Šta je novo?

Cene nekretnina

Meni deluje da je narodu (middle class delu populacije) bitnije ocrniti Srbiju po svaku cenu makar i neosnovano nego propast Nemacke/Hrvatske/Rusije/Amerike (za te zemlje im je bitnije idalizovati ih).

Kako drugacije objasniti to da neko deli i lajkuje slicice na kojima pisu netacne statistike (zakljucci) za koje sami priznaju da su racunali i za koje su svesni da su netacni ali se uklapaju u narativ Srbiji se crno pise? Sale85 je izbegao odgovor na pitanje zasto to radi. Mozda neko drugi ima smisleno objasnjenje.
Slabo ti to deluje npr meni deluje baš suprotno osim ako ne misliš da je midl klas 700-800e.

Sale je bar jedno 5-6 puta napuštao forum jer su ga prozivali tj obarali mu teze. Generalno, ko prati forum, proziva se svako ko piše crno ili belo, nekad manje, nekad više, nekad dosadi pa se pusti da se laprda. Sem Defketa on je kontraš, on će pisati i suprotno svojim ubedjenjima ako treba nekome odredjenom da kontrira.

Gledam ovu igranku oko sankcija NISu iz čega se vidi koliko smo zavisni od uvoza nafte. Dosta zemalja je u sličnoj situaciji i veliki skok cena ili sankcije na uvoz kao 90ih bi srušile privredu za par meseci.

Umesto da se renovira postojeća železnička infrastruktura i naprave novi kilometri tamo gde fali, šire se autoputevi. Ovako bi se smanjio rizik. Da ne pričam o ekološkim benefitima i smanjenju pritiska na velike gradove u pogledu rasta broja stanovnika (i automobila na ulicama).
Šta vredi kad strateški ciljevi države nisu u skladu sa (ličnim) ciljevima vlastodržaca odnosno "elite".

Zato sto ta populacija koja se zali je zapravo izasla iz Srbije i videla sveta pa moze da uporedi stvari i skonta koliko kaskamo za nekim drzavama.
Ova rečenica je bezvremena. Isto joj je značenje 1983, 1997, 2006, 2013 i danas. I danas je još i njamanje tačna.
Ako moram da brinem hoce li mi kritika vlasti javno unistiti moj privatni posao mislim da ces se sloziti da je to prilicno katastrofa u odnosu na neke druge zemlje.
U Britaniji uništavaju ljudima živote za mnogo manje od toga. Dođe im policija na vrata zbog mišljenja u viber grupi.

Nedavno sam na X-su video tred - Hajde da stavljamo mimove zbog kojih u UK šalju u zatvor.

Jednostavno je videti, koliki broj gastrabajtera prica kako je tamo preko lose a nikad se ne vrati u Srbiju ili tek kad dobiju penziju "trulog zapada" ?
Ima i zapad svojih problema, ali da je cista idealizacija imao bi hordu povratnika, a to se ipak ne desava iako bi SNS hteo da to predstavlja tako.
Nema horde povratnika, ali ja lično poznajem ljude koji su se vratili, čak i otvorili svoje firme ovde. Znam čoveka koji se vratio iz Švedske i čoveka koji se vratio iz Švajcarske. Radim sa njima.

Imam komšiju koji je došao iz SAD sa ženom Amerikankom, itd.

Pre dvadeset-trideset godina znao sam čitave porodice koje su odlazile. Sada retko koga znam da je otišao u zadnjih 10 godina. Ima ih, ali mnogo manje nego pre.

Nismo mi toliko napredovali koliko je Zapad nazadovao.

Ova rečenica je bezvremena. Isto joj je značenje 1983, 1997, 2006, 2013 i danas. I danas je još i njamanje tačna.
Apsolutno ne. Koja ti je logika da je danas najmanje tacna?
Ne moze neko ko nikad nije usao u metro da prica o priblizavanju Srbije Nemackoj, Francuskoj i Spaniji i propasti istih tih drzava.
Kad bi vecina ljudi ovde videla kako ljudi zive u EU, bila bi svesna koliko smo zasluzeno u drustvu Albanije, BiH i Makedonije.

U pokušaju da se istaknu dobre strane Srbije (kojih nesumnjivo ima) i odgovori na jedan ekstrem, ide se u drugi ekstrem izolovanja najcrnjih strana stranih društava i prikazivanja istih kao nešto što je svakodnevica.
Nikako da izađemo iz vrzinog kola ekstremnih mišljenja.

Nema horde povratnika, ali ja lično poznajem ljude koji su se vratili, čak i otvorili svoje firme ovde. Znam čoveka koji se vratio iz Švedske i čoveka koji se vratio iz Švajcarske. Radim sa njima.

Imam komšiju koji je došao iz SAD sa ženom Amerikankom, itd.

Pre dvadeset-trideset godina znao sam čitave porodice koje su odlazile. Sada retko koga znam da je otišao u zadnjih 10 godina. Ima ih, ali mnogo manje nego pre.

Nismo mi toliko napredovali koliko je Zapad nazadovao.
Meni sva tri najbolja druga u inostranstvu. Dvojica u SAD, jedan u NED. Bukvalno više nemam sa kime da se družim. Moji rođaci, prijatelji mojih rođaka, isto u inostranstvu. To što je tvoje iskustvo drugačije, ne znači da ljudi ne odlaze u bolja društva.

Poslednja izmena:
Wikipedia
Nemački metro osnovan 1902 godine i sada ima 6 linija.....
Francuski metro počeo 1900 godine i sada ima 16 linija

Budipestansi najstariji 1896 godine

Bukureski metro osnovan 1979 i ima 5 linija...

Da li išta više treba da se pise ovde...jeste li Vi pri sebi ???

Apsolutno ne. Koja ti je logika da je danas najmanje tacna?
Ne moze neko ko nikad nije usao u metro da prica o priblizavanju Srbije Nemackoj, Francuskoj i Spaniji i propasti istih tih drzava.
Kad bi vecina ljudi ovde videla kako ljudi zive u EU, bila bi svesna koliko smo zasluzeno u drustvu Albanije, BiH i Makedonije.
Apsolutno da. I to kazem kao neko ko je svake godine nekoliko puta u EU.

mico nema smisla da uzimas reference iz velikih gradova, kada sam guras propagandu da se zivi u manjem mestu.
nova pazova ftw

Meni sva tri najbolja druga u inostranstvu. Dvojica u SAD, jedan u NED. Bukvalno više nemam sa kime da se družim. Moji rođaci, prijatelji mojih rođaka, isto u inostranstvu. To što je tvoje iskustvo drugačije, ne znači da ljudi ne odlaze u bolja društva.
Pitanje je kad su otisli

Pa daj onda nesto sto obican covek moze da vidi, mani me stelovane statistike. Nesto iz zivota, nesto sto je bitno obicnom coveku koji se ne bavi politikom i statistikama. Ubedi me, nisam ubedjen.
Tipa da kazes: kod nas se vezuju kucici po parkovima, svi to postuju, nijedno kuce ne moze da rastrgne nekog, a do skoro je moglo ili tako neki primer gde smo se priblizili EU.

malo ga preterujete i jedni i drugi. pravite neke kvazi studije sta je bolje za zivot sta ne u zemljama van srbije, a pritom je veoma jako individualna stvar. zavisi od osobe, doba zivota, porodice itd itd

i sto je najgore i da jeste tacno, nebitno je.
ja znam preko 20 porodica koje su se preselilo u ljubljanu i barselonu. svi imali top plate u srbiji, stanove sta god. i opet su otisli
ali znam ljude koji gore zive i koje nikada ne bi otisli. ja sam na granici, nego hvala bogu imam jos zive i zdrave roditelje, zenini isti pa imamo super odnose, i onda njihova veza sa klincima mi je nesto sto je priceless, ali videcemo

svi ovi makro podaci kurci palci, pokusavaju da krenu kao neku "objektivnu" istinu, ali opet je individualno
kao sto za vreme tita, imao si ljude koje je mnogo boleo komunizam, i sto ne mogu da kazu tito pederu
a i vecinu ljudi koje jedino bolelo patka, jer su slusali semsu i za prijateljima okretali prase

mico nema smisla da uzimas reference iz velikih gradova, kada sam guras propagandu da se zivi u manjem mestu.
nova pazova ftw
Pa ne pravi grad metro nego drzava ...ps...a cime da upoređujem jacinu ..ok..evo niko nema Đokoviča i Jokiča .... Jesmo li sad ok i napredni..? A da....njegovo prezime je zabranjeno..izvini
Ne razumem šta braniš ?
Metro ima Rumunija i Madarska ...ovi čak pre 133 godine...
Alo bre ...ljudi imaju metro sagrađen pre 133 godine....
A da...mi smo zlatnom viljuškom boc..izvini

Pa ne pravi grad metro nego drzava ...ps...a cime da upoređujem jacinu ..ok..evo niko nema Đokoviča i Jokiča .... Jesmo li sad ok i napredni..? A da....njegovo prezime je zabranjeno..izvini
Ne razumem šta braniš ?
Metro ima Rumunija i Madarska ...ovi čak pre 133 godine...
Alo bre ...ljudi imaju metro sagrađen pre 133 godine....
A da...mi smo zlatnom viljuškom boc..izvini

ne branim nista, samo se sprdam miconi
zelim lep dan

malo ga preterujete i jedni i drugi. pravite neke kvazi studije sta je bolje za zivot sta ne u zemljama van srbije, a pritom je veoma jako individualna stvar. zavisi od osobe, doba zivota, porodice itd itd

ja znam preko 20 porodica koje su se preselilo u ljubljanu i barselonu. svi imali top plate u srbiji, stanove sta god. i opet su otisli
ali znam ljude koji gore zive i koje nikada ne bi otisli. ja sam na granici, nego hvala bogu imam jos zive i zdrave roditelje, zenini isti pa imamo super odnose, i onda njihova veza sa klincima mi je nesto sto je priceless, ali videcemo

svi ovi makro podaci kurci palci, pokusavaju da krenu kao neku "objektivnu" istinu, ali opet je individualno
kao sto za vreme tita, imao si ljude koje je mnogo boleo komunizam, i sto ne mogu da kazu tito pederu
a i vecinu ljudi koje jedino bolelo patka, jer su slusali semsu i za prijateljima okretali prase
Ja bih voleo da zbog siromastva u svetu ti svu svoju imovinu pokloniš Crvenom krstu jer ipak gladni umiru a ti toliko imaš vise od njih...po meni ....individualno razmisljam...ipak nista od hleba i vode nije važnije... Steta ..ja sam pi.ka pa to ne mogu...

Wikipedia
Nemački metro osnovan 1902 godine i sada ima 6 linija.....
Francuski metro počeo 1900 godine i sada ima 16 linija

Budipestansi najstariji 1896 godine

Bukureski metro osnovan 1979 i ima 5 linija...

Da li išta više treba da se pise ovde...jeste li Vi pri sebi ???
To se radi namerno. Ako grad bude dostupan zeleznicom/metroom obicnom coveku, radniku, profesoru, studentu, skolarcu... onda pada cena kvadrata stana ali narocito parkinga u centru. Ovako, svi vapiju za centrom grada ili sirim centrom.

Uzmi Cirih kao primer - slican broj stanovnika, kanton je manji nego Grad Beograd. Cirih nema metro vec nekakav miks...

Povrsina kantona Cirih: 1729km2 , 1.553 miliona stanovnika
Povrsina grada Cirih: 88km2 , 0.42 miliona stanovnika
Povrsina Grada Beograda ( sa prigradskim opstinama), 3227km2 1.68 milona stanovnika
Povrsina urbanog dela grada: 359 km2 , 1.2 milona stanovnika

Mogao bi sad da nadjem/izracunam i gustine naseljenosti stanovnika ali vec iz ovoga se moze zakljuciti da nam metro ne bi trebao ako bi smo imali ravnomernu raspodelu stanovnika na celoj povrsini Grada Beograda. U 11% urbane povrsine grada zivi 71% stanovnika u BG dok je u Cirihu na 5% urbane povrsine zivi 27% stanovnika.

Verovatno se pisalo ovde i ranije ali sustina je da je jeftinije napraviti kanalizaciju, vodovod, dovuci gas na periferiju grada, ispartatai gde moze sa nadzemnom zeleznicom a gde ne moze sa tunelima , pojacati broj polazaka nego praviti klasican metro...

Poslednja izmena:

ako ces da cepidlacis :p koncert je bio u novembru 27. 1984
ja nisam rekao da se desila tada izjava, vec da je 1985. godine imao problema zbog te izjave, sto mozes nadjes u vecinu njegovih intervju-a (mozda je najbolji sa onim intervjuim skorasnjim u rijeci), sto je rezultiralo da drugi album ima mnogo slab odjek (iako meni najdrazi), pa je morao da ulazi kusta da vadi stvari :p

i bas prica o time, iako je proslo 4,5 godina od kako je tito umro, i dalje je ta dogma bila jaka u zemlji

Pa mislim svako ima pravo da odredi sta je njemu neka crvena linija, i u kom trenutku mu se odlazak cini kao bolja opcija od ostanka, i to vazi u oba smera.

To ne znaci da makro podaci ne sluze nicemu i da je sve bas u oku posmatraca. Dve stvari mogu biti i jesu u isto vreme tacne:

1. Srbija je danas po standardu i kvalitetu zivota blize EU nego pre 10, 20 godina
2. Srbija je i dalje iza EU po standardu i kvalitetu zivota

Ja ne znam zasto je to tako tesko skontati i zasto bi neko mislio da priznavanje 1. izjave automatski znaci negiranje 2. izjave.

A onaj ko tvrdi da izjava 1. nije tacna, taj ili nije ziveo u Srbiji ili nije isao u EU pre 10, 20 godina

Ja potpuno mogu da razumem nekoga ko kaze da to priblizavanje nije dovoljno brzo za njegova ocekivanja i tu je onaj individualni momenat. Ali buraz ne mozes mi pricati da priblizavanja nema jer se ti tako osecas.

Poslednja izmena:
Pa mislim svako ima pravo da odredi sta je njemu neka crvena linija, i u kom trenutku mu se odlazak cini kao bolja opcija od ostanka, i to vazi u oba smera.

To ne znaci da makro podaci ne sluze nicemu i da je sve bas u oku posmatraca. Dve stvari mogu biti i jesu u isto vreme tacne:

1. Srbija je danas po standardu i kvalitetu zivota blize EU nego pre 10, 20 godina
2. Srbija je i dalje iza EU po standardu i kvalitetu zivota

Ja ne znam zasto je to tako tesko skontati i zasto bi neko mislio da priznavanje 1. izjave automatski znaci negiranje 2. izjave.

A onaj ko tvrdi da izjava 1. nije tacna, taj ili nije ziveo u Srbiji ili nije isao u EU pre 10, 20 godina

slazem se sa tobom.
samo sam licnog misljenja da ti podaci su nebitni

Vrh