Plašim se da ćemo još čekati da se "ispeglaju cene" sem ako ne dođe do promena usled varijabli izvan Srbije - kamate, odnos rente i rate kredita i sl.
Polovan stan koji pratim u oglasima (B. kosa; ne može da se proda skoro godinu dana) uz umanjenje cene i renoviranje sam izračunao da bi period povrata bio 29 godina u slucaju rentiranja. I dalje sam u šoku
U ranijim postovima sam pokusao ispitati strukturirano sa dokazima sve varijable koje su potencijalni i pominjani pokretac cena nekretnina u Srbiji.
Na taj nacin putem sistema eliminacije rezultat je bio da su vrlo verovatno cene na gore gurali, sledeci...
"motori" rasta cena u Srbiji:
1. vestacki smanjena ponuda zabranom prometa cca 1,36 miliona stambenih objekata zakonom o legalizaciji,
2. za sistem nevidljivi izvori traznje (korupcija, kriminal...),
3. agresivna marketinska/prodajna kampanja po 'urgency' principu - "kupite sad ili nikad jer ce biti jos mnogo skuplje".
Od znacajnijih spoljno-makroekonomskih uticaja evidentan je bio skok spoljnog duga Srbije, koji se intenzivno investira u gradjevinu.
Koliki deo tih sredstava zavrsi gde treba, a koliko ode u korupciju i doprinese tacki 2. gore, moze biti jedno od kljucnih pitanja (npr. ministar finansija dokazano ucestvovao u skrivanju prihoda i pranju novca kroz nekretnine, a na celu je sluzbe ciji je zadatak to da spreci; los kvalitet izgradjenog; masovnost problematicnih tendera...).
Naravno, da me pogresno ne razumete, postojao je odredjeni nivo traznje iz regularnih i ocekivanih kanala, kao i efekat COVID/inflatornih strahova (reaction), ali nije bio dovoljan da gura cene ovako intenzivno i dugo.
Iz moje perspektive, bazirane na svim ovim (u prethodnim postovima) analizama, oni koji zele da cene padnu, izvor problema i resenje treba da traze u gore navedene tri tacke.
Kada bi samo jedan od tri navedena uzroka prestao delovati, cene bi znacajno pale.
Jeste, mi smo deo sveta i svetska makroekonomska kretanja uticu na nas, ali duboko verujem da ne treba taj pojam generalizovati vec problem treba razloziti na komponente i traziti konkretne dokazane uzroke, intenzitet i "lokalni flavour" ako postoji.
A taj "lokalni flavour" je u ovom slucaju prilicno izrazen i nazalost (i na stetu) ove nacije van ekonomskih okvira.