Šta je novo?

Cene nekretnina

SNS - Zmago Jelinčič? Pričaš o epskom iseljavanju iz Slovenije?

Postoji li razlog zašto pominješ Sloveniju konstantno? Zašto je za problem masovne migracije Srba iz Srbije relevantna Slovenija? Da li hoćeš da kažeš da se Slovenci iseljavaju iz Slovenije iz istog razloga kao Srbi iz Srbije? Da li to treba da nas uteši na neki način? :)

Postoji li razlog zašto pominješ Sloveniju konstantno? Zašto je za problem masovne migracije Srba iz Srbije relevantna Slovenija? Da li hoćeš da kažeš da se Slovenci iseljavaju iz Slovenije iz istog razloga kao Srbi iz Srbije? Da li to treba da nas uteši na neki način? :)

pa dosta srba odlazi u sloveniju, i to dobro plateznih, pa ja ih sam znam 10tak

Zapravo obuzdavanje inflacije je jedna od boljih stvari koju su ovi slepci uradili. Od kad pamtim za sebe nikad inflacija ovde nije bila ispod pet posto, uglavnom je bila dvocifrena. A nekoliko godina pred koronu ovi su je držali u ciljanom opsegu od 2-3 posto. Ovo sada je haos na svetskom nivou u kome nam je trebalo malo više vremena da se pokrpimo al ćemo se opet vratiti na 4% ove godine.
U Srbiji inflacija 5 % ?
Čestitam

Budi uveren da bih ja imao isto mišljenje o emigraciji ko god da je na vlasti. Država mora da poboljšava uslove života da mladi ne bi odlazili. Ja prvi bih otišao da mogu jer sam nezadovoljan opštim stanjem države. Da li misliš da nije u redu da krivimo SNS za to?
Uopste nije poenta ko se kriv. Vlast u svakoj drzavi svakako uvek biva okrivljena za negativne trendove u drzavi. Ovde se medjutim polarizacija toliko pojacala da sve sto nije depresija i mracenje automatski pro-SNS stav. Ljudi se indoktriniraju da je dobar opozicionar samo onaj kome je svuda lepse nego u Srbiji. To je razmisljanje destruktivno na vise nivoa, za drustvo, za smisljanje resenja, na kraju i za samu opoziciju jer se na beznadju ne dobijaju izbori i ne motivisu glasaci.

pa dosta srba odlazi u sloveniju, i to dobro plateznih, pa ja ih sam znam 10tak

Neka im je sa srećom.

Ja sam jako pesimističan oko budućnosti ove države već neko vreme, ovo sa stranim radnicima ovako masovno u poslednjih par godina me je dodatno alarmiralo. Onaj Pavle Petrović je rekao da se godišnje iseli oko 40k ljudi odavde. Negde sam skoro našao podatak da su većina povratnika kod nas bivši gastosi pred penziju ili penzioneri koji u Srbiji polako krckaju ušteđevine jer je jeftinije živeti ovde nego na zapadu. Dakle odseljavaju se produktivni, a vraćaju neproduktivni.

Pritom svakih par meseci imamo neki incident za koji je igrom slučaja stranka vezana uvek. Nisi siguran da li će sutra da se Zoran Babić zakuca u tebe na naplatnoj rampi ili će ti nadstrešnica pasti na glavu. Policija je njihova, sudovi su njihovi. Školstvo i zdravstvo sve više devastirani. Drže desetine medija u rukama koji koordinisano ispaljuju propagandu. Autokratija je na max, mafija je nikad jača. Uopšte mi nije plata u fokusu, ja sam dobro plaćen, već institucionalno, političko i socijalno propadanje koje gledam već jako dugo.

@Defke slažem se da ima pozitivnih strana, ipak smo u Evropi. Ali što sam stariji, sve više nailazim na probleme koji mi pokazuju dubinu korupcije i samovolju vladajuće kaste da mi postaje teško da cenim ono što valja. Prošle godine sam vodio ozbiljnu borbu sa stečajnim upravnikom za nešto što bi morala biti redovna administrativna procedura. Pored toga sam u porodici imao bolnički slučaj koji smo mogli da rešimo jedino vezama i korupcijom. Te stvari nemaju veze sa BDP i time da li mogu da kupim kolor televizor i avokado, a utiču na čoveka u ogromnoj meri.

Eto, kao referenca. Mogu i Hrvatsku da pomenem, ako smatraš da je bolji primer. Mora valjda neka referentna tačka da postoji..

Uopšte mi nije plata u fokusu, ja sam dobro plaćen, već institucionalno, političko i socijalno propadanje koje gledam već jako dugo.

ja nikoga ne znam da je otisao van zemlje zbog para, tj nedostak istih. vecina je zbog sistema, i jedna manjina zbog posla, u smislu zele da rade nesto smisleno, ne zele da budu devovi u mocartu

Pazi, ove cene ce mozda malo skliznuti, ali ponovo ce otici gore nakon X(X) godina, sasvim pa sigurno.
Pazi cene nekretnina su u velikim gradovima, na zapadu, vec decenijama izuzetno visoke. Recimo u NYC na Menhetnu (znaci celokupna teritorija) su cene u proseku negde oko 17k USD po m2 - iako skacu i padaju - na duzi period i dalje idu uzlazno. Zasto navodim NYC? Pa taj grad je kosnica i vec stotinu godina kako je i prenaseljen i troskovi zivota su neuporedivo visi - a i dan danas je izuzetno trazen i ceo NYC ima povecanje populacije od skoro 8% od 2010 do 2020e (ne zaboravi da i kriza nije uticala da se nesto od tih trendova poremeti na duzi vremenski period, pa ni koronka sada)...
Tako da, ocekivanja, da ce Beograd krenuti da napustaju ljudi su iskreno iluzorna ocekivanja...
X godina je nepoznata u ovoj jednačini. Može biti 5,7,15,25,. Napisao sam već roi 30+ godina može lako biti 45+ godina. Tu računica ne postoji. Uvek kada ulažeš u nešto gledaš rizik i nagradu.
Posle dupliranja cena i nerealan porast kirija na evropske ili iznad zbog Rusa. Dovoljno je da ode 50% njih.....to bi razvalilo kirije.
Rizici:
-emigracija- BG za ljude koji nemaju nekretninu je nužno zlo trenutno. Malo manje za Ruse, malo više za gradjane naše zemlje.
-loša demografija čak i u Beogradu, tek će biti vidljivo na narednom popisu. Za dva će doći do žešćeg pada stanovništva. Mortalitet radi svoje.
-200k Rusa i potencijalni odlazak. Pola da ode to je 4-5 godina žestoke celokupne izgradnje stanova za život. To bi razvalilo kirije odmah 30%
-loša životna sredina sa tendencijom pogoršanja zbog rudnika itd
-loš ekonomski razvoj u narednom periodu. Prljave tehnologije.
-loša ekonomija uopšte. Poslednjih 15 godina realni rast je 2,5%
-vrlo moguća kriza
-regulisanje nelegalnih nekretnina
-porast poreza na imovinu i progresivno oporezivanje
-kurs
-ukidanje bookinga
-oporezivanje rente

Rast vrednosti važi samo kada imaš konstantan priliv stanovništva. Mislim da je svima jasno da je Beograd dostigao vrhunac što se tiče stanovništva. Očuvanje novca za iznos inflacije potencijalno da (pod uslovom da se ništa loše ne desi od ovoga što sam napisao), drastičan porast teško.

Potencijal za rast:
- dizanje plata i penzija još par puta. Koliko povećanja medijalne zarade toliko porast nekretnina
- rasejavanje stanovništva zbog rudnika i njihovo naseljavanje
-hiperinflacija na globalnom nivou

Nemoj da me shvatiš pogrešno ali država se baš potrudila da poveća cene na gore sa xy mera. Ostalo je još da svima plaćaju kamatu i daju gratis učešće maltene. Svestan si da svaki veštački rast teži da se vrati u normalu.

ja nikoga ne znam da je otisao van zemlje zbog para, tj nedostak istih. vecina je zbog sistema, i jedna manjina zbog posla, u smislu zele da rade nesto smisleno, ne zele da budu devovi u mocartu
Takodje i to postaje problem, što kaže @sutraw odlaze produktivni dolaze penzioneri. Demografski nam se ne piše dobro, bićemo zemlja penzionera i ljudi koji žive od tih penzionera.

Ja sam jako pesimističan oko budućnosti ove države već neko vreme
Zato što ti za optimizam ne treba statistika rasta BDP-a, ili da ti neko iz daljine govori kako se ovde živi. Treba ti nešto opipljivo, konkretno, poput recimo osetnog rasta životnog standarda, boljitka u svakodnevnim životnim poduhvatima, većeg poverenja u institucije i slično. A pošto ti je životni standard vrlo verovatno značajno opao za ovih par godina, nemaš nekretninu u svom vlasništvu i slično, onda osećaš prirodni pesimizam. Ja bih bio, recimo, optimističan, kada trudna žena ne bi morala da mi piše svaki put iz bolnice kako se medicinske sestre deru na nju, kako se svi deru jedni na druge, kako ne smeš da ih pitaš ništa, kako kukaju na nedostatak ljudi i slično.
Promene na bolje se lako uvide. Gde ih ima, i kada ih ima...

X godina je nepoznata u ovoj jednačini. Može biti 5,7,15,25,. Napisao sam već roi 30+ godina može lako biti 45+ godina. Tu računica ne postoji. Uvek kada ulažeš u nešto gledaš rizik i nagradu.
Posle dupliranja cena i nerealan porast kirija na evropske ili iznad zbog Rusa. Dovoljno je da ode 50% njih.....to bi razvalilo kirije.
Rizici:
-emigracija- BG za ljude koji nemaju nekretninu je nužno zlo trenutno. Malo manje za Ruse, malo više za gradjane naše zemlje.
-loša demografija čak i u Beogradu, tek će biti vidljivo na narednom popisu. Za dva će doći do žešćeg pada stanovništva. Mortalitet radi svoje.
-200k Rusa i potencijalni odlazak. Pola da ode to je 4-5 godina žestoke celokupne izgradnje stanova za život. To bi razvalilo kirije odmah 30%
-loša životna sredina sa tendencijom pogoršanja zbog rudnika itd
-loš ekonomski razvoj u narednom periodu. Prljave tehnologije.
-loša ekonomija uopšte. Poslednjih 15 godina realni rast je 2,5%
-vrlo moguća kriza
-regulisanje nelegalnih nekretnina
-porast poreza na imovinu i progresivno oporezivanje
-kurs
-ukidanje bookinga
-oporezivanje rente

Rast vrednosti važi samo kada imaš konstantan priliv stanovništva. Mislim da je svima jasno da je Beograd dostigao vrhunac što se tiče stanovništva. Očuvanje novca za iznos inflacije potencijalno da (pod uslovom da se ništa loše ne desi od ovoga što sam napisao), drastičan porast teško.

Potencijal za rast:
- dizanje plata i penzija još par puta. Koliko povećanja medijalne zarade toliko porast nekretnina
- rasejavanje stanovništva zbog rudnika i njihovo naseljavanje
-hiperinflacija na globalnom nivou

Nemoj da me shvatiš pogrešno ali država se baš potrudila da poveća cene na gore sa xy mera. Ostalo je još da svima plaćaju kamatu i daju gratis učešće maltene. Svestan si da svaki veštački rast teži da se vrati u normalu.
Objektivna analiza nema sta lol.

Trenutno najveci rast u Evropi ali to se ne pominje ni u potencijalne plus strane nego se u rizike stavlja ‘losa emonomija uopste’.

O tome pricam gore. Potpuno mahnite i jednostrane price kojima se tapse jer se uklapaju u neku trenutnu politicku klimu.

Pritom svakih par meseci imamo neki incident za koji je igrom slučaja stranka vezana uvek. Nisi siguran da li će sutra da se Zoran Babić zakuca u tebe na naplatnoj rampi ili će ti nadstrešnica pasti na glavu. Policija je njihova, sudovi su njihovi. Školstvo i zdravstvo sve više devastirani. Drže desetine medija u rukama koji koordinisano ispaljuju propagandu. Autokratija je na max, mafija je nikad jača. Uopšte mi nije plata u fokusu, ja sam dobro plaćen, već institucionalno, političko i socijalno propadanje koje gledam već jako dugo.
Zapravo, sem kolicine propagande i slobode medija, vecinu ostalih parametara kada bi provukli kroz neku ozbiljnu analizu, videli bi zapravo napredak a ne propadanje. I to, uprkos, a ne zahvaljujuci, ekipi na vlasti.

Slican trend je svuda u svetu, percepcija je sve vise u raskoraku sa realnoscu, pogotovo nakon pandemije. Bas sam skoro gledao video o tom fenomenu koji se skoro 1:1 moze primeniti i na Srbiju.

Skoro sam cuo negde, ne vazi vise ono ‘facts don’t care about your feelings’ sad je ‘feelings don’t care about tour facts’.

Zapravo obuzdavanje inflacije je jedna od boljih stvari koju su ovi slepci uradili. Od kad pamtim za sebe nikad inflacija ovde nije bila ispod pet posto, uglavnom je bila dvocifrena. A nekoliko godina pred koronu ovi su je držali u ciljanom opsegu od 2-3 posto. Ovo sada je haos na svetskom nivou u kome nam je trebalo malo više vremena da se pokrpimo al ćemo se opet vratiti na 4% ove godine.
Ma važi

Oko 89 nisam još. Igram se još malo :) da budem penzioner u Srbiji. I biću produktivniji od 75% radno sposobnog stanovništva. 2 renta iz NL, 1 iz BGa i plus penzija... Pa šta fali takvim penzionerima! Za poželiti.
Dobrodosao! Samo pazi, imamo malo problema sa nadstresnicama ali nista strasno!

Oko 89 nisam još. Igram se još malo :) da budem penzioner u Srbiji. I biću produktivniji od 75% radno sposobnog stanovništva. 2 renta iz NL, 1 iz BGa i plus penzija... Pa šta fali takvim penzionerima! Za poželiti.
Bukvalno i da ne pricamo o tome sto negativnost ugusi produktivnost u mnogima u Srbiji!
Idemo G.I.Joe!!!

Što bi se vraćali? Da slušaju žalopojke i hejt kako je loše u Srbiji?

Ali zato, postoji jedno mesto, gde je uredjen sistem, normalna zemlja, gde institucije rade svoj posao! Zove se Over the rainbow, samo nemojte da širite, smoriće se Alisa.

Vrh