Pozdrav Anone i pozdrav svim Forumašima,
Malo sam bio van Foruma jer sam se više bavio ovim sa strane. I pošto me je kolega
@Anon prozvao i pomenuo onda reko da vam napišem moja razmišljanja.
Pre svega oko ovog neviđenog bull run-a, bitcoin je već danas na 80k USD i plan je da ide do 115-123k USD (i to u narednih mesec do dva MAX MAX). Evo vam par mojih osećanja i razmišljanja pošto sam uložio pa i da kažem. Ušao sam s većom sumom, ali opet ne toliko da ne mogu da spavam. Prvo je malo pao, pa onda imaš napad svih emocija, tipa "šta mi je to trebalo, izgubio sam nečijih par plata za par dana i slično!" E sad će neki da kažu to si mogao da znaš i pre nego si ušao. TAČNO. Ali drugačije je kad gledaš grafikone a nisi uložio svoje pare a drugačije kad si uložio pare. SKROZ drugačije. Pa posle krene na gore - pa onda imaš super osećaj, kao da si najpametniji na svetu, najbolji! A opet znam da je Dafina i da nema nikakve veze samnom.
Onda opet malo dole pa malo gore.... I onda pred izbore (US) bilo oko 70k, i posle legnem da spavam i odjednom skoči na 75k, danas na 80k! LUDNICA! Mogu vam reći da sam postao pravi ovisnik oko gledanja kursa BTC, i kad je padao i sad kad skače. Naravno znam da je kraj VRLO blizu i da će biti JAKOO bolan!
E sada paralela s nekretninama ili stanovima u BG. Mislim da sve ove diskusije koje se vode oko toga, pale kamate za 0,25% pa će da padnu ili skoče nekretnine ili inflacija veća pa će ovo ili ono... Ljudi mogu vam reći - AKO želite na tom nivou da svaka vest diže ili spušta cenu stanova, onda ulažite u kripto, jer tu su takvi skokovi i padovi. Čak nisu ni u akcijama toliki. Nekretnine ili stanovi se sporo kreću i ne fluktuiraju na dnevnom nivou...
Evo ja vam mogu reći da sam već za ova 2,5 meseca "zaradio" više nego što bi sa stanom za godinu dana renta. od septembra do danas a još nisam ni izašao. Ali isto tako znam i da je kriza najveća stan vredi i u najgorem slučaju mogu ja da živim u njemu. A BTC ako padne tu nema...
Šta ja očekujem?
1.) Kratkoročno (do Nove godine - 2025te ako neko bude baš cepidlačio) - extremni bull run SVEGA, akcije, kripto, alt coints, sve sve. U šta god uložite više manje nema greške! ALI pazite kraj je blizu i biće JAKO bolan. (ovo je okvirni timeline i može biti +/-mesec dva). Cene stanova u BGu - iste ili možda neka sitna korekcija na gore za novogradnju pričam. STarogradnja svejedno ima pricing "meni treba za..."
2.) Srednji rok - druga polovina 2025. Ekstreman pad kripta, akcija, svega. Deflacija!! Tu će biti lep osećaj za nas kao potrošače, da cene benzina padaju jako, hrana jeftinija, letovanja, ma sve! Narativ će biti "rešili smo se inflacije"
) Cene stanova u BGu - MIRUJU! Svi gledaju i osmatraju šta se dešava. Otkazi su počeli i kod nas. Zbog velikog pada berzi i svega, FED ulazi i kreće masovno štampanje para, pad kamata. Znači štampa koja je bila u koroni puta 5! Ali ekonomija se ne pokreće jer svi što dobiju štede i ne troše pa se ta likvidnost počinje prelivati u inflaciju sirovina. Nešto što malo stariji pamte kod Slobe, ko ima robu taj je car.
3.) Kraj 2025. - Eventualna korekcija cena novogradnje -10% tj. vraća se cena na početak godine 2024 (pre nego su svi veliki projekti digli cene). Pazite opet pričam o velikim projektima na dobrim lokacijama. Investitore tipa Žika komerc i slične ni ne komentarišem kao ni stanogradnju jer oni su nepredvidivi... Zatezanje uslova za kredite! Bez obzira što će para biti u izobilju neće ih biti za raju već za investicione banke kao i 2008.
Do Nove Godine uživajte u vožnji a posle će biti veselo. Posle CASH is the king ali morate JAKOO biti pažljivi gde i kada ga uložiti.
Ja lično sledeće godine u leto ulažem u zlato i naftu pošto će nafta značajno pasti (sa 70$ na 15-20$ za barel) a zlato s 2800$ na 1600 $. Pazite ovo su projekcije i ima odstupanja +/- 10%... Niti ću ikada kupiti na minimumu niti ću ikada prodati na max. Ali okvirne razrede kažem.
Za nekretnine, ko ima uslove i kupuje za SEBE za život - neka kupi i uzme kredit s varijabilnom kamatom po mogućnosti jer će padati u narednih god dve. I onda posle neka fiksira. Ko kupuje investiciono, zavisi šta želi. Ima sada izbora mnogo.
Pozdrav i javljam vam iskustva kad izađem iz BTCa!