Šta je novo?

Cene nekretnina

Iskreno mislim da je sada prilika da se ide od Investitora do Investitora i cenka... Nekako ne vidim da to ljudi rade iskreno, ja sam svaki put prošao dobar oko 5-10%.
Pisao sam kako da se izbegne agencija za nekretnine, ako je svaki euro važan, već su mi neki zamerili 😉Ali katastrofa je ako može nadzor za izvodjenje radova biti manje plaćen od agencije za prodaju/posredovanje nekretnine!
Gde ce ti dusa, kako da se cenjkas 5-10%, kad kazes da im je margina za zaradu oko 15% ;) dok plate materijal, gradnju, papire za ovo/ono...

Do maja duga i leptirići. Onda kreće meltdown. Šta ti misliš?

Evo čitam po telegramima upravo snimaju drugove članove "studente" koji su kao zainteresovani za kredite i dele hvalospeve za vlast. Biće verovatno za par dana na tvu ako ne lažu 🙂.

Znam samo da smo sada i zvanicno presli 4.6% na 10yr bond tj. rast od 100bps od septembra (kada je fed poceo da pivotira). Mislim da se to zadnji put desilo 2008...

Prilozi

• IMG_20241227_085303.jpg
    IMG_20241227_085303.jpg
    101,5 KB · Pregleda: 67

Najbolji deo je ovaj gde pričaju o hotelima... Agent koji kaže, doći će 2m ljudi za Ekspo i zato država subvencioniše hotele, ali šta će biti posle toga? :D Čak ni kod njega nema optimizma da to ima smisla.

Ekspo će ispasti jedna od većih gluposti koje smo nabacili sebi na vrat kao država, a sve samo da bi SNS mafija mogla da preuzme zemljište Sajma.

Znam samo da smo sada i zvanicno presli 4.6% na 10yr bond tj. rast od 100bps od septembra (kada je fed poceo da pivotira). Mislim da se to zadnji put desilo 2008...
Prosta TA kaže da će udariti 5.5 u narednih 3-6 meseci. Nakon toga kreće sve što treba.
I bez obzira što ćemo svi osetiti, mislim da je to dobra stvar.
Dolar biće na 0,9 u odnosu na Evro. Vradovic srećan itd. Verovatno bi tada prestao izvoz inflacije iz USA u EU a rat bi se na neki način okončao. To je dobar scenario.
Meni je zabrinjavajuća druga stvar. Šta ako smo probijanjem linije trenda krenuli na više nivoe.

Čačkao sam malo TA pa sam ovo primetio. Druga, lošija situacija koja bi se odigrala. Ovo pričam samo za USA. Verovatnoća 0,1% ali ipak postoji.
Usa trenutno za kamate daje 1 trilion godišnje. Rast u narednih par godina do nivoa od 8-9%. To bi značilo da bi za kamate davali 2.5- 3 triliona. Jedini način da se nadomesti taj novac je fiskalna politika i kresanje budzeta.

Za EU ne znam koja bi bila implikacija. Kina bi krenula putem Japana. Mi bi rešili kroz kurs, inflaciju i prodajom državne imovine kao i uvek.

Prosta TA kaže da će udariti 5.5 u narednih 3-6 meseci. Nakon toga kreće sve što treba.
Kad bi se prostom TA dolazilo do egzatnih podataka sve bi bilo lako 😅
FED je najavio sporije rezanje kamata, Japan će da podigne kamate, malo oslabi dolar, a 10 year bond yield ide naniže već od sledeće nedelje.
Udarac na 5.5 je veoma smela prognoza.

Gde ce ti dusa, kako da se cenjkas 5-10%, kad kazes da im je margina za zaradu oko 15% ;) dok plate materijal, gradnju, papire za ovo/ono...
Ako ti daju toliki popust biće im takva zarada i ako plate svakog pošteno. Tako sam barem ja pravio neke uopštene kalkulacije kada sam trebao da gradim. Bila bi i malo veća zarada zbog porasti cena nekretnina, jer sam išao u kalkulaciju da će cene stagnirati- da budem na strani sigurnosti 😉
Čak sam i kačio tabelu sa troškovima ovde.
Baš mnogo faktora je tu u proračunu, još ako hoćeš da se svega pridržavaš i gradiš apsolutno po pravilima i korektno i da se plate adekvatni ljudi onda je tako.

Najbolji deo je ovaj gde pričaju o hotelima... Agent koji kaže, doći će 2m ljudi za Ekspo i zato država subvencioniše hotele, ali šta će biti posle toga? :D Čak ni kod njega nema optimizma da to ima smisla.

Ekspo će ispasti jedna od većih gluposti koje smo nabacili sebi na vrat kao država, a sve samo da bi SNS mafija mogla da preuzme zemljište Sajma.
Ja rekoh davno da su nam uvalili...koji ce nam kanalizacija..prečiscaći za kanalizaciju..plate prifesorima......

FED je najavio sporije rezanje kamata, Japan će da podigne kamate, malo oslabi dolar, a 10 year bond yield ide naniže već od sledeće nedelje.
Mislim da je FED izgubio svaki kredibilitet, omasili su 2024 sa projekcijama i onog momenta kada se desi crash, oni ce morati da spustaju naglo.

i onog momenta kada se desi crash,
Samo što nikako da dođe do tog crasha. Kad ga predviđaš ti?
Poenta priče je svakako bila da ne možeš prostom tehničkom analizom da dođeš do bilo kakvog validnog zaključka. Dovoljno je da Japan, recimo, napravi par neočekivanih poteza (ako smeju) i sve se menja. A da ne pričam kad zasedne Tramp pa krene sa svojim nepredvidljivim akcijama.

Poenta priče je svakako bila da ne možeš prostom tehničkom analizom da dođeš do bilo kakvog validnog zaključka. Dovoljno je da Japan, recimo, napravi par neočekivanih poteza (ako smeju) i sve se menja. A da ne pričam kad zasedne Tramp pa krene sa svojim nepredvidljivim akcijama.
Davno sam rekao decembar, sad mislim januar, februar. Nezahvalno je pogoditi tacan datum, mozda je bolje i izbegavati to. Jedino da se prati trend.

TA ti pokazuje šta će se dogoditi unapred. Kao što zlato raste mesecima pre nego što će nešto loše da se dogodi. Insajderske informacije.
TA nije definitivna i ne mora da se dogodi. Sve je risk management. Trenutno mi liči na ovo što sam napisao. Oko 5.5 u narednih 3-6 meseci. Nakon toga mora nešto da pukne (npr Japan podiže kamate) i kreće čak i zvanično recesija u USA i fin. kriza. Da bi promenio mišljenje, mora da se napravi pokret koji invalidira taj scenario. Nije to problem. Problem je ako nastavi gore iznad tog levela (onih 0,1% verovatnoće).
Vradovic zna dosta ali neće da kaže. Bavi se fomom.

Ne shvataš samo nešto. Te "akcije" i "neočekivani potezi" su samo izgovor.

Mi svakako ulazimo u poslednju fazu ciklusa nekretnina kod nas. Država će omogućiti preko državne banke kupovinu nekretnina gde će sama subvencionisati rate i učešće bez risk politike. Bez ikakvih uslova maltene.
Ovo komercijalne banke teško da će podržati i pratiti.
Ja više ne vidim šta je ostalo od državnih mera za porast osim direktne kupovine od privatnih lica i poklanjanje zaslužnima.

Poslednja izmena:
Sta bi sa onim investitorom i dogovorom za jeftiniji kvadrat Sale?
Čekam jednu drzavnu instituciju da aminuje neke stvari pre početka izgradnje. Nakon toga prelazimo na predugovor i placanje. Trebalo je da se završi ovih dana ali koliko vidim zbog sveopšteg stanja u zemlji i praznika verujem da će to biti tek u drugoj polovini januara.
Iskreno, od kad se dogodilo ovo što se dogodilo je sve usporeno baš što se tiče državnih organa. Sve je bačeno u drugi plan. Vidite i sami unos ugovora kakav je.

Poslednja izmena:
Vrh