Šta je novo?

Cene nekretnina

Nekad smo imali zdravu i kvalitetnu hranu, danas smo mnogo gori od Zapadne Evrope (ne znam za istocnu).
Tamo imas klase npr paradajiza, onu najgoru plasticnu, neku malo bolju i organski.
Ovaj najgori je kao u Srbiji.
Mada, vidim da se i kod nas pojavljuje kao neki Bio.
Cak i nas luk, ili Turski/Albanski ili odakle vec uvoze kad pojedem imam gorusicu, a Holandski crveni nemam. Pritom je Holandija sinonim za vestacku hranu, eto kakvo djubre mi jedemo.
Ne znam zasto sam vam ovo ispricao i kakve veze ima sa cenama nekretnina, ali ne moze da skodi.

NIje se pričalo o "zdravije za život" već o kvalitetu vazduha. Nebitna je Afrika eto uzmi Evropski kontinent, od 40 i kusur zemalja Evrope u kom procentu smo mi?
Prvi post na koji sam odgovarao je tvrdio da udisemo najnekvalitetniji vazduh na planeti, drugi post je rekao da je 70% planete zdravije za zivot od nas. Ako mislis da to nije tema, obrati se tim autorima
Ti isto dises taj isti vazduh kao i mi, nemoj da zaboravis to.
I?

Nekad smo imali zdravu i kvalitetnu hranu, danas smo mnogo gori od Zapadne Evrope (ne znam za istocnu).
Tamo imas klase npr paradajiza, onu najgoru plasticnu, neku malo bolju i organski.
Ovaj najgori je kao u Srbiji.
Mada, vidim da se i kod nas pojavljuje kao neki Bio.
Cak i nas luk, ili Turski/Albanski ili odakle vec uvoze kad pojedem imam gorusicu, a Holandski crveni nemam. Pritom je Holandija sinonim za vestacku hranu, eto kakvo djubre mi jedemo.
Ne znam zasto sam vam ovo ispricao i kakve veze ima sa cenama nekretnina, ali ne moze da skodi.
U EU je granica zamrzavanja mesa (ne znam kog bese) 6 meseci, kod nas je godinu dana. Pa neka ljudi sklope kockice odakle nam meso i kakvog kvaliteta i koliko je dugo bilo zamrznuto. Drzava bez standarda za hranu ne moze da bude zdrava drzava. Jescemo samo govna od kojih cemo da se razboljevamo.

Pročitaj. Postavio sam uporedo poskupljenje struje od 2021-2024 i zvaničnu kumulativnu inflaciju.
Ne postoji ni najmanja šansa da je poskupljenje struje bilo veće od inflacije. Zvanična inflacija je 34% a poskupljenje struje 44%. Pošto struja utiče na sve kao i gorivo koje plaćamo 30+% više od svih zemalja u okruženju, ne postoji ni teoretska šansa da je inflacija bila ispod 44%. To je neki minimum.
Da, ne verujem u državne podatke i mislim da je laž. Nismo imali ispod 8% inflacije predhodnih 5 godina štagod NBS fingirala. Slično očekujem i u 2025.
Ne moram da se vraćam 10 godina unazad. Poslednje 4 i već je otkriveno fingiranje podataka.

Znaci razlika u prosecnoj plati izmedju srbije i hrvatske je definitivno manja nego 2015. bez obzira sto si lajkovo clickbait slicicu koja tvrdi da je razkika veca? Lakuje se sve sto ide u prilog narativu propadamo, najzagadjeniji smo, najzaduzeniji smo, gori smo cak i od hrvatske makar bilo i netacno?

Znaci razlika u prosecnoj plati izmedju srbije i hrvatske je definitivno manja nego 2015. bez obzira sto si lajkovo clickbait slicicu koja tvrdi da je razkika veca? Lakuje se sve sto ide u prilog narativu propadamo, najzagadjeniji smo, najzaduzeniji smo, gori smo cak i od hrvatske makar bilo i netacno?
"lajkovo"

Kako ja da verujem bilo cemu sto napise covek koji napise "lajkovo"

Lidl je iz nekog razloga poceo da izbacuje jako kvalitetne proizvode i da iz zamenjuje manje kvalitetnim.
Imali su da se kupe cisti fileti aljaskog poloka, sada ima samo varijanta sa nekim paniranim sranjem, bio je dzem od sljiva 100% voce, isto takav i od kajsija, oba su izbacena.
Maslac nemacki koji je imao oko 80% mlecne masti, sada ima samo onaj sa 60%.
Imali smo ogromnu inflaciju, po paritetu kupovne moci smo i dalje iza Belorusije.
40% prihoda trosimo na hranu.
Nesto ne stima sa ekonomijom.
1746917001120.png

Ne treba da nam Hrvatska bude uzor.
Treba Slovenija i Rumunija za početak.
Moje mišljenje je nepromenjeno.
Ako je u Srbiji plata 300e a u Austriji 2000e. Porastu troškovi života za 500e i u Srbiji bude plata 800e a u Austriji 2500e. Razlika je ostala ista.

Manjak kvalitetnih stanova u Beogradu doveo je do toga da se javljaju prvi znaci interesovanja domaćih kupaca za nekretnine u Dubaiju.

Investicije u Dubaiju ne podležu porezu na kapitalnu dobit niti porezu na imovinu. Takođe, nema poreza na prihod od rentiranja nekretnine. Ali, postoji taksa koja se naplaćuje pri kupovini koja je slična definiciji takse koju naplaćuju notari kod nas. S tim što ona u Dubaiju iznosi 4 odsto pa podseća na porez na prenos apsolutnih prava, ali nema zvaničnu definiciju poreza.
Prema njegovim rečima, postoji niz prednosti Dubaija zbog kojih ovo tržište postaje interesantno, ali zasad preovlađuje velika mentalna barijera da kupci iz Srbije ulože u Emiratima.

Vec je skoro jun a na cenenekretnina.rs jos uvek stoji decembar 2024. Sta rade ti sto trebaju da unose ugovore...

U kom delu se u Beogradu najviše podigla cena prosečno po m2 u eurima u prethodnih 5 ili 10god. Savski venac, NBG, Vračar, Dorćol?
Ali da pričamo u eurima ne u procentima.
Ako je negde bilo 3000eur pa je sada 4500eur to je povećanje za 50% to jest 1500eur se podigla cena.
Ako je negde bilo 2000eur a sada je 3000eur to je isto povećanje od 50% ali se podigla cena 1000eur.
Dobro pitanje. Procentualno Vidikovac otišao 100% i više. Nekad (2015. - 2016.) u Vinogradima je bila prosečna cena 1000e a veći stanovi su koštali i ispod toga. Sad ne možeš naći za 2000 ni starogradnju.

Prvi post na koji sam odgovarao je tvrdio da udisemo najnekvalitetniji vazduh na planeti, drugi post je rekao da je 70% planete zdravije za zivot od nas. Ako mislis da to nije tema, obrati se tim autorima
Za nekog ko obraća pažnju na detalje par ti je promaklo. Nije rečeno da udišemo "najzagadeniji vazduh na planeti" nego "medju najzagadjenijima" što vrh od 30% to jeste. Drugi post mislim da je extroniks isto mislio na vazduh, a ne na život jer je davao podatke za vazduh i o njemu pričao (ja sam ukapirao kao zdraviji vazduh za život) ali dobro to se moglo protumačiti i ovako i onako.

Baš kao u klipu iz TLN uskoro ćemo nositi gas maske ali će i dalje narodu biti bitnija prosečna plata, propast Nemačke, Kosovo, Hrvatska, Rusija, Amerika...

Baš kao u klipu iz TLN uskoro ćemo nositi gas maske ali će i dalje narodu biti bitnija prosečna plata, propast Nemačke, Kosovo, Hrvatska, Rusija, Amerika...
Meni deluje da je narodu (middle class delu populacije) bitnije ocrniti Srbiju po svaku cenu makar i neosnovano nego propast Nemacke/Hrvatske/Rusije/Amerike (za te zemlje im je bitnije idalizovati ih).

Kako drugacije objasniti to da neko deli i lajkuje slicice na kojima pisu netacne statistike (zakljucci) za koje sami priznaju da su racunali i za koje su svesni da su netacni ali se uklapaju u narativ Srbiji se crno pise? Sale85 je izbegao odgovor na pitanje zasto to radi. Mozda neko drugi ima smisleno objasnjenje.

Zato sto ta populacija koja se zali je zapravo izasla iz Srbije i videla sveta pa moze da uporedi stvari i skonta koliko kaskamo za nekim drzavama.

Nije sve lose u Srbiji, ali nas glavni problem (sns garnitura i nepostojanje institucija) sad zalazi u sve delove tvog zivota i onda naravno da su ljudi nezadovoljni.

Ako moram da brinem hoce li mi kritika vlasti javno unistiti moj privatni posao mislim da ces se sloziti da je to prilicno katastrofa u odnosu na neke druge zemlje.

Za nekog ko obraća pažnju na detalje par ti je promaklo. Nije rečeno da udišemo "najzagadeniji vazduh na planeti" nego "medju najzagadjenijima" što vrh od 30% to jeste. Drugi post mislim da je extroniks isto mislio na vazduh, a ne na život jer je davao podatke za vazduh i o njemu pričao (ja sam ukapirao kao zdraviji vazduh za život) ali dobro to se moglo protumačiti i ovako i onako.

Ti mislis da danas disemo gori vazduh nego pre recimo 20 godina i da ce u buducnosti biti jos gore? Zivo me zanima na osnovu cega temeljis takvo misljenje.
Zato sto ta populacija koja se zali je zapravo izasla iz Srbije i videla sveta pa moze da uporedi stvari i skonta koliko kaskamo za nekim drzavama.
Meni se bas cini da to cuveno ‘preko’ najvise idealizuju oni koji ga bas i nisu mnogo videli. I oni koji su ovde bas imali problema panotisoi u jednu (najvesce skandinavsku) zemlju i to su im kedine dve reference za sve zakljucke.

Problem u BG-u su izmedju ostalog saobraćajne gužve, samim tim si u toj gužvi u saobraćaju okružen izduvnim gasovima i tu je štetan i najgori vazduh za udisanje(pored potrošenog vremena, novaca i stresa kod takve vožnje u gužvama).
Metropola bez metroa kojoj je to itekako potrebno.
Dobro pitanje. Procentualno Vidikovac otišao 100% i više. Nekad (2015. - 2016.) u Vinogradima je bila prosečna cena 1000e a veći stanovi su koštali i ispod toga. Sad ne možeš naći za 2000 ni starogradnju.
Znači to je po procentima 100% (verovatno i više ako sada gledamo neku novogradnju tamo), a u stvarnosti se podigla cena za 1000eur.
Dok je negde drugde sa 2000eur skočila cena na 3500eur što je povećanje od 75% ali podigla se cena za 1500eur.

Meni se bas cini da to cuveno ‘preko’ najvise idealizuju oni koji ga bas i nisu mnogo videli. I oni koji su ovde bas imali problema panotisoi u jednu (najvesce skandinavsku) zemlju i to su im kedine dve reference za sve zakljucke.
Jednostavno je videti, koliki broj gastrabajtera prica kako je tamo preko lose a nikad se ne vrati u Srbiju ili tek kad dobiju penziju "trulog zapada" ?
Ima i zapad svojih problema, ali da je cista idealizacija imao bi hordu povratnika, a to se ipak ne desava iako bi SNS hteo da to predstavlja tako.

Poredjenje ima smisla ako si ziveo duzi period u drzavama koje komentarises. Nije tajna da Beograd spada medju zegadjenije gradove u Evropi, da tehnicki pregled prolaze vozila, koja ne ispunjavaju uslove, da su saobracajne guzve ogromne, da je najveci grad u Evropi bez metroa, da se na zdravstvene usluge ceka ekstremno dugo ili su nedostupne. Beograd ima desetine favela, bez minimuma komunalne infrastrukture, u kojima se pale kablovi i gde se ljudi zimi greju na plastiku. Glavni grad drzave u kojoj je medijalna plata 680 evra, a cene hrane i goriva medju najvisima u Evropi.
Paradoksalno, prednost Beograda u odnosu na veliki broj evropskih gradova je to sto nije bio atraktivan migrantima iz Azije i Afrike, koji bi mu promenili identitet.

Jednostavno je videti, koliki broj gastrabajtera prica kako je tamo preko lose a nikad se ne vrati u Srbiju ili tek kad dobiju penziju "trulog zapada" ?
Ima i zapad svojih problema, ali da je cista idealizacija imao bi hordu povratnika, a to se ipak ne desava iako bi SNS hteo da to predstavlja tako.

Niko ne zeli da bude povratnik. I za Beograd svi kukaju da je prezagadjen, da su guzve nesnosne, da su cene nekretnina prenaduvane pa nemamo povratnike u svoje rodno mesto ni medju onima kojima posao ne zavisi od Beograda. Stamota je buti povratnik, to znaci da tamo gde si bio nisi uspeo. Sa povratnicima samo razvlace zvaku uz pivo ispred dragstora.

Ti si primera radi mogao da imas daleko bolje uslove za zivot u Batajnici za isti novac za koji si pazario 4 zida u spavaonica delu Beograda u bloku zelenila bez. Ni zdravlje usled losijeg vazduha, ni vreme usled prevelikih guzvi, ti nisu bili dovoljan razlog da se vratis u svoje rodno mesto. Verujem ni da ti posao ne bi nesto ispastao da zivis u Batajnici umesto u Novom Beogradu.

Vrh