Njemu troskovi izgradnje porastu sa 1000 evra na 1.1000 evra, on digne cenu sa 4.000 na 4.400, sa inflacijom je uvek u plusu.
Ako finansira novcem kupca znaci da ne mora da ulaze svoj novac. Moze da udje sa malim parama u pricu i da sve nadalje finansira novcem kupaca, leverage efekat), i onda je prinos veci na ulozeni novac. U prvom slucaju ulozi 2.5k e/m2 i uzme nazad 4k e/m2. U drugom slucaju ulozi 1k e/me i uzme nazad 4k e/m2. Ocigledno je u drugom slucaju zarada znatno veca.
Mada nisam siguran sta si napisao, ja sam samo dao analizu gde sam pretpostavio da on ne prodaje stanove u izgradnji i da nema drugog novca osim svog, i to uporedio sa slucajem da stanove prodaje u izgradnji i taj novac koristi za finansiranje dalje izgradnje.
Nije isto, prinos se racuna u odnosu na ulozen novac. Ako ulozis 100 evra i iz price izadjes sa 2000 evra tebi je prinos 1900%, ali ako u pricu udjes sa 1000 evra i izadjes sa 2000 evra tebi je prinos 100%.
Ovim 1000 evra sto si platio u drugom slucaju si platio tudjim novcem. Kad se finansiras tudjim novcem tebi raste profit u odnosu na ulozeni novac, to se zove leverage efekat (
https://www.munich-business-school.de/en/l/business-studies-dictionary/financial-knowledge/leverage-effect#:~:text=The leverage effect describes the,cost of the borrowed capital.)