Šta je novo?

Cene nekretnina

Platite kiriju ili platite kredit za stan, platite gorivo, prevoz, platite struju, platite grejanje. To su te neke osnovne stvari koje morate platiti. I kad na to dodate ovih 40 odsto, onda vam ostaje jako, jako malo novca za ono što možemo zvati život” - izdvojio sam deo iz teksta

Ja bih rekao da je stvarna inflacija ipak malo veca nego zvanicna. Koliko km puteva ulazi u potrosacku korpu?
Pogledajte prilog 237822
Ova tabela je jos jaci test inteligencije od onog poredjenja plata sa Hr.

Pričaš o tome kako se sva kanalizacija uliva u Dunav i Savu ? O tome pričaš ili pričaš o metrou i prvoj liniji 2022 godine ? O tome pričaš? Kako te nije sramota ...ovo nije pitanje.
Mićo, deluje mi da u konverzacijama koje ovde vodiš ni ti sam ne učestvuješ.

Meni deluje da je narodu (middle class delu populacije) bitnije ocrniti Srbiju po svaku cenu makar i neosnovano nego propast Nemacke/Hrvatske/Rusije/Amerike (za te zemlje im je bitnije idalizovati ih).

Kako drugacije objasniti to da neko deli i lajkuje slicice na kojima pisu netacne statistike (zakljucci) za koje sami priznaju da su racunali i za koje su svesni da su netacni ali se uklapaju u narativ Srbiji se crno pise? Sale85 je izbegao odgovor na pitanje zasto to radi. Mozda neko drugi ima smisleno objasnjenje.
Šta radim? Nema šta da ulepšavam. Ono što je dobro je dobro. Što nije nije i to je to. Jesam li rekao da je SNS dobro vodio zemlju od 2013 do 2019? Jesam.
Jesam li rekao da su od korone uništili sve pogrešnom ekonomskom politikom i namernom inflacijom da bi opljačkali državu što više pre nego što padnu sa vlasti? Jesam.
Da budem iskren zabole me za Hrvate i slične. Ja gledam kako da sačuvamo zemlju i narod u njoj. To što pojedine botine pričaju ovde i šire hvalospeve o neverovatnom rastu naše zemlje i BDP-a......a u stvari inflacija razbija.
I sad zbog te pljačke i potpuno pogrešne ekonomske politike ima da kaskamo 10 - 15 godina opet dok su drugi sve dalje i dalje od nas. Ne znam da li si svestan da su jedini gori od nas Makedonija i Albanija. A Albanija se razvija opasno. Samo da se još malo kultivišu (desetak godina) i prešišaše nas i oni.
Da li sam rekao da su trenutne cene nekretnina katastrofalne po demografiju zemlje? Jesam i stojim iza toga. Bolje je za zemlju da padnu 30% nego da porastu 30% u naredne tri godine. A pošto je zakucana ponuda a inflacija sigurno nije iz uvoza i sigurno nije 4% znamo svi šta će biti.
I sad si ti kao neki patriota veći od mene. Plaćeno kuckalo.

Poslednja izmena:
Evo vam fiksni kurs uz inflaciju. Ovo sam najavljivao isto i ponavljao tokom cele 2024 godine. Prosle godine deficit 10+ milijardi. Sada u 2025 u prvom kvartalu 2,9 milijardi.
A već sam napisao, nije pitanje da li nego kad. Što duže kad je gore po nas.

Poslednja izmena:
Nije bitna samo visina minimalca već šta sve ide uz nju. Već sam pisao na drugoj temi ali da ponovim, u HR bruto minimalna plata 970e što znači sa su porezi i doprinosi nekih 30% jer je minimalna 750e, doduše kod njih se to malo drugačije računa pa ide i do 40%, dok su kod nas 61%. Dakle ako bi uzeli naš minimalac od 450e kod njih, poslodavca bi koštalo sveukupno oko 590e, dok kod nas poslodavca košta oko 720e. Umesto da i mi to smanjimo kako bi suzbili sivu ekonomiju "na ruke" mi to ne diramo kao i gorivo, cepaj max ovima što rade na belo pa nek propadne ko nije pogodan. Ako povećamo minimalac još malo biće isplativije otvoriti firmu u nekoj EU zemlji nego kod nas. Baš me zanima šta će biti u septembru jer je vlas' najavila 650e minimalac od 2027me godine, što bi značilo da će poslodavca koštati 1050e, dakle 80e više nego u HR za veći minimalac od 750. Tako da se bojim da ništa od nekog povećanja oni se poreza odreći neće, mora negde da se krade.

Nije bitna samo visina minimalca već šta sve ide uz nju. Već sam pisao na drugoj temi ali da ponovim, u HR bruto minimalna plata 970e što znači sa su porezi i doprinosi nekih 30% jer je minimalna 750e, doduše kod njih se to malo drugačije računa pa ide i do 40%, dok su kod nas 61%. Dakle ako bi uzeli naš minimalac od 450e kod njih, poslodavca bi koštalo sveukupno oko 590e, dok kod nas poslodavca košta oko 720e. Umesto da i mi to smanjimo kako bi suzbili sivu ekonomiju "na ruke" mi to ne diramo kao i gorivo, cepaj max ovima što rade na belo pa nek propadne ko nije pogodan. Ako povećamo minimalac još malo biće isplativije otvoriti firmu u nekoj EU zemlji nego kod nas. Baš me zanima šta će biti u septembru jer je vlas' najavila 650e minimalac od 2027me godine, što bi značilo da će poslodavca koštati 1050e, dakle 80e više nego u HR za veći minimalac od 750. Tako da se bojim da ništa od nekog povećanja oni se poreza odreći neće, mora negde da se krade.
Brkas nas bruto 2 i njihov bruto 1. Ukupan trosak u Hrvatskoj za minimalac od 750e je 1110e (malo se razlikuje po nekim opstinama jer je stopa poreza drugacija, nor u Zagrebu je nesto vise https://mojposao.hr/kalkulator/izracun-place?amount=750&type=n2g). Toliko bi, kada bi neoporezivi deo porastao srasmerno minimalcu, bilo i kod nas da je minimalac 750.

Brkas nas bruto 2 i njihov bruto 1. Ukupan trosak u Hrvatskoj za minimalac od 750e je 1110e (malo se razlikuje po nekim opstinama jer je stopa poreza drugacija, nor u Zagrebu je nesto vise https://mojposao.hr/kalkulator/izracun-place?amount=750&type=n2g). Toliko bi, kada bi neoporezivi deo porastao srasmerno minimalcu, bilo i kod nas da je minimalac 750.
Kod nas je za neto platu od 750 evra ukupan trosak poslodavca 1.195 evra. A u Hrvatskoj je dovoljno da imas 1 dete i trosak ti pada na 1.050 evra. A kod nas kad bi povecao neoporezivi deo sa 28k na 60k dolazimo do 1.150 evra. Znaci, kod njih drzava na neto platu od 750 evra uzima 300 evra poreze i doprinose, kod nas uzima 400 evra. Imamo 30% vece poreze i doprinose.

Evo vam fiksni kurs uz inflaciju. Ovo sam najavljivao isto i ponavljao tokom cele 2024 godine. Prosle godine deficit 10+ milijardi. Sada u 2025 u prvom kvartalu 2,9 milijardi.
A već sam napisao, nije pitanje da li nego kad. Što duže kad je gore po nas.
Nemoj da se nerviraš jer znaš da od toga nema koristi.
Narod se seli i znamo zašto. Sve je manje i visokoobrazovanih u zemlji.
Školstvo se urušava. Za 5-10 godina će pogasiti srednje škole jer neće imati ko da predaje.
Ajde što uvozimo televizore i frižidere jer neko hoće Sony ili Bosh ali uvozimo hranu ??!?!?!?

Pa izračunaj koliko je kod njih za minimalac od 450e (da li je njihovih 590e vs naših 720e ili nije?). Za 750E trenutno kod nas treba izdojiti 1210e (kod njih 1120e ili 1050e ako imaš jedno dete). Pusti te priče šta bi bilo kad bi bilo, oni svake godine najavljuju taj neoporezivi deo i na kraju bude ništa ili 1%. Kako god okreneš povoljniji su, na stranu što imaju i olakšice.

Kod nas je za neto platu od 750 evra ukupan trosak poslodavca 1.195 evra. A u Hrvatskoj je dovoljno da imas 1 dete i trosak ti pada na 1.050 evra. A kod nas kad bi povecao neoporezivi deo sa 28k na 60k dolazimo do 1.150 evra. Znaci, kod njih drzava na neto platu od 750 evra uzima 300 evra poreze i doprinose, kod nas uzima 400 evra. Imamo 30% vece poreze i doprinose.
Kada bi neoporezivi deo u Srbiji bio 600e kao tamo, troskovi bi bili ~20e razliciti. Znaci gotovo beznacajna razlika.

Pa izračunaj koliko je kod njih za minimalac od 450e (da li je njihovih 590e vs naših 720e ili nije?). Za 750E trenutno kod nas treba izdojiti 1210e (kod njih 1120e ili 1050e ako imaš jedno dete). Pusti te priče šta bi bilo kad bi bilo, oni svake godine najavljuju taj neoporezivi deo i na kraju bude ništa ili 1%. Kako god okreneš povoljniji su, na stranu što imaju i olakšice.
Pa ne mogu da racunam za minimalac od 450 kada im je minimalac 750, nema nikakva smisla ta kallulacija ker je za nepostojecu platu. Imaju vece oslobodienje jer je veci i minimalac, sto veca plata dalje to se vise izjednacava. Za sam minimalac, kada se gleda srazmera, skoro isti nam je trosak.

Kada bi neoporezivi deo u Srbiji bio 600e kao tamo, troskovi bi bili ~20e razliciti. Znaci gotovo beznacajna razlika.
Da baba ima *** bila bi deda.
Nisi u pravu, da je kod nas neoporezivi deo 600 evra (70k RSD), troskovi za minimalac od 750 evra (88k rsd) bi bili 133k RSD, tj. 1.135 evra, i dalje bi drzava uzimala 400 evra poreze i doprinose. Nisam zalazio u detalje kakva je racunica, jer nije bas linearna, ali nas deru u svakom slucaju.
1747000065771.png

Pa kod njih je 1110-1120 u zavisnosti od opstine, sta je netacno u mojoj izjavi?
1.150 evra - 750 evra = 400 evra koje uzima drzava kod nas.
1.050 evra - 750 evra = 300 evra koje uzima drzava kod njih
Uzimam u obzir iznos koji neko placa ako ima barem jedno dete, sto je realan slucaj, a sto recimo kod nas nema takvih oslobodjenja. A i bez toga, kod njih je oko 1.100 evra, cime dolazimo do toga da bi drzava uzimala 350 evra kod njih, dok bi kod nas bilo 300 evra.
Ali dobro, tebi je to ok, malo nam je skuplje gorivo, malo su su nam veci porezi,..., vrlo bitno.

1.150 evra - 750 evra = 400 evra koje uzima drzava kod nas.
1.050 evra - 750 evra = 300 evra koje uzima drzava kod njih
Uzimam u obzir iznos koji neko placa ako ima barem jedno dete, sto je realan slucaj, a sto recimo kod nas nema takvih oslobodjenja. A i bez toga, kod njih je oko 1.100 evra, cime dolazimo do toga da bi drzava uzimala 350 evra kod njih, dok bi kod nas bilo 300 evra.
Ali dobro, tebi je to ok, malo nam je skuplje gorivo, malo su su nam veci porezi,..., vrlo bitno.
Znaci ne poredis iste stvari, nego izmisljas svoj ‘realan slucaj’. Standardno.

Nemoj ti mnogo da mucis glavicu time sta je meni ‘ok’ nego se drzi cistih cinienica i poredi babe sa babama i zabe sa zabama.

Trošak im je manji tako da nemamo šta da "srazmerišemo" već koristimo situaciju onakvu kakva jeste. Ajde, čekamo septembar pa da vidimo da li će smeti da čeprkaju oko minimalca, a kažem ti iz mog iskustva to uvećanje neoporezivog dela bude uvek 0 ili 1%. Da dignu minimalac sad na 600e, a da smanje poreze (tipa da 850e košta sve) verujem da se niko ne bi bunio ali uvek ostave skoro istu cifru nameta, a povećaju minimalac, zato se sada sa neizdržem čeka septembar.

I nije mi jasno o kom neoporezivom delu od 70k na minimalac od 88k pričate. Sadašnji neoporezivi deo je 28400din, minimalac je 52000din sto mu dodje skoro 54% na minimalac iliti 83% na neoporezivi deo. Kako ste izvukli srazmeru da bi na platu od 88k neoporezivi deo bio 70k kod nas? Ja bih pre rekao da bi neoporezivi deo na minimalac od 88k bio oko 46000 ako i toliko uopšte.

neoporezivi iznos 2023 - 21700 minimalac 40000din
neoporezivi iznos 2024 - 25000 minimalac 46000din
neoporezivi iznos 2025 - 28400 minimalac 52000din

sami izračunajte za minimalac od 88000din

Znaci ne poredis iste stvari, nego izmisljas svoj ‘realan slucaj’. Standardno.
Kako si rekao malopre, ne možemo da poredimo iste stvari kad se kod njih ne računaju isto jer imaju olakšice, možemo ako hoćeš da uzmemo prosek od 1080e.

Poslednja izmena:
Trošak im je manji tako da nemamo šta da "srazmerišemo" već koristimo situaciju onakvu kakva jeste. Ajde, čekamo septembar pa da vidimo da li će smeti da čeprkaju oko minimalca, a kažem ti iz mog iskustva to uvećanje neoporezivog dela bude uvek 0 ili 1%. Da dignu minimalac sad na 600e, a da smanje poreze (tipa da 850e košta sve) verujem da se niko ne bi bunio ali uvek ostave skoro istu cifru nameta, a povećaju minimalac, zato se sada sa neizdržem čeka septembar.

I nije mi jasno o kom neoporezivom delu od 70k na minimalac od 88k pričate. Sadašnji neoporezivi deo je 28400din, minimalac je 52000din sto mu dodje skoro 54% na minimalac iliti 83% na neoporezivi deo. Kako ste izvukli srazmeru da bi na platu od 88k neoporezivi deo bio 70k kod nas? Ja bih pre rekao da bi neoporezivi deo na minimalac od 88k bio oko 46000 ako i toliko uopšte.

Kako si rekao malopre, ne možemo da poredimo iste stvari kad se kod njih ne računaju isto jer imaju olakšice, možemo ako hoćeš da uzmemo prosek od 1085e.
Kakav prosek od 1085? Ok svejedno, svakako je dosta vise od 970 koliko si naveo u prvom postu a nisam video da si adresirao tu gresku. Sad raspravljamo o 30e gore dole a prvi post je predstavio razliku kao dosta drasticniju.

Oni imaju olaksice za decu, mi imamo jednokratne isplate za decu, oni imaju jeftinije gorivo, mi imamo 5% manji pdv, ako krenes sad sve to da uracunavas nema kraja.

Kakav prosek od 1085? Ok svejedno, svakako je dosta vise od 970 koliko si naveo u prvom postu a nisam video da si adresirao tu gresku. Sad rasprsvljano o 30e gore dole a prvi post je predstsvio razliku kao dosta drasticniju.

Oni imaju olaksice za decu, mi imamo jednokratne isplate za decu, oni imaju jeftinije gorivo, mi imamo 5% manji prv, ako krenes sad sve to da uracunavas nema kraja.
Pa i Ja ne videh da si ti adresirao grešku o srazmernom povećanju neoporezivog dela. Nisam video ni da si adresirao grešku da si pročitao da udišemo najnezdraviji vazduh na planeti. Nisam adresirao jer ne menja mnogo suštinu ali evo, nemam problem kao ti da priznam grešku, pomešao sam bruto 1 i 2 i to nije promenilo računicu ni evro koju sam opisao u sledećoj rečenici. I kakvih 30e gore dole kad se uvek vrti oko 100e. I o kakvim jednokratnim isplatama za decu pričaš? Misliš da oni nemaju jednokratne isplate za novorodjenčad?

Pa i Ja ne videh da si ti adresirao grešku o srazmernom povećanju neoporezivog dela. Nisam video ni da si adresirao grešku da si pročitao da udišemo najnezdraviji vazduh na planeti. Nisam adresirao jer ne menja mnogo suštinu ali evo, nemam problem kao ti da priznam grešku, pomešao sam bruto 1 i 2 i to nije promenilo računicu ni evro koju sam opisao u sledećoj rečenici. I kakvih 30e gore dole kad se uvek vrti oko 100e. I o kakvim jednokratnim isplatama za decu pričaš? Misliš da oni nemaju jednokratne isplate za novorodjenčad?
Kako greska u hipotetickom scenariju (srazmerno povecanje neoporezivog dela zarade kao i tamo)? Za ovo drugo mi nije jasno ni sta je bas greska.

Ti si predstavio scenario gde je tamo ukupan trosak za mininalac tek 30% veci od neto a kod nas 60%. U realnosti je 50% prema 56%, znaci ni blizu tako drasticne razlike, sto cini samu gresku vecom jer potpuni menja karakter rasprave (sustinski, samo neoporezivi deo pravi razliku a poreske stope su orakticno iste, dok bi se iz pocetne pretpostsvke zakljucilo da su kod njih generalno doprinosi drasticno manji).

Imaju jednokratne isplate ali su koliko sam uspeo da izguglam dosta nize (600e).

Imaju jednokratne isplate ali su koliko sam uspeo da izguglam dosta nize (600e).
Guglaj malo bolje.

Kako greska u hipotetickom scenariju (srazmerno povecanje neoporezivog dela zarade kao i tamo)?
Pa otkud znaš koliki bi kod nas bio neoporezivi deo. Imaš primere u mom predhodnom postu pa računaj.

Za ovo drugo mi nije jasno ni sta je bas greska.
To jeste generalno problem.
U realnosti je 50% prema 56%,
Takodje netačno. Em ti sama računica ne valja em imaju olakšice.
dok bi se iz pocetne pretpostsvke zakljucilo da su kod njih generalno doprinosi drasticno manji
Piše lepo porezi i doprinosi, za onog ko čita.

Aj idi se naspavaj pa sutra polako, otvori prozor udahni duboko ;)

Poslednja izmena:
Vrh