Slazem se ...To se radi namerno. Ako grad bude dostupan zeleznicom/metroom obicnom coveku, radniku, profesoru, studentu, skolarcu... onda pada cena kvadrata stana ali narocito parkinga u centru. Ovako, svi vapiju za centrom grada ili sirim centrom.
Uzmi Cirih kao primer - slican broj stanovnika, kanton je manji nego Grad Beograd. Cirih nema metro vec nekakav miks...
Povrsina kantona Cirih: 1729km2 , 1.553 miliona stanovnika
Povrsina grada Cirih: 88km2 , 0.42 miliona stanovnika
Povrsina Grada Beograda ( sa prigradskim opstinama), 3227km2 1.68 milona stanovnika
Povrsina urbanog dela grada: 359 km2 , 1.2 milona stanovnika
Mogao bi sad da nadjem/izracunam i gustine naseljenosti stanovnika ali vec iz ovoga se moze zakljuciti da nam metro ne bi trebao ako bi smo imali ravnomernu raspodelu stanovnika na celoj povrsini Grada Beograda. U 11% urbane povrsine grada zivi 71% stanovnika u BG dok je u Cirihu na 5% urbane povrsine zivi 27% stanovnika.
Verovatno se pisalo ovde i ranije ali sustina je da je jeftinije napraviti kanalizaciju, vodovod, dovuci gas na periferiju grada, ispartatai gde moze sa nadzemnom zeleznicom a gde ne moze sa tunelima , pojacati broj polazaka nego praviti klasican metro...
Problem je što vlast ne radi ništa po pitanje gde idemo...Neko se odlučio za metro ..neko za širenje grada i uredenje infrastrukture....A mi nigde....a i dalje nam puna usta nečega.
Nisam ni ja za metro....ali pricati da smo mi neko i nesto a ne uvideti stvarnost....zato i jesmo ovde.