Pa svi znaju da ja ako nesto bas zagovaram to je kupovina nekretnina i to u Beogradu ili da budem precizniji na Mirijevu a ne virtuelne stvari
za kripto sam eventualno spomenuo da treba kupiti (kad je BTC bio $3.600) i to do 2-3% od total networth i tu sam vise puta napominjao da ako neko kupuje da treba samo malo jer je rizicno. Ovo ostalo sto Bender spominje Meta, NFT i slicno jos nisam zagovarao i ako sam posedujem land u crypto valley. Mada nije lose uzeti ali ne za vise od total 1% networth. Najcesce zagovaram samo za nekretnine u Srbiji jer je to najbolji nacin ocuvanja vrednosti (u Srbiji). Kada bi me neko pitao nekretnina ili miks. Nekretnina u Srbiji.
Ono sto Bedneru smeta je zapravo drustveno uredjenje za koje smo se izborili a koje se zove neoliberalni kapitalizam. To je osnova njegove isfrustriranosti prema svemu sto je barem delimicno povezano sa time a mene je uhvatio na zub zbog toga sto vidi kuda to vodi. (i ako nije verovao u pocetku). Drustveno uredjenje kao sto je neoliberalni kapitalizam zaista (kada se gleda iz njegove perspektive) vodi ka tome da 1% se bogati a 0.1% se bogati enormno i to bez kraja. Na kraju dolazi do tolikog ukrupnjivanja kapitala da ce nas verovatno Elon Musk sve posedovati
Sve to stoji i ne mogu da kazem da je daleko od istine. Na zalost mi ne mozemo da menjamo sistem niti ce ovaj sistem da se menja u nekom skorijem periodu, niti je zasnovan samo u Srbiji. To je globalna stvar koja je odlucena davnih dana i krenulo se u tom pravcu. Sve sto mozemo jeste da se pridruzimo tom sistemu. Da se prilagodimo kako da najbolje funkcionisemo u takvom sistemu. Zato isfrustriranost ne pomaze, vec pomazu saveti kako (kada je sistem vec takav) omoguciti sebi i drugima oko sebe da najbolje prodju u takvim okolnostima. Ja na ovom formumu dajem svoje misljenje ali svakako svako mora za sebe da razmislja sta je najoptimalnije. Nije lose cuti razlicite perspektive ljudi i zapravo videti da postoje i razliciti pogledi na svet i razlicita misljenja.
Evo ga jedno moje misljenje konkretno
-------------------------------------------
Vecina na ovom forumu misli da smo mi u sred nekog "balona" koji eto samo sto nije pukao i kad pukne onda ce sve da bude zesce jeftino jer ce jelte svi da prodaju sve sta su kupili samo da bi preziveli. To je definicija misljenja vecine na forumu po pitanju cena nekretnina.
Ja mislim da mi nismo ni u kakvom balonu vec da su cene ispod onoga sto bi trebale da budu za ovakvu ekonomiju. Razlog je psiholoski jer postoje ljudi kao Bender koji ne mogu da shvate da kvadrat na Dorcolu (gde on zivi) treba da bude 7.000 eura. Zbog tog problema sa prihvatanjem realnosti cene su ispod onoga sto realno treba da vrede.
Ne postoji ni jedan drugi razlog. Na primer neko da oglas 100.000 eura stan od 30m2 na Dorcolu. Kupci imaju psiholoski problem da prihvate da plate toliko znajuci da je do maltene juce bio 60.000 eura. Ono sto kupci a i prodavci ne uzimaju u obzir jeste da je FUNDAMENTALNA ekonomija poremecena onog trenutka kada su odlucili da dosipaju jos fiat valute u sistem. Taj poremecaj se jos uvek nije prilagodio sa cenama nekretnina jer kupci i prodavci ne mogu da prihvate novu realnost.
Moje je misljenje da ce stampanje morati da se nastavi.
Ono sto ce pokusati da obuzdaju je inflacija da bi nastavili stampanje. To je u praksi podizanje kamatnih stopa. Zasto kamatne stope?
Zato sto vlada misljenje da dizanjem kamatnih stopa ce obeshrabriti jedan deo kupaca da kupuje nekretnine a poznato je da nekretnine ucestvuju u racunici za inflaciju.
Ono sto ne kazu jeste da ce se stampanje SVAKAKO nastaviti. Takodje mislim da ce pokusati da obuzdaju akcije na berzi (dodatnim oporezivanjem) ili cene nekretnina podizanjem kamatnih stopa. (zato sto te dve grupe podizu inflaciju znacajno).
Treba razumeti da sto se Srbije tice
1.) Euribor je jos uvek negativan
2.) Stampanje ce se svakako nastaviti
3.) korekcije su kratkotrajne.
Evo jednog odlicnog videa
222 likes, 21 comments - pompglobal on May 4, 2022: "Watch this before you just blindly buy the dip. You may not want to wait for dips according to @nickmaggiulli 👀".
www.instagram.com
Nikako ne drzati kes i uletati sve sta imas u nekretnine i jos na kredit! Najvaznije nikako ne cekati vec uletanje glavom kroz zid!