Pazi, ove cene ce mozda malo skliznuti, ali ponovo ce otici gore nakon X(X) godina, sasvim pa sigurno.
Pazi cene nekretnina su u velikim gradovima, na zapadu, vec decenijama izuzetno visoke. Recimo u NYC na Menhetnu (znaci celokupna teritorija) su cene u proseku negde oko 17k USD po m2 - iako skacu i padaju - na duzi period i dalje idu uzlazno. Zasto navodim NYC? Pa taj grad je kosnica i vec stotinu godina kako je i prenaseljen i troskovi zivota su neuporedivo visi - a i dan danas je izuzetno trazen i ceo NYC ima povecanje populacije od skoro 8% od 2010 do 2020e (ne zaboravi da i kriza nije uticala da se nesto od tih trendova poremeti na duzi vremenski period, pa ni koronka sada)...
Tako da, ocekivanja, da ce Beograd krenuti da napustaju ljudi su iskreno iluzorna ocekivanja...
X godina je nepoznata u ovoj jednačini. Može biti 5,7,15,25,. Napisao sam već roi 30+ godina može lako biti 45+ godina. Tu računica ne postoji. Uvek kada ulažeš u nešto gledaš rizik i nagradu.
Posle dupliranja cena i nerealan porast kirija na evropske ili iznad zbog Rusa. Dovoljno je da ode 50% njih.....to bi razvalilo kirije.
Rizici:
-emigracija- BG za ljude koji nemaju nekretninu je nužno zlo trenutno. Malo manje za Ruse, malo više za gradjane naše zemlje.
-loša demografija čak i u Beogradu, tek će biti vidljivo na narednom popisu. Za dva će doći do žešćeg pada stanovništva. Mortalitet radi svoje.
-200k Rusa i potencijalni odlazak. Pola da ode to je 4-5 godina žestoke celokupne izgradnje stanova za život. To bi razvalilo kirije odmah 30%
-loša životna sredina sa tendencijom pogoršanja zbog rudnika itd
-loš ekonomski razvoj u narednom periodu. Prljave tehnologije.
-loša ekonomija uopšte. Poslednjih 15 godina realni rast je 2,5%
-vrlo moguća kriza
-regulisanje nelegalnih nekretnina
-porast poreza na imovinu i progresivno oporezivanje
-kurs
-ukidanje bookinga
-oporezivanje rente
Rast vrednosti važi samo kada imaš konstantan priliv stanovništva. Mislim da je svima jasno da je Beograd dostigao vrhunac što se tiče stanovništva. Očuvanje novca za iznos inflacije potencijalno da (pod uslovom da se ništa loše ne desi od ovoga što sam napisao), drastičan porast teško.
Potencijal za rast:
- dizanje plata i penzija još par puta. Koliko povećanja medijalne zarade toliko porast nekretnina
- rasejavanje stanovništva zbog rudnika i njihovo naseljavanje
-hiperinflacija na globalnom nivou
Nemoj da me shvatiš pogrešno ali država se baš potrudila da poveća cene na gore sa xy mera. Ostalo je još da svima plaćaju kamatu i daju gratis učešće maltene. Svestan si da svaki veštački rast teži da se vrati u normalu.