Šta je novo?

Cene nekretnina

Ovo sam i ja razmisljao i bas se lomim (doduse cekam useljenje u stan pa potencijalne vikendice dolaze tek kasnije). Kad obracunas koliko vikenda godisnje bi isao tamo (realno kad je lepse vreme), puta toliko para bi to kostalo da negde iznajmljujes, bas dodjes do brojke da se ne isplati ni na 15+ godina. A bez 35k ne mozes da uzmes nesto gde porodica moze da prespava negde za vikend (struja, voda da ima i ono nista lux, sve standardica). Tako da bas mora da se koristi da bi se isplatilo. A mozes i da cekas priliku da se nesto pojavi i da se ne zuris, pa ako izleti nesto povoljno, sto da ne.
Bez 35k? U Vrdniku je ar građevinskog zemljišta sa priključcima 3k eur minimum. Da uzmes 15 ari i napraviš neku montaznu kuću sa okućnicom teško da može bez 100k eur. I to da bude solidnog kvaliteta, ali bez ikakvog luksuza.

Ovo sam i ja razmisljao i bas se lomim (doduse cekam useljenje u stan pa potencijalne vikendice dolaze tek kasnije). Kad obracunas koliko vikenda godisnje bi isao tamo (realno kad je lepse vreme), puta toliko para bi to kostalo da negde iznajmljujes, bas dodjes do brojke da se ne isplati ni na 15+ godina. A bez 35k ne mozes da uzmes nesto gde porodica moze da prespava negde za vikend (struja, voda da ima i ono nista lux, sve standardica). Tako da bas mora da se koristi da bi se isplatilo. A mozes i da cekas priliku da se nesto pojavi i da se ne zuris, pa ako izleti nesto povoljno, sto da ne.
Nije problem ni ako je povoljno ako ćeš retko biti tamo.
To je trošak koji ti ne donosi pasivno nikakav prihod.
Ok, ako će se tamo dosta vremena provoditi sa porodicom, prijateljima itd.. onda ok.
Jer tu imaš redovno održavanje kuće, dvorišta, račune, porez na imovinu, pa nekad i renoviranje... Oko kuće uvek ima posla ako hoćeš.
Po meni samo zavisi koliko ćeš boraviti tamo.
Ženini su imali kuću na moru, ogroman trošak, cimanje, oduzeto vreme za onog ko se o tome brine(ako se ne živi tamo).
Ja kada odem na maminu vikendicu vidim brdo stvari koje trebaju da se odrade, ali sam isključio receptore za to i uživam.
Prijatelji kada mi dodju isto komentarišu, e ovo možeš ovako, ono ovako, možemo pomoći, a ja nemam vremena 1 mesečno da odem tamo.
Tako da iako je to jedna lepa stvar, ukoliko se gleda samo za sebe(da nema izdavanja) treba samo videti koliko će se tamo često boraviti.
Ukoliko ćeš relativno malo boraviti, onda je po meni bolje iznajmiti apartmane ili kuće na Zlatiboru, Divčibarima, Tari ili Kopaoniku.

Ok, ako će se tamo dosta vremena provoditi sa porodicom, prijateljima itd.. onda ok.
Jer tu imaš redovno održavanje kuće, dvorišta, račune, porez na imovinu, pa nekad i renoviranje... Oko kuće uvek ima posla ako hoćeš.
Ženini su imali kuću na moru, ogroman trošak, cimanje, oduzeto vreme za onog ko se o tome brine(ako se ne živi tamo).
Ja kada odem na maminu vikendicu vidim brdo stvari koje trebaju da se odrade, ali sam isključio receptore za to i uživam.
Prijatelji kada mi dodju isto komentarišu, e ovo možeš ovako, ono ovako, možemo pomoći, a ja nemam vremena 1 mesečno da odem tamo.
Tako da iako je to jedna lepa stvar, ukoliko se gleda samo za sebe(da nema izdavanja) treba samo videti koliko će se tamo često boraviti.
Ukoliko ćeš relativno malo boraviti, onda je po meni bolje iznajmiti apartmane ili kuće na Zlatiboru, Divčibarima, Tari ili Kopaoniku.
Šta ti vrede Zlatibor i Tara kada je tri dana jahanja do tamo. Fruska Gora je legit, nacionalni park, ima odlične sadržaje i u prirodi l i kulturoloski (manastiri) i odlične restorane, vinarije i slično. Od BG stizes za manje od sat, a od NS za 15 minuta kada se završi tunel. Suština vikendice je da bude blizu i da mozes da odes spontano kad god pozelis, u suprotnom je besmisleno jer iziskuje planiranje, organizaciju i to ne funkcioniše.

Šta ti vrede Zlatibor i Tara kada je tri dana jahanja do tamo. Fruska Gora je legit, nacionalni park, ima odlične sadržaje i u prirodi l i kulturoloski (manastiri) i odlične restorane, vinarije i slično. Od BG stizes za manje od sat, a od NS za 15 minuta kada se završi tunel. Suština vikendice je da bude blizu i da mozes da odes spontano kad god pozelis, u suprotnom je besmisleno jer iziskuje planiranje, organizaciju i to ne funkcioniše.
Slažem se, mislio sam ako će neko da ide samo povremeno pa sam nabrojao ove destinacije, pošto tamo ima dosta smeštaja koji se izdaju.
Poznanici su mi pre koji dan došli iz Kanade i iznajmili su kuću u podnožju Fruške gore umesto Novog Sada(u kojem im je većina prijatelji i odakle su) baš zbog dece, ta kuća(vikendica) ima baš odlične sadržaje.
Ja sada iz Novog Sada stignem ako nema gužve za 15min, a kada bude most gotov verovatno ću za koji minut brže.

Kada bih mogao da biram pre bih živeo u kući sa manjim dvorištem u gradu a imao manji apartman na nekoj planini ili moru, nego obrnuto. Što je i logično ako gledamo po ceni ova varijanta je mnogo skuplja.
Zato i jesu popularne ove moderne stambene zgradice sa po 3 stana i nekim malim zajedničkim dvorištem.
To jest penthouse ima kao ravan krov na korišćenje koji u dosta slučajeva ne može da se uknjiži, dok prizemlje i 1 sprat imaju malo dvorište, pošto dosta ode na parkinge, ako nema podzemne garaže.
Kada postoji podzemna garaža naravno da izgradnja izadje dosta skuplja, pa samim tim i m2.

Bez 35k? U Vrdniku je ar građevinskog zemljišta sa priključcima 3k eur minimum. Da uzmes 15 ari i napraviš neku montaznu kuću sa okućnicom teško da može bez 100k eur. I to da bude solidnog kvaliteta, ali bez ikakvog luksuza.
Ma jok, ne mislim ja toliko, zato sam i rekao ne lux. Ja mislim neka vikendica stara vec gotova u brdu ili kuca u selu na sat vremena autom od Beograda.

A zamisli...voce zasađeno...trava....to min svakih 15 dana mora da se kosi a ici ceš 3 x godisnje na 5-6 dana...i svaki put treba ti 2 fana da obrises prasinu...izluftiraš ...a tek lopovi pijani drogirani..Ne daj bože da naletis na njih...
I niko da ide da odrzava sem tebe...deca tek...
Ista prića o onima koji pate i pevaj za kucom i poreklom a nikako da se vrate tamo iz stanova....

Ko prati vesti moze da sazna da je sa platom od 3k evra moguce kupiti vilu od 1.2 miliona evra. Samo je potrebno imati prave prijatelje koji ce ti pokloniti onoliko koliko ti fali da bi mogao da kupis. Ako imas dobre prijatelje mozda ce ti placati i skolovanje za decu u skoli gde je skolarina 50k evra godisnje. Sve je moguce, samo je potrebno imati prave prijatelje, a ne da kukas kako ti je neko drugi kriv. Ako neko nema darezljive prijatelje mozda i tetka moze da prodje.

Ko prati vesti moze da sazna da je sa platom od 3k evra moguce kupiti vilu od 1.2 miliona evra. Samo je potrebno imati prave prijatelje koji ce ti pokloniti onoliko koliko ti fali da bi mogao da kupis. Ako imas dobre prijatelje mozda ce ti placati i skolovanje za decu u skoli gde je skolarina 50k evra godisnje. Sve je moguce, samo je potrebno imati prave prijatelje, a ne da kukas kako ti je neko drugi kriv. Ako neko nema darezljive prijatelje mozda i tetka moze da prodje.
Pa ako legalno praviš 3k eur mesečno, ti si u top 1% ličnih prihoda u Srbiji. Možda na osnovu toga? Ko kupuje sve one stanove u BnV, vozi besne automobile i slično?

G.I.Joe se nece sloziti.....on misli da su deca na ulici zbog krempite i šampite

A zamisli...voce zasađeno...trava....to min svakih 15 dana mora da se kosi a ici ceš 3 x godisnje na 5-6 dana...i svaki put treba ti 2 fana da obrises prasinu...izluftiraš ...a tek lopovi pijani drogirani..Ne daj bože da naletis na njih...
I niko da ide da odrzava sem tebe...deca tek...
Ista prića o onima koji pate i pevaj za kucom i poreklom a nikako da se vrate tamo iz stanova....
Ovo je ziva istina. Zato ako se i uzima nesto za vikendicu, onda treba da bude blizu i koliko toliko u civilizaciji, bas zbog tih lopova. Ako ti je vikendica izlovana, ima da je zeznu za dva dana koja nisi tu. Meni je selo na 3h voznje od Beograda, tako i ako bih uzimao nesto, ne bih isao duze od 1h voznje. Ne patim za kućom, stavise jedva sam cekao da se odselim u grad. Na selu u kuci se svaki dan nesto radi. Cak i kada pada kisa ima posla da se izmisli. To mi se smucilo bukvalno. Ali tako za vikend da odem negde da se ne cimam puno, to mi je okej.
Ako se izracuna sve, onda recimo imas recimo u teoriji najvise 5 meseci lepog vremena, ako svaki vikend ides negde to je 20 puta godisnje, znaci 40 nocenja.
40 nocenja za 50e imas da biras prenociste, a to je 2k evra. Za vikendicu treba da das 40k recimo. Plus ces svaki vikend da budes na novom mestu koje je ocisceno i unapred sredjeno. Znaci za 20 godina ce da ti se isplati vikendica, plus obaveza. Jako se ne isplati ako covek razmisli. Pricam o koriscenju iste, ne o investiciji.

E sad ako zena kaze da hoce vikendicu, onda ko sam ja tu da se mesam 😀

Moja vikendica je korišćena svaki dan od strane moje mame, u blizi NS-a je, početak FG.
Svaki dan posle posla ona odlazi tamo.
Čak mi pada na pamet da je preuredim za mogući život moje porodice u narednim godinama, treba tu vremena, uključivanja mozga i novaca, ozbiljan posao.
Nekom je to relaksacija bavljenje oko bašte i eto dobitak malo domaćih proizvoda.
Zato i kažem zavisi koliko će se nešto koristiti.
Zato sam i bio u razmišljanju za apartman u Grčkoj, imam viziju za korišćenje i upotrebljivost te nekretnine.
E sada kažem pored svega najlakše je kupiti trenutno u BG-u ili NS-u stan i rentirati, iziskuje najmanje vremena i logistike.
Pazi razmišljao sam i o Dubaiju, a nemam vremena ni da odem tamo već neko vreme.
Te stvari iziskuju mnogo više vremena nego kupovina u gradu gde živiš i realno po meni moraš biti ozbiljniji igrač koji može tome da se posveti.
Zato mi je i jasno zašto od viška para ljudi kupuju po BG-u i NS-u i zašto se rasprodaju stanovi, pogotovo ti manji do 55m2.

Daj bre, pa ja pravim preko duplo od te cifre i vila od 1.2 mil je misaona imenica.
Ajde ne mora 1.2m. Neka bude i 1m. Ajde neko da ima platu 5k recimo, ne 3k. Neka trosi mesecno 1000e, ostaju mu 4000. Za 200k ucesca ustedi za 50 meseci, znaci 4 godine. Pod uslovom da te 4 godine ne skace cena stana. Na 5% kamate na 30 godina, rata je 4300e. Ako zivi sa 700e mesecno narednih 30 godina, izvodljivo je.

Ovo je sci-fi za Holivud.

Pitao sam chatgpt kako da covek koji zaradjuje 3000e moze da kupi vikendicu od 1.2m evra.
Evo odgovora (prenosim samo prvi nacin)

MOGUĆI NAČINI:
1. Nasleđe ili porodična pomoć
Osoba možda nasledi deo imovine ili dobije značajnu pomoć od porodice, čime uvećava kapital bez obzira na ličnu platu.

Poslednja izmena:
Ovo je ziva istina. Zato ako se i uzima nesto za vikendicu, onda treba da bude blizu i koliko toliko u civilizaciji, bas zbog tih lopova. Ako ti je vikendica izlovana, ima da je zeznu za dva dana koja nisi tu. Meni je selo na 3h voznje od Beograda, tako i ako bih uzimao nesto, ne bih isao duze od 1h voznje. Ne patim za kućom, stavise jedva sam cekao da se odselim u grad. Na selu u kuci se svaki dan nesto radi. Cak i kada pada kisa ima posla da se izmisli. To mi se smucilo bukvalno. Ali tako za vikend da odem negde da se ne cimam puno, to mi je okej.
Ako se izracuna sve, onda recimo imas recimo u teoriji najvise 5 meseci lepog vremena, ako svaki vikend ides negde to je 20 puta godisnje, znaci 40 nocenja.
40 nocenja za 50e imas da biras prenociste, a to je 2k evra. Za vikendicu treba da das 40k recimo. Plus ces svaki vikend da budes na novom mestu koje je ocisceno i unapred sredjeno. Znaci za 20 godina ce da ti se isplati vikendica, plus obaveza. Jako se ne isplati ako covek razmisli. Pricam o koriscenju iste, ne o investiciji.

E sad ako zena kaze da hoce vikendicu, onda ko sam ja tu da se mesam 😀
Ovo ako zena hoce, 👍💪

Pitao sam chatgpt kako da covek koji zaradjuje 3000e moze da kupi vikendicu od 1.2m evra.
Evo odgovora (prenosim samo prvi nacin)

MOGUĆI NAČINI:
1. Nasleđe ili porodična pomoć
Osoba možda nasledi deo imovine ili dobije značajnu pomoć od porodice, čime uvećava kapital bez obzira na ličnu platu.
Sami smo krivi sto smo prihvatili korupciju u zdravstvenim ustanovama.

Screenshot_20250531_202111_Facebook.jpg

Ja ne znam jeste li vi čitali njegovu zaradu! On ima 3k legalno s faxa i klinike. Plus ima nešto iz Agencije za lekove plus još par stvari. Onda računajte (što nije prijavljeno) privatni pregledi. Ima ženu koja je isto doktor i isto profesor. Znači dupliranje primanja. Znači kao porodica imaju 7k+ eura min neto mesečno. Ima 4 nekretnine pre stupanja na dužnost. Znači 3 izdaje i u jednoj živi. To da pretpostavimo da nije prijavljen prihod.
Za vilu je sigurno dobio "pozajmicu" tj uzeo isplatu unapred jer je pametan jer ima leverage! Znači da je uzeo da bude premijer 2013 ne bi mu se to davalo. Sada mu se daje jer je sve protiv njega a ima savršen CV- prava diploma, pravi radovi naučni. Pravi stručnjak plus expert Svetske Zdravstvene Organizacije! E kad hoće Vlast nekog s čistim CVjem da niko ne može da ospori nista i bez mrlja u karijeri to ima cenu. Jednostavno ima leverage! U ovom trenutku! To ne bi dobio 2013 kad je sav narod bio za SNS. Jednostavno! Sve je trgovina

G.I.Joe se nece sloziti.....on misli da su deca na ulici zbog krempite i šampite
Ja kažem da su sami sebi pucali u noge. A videćeš to I ti i sami oni. Godinu su izgubili ovu (samo ih niko nije obavestio) a izgubiće i sledeću kako mi se čini. Znači 2 godine zbog čega?! Ničega?! Ne kaže se džabe mladost ludost.
Meni ni u džep ni iz džepa. Neka rade šta hoće. Imaju očigledno i višak vremena i para. Meni su svi dobri dok nude stabilnost.

Poslednja izmena:
Vrh