Jeste, ali ljudi ne kapiraju makroekonomski zašto ne dolazi do pada nekretnina u ovakvim kriznim vremenima, nego sve suprotno! Nisu nekretnine poskupele realno u odnosu na druga realna dobra, pogledajte chartove pšenice, nafte, metala (ne računam plemenite koje supresuju), videćete da je to to. Opada vrednost novca i standard.
Vezuju se za fiat valute kao merilo vrednosti, a ne kapiraju da vrednost tih papirića može ići gore ili dole zavisno od direktnih poteza CB-a. Rekli su sebi neće dozvoliti više nominalni pad kao 2008. godine, jer to povlači druge probleme (otplata dugova npr), nego će upumpati koliko treba da bi se ostvario taj stabilan rast, ali samo nominalni, na realne varijable ne mogu da utiču i mi to vidimo kroz slabiju kupovnu moć novca svakodnevno!
Opet kažem, mene nervira samo to biranje pobednika od strane monetarnih vlasti, bukvalno samo od njihovih poteza zavisi da li će neka kriza npr kao sada, biti deflatorna ili inflatorna. Samim tim instrumentima (kamate, QE ili QT i količinom istih) oni biraju ko će platiti celu ovu krizu, a koga će bailovati. Sad su zaštitili dužnike (pre svega zbog država, baš ih briga za pojedince u kreditima) i preduzeća prevelika da bi propala, a udarili inflacioni porez na štediše i sve one sa fiksiranim prihodima. Jednostavno, mora poštenije da se balansira kriza i ko snosi posledice. Hoćeš kapitalizam, e pa onda moraš da pustiš gubitaše i da propadnu, a ne da glumiš neko liberalno tržište, a ovamo koristiš najgore komunjarske metode!
Za mene je sad pitanje u narednoj godini samo da li će i ovo minimalno najavljeno dizanje kamata gurnuti svet u recesiju, pa ćemo imati stagflaciju, tj i veće cene i manju ekonomsku aktivnost tj recesiju, pa će brže-bolje morati da vraćaju i nominalne kamate na nulu ili će na kraju godine političar da izađe i kaže da je imao rast 5% (i da prećuti inflaciju od 15% npr). Meni je verovatnija druga opcija i to samo u slučaju da vrlo nežno i pažljivo i minimalno dižu kamate (ili ne dižu uopšte). U oba slučaja će realne kamate biti negativne bar još godinu, dve, u to budite sigurni!