Šta je novo?

Cene nekretnina

ili to ili ce pare opet da krenu da gube vrednost

pare ce da gube vrednost neminovno... a i ljudi ce da umiru pa im te pare jos vise izgube vrednost

a za crypto, je ocigledno, jer vidis ovde kako kao gledaju ubacuju parice, skracuju sebi zivotni vek, pokusavaju da ispadnu pametni. e sada zamisli koliko njih ima takvih, i svi misle da su ultra pametni, neki ce da ispadnu da bas i nisu

pare ce da gube vrednost neminovno... a i ljudi ce da umiru pa im te pare jos vise izgube vrednost

a za crypto, je ocigledno, jer vidis ovde kako kao gledaju ubacuju parice, skracuju sebi zivotni vek, pokusavaju da ispadnu pametni. e sada zamisli koliko njih ima takvih, i svi misle da su ultra pametni, neki ce da ispadnu da bas i nisu
Kao i sva trzista, kupujes nesto rano i cekas da ostali udju da bi uzeo njihov novac. Meni je najvise zao ljudi koji ce verovatno biti bombardovani medijima kada vide da ce BTC udariti 100k da ce pomisliti kako moraju da ulete, a tada je vec kasno. Nazalost, igra je takva da ne mogu svi da se obogate.

Tačno! Samo da sam imao više hrabrosti na profitu bi isplatio veći deo stana. Ali to mi i jeste cilj. Sav profit u stan!
Jedan od razloga zasto sam i ja davno krenuo u investiranja u rizicnije stvari, shvatio sam kakav monetarni sistem imamo, gde svako ko igra na rizik na kraju biva spasen. Zamislite banke koje imaju svoje investicione fondove i imaju taj mindset gde su previse veliki da bi pali ili spasice nas FED kao sto uvek bude, pa ko ne bi ulagao u najrizicnije. Pricao davno i pricam i sada, dok god imamo ovaj sistem, rizicne stvari ce ici gore.
Ako ista, laksa ce mi biti kupovina stana.

Kao i sva trzista, kupujes nesto rano i cekas da ostali udju da bi uzeo njihov novac. Meni je najvise zao ljudi koji ce verovatno biti bombardovani medijima kada vide da ce BTC udariti 100k da ce pomisliti kako moraju da ulete, a tada je vec kasno. Nazalost, igra je takva da ne mogu svi da se obogate.

tako razmisljaju traderi a ne holderi

Trziste je takvo da uvek moze da se naprave pare, eno na redditu lik okacio kako je za 7 dana od 80,000 napravio 1,2 miliona preko akcija Tesle jer je racunao da ce Tramp da dobije izbore i da ce Tesla da skoci naglo.

To tržište je eufemizam za kazino, samo ovde se ne kladiš na rulet nego na tržišni sentiment.

Na svakog koji uzme pare imaš s druge strane jednog koji je pare izgubio kladeći se pogrešno...

I jedno i drugo su super, ako se razumes u cikluse vise mozes uzeti kao trader. Hold-ovati je dosta lakse ali bas me zanima da li bi isto radili kada bi se sistem promenio.

gledas iz perspektive da ces ti uzeti kao trader. u sustini ako se kladis, veca je verovatnoca da ces da izgubis nego da pobedis.
iako iza sebe imas ceo taj "racio" kako se razumes u cikluse i slicno. jer ima milion anona, i neki (dobar deo) anoni ispuse kao traderi

gledas iz perspektive da ces ti uzeti kao trader. u sustini ako se kladis, veca je verovatnoca da ces da izgubis nego da pobedis.
iako iza sebe imas ceo taj "racio" kako se razumes u cikluse i slicno. jer ima milion anona, i neki (dobar deo) anoni ispuse kao traderi

To je post-racionalizacija, kad uzmeš pare, objasniš sebi kako si bio pametan i uradio dobru analizu.

To je kao likovi koji stave pet parova na tiket i pogode, osećaju se kao doktori fudbala koji kapiraju igru i znaju timove u dušu.

To tržište je eufemizam za kazino, samo ovde se ne kladiš na rulet nego na tržišni sentiment.

Na svakog koji uzme pare imaš s druge strane jednog koji je pare izgubio kladeći se pogrešno...
Naravno, kao sto kazu, razlog zasto je lik uspeo da napravi naglo pare je u 90% slucajeva isto razlog sto ce ih brzo i izgubiti.
Internet je pun prica gde su ljudi 100x svoju investiciju, umislili da su sledeci Buffet i izgubili sve kroz mesec dana.

Ono sto sam ja mislim da je dobra taktika je kada pozicija ode 2x, prodas pola ostatak pustis.
Let the runners run, cut loses early sto bi rekli.

Mozda ne pricamo o istom nacinu trade-ovanja. Ja ne mislim na daily trade, vec kada kazem ciklus, to obicno znaci da je ciklus ili left-translated, normal ili right-translated. Moze trajati izmedju godinu i 4 godine u zavisnosti kako se krece chart ti onda svrstavas to u jedno od 3 kategorije koje sam spomenuo. Rizik na taj nacin je daleko manji i imas manje posla. Ne mozes pogoditi bottom i ne mozes pogoditi top i kao sto je @Extroniks spomenuo i ja prodajem malo po malo kako stigne do nekog nivoa jer ne zelim da jurim top vec profit.

Za vreme SFRJ smo mozda i dobijali neke grantove i kredite, ali smo imali domace firme, i javni dug je bio visestruko manji, a taj dug je koriscen da se razvije domaca privreda. Sad imamo visestruko veci javni dug, nemamo domace firme, nemamo grantove, a skupe kredite koje dobijamo koristimo za izvlacenje novaca na privatne racune, na subvencije stranim firmama i sl. SFRJ je za danasnju Srbiju SAD. Doduse, tacno je da nismo imali demokratiju (ni danas izgleda nije mnogo bolja situacija), ali tada oni na vlasti nisu imali u glavi kapital, nego ideologiju, opet su verovali u neke vise ciljeve, makar bili i pogresni, i makar na pogresan nacin.
SFRJ je bila težak ekonomski gubitaš sa političkim nesuglasicama koje su sabotirale i ono malo privrede što je vredelo.

Te domaće firme su bile toliko zaostale u produktivnosti da je to bilo tragikomično. Zastava je zapošljavala devet radnika na tojotinog jednog za istu vrednost proizvodnje krajem osamdesetih.

"SFRJ za današnju Srbiju SAD"-hahaha. Zastava se hvalila da je osvojila ne znam koje tehnologije, procedure i kvalitet da bi izvozila Yuga u SAD, a tamo je Yugo proglašen za najgori auto ikada.

Danas Zastava izvozi najbolje verzije kalašnikova na svetu u SAD. Ko ne veruje, neka potraži na Youtubu.

SFRJ je bila težak ekonomski gubitaš sa političkim nesuglasicama koje su sabotirale i ono malo privrede što je vredelo.

Te domaće firme su bile toliko zaostale u produktivnosti da je to bilo tragikomično. Zastava je zapošljavala devet radnika na tojotinog jednog za istu vrednost proizvodnje krajem osamdesetih.

"SFRJ za današnju Srbiju SAD"-hahaha. Zastava se hvalila da je osvojila ne znam koje tehnologije, procedure i kvalitet da bi izvozila Yuga u SAD, a tamo je Yugo proglašen za najgori auto ikada.

Danas Zastava izvozi najbolje verzije kalašnikova na svetu u SAD. Ko ne veruje, neka potraži na Youtubu.
Млад си ти да би тако самоуверено говорио о српским предузећима и привреди из времена СФРЈ. Нема смисла расправљати даље о овоме, ионако је ван теме, само да ти кажем да је Застава и тада производила најбоље аутоматске пушке (модификован АК-47), које су се продавале широм света. Није тај квалитет дошао са 5-им октобром 2000 и фамозном тријадом (приватизација, либерализација, демократизација).

To se zove "teorija vece budale". :)

Aha, tada smo bili neproduktivni i proizvodili televizore i sta sve ne. Sada smo produktivni i proizvodimo sta?

Млад си ти да би тако самоуверено говорио о српским предузећима и привреди из времена СФРЈ. Нема смисла расправљати даље о овоме, ионако је ван теме, само да ти кажем да је Застава и тада производила најбоље аутоматске пушке (модификован АК-47), које су се продавале широм света. Није тај квалитет дошао са 5-им октобром 2000 и фамозном тријадом (приватизација, либерализација, демократизација).
Nisam baš toliko mlad i sećam se nestašica, velike inflacije, rang lista za stanove, veza za nalaženje posla, kupovine strane robe po komisionima i slično.

Zapadna roba je izledala mnogo kvalitetnije, generalno i bila je jako skupa za nas.

Da, Zastava je pravila dobre kalašnjikove još onda, ali sada ima bolji marketing, finiš, dodatnu opremu i slično.

A Fiat 500L, koliko god ta priča sa Zastavom i Fiatom je više promašena nego dobra, važi za možda nakvalitetniji Fiat po pouzdanosti. Gledao Britanske liste, a oni su najobjektivniji jer nemaju svoju automobilsku industriju.

To se zove "teorija vece budale". :)

Aha, tada smo bili neproduktivni i proizvodili televizore i sta sve ne. Sada smo produktivni i proizvodimo sta?
Možemo i sada da uzmemo kredit, napravimo fabriku, stavimo partijskog menadžera, radnike preko veza i da ne možeš da ih otpustiš.

Pravimo moderne televizore neko vreme, tehnologija ostane ista 20-30 godina dok tamo neko napravi dve tehnološke revolucije, napravi bolje televizore sa manjom radnom snagom i manjim troškovima, gubici se nagomilavaju, i na kraju država pokriva gubitke dok i ona ne propadne.

Kada se SFRJ otvorila krajem osamdesetih, mogao si da kupiš strane televizore koji su bili konkurentniji sa cenom i pored carine, imali daljinski i grafiku na TV.

Ja kupio Kamacrown sa pll grafikom 1989, to u Jugi nije postojalo. Daljinski je bio retkost za domaće TV, veliki ekrani, ravan ekran itd.

Vrh