Šta je novo?

Cene nekretnina

Svi nasi konkursi su slicni. Recimo za konkurisanje za studentski dom pre 10-15 godina. Prosek ocena je vukao tipa 90-100 poena, svaki ESPB poen za nepolozeni ispit je vukao 1 ili 2 poena manje.

A materijalno stanje, 0 ili 1 poen (gde se kao sto rekoh skala vrti oko 100 poena).

Sto znaci da ako ja imam prosek 8.0 i nemam belog dinara, a neko dolazi sa BMW-om od par hiljada evra u dom, ali ima prosek 8.2, on mi oduzima mesto. Ne znam da li se to promenilo sada, ali uslovi konkursa su smesni i uvredljivi za ljudsku logiku. Pobija se sama cinjenica zasto studentski dom postoji, za ljude koji ne mogu da priuste kiriju.

Defke po ceo dan pokusava da svima nama ovde, a i onima na Redditu objasni kako nismo u pravu. Kako se zove osoba koja po ceo dan visi na drustvenim mrezama i kad neko napise nesto lose o stanju u zemlji, vlasti i slicno, on ga uverava da nije u pravu? Mala asocijacija: Zamisli tu osobu da radi u nekom drzavnom preduzec i da prima platu za to :)

U sto te boli Reddit, kida te kad ljudi razmisljaju svojom glavom i ne prihvataju forsirane ruzicaste naocare.
Interesantno kako svi ti koji razmisljaju svojom glavom pricaju istim recenicama.
Defke po ceo dan pokusava da svima nama ovde, a i onima na Redditu objasni kako nismo u pravu. Kako se zove osoba koja po ceo dan visi na drustvenim mrezama i kad neko napise nesto lose o stanju u zemlji, vlasti i slicno, on ga uverava da nije u pravu? Mala asocijacija: Zamisli tu osobu da radi u nekom drzavnom preduzec i da prima platu za to :)
Jao kako originalno. Buraz 1200 poruka si nakukao ovde za par meseci aktivnosti, od toga apsolutno svaka prepisani stereotipi i opsta mesta, zaista nemas na osnovu cega drugima da pises da su botovi.

Svi nasi konkursi su slicni. Recimo za konkurisanje za studentski dom pre 10-15 godina. Prosek ocena je vukao tipa 90-100 poena, svaki ESPB poen za nepolozeni ispit je vukao 1 ili 2 poena manje.

A materijalno stanje, 0 ili 1 poen (gde se kao sto rekoh skala vrti oko 100 poena).

Sto znaci da ako ja imam prosek 8.0 i nemam belog dinara, a neko dolazi sa BMW-om od par hiljada evra u dom, ali ima prosek 8.2, on mi oduzima mesto. Ne znam da li se to promenilo sada, ali uslovi konkursa su smesni i uvredljivi za ljudsku logiku. Pobija se sama cinjenica zasto studentski dom postoji, za ljude koji ne mogu da priuste kiriju.
Kako se uopšte utvrđuje materijalno stanje studenta? To što su nekome roditelji milioneri ne znači da ta osoba raspolaže tim bogatstvom. Ako je punoletna osoba (a 99% studenata su punoletni), ne postoji nikakva zakonska odredba da roditelji izdržavaju svoju punoletnu decu. Dakle, ne mešati lično i porodično bogatstvo kao kriterijum za bilo šta.

Kako se uopšte utvrđuje materijalno stanje studenta?
Primanja u kuci podelis sa brojem clanova, postoji metoda.
To što su nekome roditelji milioneri ne znači da ta osoba raspolaže tim bogatstvom. Ako je punoletna osoba (a 99% studenata su punoletni), ne postoji nikakva zakonska odredba da roditelji izdržavaju svoju punoletnu decu. Dakle, ne mešati lično i porodično bogatstvo kao kriterijum za bilo šta.
Ovo je tesko komentarisati koliko je bezobrazno, sebicno i samozivo. Ovo je kao kad mi odredjeni Beogradjani kazu: Nije to moj stan, to mi je od keve. A ja automatski odgovaram: Pa kome ce da ga ostavi, meni ili tebi?

Postoji u zakonu sve to sto ti porices da postoji, do 26. godine ili sve dok se dete skoluje, roditelj odgovara za njega, bilo da je u pitanju alimentacija, porodicna penzija ili zdravstveno osiguranje. To da se razdvaja licno od porodicnog bogatstva misle isto ti koji nam kroje ovakve konkurse, kao i ti. Sigurno ce dete da maze dzem na leba kao student, dok roditelj jede biftek.

Postoji u zakonu sve to sto ti porices da postoji, do 26. godine ili sve dok se dete skoluje, roditelj odgovara za njega, bilo da je u pitanju alimentacija, porodicna penzija ili zdravstveno osiguranje.
Ovo je tačno, neki prijatelji su zato i produžavali školovanje.
Sigurno ce dete da maze dzem na leba kao student, dok roditelj jede biftek.
U većini slučaje neće, ali ima i takvih slučajeva.
Ovo je kao kad mi odredjeni Beogradjani kazu: Nije to moj stan, to mi je od keve. A ja automatski odgovaram: Pa kome ce da ga ostavi, meni ili tebi?
Generalno si u pravu, ali ima i nekih izuzetaka.
Meni je jednom jedan poznanik govorio da neće da rade na detetu jer nemaju još svoj odgovarajući stan.
Ja mu navodim pa zar vi ne držite restoran, firmu, i imate nekoliko stanova koje izdajete?
Odgovara to je ćaletovo a sa njime nisam u dobrim odnosima, a ćale im novu porodicu(ženu i decu).

Svako moze da konkurise, ali ne i svako da dobije.

Do sada nisam video nijednu kritiku od tebe. Ispravi me ako gresim. A pritom zivis u inostranstvu, znas odakle si otisao. Najfascinantniji su mi gastarbajteri koji podrzavaju trenutnu vlast, a ne vracaju se.

Sam si rekao sada, kad su dobar deo kredita podelili ljudima koji imaju dobre zirante (znaci ljudi koji vec imaju novca u porodici i koji su ćaci), sad ce da izmene tako da šaka jada ljudi koji zasluzuju ovo mogu da dobiju i da kazu, eto svi dobijaju. A znas kad ce neko van porodice da pristane nekom da bude zirant, nikad, tako da nece njih novih biti mnogo koji vec nemaju para u porodici. Klasicni mind games gde malo treba da se ukapiraju pravila igre.
Ja ne znam da li me zezaš da ne razumeš ili stvarno ne razumeš?
Mera se zove KREDIT za mlade s učešćem od 1%. Znači KREDIT nisu bespovratna sredstva. Ako hoćeš bespovratna sredstva obrati se Krkobabiću ili RTS-u emisijama Novi Početak ili Moja Dedovina, tamo dobiješ 3k ili 10k i bespovratno.
Pošto se radi o kreditu onda je cilj da se on vrati i da banka radi procenu rizika. Ja ne znam da je dobar žirant povezan s ćacima? Koliko sam shvatio na ovom forumu većina dobro zarađuje i većina nisu ćaci već su za studente blokadere. Tako da ne bi baš tako lako etiketirao.
Naravno da moraš da imaš para da bi uzeo kredit ali je cilj da možeš da uzmeš s 1% učešća umesto s 20%. Ta mera je namenjena onima koji su se već spremali da kupe stan i onda im je falilo još par meseci ili godina da uštede za učešće a sad mogu odmah.

Znaci taj decko iz NL koji zaradjuje 3k evra mesecno se prijavio da dobije stan, jer mu se u Srbiji prihodi vode kao nula i hteo je to da iskoristi.
Kao sto ti je neko vec odgovorio, ovo je namenjeno za one koji vec imaju para i mogu da kupe stan i bez ove mere. Oni kojima stvarno treba stan i rade za 500 evra i nemaju nikog da im pomogne ce izvisiti.
Taj dečko konkretno je početnik i sa srednjom školom i ima između 2000-2200 neto mesečno. Hteo je da uzme jer mu ne bi bilo problem da da 1000e za učešće i da mesečno daje 300 e za ratu a stan će da kupi. Doduše u Šapcu ali što da ne. Em pomogne sebi em pomogne otadžbini. Win win situacija po meni.
Taj ko radi za 500e mesečno nema ni pravo na 100k. Odokativna kalkulacija je 500e neto je oko 1000e bruto (ili manje) znači 12k godišnje znači max max kredita je 60k eura, a pošto je to minimalac i manje realno oko 40-45k. Ako roditelje nemaš onda je velika šansa da ćeš da izvisiš nažalost. Ali tako je svuda i za sve. Ili debelo da zapneš pa da se boriš.

Eno na redditu kaze devojka odbili je iako ispunjavala sve uslove.

Na pitanje zasto postanska stedionica rekla da nije u obavezi da daje razlog.

Cemu takvo skrivanje i nedostatak transparentnosti ako nema namestanja.
Ono što ti mogu reći da sve te priče rekao neko negde su većinom laž ili nisu čitali uslove. Tačno je da je možda odbijena. Svaka banka može da te odbije bez davanja obrazloženja. Evo mene je moja banka u NL odbila za prvi kredit - bio sam "visoko rizičan klijent". Dok me druga odmah odobrila i dala mi bolje uslove nego moja na koju sam konkurisao. Da li moraju da daju obrazloženje - NE! Diskreciono pravo banke (tako je svuda sa svim bankama). Možda je po njenom ona ispunjavala uslove ali je tražila max 100k a po proceni rizika ne može da isplati to (primer neko ko zarađuje 500e nije sposoban da iznese 100k iako tog nema u uslovima).
Konkretno za Poštansku Štedionicu, ja sam bio u kontaktu s njima pre 3 godine kad sam počeo da razmišljam o kupovini stana u BGu. Jer oni su davali kredite za expate (naše državljane na radu u inostranstvu) i kamata jeste nego za obične stambene oko7% ali to je manje važno meni bilo već da li mogu da dobijem. Poslao sam im sve papire i dobio sam i preliminarno odobrenje. Vrlo su uslužni bili, javljali se i na telefon i na mail više manje u roku od 1 dana. E onda sam skontao da mogu da dobijem i kredit u NL i da mogu da me kreditiraju i sami investitori pa na kraju ništa od toga. Ali imao sam jako pozitivno iskustvo.

Do sada nisam video nijednu kritiku od tebe. Ispravi me ako gresim. A pritom zivis u inostranstvu, znas odakle si otisao. Najfascinantniji su mi gastarbajteri koji podrzavaju trenutnu vlast, a ne vracaju se.
Pošto nisam pisao onda ću napisati izričito kritike vlasti:
1.) Zgrada Predsedništva je po meni ruglo, siva, kablovi okolo, užas živi. I pre nego što su podigli ćaćilend je po meni nedopustivo stanje. Ja znam da Vučić voli da glumi da se nema para ali ja bi to pod hitno odmah oprao s Kercherima i sve lepo ofarbao, ispred travica da bude engleska koja se šiša svakih 2 dana i zaliva 2x dnevno i tako sve državne zgrade. Makar me kritivkovali Spolja gladac iznutra jadac, ali to je JAKO važno zbog imidža zemlje. Da turisti kad dođu da vide lepo sve pod konac.
2.) Opštine unutra mora da se nabudže i urede, većina izgleda kao da su pre 1.svetskog rata. Napolju zgrade su ofarbali, prozore zamenili jer je EU finansirala ali unutra rasulo.
3.) Krevete u bolnicama moraju da zamene sve do jednog (barem za lokalne bolnice pričam), KCS nisam video osim na TVu i izgleda dobro.
4.) Ona rugla od tramvaja pod hitno skloniti s ulica, oni crveni su užas a tek onaj iz Bazela još luđe. To je došlo kao donacija posle 5.oktobra (da se rashoduje u CH) i za ono doba posle rata i sankcija je bilo ok, ali sada treba ga baciti u smeće odmah. Mislim ja znam da se Zapadnjaci lože na te starudije, ali svi drugi pogotovo Azijati kad dođu u CH ili gde god gde ima taj prevoz misle ovi ludaci se voze kao u muzeju, a ne u 21. veku. To je kao što mi odemo na Šargansku Osmicu, provozaš se Ćirom i kažeš ok i sad ajmo u sadašnjost i prave aute i vozove.
E zato mislim da bi vlast morala dosta da poradi na SPOLJNJEM izgledu grada. Kao što su BW napravili da je ponos grada, tako i centar moraju.
Važno je da turista kad dođe i sleti da ima WOW efekat. Da sve bude pod konac, da sve sija. Da li imamo para za sve nije važno ali barem BG i to glavne zgrade moraju da budu tip top. Para se ima samo ne žele to da urade. To im je veliki minus po meni.

Videh vest da holandska vojska komunicira sa privredom oko eventualnog iznajmljivanja kamiona, autobusa za prevoz tenkova i ljudstva na istočni front :). Sad kapiram sta si mislio pod slanjem na istočni front :)
I ne samo to već su izglasali da prioritet u izdavanju građevinskih dozvola imaju kasarne! (Mada ne znam ni šta će njima građevinska, ali ajde). I pošto broj dozvola je vezan za CO2 emisiju, to će dovesti do toga da će se manje smeti graditi za civile jer sve kvote odoše na vojsku i kasarne:)) Tako da će to po meni još više dići cene nekretnina u nebo. Em gradnja kasarni, em sva mehanizacija i ljudstvo će biti angažovani na tom em manje dozvola za zgrade...

Ja ne znam da li me zezaš da ne razumeš ili stvarno ne razumeš?
Mera se zove KREDIT za mlade s učešćem od 1%. Znači KREDIT nisu bespovratna sredstva. Ako hoćeš bespovratna sredstva obrati se Krkobabiću ili RTS-u emisijama Novi Početak ili Moja Dedovina, tamo dobiješ 3k ili 10k i bespovratno.
Pošto se radi o kreditu onda je cilj da se on vrati i da banka radi procenu rizika. Ja ne znam da je dobar žirant povezan s ćacima? Koliko sam shvatio na ovom forumu većina dobro zarađuje i većina nisu ćaci već su za studente blokadere. Tako da ne bi baš tako lako etiketirao.
Naravno da moraš da imaš para da bi uzeo kredit ali je cilj da možeš da uzmeš s 1% učešća umesto s 20%. Ta mera je namenjena onima koji su se već spremali da kupe stan i onda im je falilo još par meseci ili godina da uštede za učešće a sad mogu odmah.
G.I. Joe je za mene baš odličan primer nekoga ko se navikao na razvijen i transparentan sistem. I meni se kada se vratim u Beograd, posle 6 meseci u Stokholmu, desi da primetim da sam malo izgubio osećaj za svakodnevnu realnost života u Srbiji. Mogu da zamislim kako je tek njemu posle koliko već godina živi u Holandiji.

Joe - ukoliko većina ljudi koji žive ovde i osećaju ovaj sistem svakodnevno kaže da krediti nisu transparentni i nisu za sve - onda su sve šanse da su u pravu. Male su šanse da ti bolje vidiš i razumeš od njih.

G.I. Joe je za mene baš odličan primer nekoga ko se navikao na razvijen i transparentan sistem. I meni se kada se vratim u Beograd, posle 6 meseci u Stokholmu, desi da primetim da sam malo izgubio osećaj za svakodnevnu realnost života u Srbiji. Mogu da zamislim kako je tek njemu posle koliko već godina živi u Holandiji.

Joe - ukoliko većina ljudi koji žive ovde i osećaju ovaj sistem svakodnevno kaže da krediti nisu transparentni i nisu za sve - onda su sve šanse da su u pravu. Male su šanse da ti bolje vidiš i razumeš od njih.
Moguće. Ono što ja želim reći da sve što sam do sada probao da dobijem od države da sam dobio. Sledeće će biti za oko 2 godine povrat PDVa pa ću vam reći kako je prošlo. Za sad sve kako je pisalo i ako sam ispunjavao uslove sam dobijao bez ikakvih veza i problema. Kako je pisalo na netu tako je bilo. Da li će neko da dobije kredit preko veze od tih 4000 kredita sigurno da da. Ali biće i za obične ljude.
Ja mogu da kažem i kad sam bio u Srbiji još onoj Slobinoj i početak DOS-a pa sam uspevao da dobijem i stiepndije i sve bez ikakvih veza. U jednom trenutku sam dobijao 3 stipendije paralelno (ne od iste institucije ali opet, jedno od Republike, jedno od apoteke, jedno od NVO). Svuda sam pazio na uslove da ne bi bilo problema i bez ikakvih veza i poznanstava dobijao.

Moguće. Ono što ja želim reći da sve što sam do sada probao da dobijem od države da sam dobio. Sledeće će biti za oko 2 godine povrat PDVa pa ću vam reći kako je prošlo. Za sad sve kako je pisalo i ako sam ispunjavao uslove sam dobijao bez ikakvih veza i problema. Kako je pisalo na netu tako je bilo. Da li će neko da dobije kredit preko veze od tih 4000 kredita sigurno da da. Ali biće i za obične ljude.
Ja mogu da kažem i kad sam bio u Srbiji još onoj Slobinoj i početak DOS-a pa sam uspevao da dobijem i stiepndije i sve bez ikakvih veza. U jednom trenutku sam dobijao 3 stipendije paralelno (ne od iste institucije ali opet, jedno od Republike, jedno od apoteke, jedno od NVO). Svuda sam pazio na uslove da ne bi bilo problema i bez ikakvih veza i poznanstava dobijao.
Stipendije su druga prica, to je manje-vise sitnica u odnosu na ono koliko nas pljackaju. A i to je kao da kazes " podneo sam zahtev za penziju sa 65 godina zivota i dobio sam", to su jednostavno standardne stvari koje ti slede po zakonu i to je visedecenijska procedura, a ne populisticke mere za cacije.

Sto se tice povracaja PDV-a, i ja bih ti vratio PDV da mi das 3.500 evra po m2 za stan koji mene kosta 1000 evra, a i tih hiljadu evra po m2 sam dobio preko namestenih tendera, a zemljiste tako sto sam kupio propalu firmu sa zemljistem na dobroj lokaciji za male pare koje su opet prljave.

Probaj da pobedis na namestenom tenderu ili da se zaposlis u javnom preduzecu bez veze, pa se onda javi. Ili probaj da dobijes subvenciju za izgradnju hotela kao sto neki dobijaju.

A ove kritike koje si pisao su smesne, kozmeticke, vidi se da ne znas koji su pravi problemi ljudi.

A savetnik...ili clan radne grupe..to si zaboravio

Stipendije su druga prica, to je manje-vise sitnica u odnosu na ono koliko nas pljackaju. A i to je kao da kazes " podneo sam zahtev za penziju sa 65 godina zivota i dobio sam", to su jednostavno standardne stvari koje ti slede po zakonu i to je visedecenijska procedura, a ne populisticke mere za cacije.

Sto se tice povracaja PDV-a, i ja bih ti vratio PDV da mi das 3.500 evra po m2 za stan koji mene kosta 1000 evra, a i tih hiljadu evra po m2 sam dobio preko namestenih tendera, a zemljiste tako sto sam kupio propalu firmu sa zemljistem na dobroj lokaciji za male pare koje su opet prljave.

Probaj da pobedis na namestenom tenderu ili da se zaposlis u javnom preduzecu bez veze, pa se onda javi. Ili probaj da dobijes subvenciju za izgradnju hotela kao sto neki dobijaju.

A ove kritike koje si pisao su smesne, kozmeticke, vidi se da ne znas koji su pravi problemi ljudi.
Dobije covek 3 stipendije u isto vreme a zabole ga baš za decu i ljude koji su sedeli i živeli zivot cekajući da im padne na glavu nešto ......ma muka mi je od takvih bića

Pošto nisam pisao onda ću napisati izričito kritike vlasti:
1.) Zgrada Predsedništva je po meni ruglo, siva, kablovi okolo, užas živi. I pre nego što su podigli ćaćilend je po meni nedopustivo stanje. Ja znam da Vučić voli da glumi da se nema para ali ja bi to pod hitno odmah oprao s Kercherima i sve lepo ofarbao, ispred travica da bude engleska koja se šiša svakih 2 dana i zaliva 2x dnevno i tako sve državne zgrade. Makar me kritivkovali Spolja gladac iznutra jadac, ali to je JAKO važno zbog imidža zemlje. Da turisti kad dođu da vide lepo sve pod konac.
2.) Opštine unutra mora da se nabudže i urede, većina izgleda kao da su pre 1.svetskog rata. Napolju zgrade su ofarbali, prozore zamenili jer je EU finansirala ali unutra rasulo.
3.) Krevete u bolnicama moraju da zamene sve do jednog (barem za lokalne bolnice pričam), KCS nisam video osim na TVu i izgleda dobro.
4.) Ona rugla od tramvaja pod hitno skloniti s ulica, oni crveni su užas a tek onaj iz Bazela još luđe. To je došlo kao donacija posle 5.oktobra (da se rashoduje u CH) i za ono doba posle rata i sankcija je bilo ok, ali sada treba ga baciti u smeće odmah. Mislim ja znam da se Zapadnjaci lože na te starudije, ali svi drugi pogotovo Azijati kad dođu u CH ili gde god gde ima taj prevoz misle ovi ludaci se voze kao u muzeju, a ne u 21. veku. To je kao što mi odemo na Šargansku Osmicu, provozaš se Ćirom i kažeš ok i sad ajmo u sadašnjost i prave aute i vozove.
E zato mislim da bi vlast morala dosta da poradi na SPOLJNJEM izgledu grada. Kao što su BW napravili da je ponos grada, tako i centar moraju.
Važno je da turista kad dođe i sleti da ima WOW efekat. Da sve bude pod konac, da sve sija. Da li imamo para za sve nije važno ali barem BG i to glavne zgrade moraju da budu tip top. Para se ima samo ne žele to da urade. To im je veliki minus po meni.
A gde su pare za to ...pa u namestenim 3x skupljim tenderima...Jel se ti praviš ili si ....????

@G.I.Joe Sta je po tvom misljenju veci problem za stanovnike Srbije?
Opcija 1: Ruzna zgrada predsednistva, ruzna zgrada opstine, ruzni kreveti u bolnicama i ruzni tramvaji ili
Opcija 2: Plafoni i nadstrecnice koji padaju, bolnice i zeleznicke stanice koje poplavljuju, stogodisnje kise na svakih par meseci, investitorski urbanizam gde svako moze da ti sagradi zid ispred prozora (npr. https://www.instagram.com/zastitimo_blok_4/?hl=en),.. Da ne pricam o kvalitetu zdravstva, skolstva, puteva, obrazovnog sistema, sudstva, mitu, korupciji, namestenim tenderima, zagadjenom vazduhu, stranackom zaposljavnaju, losem standardu, tj. niskim platama i visokim cenama svega i konstantnoj inflaciji,...

Da li je obicnom coveku veci problem to sto mu je ruzan krevet u bolnici ili to sto nema ko da ga leci, sto mora da ceka mesecima na preglede, sto nema svih potrebnih uredjaja i sl?
Da li je obicnom coveku veci problem to sto su ruzni tramvaji ili to sto su oni kupljeni na namestenim tenderima od njegovih para?
Da li je obicnom coveku veci problem to sto je ruzna zgrada opstine ili to sto tamo rade caciji koji su upali preko stranacke veze i ne rade nista i samo botuju?

Poslednja izmena:
Vrh