo umesto u gradu prepunom usijanog asfalta. A sa druge strane kad "imaš" stan/kuću na moru, a moraš svaki put da se pakuješ tamo i pakuješ nazad kao turista, veruj mi to nije nikakav stan na moru. Stan na moru je kad u njemu imaš svoju četkicu za zube, gaće, majicu, i kad u njega možeš da ušetaš sa rukama u džepovima i boraviš. Sve ostalo je bacanje para i gubljenje vremena.
Kako je procenat stanova koji se pordaju za keš inidkator korupcije? U Srbiji su stambeni krediti daleko nepovoljniji nego u USA i Kanadi. Ne kupuju ljudi u Srbiji u kešu jer tako vole, već zato što su kreditne usluge skupe i neisplative.Bukvalno u naslovu pise kroz gradnu i kupovinu nekretnina. A pare se peru na razne nacine, po periodu kad su krenule da grme prodaje stanova, cini mi se da je najvise islo i kroz kripto. Tu su i kladze, navodno uvek puni preskupi apartmani u nekim zabitima itd... Posle oprana lova takodje ide u nekretnine.
U kanadi je procenat kesh kupaca izmedju 15 - 25%, u USA nesto manje od trecine, Francuska oko 34%... itd. Samo kod nas, gde je cena kvadrata medju najnepovoljnijima u odnosu na plate, u kesu je kupljeno 78% stanova. Ako vam nista nije sumnjivo, ondak nista...
Kako je Bg mogao da dobije svake godine 11k stanova, kad je u celoj zemlji recimo 2015 završeno 10306 stanova? Ili 2016. god 11332?odnosno Beograd je svake godine dobijao oko 11.000 novih stanova
Pricam o disproporciji onoga sto se pise u drzavnim medijima i onoga sto stoji u zvanicnim izvestajima. Ne verujem da bas svi listaju biltene i statistike ako im to nije posaoPa i ne kriju bas, bar ne vesto. Manje investicija zbog globalne i unutrasnje nestabilnosti.
Nisam rekao da je teorija zavere, ovo je vise iznosenje podatka iz kategorije "da li ste znali...". Znaci da u prosecnoj zgradi ogroman procenat stanova (negde je to mozda 0%, ali negde je i 20%-50% ili koliko vec) nikad nije prodat.Stanovi dobijeni u kompenzaciji se veoma retko prometuju, uglavnom se izdaju ili ljudi zive u njima, to je sve normalno.
Nema potrebe za teorijama zavere.
Zvanican statisticki podatak.Kako je Bg mogao da dobije svake godine 11k stanova, kad je u celoj zemlji recimo 2015 završeno 10306 stanova? Ili 2016. god 11332?
Znaci i nasi i stranci imaju para da kupuju novac u kesu, ali stranci iako imaju novac da kupe u kesu ipak odluce da kupe na kredit jer su im jeftinije kreditne usluge?Kako je procenat stanova koji se pordaju za keš inidkator korupcije? U Srbiji su stambeni krediti daleko nepovoljniji nego u USA i Kanadi. Ne kupuju ljudi u Srbiji u kešu jer tako vole, već zato što su kreditne usluge skupe i neisplative.
Broj popisanih stanova ≠ rast stambenog fondaZvanican statisticki podatak.
Pa ovde je česta teorija upravo tako kako si opisao, neko sa koferom para pere pare kroz kupovinu stanova. Ako je novac već opran on može da završi bilo gde, pa i u stanove. I 2007/2008me nije bilo kripta i "nije bilo pranja" pa je opet bila ludnica.Ne znam sta si zakljucio. Ovde kazemo da kupuju 'opranim' novcem. Ne mozes se naravno pojaviti sa koferom para i kupiti stan.
Mozda je cesta teorija, al ja je iskreno nisam video. Bar ne ovde. Mozda je neko, nekad rekao.... Ovde se cesto strawmenuje, sto bi reko Defke, da neko tvrdi da se kupuje koferom novca.Pa ovde je česta teorija upravo tako kako si opisao, neko sa koferom para pere pare kroz kupovinu stanova. Ako je novac već opran on može da završi bilo gde, pa i u stanove. I 2007/2008me nije bilo kripta i "nije bilo pranja" pa je opet bila ludnica.
Ne moraju da listaju biltene i statistike, dovoljno je da tipa upale RTS: https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/...ansije-fiskalni-savet-ekonomski-fakultet.htmlPricam o disproporciji onoga sto se pise u drzavnim medijima i onoga sto stoji u zvanicnim izvestajima. Ne verujem da bas svi listaju biltene i statistike ako im to nije posao
Pa teorija zavere je da ljudi dobijaju "prijateljski savet" da ne prodaju stanove dobijene kompenzacijom.Nisam rekao da je teorija zavere, ovo je vise iznosenje podatka iz kategorije "da li ste znali...". Znaci da u prosecnoj zgradi ogroman procenat stanova (negde je to mozda 0%, ali negde je i 20%-50% ili koliko vec) nikad nije prodat.
Gotovo, blokaderi sve upropastise, sad ce nafta na 100usd a evro na 200 dinara samo zbog blokaderaIli odslucaju predsednika u nekom od svakodnevnih obracanja gde kuka kako su nam 'blokaderi unistili zemlju'.
Preslistaj poslednjih 1000 stranica i videćešMozda je cesta teorija, al ja je iskreno nisam video. Bar ne ovde. Mozda je neko, nekad rekao.... Ovde se cesto strawmenuje, sto bi reko Defke, da neko tvrdi da se kupuje koferom novca.Tih godina smo imali tzv 'pobednike privatizacije' i 'gubitnike privatizacije'. Drugacija je scena bila, takodje prilicno nepravedna. Ja samo ukazujem da dominantna kupovina za kesh, kod nas, u ovom trenutku ne odgovara proporcijama kupovina u zapadnom svetu... (a objasnjenje da kupuju za kes jer su krediti skupi, takodje ne bih da komentarisem
)
Zašto se ovo dešava samo kod nas a ne i u belom svetu, gde se još češće dešavaju vezane kupovine (zato što je lakše i prodati i kupiti stan nego kod nas).Procenti se mogu objasniti plitkoćom tržišta, tj. toliko malo ima kreditno sposobnih kupaca da izgleda da većina kupuje za keš, a zapravo se dešavaju "vezane kupovine", tj. iste pare od kreditnih kupaca menjaju vlasnika 3-4 puta.
Imas ovde random slicne diskusije od ranije, gde sam svaki put morao da objasnjavam to. Pa vidi da li nko to nije tvrdio:E da, dobro si me podsetio.Drugi strawman je da neko tvrdi da "Kupuju samo kriminalci"
P.S. Ako ti se ne da da pretrazujes, nema veze, al vise od jednog puta sam objasnio defketu da ne tvrdim ni jedno ni drugo. Oba su u kategoriji neko nekad rekao, a ja odgovaram kolektivnom nesvesnom.
Da li su zaista potrebni tekstovi da se objasni da se novac od kriminala pere izgradnjom nekretnina?
To je toliko poznat i rasprostranjen nacin pranja novca da je redovna tema i u najpopularnijim krimi serijama. Sopranosi, The Wire, Narcos, Top Boy u svakoj ces naci pricu o pranju kroz nekretnine. Sigurno da nisu to prvi put videli u Srbiji pa odatle prepisali u scenarije.
Da se sutra zatvori svako gradiliste gde je investiran prljav novac, da li mislis da bi to oborilo cenu nekretnina?
Da, to bukvalno samo u Srbiji ima.
![]()
SYRIZA Challenged Over Exarchia Metro Work Violent Protests - The National Herald
ATHENS – The New Democracy government said its major rival SYRIZA, which has a hard-core nucleus of anarchist and terrorist… Continue reading SYRIZA Challenged Over Exarchia Metro Work Violent Protestswww.thenationalherald.com
![]()
Protesters declare 'housing is a human right' while marching against new housing construction
New housing construction for 1,100 UC Berkeley students and 125 homeless people was paused Wednesday in response to protests.reason.com
![]()
‘The beaches belong to the people’: inside Puerto Rico’s anti-gentrification protests
Locals and climate activists battle against coastal development and privatization of public beaches as luxury condos proliferatewww.theguardian.com
Ovo je samo nasumicno izabrano u poslednjih tri nedelje.
Objasnjenje nije ‘peru se pare ali to je mali procenat’, vec ‘peru se pare ali prvenstveno izgradnjom i drugim metodama, u kupovinu idu vec uglavnom vec oprane pare’.
Nije mnogo tesko ako se cita sa razumevanjem.
Realnost trivijaliziju oni koji celo trziste nekretnina svode na ‘kriminal, koji je tu od kad su ovi na vlasti’.
Gde ce oni jos da poskupljuju, vec sad su najskuplji u toj okolini.
Sto se pranja novca tice, ne peres ga kupovinom vec izgradnjom. Nekretnine su zapravo redak primer robe koju ne mozes kupiti za dzak para.
Jedan deo opranih para sigurno zavrsi u nekretninama, ali nisam siguran da je veci ili makar priblizno jednak onome sto se opere kroz izgradnju.
Ovde se lako zapate neke teze jer ljudi vole da ih cuju, poput ‘cene su visoke zbog pranja para’ ili ‘cene su visoke zbog BnV’ iako je u realnosti bas suprotno.
Kakve bi cene bile da ponudu nije pojacalo hiljade stanova u BnV? Kakve bi cene bile da se milijarde od trgovine narkoticima nisu slile u izgradnju?