Šta je novo?

Cene nekretnina

Ajde prvo dogovori se sam sa sobom, da li radiš tri posla i imaš platu, da li imaš firmu, da li imaš primanja od ta tri posla ili jedna dobra plata od 950e je veća nego tvoja primanja? Od kojih onda para kupuješ četvrti stan?

Hteo sebi da priznaš ili ne imao si odličan početni start za razliku od ljudi koji nemaju šta da naslede i kupuju za život. Ako je tvoja muka veća od njihove onda ti se izvinjavam, treba snimiti dokumentarac o tvojim mukama.
Lepo pise..
Plata..nekretnine..privatna firma
Pa normalno da od svega imam novcanu nadoknadu....

Mića kad mu je nizak ROI na izdavanje:

360_F_723660205_7k2Dvl0Y6c5PQcB7aDMos3nBPfw592Ub.jpg

Kupovina nekretnine od 2700-3000 (ili više) za starogradnju ili 3600+ za novogradnju je budalaština. Jedino kompleksi novopečene "elite" sa niskom nabavnom cenom evra da mogu da kažu da su kupili na xy lokaciji (znaš, ja živim u xy zgradi pored kule i te fore). Periferija po 2500+ 🤡, još ako je i na kredit.....pa srećno vam bilo. Tu zarade veće nema niti će je biti u skorije vreme.
Pazi, ove cene ce mozda malo skliznuti, ali ponovo ce otici gore nakon X(X) godina, sasvim pa sigurno.
Pazi cene nekretnina su u velikim gradovima, na zapadu, vec decenijama izuzetno visoke. Recimo u NYC na Menhetnu (znaci celokupna teritorija) su cene u proseku negde oko 17k USD po m2 - iako skacu i padaju - na duzi period i dalje idu uzlazno. Zasto navodim NYC? Pa taj grad je kosnica i vec stotinu godina kako je i prenaseljen i troskovi zivota su neuporedivo visi - a i dan danas je izuzetno trazen i ceo NYC ima povecanje populacije od skoro 8% od 2010 do 2020e (ne zaboravi da i kriza nije uticala da se nesto od tih trendova poremeti na duzi vremenski period, pa ni koronka sada)...
Tako da, ocekivanja, da ce Beograd krenuti da napustaju ljudi su iskreno iluzorna ocekivanja...

U Beograd će se ljudi još doseljavati, ali negativan prirodni priraštaj će sprečiti neko značajno povećanje broja stanovnika. U najboljem slučaju BG će stagnirati, a ostatak Srbije će se prazniti, kao i dosad.

Mene su popisali u Batajnici iako tamo ne zivim vec preko 5 godina pa ti vidi...
A sve gazde su me molile da se ne popisujem u njihovim stanovima gde zivim zbog straha od poreske inspekcije.

Mene nikad nijedan gazda to nije zamolio, a živim pod rentom ceo život (i moja porodica kad sam bio dete je rentala i bila uredno popisivana). Te teorije zavere o nevidljivim desetinama ili stotinama hiljada ljudi u BG su mi uvek bile apsurdne. RZS je veoma svestan da ljudi iznajmljuju stanove u BG, to ih ne sprečava da se popis izvrši.

U Beograd će se ljudi još doseljavati, ali negativan prirodni priraštaj će sprečiti neko značajno povećanje broja stanovnika.
Sustina je u ovome - doseljavace se jos ljudi, ali ne samo iz Srbije (iako ce se, na zalost, Srbija prazniti).
Kazem ponovo je primer NYC - jos pre stotinu godina su tamo bili problemi (i veci) koje mi sada vidimo po Bg-u. Sve od toga, i krize i tehnoloske revolucije, revolucije u saobracaju (prelazak sa konja na auto, avio saobracaj, zeleznica), prenaseljenost - nisu promenili trend da vise ljudi napusta isti. Vec se i dan danas doseljavaju i jos uvek se trazi stan vise, kada su troskovi zivota astonomski. A u Americi bar imas milion mesta gde mozes ziveti izuzetno kvalitetnim zivotom

Mene nikad nijedan gazda to nije zamolio, a živim pod rentom ceo život (i moja porodica kad sam bio dete je rentala i bila uredno popisivana). Te teorije zavere o nevidljivim desetinama ili stotinama hiljada ljudi u BG su mi uvek bile apsurdne. RZS je veoma svestan da ljudi iznajmljuju stanove u BG, to ih ne sprečava da se popis izvrši.
Ma dobro, ja ti dajem moje vidjenje situacije i moju situaciju, da li su devojku popisali ili ne, ne znam iskreno.
Ali da je moguce da imamo par hiljada ljudi vise nepopisanih moguce je.

Sustina je u ovome - doseljavace se jos ljudi, ali ne samo iz Srbije (iako ce se, na zalost, Srbija prazniti).
Kazem ponovo je primer NYC - jos pre stotinu godina su tamo bili problemi (i veci) koje mi sada vidimo po Bg-u. Sve od toga, i krize i tehnoloske revolucije, revolucije u saobracaju (prelazak sa konja na auto, avio saobracaj, zeleznica), prenaseljenost - nisu promenili trend da vise ljudi napusta isti, vec se i dan danas doseljavaju i jos uvek se trazi stan vise, kada su troskovi zivota astonomski

Doseljavaće se ljudi iz RS i CG kao i dosad. Verovatno još Rusa, koji su nevidljivi na popisu, a podigli su broj stanovnika za 200k i više. Za afrikance, arape i azijate sumnjam da će se doseljavati u većim procentima jer mi nismo multi-kulti imigrantsko društvo kao USA, niti smo zemlja prilike za dobru zaradu. Više smo tranzitna stanica ka zelenijim poljima zapadne Evrope.

Kazem ponovo je primer NYC - jos pre stotinu godina su tamo bili problemi (i veci) koje mi sada vidimo po Bg-u. Sve od toga, i krize i tehnoloske revolucije, revolucije u saobracaju (prelazak sa konja na auto, avio saobracaj, zeleznica), prenaseljenost - nisu promenili trend da vise ljudi napusta isti. Vec se i dan danas doseljavaju i jos uvek se trazi stan vise, kada su troskovi zivota astonomski. A u Americi bar imas milion mesta gde mozes ziveti izuzetno kvalitetnim zivotom
NYC nije baš za poredjenje, to je više neki "mindset".

Doseljavaće se ljudi iz RS i CG kao i dosad. Verovatno još Rusa, koji su nevidljivi na popisu, a podigli su broj stanovnika za 200k i više. Za afrikance, arape i azijate sumnjam da će se doseljavati u većim procentima jer mi nismo multi-kulti imigrantsko društvo kao USA, niti smo zemlja prilike za dobru zaradu. Više smo tranzitna stanica ka zelenijim poljima zapadne Evrope.
Komšijin otac ima firmu, zaposlio te Nepalce ili šta već, kaže mora stroga kontrola da ne pobegnu jer navodno ti odgovaraš za njih (jedan vec hteo da pobegne dalje) :) Neki će ostati ali da, mislim da smo im samo usputna stanica dok se ne snadju za bolje, ko uspe.

Ne uporedjujem NYC, nije uopste za poredjenje - ali je poredjenje samo u smislu pracenja nekih pokazatelja (u smislu prenaseljenosti, kvaliteta zivota, saobracaja i td...)

Jos bolji primer je mozda Cirih i Zeneva u CH - imas visoko decentralizovanu, malu, zemlju, sa izuzetnom saobracajnom povezanoscu (95% naseljenih mesta je zeleznicom povezano). A tamo je i dalje borba za stanove (cene su desetine procenata vece nego u Bern-u recimo), iako su troskovi daleko veci nego u ostatku zemlje - da ne pricam da je cela zemlja uredjena top

Budimpesta danas ima manje stanovnika nego 1960. i broj konstantno opada od 1980. Sa Bukurestom je slicno. Zagreb i Sofija malo bolje ali isto u padu. U celom okruzenju Beograd demografski jos i najbolje stoji, a nijedan od pomenutih gradova ne belezi pad cena zbog toga.

Vrh