Šta je novo?

Cene nekretnina

GDP rast je nebitan ako je na ustrb ekologije, pravne drzave, kvalitetnog zdravstva, skolstva, puteva,..., a u korist socijalnog raslojavanja.
Ko u Monti Pajtonu, Žitije Brajanovo, kad se lokalci pitaju sta su Rimljani uradili za njih.

Tako i ovo, nije rasla ekonomija, dobro ipak jeste. Jeste rasla, ali po cenu ekologije i prave države. I rasla je ekonomija, ali to niko ne veruje. Dobro, kaže i Evropska komisija, al nije baš tako. I tako u krug.

Evo kako ekologija u Švedskoj radi, u normalnim i uređenim državama. Jel si na ovo mislio, da treba ovako?
To put this in perspective, Sweden’s old-growth forests have been cleared six to seven times faster than the Brazilian Amazon forest between 2008 and 2023."

Kod nas su prosecne plate dovoljno visoke da mogu da se hvale na medijima kako su porasle, a dovoljno niske da smo uz subvencije i dalje jeftina radna snaga. Pisao sam o tome, mi smo bas tu negde na granici sa platama. U praksi te plate koje su navodno porasle izvlace botovi u drzavnim firmama koje svi mi finansiramo i manja grupa poslova koji su eto malo bolje placeni, a efektivno je sav taj rast ponisten inflacijom. A realno i dalje polovina ljudi radi za manje od 650 evra neto (medijalna plata), rade i prekovremeno, trpe mobing, nose pelene na poslu, ali to ne ulazi u statistiku ekonomskog tigra.
Znaci ipak ima rasta?
Plate su rasle brze od zvanicne inflacije i razlika izmedju javnog i privatnog sektora se zapravo smanjila ali dobro, to su lazne statistike, statisticari ispred dragstora imaju pravi info.

Znaci ipak ima rasta?
Plate su rasle brze od zvanicne inflacije i razlika izmedju javnog i privatnog sektora se zapravo smanjila ali dobro, to su lazne statistike, statisticari ispred dragstora imaju pravi info.
Rast je minimalan, nominalan (pitanje je koliki je uopste realan) i upitnog kvaliteta i nije odrziv i na ustrb mnogo drugih stvari koje definisu kvalitetan zivot.
Zanimljivo kako se neko ko sebe predstavlja objektivnim poput tebe iz petnih zila u diskusiji (ne samo ovoj, nego i na drugim temama) trudi da prosvetli samo ucesnike sa jedne strane diskusije. Mi smo glupi, pa je potrebno da nas ti prosvetlis, dok je druga strana potpuno u pravu za sve sto radi i prica i njih nema potrebe da prosvetlis, ali si ipak izlazio na proteste protiv njih?

Rast je minimalan, nominalan (pitanje je koliki je uopste realan) i upitnog kvaliteta i nije odrziv i na ustrb mnogo drugih stvari koje definisu kvalitetan zivot.
Zanimljivo kako se neko ko sebe predstavlja objektivnim poput tebe iz petnih zila u diskusiji (ne samo ovoj, nego i na drugim temama) trudi da prosvetli samo ucesnike sa jedne strane diskusije. Mi smo glupi, pa je potrebno da nas ti prosvetlis, dok je druga strana potpuno u pravu za sve sto radi i prica i njih nema potrebe da prosvetlis, ali si ipak izlazio na proteste protiv njih?
BDP rast se gotovo uvek predstavlja umanjen za inflaciju, dakle vec govorimo o realnom.

Ko je ovde druga strana? Vradovic?

BDP rast se gotovo uvek predstavlja umanjen za inflaciju, dakle vec govorimo o realnom.

Ko je ovde druga strana? Vradovic?
Pricam ne samo o ovoj temi, nego o svim. Utisak je da nisi bas toliko objektivan koliko se predstavljas, previse si pristrasan i previse naginjes jednoj strani za nekog ko se predstavlja objektivnim.

Zlato je merilo vrednosti oduvek. Više hiljada godina zapravo. Zanimljivo je da je cena rimske toge pre par hiljada godina i ručno pravljenog italijanskog odela danas ista u zlatu 🙂. Slično je i za nekretnine.
1600$ bi razvalilo tržište nekretnina svuda ukoliko bi se ta cena zadržala. I cena od 2200 bi povukla nekretnine na dole......1600 iako postoji mala mogućnost (ali video sam da postoji) mi je baš poklon cena.
Kada kažem povuklo cene na dole još minimum 12-15% posle već pada od 10-12%.... mislim na tržišno orijentisane zemlje. Ne na despotije poput naše.
Naravno da ta cena neće biti dugo max mesec dana oko tog nivoa. Onda bi trebao da krene eksplozivan rast. Ali do tada da uživamo u BTC i letu prema 115k.

Naravno da ta cena neće biti dugo max mesec dana oko tog nivoa. Onda bi trebao da krene eksplozivan rast. Ali do tada da uživamo u BTC i letu prema 115k.
Eksplozivan rast= recesija, muke i problemi
Svakako uzeću i ja malo ako da cenu od 1600.
Imaš isti 🎯 za btc. Kada očekuješ? U kom mesecu?
I šta reče za nekretnine kod nas? Kad padaju i koliko?

Pricam ne samo o ovoj temi, nego o svim. Utisak je da nisi bas toliko objektivan koliko se predstavljas, previse si pristrasan i previse naginjes jednoj strani za nekog ko se predstavlja objektivnim.
Sta je ta jedna strana? Na ovom forumu su gotovo svi pjudi ili umereno opozicioni ili ekstremno opozicioni, plus vradovic. Sad tim ekstremno opozicionim je sve sto je iole pomereno ka centru ‘branjenje druge strane’.

Ko pazljivo cita moje postove moze da vidi da nikada ne hvalim ekipu na vlasti, niti sam u fazonu da smo raj na zemlji. Samo nismo Mordor i kad se neke stvari analiziraju podacima iz stvarnog sveta mnoge floskule ne vaze.

Sta je ta jedna strana? Na ovom forumu su gotovo svi pjudi ili umereno opozicioni ili ekstremno opozicioni, plus vradovic. Sad tim ekstremno opozicionim je sve sto je iole pomereno ka centru ‘branjenje druge strane’.

Ko pazljivo cita moje postove moze da vidi da nikada ne hvalim ekipu na vlasti, niti sam u fazonu da smo raj na zemlji. Samo nismo Mordor i kad se neke stvari analiziraju podacima iz stvarnog sveta mnoge floskule ne vaze.
Pa ne hvalis, ti si v3. Ovi v1 hvale, ovi v2 ne hvale ali imaju zadatak, ti ne hvalis, ali radis isto ako i v2, samo to ne radis za novac, nego iz ubedjenja :) Mada i dalje mi nije jasno zasto ti je toliko bitno da nas prosvetlis ;)
Drzis se nekih pokazatelja kao sto je rast nominalne plate i GDP, koji nista ne govore o tome koliko skola i bolnica se raspada, koliko ljudi radi recimo pod mobingom ili u pelenama, koliko ljudi pogine na radnom mestu ili van njega a da niko ne odgovara, koliko ljudi umre zbog lose zdravstvene zastite,... Mada i za to postoje indeksi, kao sto je recimo HDI, a po njemu smo definitivno medju zadnjima u Evropi, tako da ipak jesmo Mordor. Imamo i druge pokazatelje kao sto je indeks percepcije korupcije, ocekivani ljudski vek, i niz drugih pokazatelj,a po svima nima smo na samom dnu Evrope.
Inace, mozda nismo Mordor, ali jesmo jedni od najgorih u Evropi po vecini parametara.
Ja generalno mislim da samo osoba bez mozga ili moralnog kompasa misli da se u Srbiji trenutno postoju prave vrednosti i da Srbija ide pravim putem.

Poslednja izmena:
Eksplozivan rast= recesija, muke i problemi
Svakako uzeću i ja malo ako da cenu od 1600.
Imaš isti 🎯 za btc. Kada očekuješ? U kom mesecu?
I šta reče za nekretnine kod nas? Kad padaju i koliko?
Tačno da će biti recesija i to jako velika. BTC ide na 115k sad u narednih mesec dana ili mesec i po max. Posle pad.
Ja lično mislim da imamo max mesec dana.
Za nekretnine u BGu ( govorim o novogradnji dobre lokacije, jer starogradnja nema nikakve logike, cene se formiraju na principu meni treba za... ) ove godine još rast od 2-3%. Sledeće godine ako bude recesija onda stagnacija novogradnja i eventualno krajem sledeće godine pad od max 10% ali realno 5-7% tj vratiće cene sa početka 2024 za novogradnju. To je neko moje mišljenje. Naravno sve uzmi s nekom rezervom i sa +- 3 meseca.

Samo nismo Mordor i kad se neke stvari analiziraju podacima iz stvarnog sveta mnoge floskule ne vaze.
Kada lična korist par hiljada ljudi pojede potencijalni razvoj zemlje, unazadi je za 10 godina i povuče korake koji će dovesti do emigracije 400k ljudi u narednih 7-8 godina....gori smo od Mordora. U Mordoru su orkovi bili zadovoljni i nisu išli kod vilenjaka, ljudi i patuljaka da žive i rade jer nisu mogli da opstanu egzistencijalno u Mordoru. Njihov Sauron nije uzeo sve za sebe i prodavao i raseljavao orke zarad lične koristi.

Pa ne hvalis, ti si v3. Ovi v1 hvale, ovi v2 ne hvale ali imaju zadatak, ti ne hvalis, ali radis isto ako i v2, samo to ne radis za novac, nego iz ubedjenja :) Mada i dalje mi nije jasno zasto ti je toliko bitno da nas prosvetlis ;)
Inace, mozda nismo Mordor, ali jesmo jedni od najgorih u Evropi po vecini parametara.
Ja generalno mislim da samo osoba bez mozga ili moralnog kompasa misli da se u Srbiji trenutno postoju prave vrednosti i da Srbija ide pravim putem.
A ja primam platu :cool:

Nego jel prati neko ovu najavu rusko-ukr izbeglica 2.0? (ovo je kao gol u 90tom minutu a taman su Orci iz Mordora odahnuli misleci da ce nazad i ovi postojeci).

Tačno da će biti recesija i to jako velika. BTC ide na 115k sad u narednih mesec dana ili mesec i po max. Posle pad.
Ja lično mislim da imamo max mesec dana.
Za nekretnine u BGu ( govorim o novogradnji dobre lokacije, jer starogradnja nema nikakve logike, cene se formiraju na principu meni treba za... ) ove godine još rast od 2-3%. Sledeće godine ako bude recesija onda stagnacija novogradnja i eventualno krajem sledeće godine pad od max 10% ali realno 5-7% tj vratiće cene sa početka 2024 za novogradnju. To je neko moje mišljenje. Naravno sve uzmi s nekom rezervom i sa +- 3 meseca.
Ali to pišeš samo za sledeću godinu. Recesija ne može da dodje i prodje za godinu dana. Uvek se razvuče na 3-4

A ja primam platu :cool:

Nego jel prati neko ovu najavu rusko-ukr izbeglica 2.0? (ovo je kao gol u 90tom minutu a taman su Orci iz Mordora odahnuli misleci da ce nazad i ovi postojeci).
Hobit ovde 🙂. Što misliš, kako će uticati ETFovi na korekciju BTCa u 🐻 marketu?
Na koliko vidiš BTC u toku 2026 npr?
Ti si tu expert

Hobit ovde 🙂. Što misliš, kako će uticati ETFovi na korekciju BTCa u 🐻 marketu?
Na koliko vidiš BTC u toku 2026 npr?
Ti si tu expert
Slab sam expert moram da pitam Sauron-a sta je dozvoljeno da se napise.

Stvarno ne znam. Svet je na klackalici ali u sustini se slazem sa G.I.Joe samo sto mislim da je moguca anomalija (pa da vise skoci) jer su previse stampali.

Slab sam expert moram da pitam Sauron-a sta je dozvoljeno da se napise.

Stvarno ne znam. Svet je na klackalici ali u sustini se slazem sa G.I.Joe samo sto mislim da je moguca anomalija (pa da vise skoci) jer su previse stampali.
Meni je čudno što ETH i altovi ne postoje u ovom ciklusu. I golumu isto.

Altove je zamenila poluga tj carobnjakov stap pa su nepotrebni. Zanimljivi su samo za p&d seme i prevare.

Oduvek mi je bila zanimljiva poslovica: Čovek planira, Bog se smeje (ateistički raspoloženi neka zamene "Bog" sa nečim neodređenim, poput "oblaci", ili "vetrovi").
Dok mi razglabamo o (ne) realnosti plata u Srbiji, kripto i ostalim bulovima, čarobnjacima, suzama naroda koji se oprašta od Juge, brigama lokalaca da će doživeti novo staro trovanje azbestom, v1, v2, v3 i sličnom - svet diskutuje o tome da li smo već ušli u Treći svetski rat, da li smo "još malo pa tu smo", ili nas ipak od toga deli još koji korak.
Vratiću se da pročitam naše prognoze doduše. Ako mi "situacija" dozvoli.

Poslednja izmena:
Sada treba da se prodaje kripto po meni a ne kupuje. Svakako ne bih nikoga sada savetovao da ga kupi na vrednosti preko 90k. Kada je eth bio ispod 1000$ pre koju godinu onda sam uživo nekolicini njima i savetovao i odradio kupovine.
Kako god, ja lično izlazim iz kripta još malo, nije to za mene...Niti razumem njihovo funkcionisanje i svrhu, i to što sam u prošlosti rudario mi je dosta i nekako glupo potrošeno vreme, mislio sam da će možda biti neka nova plaćanja i menjanje finansijskog tržišta.
Ovde je G.I.Joe imao hrabrosti i da kupuje bitcoin pre ovog skorašnjeg skoka i lepo opisivao pre bitke postupak i ulaganje.
Realno ne bih savetovao nikog ni da za celokupni keš kupi investicioni stan(osim ako nije neka baš dobra prilika) ili ima baš mnogo keša.
Ovako na rate i to bez kredita je dobra opcija u izgradnji, ako si siguran u svoj posao, biznis i prilagodjavanje tržištu.
Ja bih lično i uzimao kredit jer se onda više trudiš u poslovnom smislu zbog vraćanja.
BNV i IMT će se svakako izdavati i imati uvek vrednost, pogotovo kada se skroz izgrade kompleksi.
Meni su ti kompleksi bliži, ovaj ostali deo Beograda ni ne poznajem najbolje, od NS-a do NBG mi treba 50min i to mi igra ulogu pri odabiru nekretnine.
Jel ima nesto u sta se ti ne razumes i u cemu ne posredujes nekima i nekome i sve tako slucajno?

GDP rast je nebitan ako je na ustrb ekologije, pravne drzave, kvalitetnog zdravstva, skolstva, puteva,..., a u korist socijalnog raslojavanja.
Rast plata je nebitan ako je ponisten inflacijom.
Mi cemo mozda da imamo GDP rast, mozda ce i plate da rastu, ali dzaba, tj. to ce biti samo na ustrb stvari koje sam gore naveo, za 99% naroda nece biti bolje.
Meni deluje da Srbija kao ekonomija ide u pravcu drzave koja stranim investitorima i hohštaplerima nudi jeftinu radnu snagu, subvencije, mogucnost da eksploatisu prirodne resurse bez brige o okolini, mogucnost da peru pare i slicno. Takva ekonomija moze da ima rast, ali taj rast nije odrziv, a narod u takvoj drzavi nema buducnost.
Od reci do reci

Drzis se nekih pokazatelja kao sto je rast nominalne plate i GDP, koji nista ne govore o tome koliko skola i bolnica se raspada, koliko ljudi radi recimo pod mobingom ili u pelenama, koliko ljudi pogine na radnom mestu ili van njega a da niko ne odgovara, koliko ljudi umre zbog lose zdravstvene zastite,... Mada i za to postoje indeksi, kao sto je recimo HDI, a po njemu smo definitivno medju zadnjima u Evropi, tako da ipak jesmo Mordor. Imamo i druge pokazatelje kao sto je indeks percepcije korupcije, ocekivani ljudski vek, i niz drugih pokazatelj,a po svima nima smo na samom dnu Evrope.
Ja mislim da samo osoba bez mozga dozvoljava sebi da postane toliko ostrascena da ne moze da prica o stvarima u konkretnim terminima bez hvatanja na floskule i patetiku.

Odrasle, zrele osobe ne razmisljaju u apsolutima i svesne su da nista nije idealno i teoretski savrseno na ovoj planeti. Odrasle, zrele osobe kada govore o nekom problemu lepo idu kroz korake A B C, i svaki korak argumentuju sto bolje tako da ceo iskaz ima glavu i rep. Odrasle zrele osobe umeju da stave stvari u istorijski i globalni kontekst. Odrasla, zrela osoba moze da razume da kad neko govori o onome sto jeste, to ne znaci da je to ono sto bi taj voleo da bude.

Kada neko napise odrastao, zreo post, ja lajkujem cak i kada tvrdi suprotno od onoga sto ja tvrdim. Kada neko nabaca gish gallop papazjaniju tviter cinjenica, ja to ne mogu da shvatim ozbiljno, a toga ima mnogo ovde.

Ja mislim da samo osoba bez mozga dozvoljava sebi da postane toliko ostrascena da ne moze da prica o stvarima u konkretnim terminima bez hvatanja na floskule i patetiku.

Odrasle, zrele osobe ne razmisljaju u apsolutima i svesne su da nista nije idealno i teoretski savrseno na ovoj planeti. Odrasle, zrele osobe kada govore o nekom problemu lepo idu kroz korake A B C, i svaki korak argumentuju sto bolje tako da ceo iskaz ima glavu i rep. Odrasle zrele osobe umeju da stave stvari u istorijski i globalni kontekst. Odrasla, zrela osoba moze da razume da kad neko govori o onome sto jeste, to ne znaci da je to ono sto bi taj voleo da bude.

Kada neko napise odrastao, zreo post, ja lajkujem cak i kada tvrdi suprotno od onoga sto ja tvrdim. Kada neko nabaca gish gallop papazjaniju tviter cinjenica, ja to ne mogu da shvatim ozbiljno, a toga ima mnogo ovde.
Znaci posto nista nije idealno onda ne treba ni na sta da se zalimo. Nebitno sto je kod nas 10 puta zagadjenija zivotna sredina, sto imamo 10 puta vise korupcije nego zapad i slicno. Tvoja logika je da nista nije idealno, ni kod nas i kod njih, i zato treba da se pomirimo sa sudbinom. Jer ipak, nismo najgori, bolji smo 10 puta od Somalije. Znas kako se kaze, kad udjes u pogresan voz sve stanice su pogresne. Epa, Srbija je trenutno u pogresnom vozu. Mi mozemo zmuriti na neke stvari, ponasati se kao da ne postoje, ali onda samo mozemo da odemo na zeleznicku stanicu da odemo negde vozom i ... Ili mozemo da posaljemo dete u skolu i ... ili da kolima cekamo na naplatnoj rampi i ... Ili mozemo da setamo ulicom i da nas neko zgazi i da za to ne odgovara i .... Ali ne treba biti defetista, treba biti defketista.

Vrh