Šta je novo?

Cene nekretnina

Gledam da mojim radom napravim vise vrednosti, svo to rentijerstvo i pravljenje necega iz nicega mi je odbojno. Novac trosim da mi bude lepo, kad bas pretekne, kupum/posadim neku šumu, kapiram toga ce uvek trebati.
Transfer blama imam koliko si nesnađen u današnjici koja pripada Radovićima.

Sucker. 🙄

Za sav taj kripto, zlato, akcije, etf-ove, investicione nekretnine, devize, k***ce palce ja ne da nemam FOMO nego imam JOMO, joy of missing out :)

Gledam da mojim radom napravim vise vrednosti, svo to rentijerstvo i pravljenje necega iz nicega mi je odbojno. Novac trosim da mi bude lepo, kad bas pretekne, kupum/posadim neku šumu, kapiram toga ce uvek trebati.

Nikad od mene pravi kapitalista :)
Drugar prodaje hektare i hektare šume u blizini Dimitrovgrada ako te zanima...
Može i zamena za neki stančić, jednoiposoban u NS-u ili BG-u.
Ukoliko je stan u BG-u ja bih ga uzimao, a njemu bih onda našao ovde stan. Eto čisto da znaš, ne šalim se.
Imam i malo parče zemlje pod šumom na Zlatiboru cena nekih 17k eur, eto ako ti pretekne 😉😂

Samo da razdvojim tech prirodu od primene kriptovaluta. Što se tiče tech dela, to je kao blago interesentno za industriju, kao blokčejn, ali ništa specijalno. A primenjeni deo je budalaština, 99% kupoprodaje je u skladu sa ponzi šemom ali unapređena verzija, jer su igrači svesni o čemu se radi. Realni use-case BTC i klon(jara) je za trgovinu nelegalnim proizvodima i za slične kriminalne akcije, eventualno neke aktivisticke pokrete.

Jedini realan novac, koji može da se izvuče odatle, je novac od drugih kupaca i njihovih kupovina te šarene laže.
Btc se nekad koristio za to, sada se prati gore nego kartice banke. Postojali su private coini (xmr,dash…) ali ih gase.

Jel zna neko u cemu je razlika izmedju zgrada i stanove koje je "investitor gradio za sopstvene potrebe" i onih koje nemaju tu karakteristiku? Pod pretpostavkom da to nije samo reklama za navlacenje naivnih kupaca. Ako postoji razlika u kvalitetu, na cemu se stedi u onim zgradama koje nisu za sopstvene potrebe?

Pozdrav Anone i pozdrav svim Forumašima,

Malo sam bio van Foruma jer sam se više bavio ovim sa strane. I pošto me je kolega @Anon prozvao i pomenuo onda reko da vam napišem moja razmišljanja.
Pre svega oko ovog neviđenog bull run-a, bitcoin je već danas na 80k USD i plan je da ide do 115-123k USD (i to u narednih mesec do dva MAX MAX). Evo vam par mojih osećanja i razmišljanja pošto sam uložio pa i da kažem. Ušao sam s većom sumom, ali opet ne toliko da ne mogu da spavam. Prvo je malo pao, pa onda imaš napad svih emocija, tipa "šta mi je to trebalo, izgubio sam nečijih par plata za par dana i slično!" E sad će neki da kažu to si mogao da znaš i pre nego si ušao. TAČNO. Ali drugačije je kad gledaš grafikone a nisi uložio svoje pare a drugačije kad si uložio pare. SKROZ drugačije. Pa posle krene na gore - pa onda imaš super osećaj, kao da si najpametniji na svetu, najbolji! A opet znam da je Dafina i da nema nikakve veze samnom.
Onda opet malo dole pa malo gore.... I onda pred izbore (US) bilo oko 70k, i posle legnem da spavam i odjednom skoči na 75k, danas na 80k! LUDNICA! Mogu vam reći da sam postao pravi ovisnik oko gledanja kursa BTC, i kad je padao i sad kad skače. Naravno znam da je kraj VRLO blizu i da će biti JAKOO bolan!

E sada paralela s nekretninama ili stanovima u BG. Mislim da sve ove diskusije koje se vode oko toga, pale kamate za 0,25% pa će da padnu ili skoče nekretnine ili inflacija veća pa će ovo ili ono... Ljudi mogu vam reći - AKO želite na tom nivou da svaka vest diže ili spušta cenu stanova, onda ulažite u kripto, jer tu su takvi skokovi i padovi. Čak nisu ni u akcijama toliki. Nekretnine ili stanovi se sporo kreću i ne fluktuiraju na dnevnom nivou...
Evo ja vam mogu reći da sam već za ova 2,5 meseca "zaradio" više nego što bi sa stanom za godinu dana renta. od septembra do danas a još nisam ni izašao. Ali isto tako znam i da je kriza najveća stan vredi i u najgorem slučaju mogu ja da živim u njemu. A BTC ako padne tu nema...

Šta ja očekujem?
1.) Kratkoročno (do Nove godine - 2025te ako neko bude baš cepidlačio) - extremni bull run SVEGA, akcije, kripto, alt coints, sve sve. U šta god uložite više manje nema greške! ALI pazite kraj je blizu i biće JAKO bolan. (ovo je okvirni timeline i može biti +/-mesec dva). Cene stanova u BGu - iste ili možda neka sitna korekcija na gore za novogradnju pričam. STarogradnja svejedno ima pricing "meni treba za..."
2.) Srednji rok - druga polovina 2025. Ekstreman pad kripta, akcija, svega. Deflacija!! Tu će biti lep osećaj za nas kao potrošače, da cene benzina padaju jako, hrana jeftinija, letovanja, ma sve! Narativ će biti "rešili smo se inflacije":)) Cene stanova u BGu - MIRUJU! Svi gledaju i osmatraju šta se dešava. Otkazi su počeli i kod nas. Zbog velikog pada berzi i svega, FED ulazi i kreće masovno štampanje para, pad kamata. Znači štampa koja je bila u koroni puta 5! Ali ekonomija se ne pokreće jer svi što dobiju štede i ne troše pa se ta likvidnost počinje prelivati u inflaciju sirovina. Nešto što malo stariji pamte kod Slobe, ko ima robu taj je car.
3.) Kraj 2025. - Eventualna korekcija cena novogradnje -10% tj. vraća se cena na početak godine 2024 (pre nego su svi veliki projekti digli cene). Pazite opet pričam o velikim projektima na dobrim lokacijama. Investitore tipa Žika komerc i slične ni ne komentarišem kao ni stanogradnju jer oni su nepredvidivi... Zatezanje uslova za kredite! Bez obzira što će para biti u izobilju neće ih biti za raju već za investicione banke kao i 2008.

Do Nove Godine uživajte u vožnji a posle će biti veselo. Posle CASH is the king ali morate JAKOO biti pažljivi gde i kada ga uložiti.
Ja lično sledeće godine u leto ulažem u zlato i naftu pošto će nafta značajno pasti (sa 70$ na 15-20$ za barel) a zlato s 2800$ na 1600 $. Pazite ovo su projekcije i ima odstupanja +/- 10%... Niti ću ikada kupiti na minimumu niti ću ikada prodati na max. Ali okvirne razrede kažem.

Za nekretnine, ko ima uslove i kupuje za SEBE za život - neka kupi i uzme kredit s varijabilnom kamatom po mogućnosti jer će padati u narednih god dve. I onda posle neka fiksira. Ko kupuje investiciono, zavisi šta želi. Ima sada izbora mnogo.
Pozdrav i javljam vam iskustva kad izađem iz BTCa!
Za BTC ne mogu da kazem nista, ali za naftu mogu - Rusi su izvukli pouku krahom SSSR-a. Pre ce Rusi dici u vazduh pola busotina na svetu nego sto ce da dozvole da nafta dugorocno padne na 20 USD.
Ako planiras zlato - bolje kupi pre kraja godine da se ne iznenadis sledece godine sa 3600 a ne 1600 USD za uncu. Trump ce pritiskati FED da pojaca spustanje referentne stope, kakva crna deflacija u 2025? Drugo, ako bude jeftinija nafta (manje od 70 USD je nerealno) to opet odgovara rudarima. U odnosu na DOW i NDAQ, zlato i nekretnine su trenutno jeftini. Sledece godine moze se ocekivati samo porast cene zlata i nekretnina, dok za akcije i BTC pojma nemam (niti me interesuje).
Videcemo sledeceg leta ko je bio u pravu :).

Za BTC ne mogu da kazem nista, ali za naftu mogu - Rusi su izvukli pouku krahom SSSR-a. Pre ce Rusi dici u vazduh pola busotina na svetu nego sto ce da dozvole da nafta dugorocno padne na 20 USD.
Ako planiras zlato - bolje kupi pre kraja godine da se ne iznenadis sledece godine sa 3600 a ne 1600 USD za uncu. Trump ce pritiskati FED da pojaca spustanje referentne stope, kakva crna deflacija u 2025? Drugo, ako bude jeftinija nafta (manje od 70 USD je nerealno) to opet odgovara rudarima. U odnosu na DOW i NDAQ, zlato i nekretnine su trenutno jeftini. Sledece godine moze se ocekivati samo porast cene zlata i nekretnina, dok za akcije i BTC pojma nemam (niti me interesuje).
Videcemo sledeceg leta ko je bio u pravu :).
Nisam ja rekao dugoročno! Niti će zlato biti dugoročno 1600 niti će nafta dugoročno biti oko 15$. To će biti nekih 2-3 meseca sledeće godine i posle kreće rast opet sirovina.
Zlato je po meni već u padu. Max je imalo pre par nedelje od 2800$ za uncu i sad je već u slobodnom padu.
Eto bili živi pa videli ko će biti u pravu. Obojica imamo iste šanse... A tržište će reći ko je u pravu:))

^^Svuda je tako, samo malko manje očigledno nego ovde - ne postoji liberalna ekonomija, bez diskrecionih ulaganja/davanja. 😊

Pozdrav ljudi.
Rekoh malo da update sta se desava.
@G.I.Joe . To je nesto na sta sam takodje racunao da ce biti i u sustini potvrdjuje celu onu pricu oko finalnog pumpanja trzista na gore gde nakon toga sledi zestok pad, videcemo koji ce narativ biti.
Na osnovu prethodnih ciklusa koji su imali ovakav zestok skok, izgleda da nam preostaje mesec, najvise 2 pumpanja i tada otprilike se ocekuje pad i pocetak deflacije. U tom periodu otprilike ja izlazim skroz sa trzista i bicu u kesu...
IMG_20241111_002203.jpg

U prevodu, uvek je keš bio treš - ko sa zrncem razuma, čuva keš!?!

Ja🤣🤣🤣 imam u švicarcima, jbg, valjda neće kalirati🤷

Za sav taj kripto, zlato, akcije, etf-ove, investicione nekretnine, devize, k***ce palce ja ne da nemam FOMO nego imam JOMO, joy of missing out :)

Nikad od mene pravi kapitalista :)
Ja nekad i ne dišem zbog šume i da bi drugima omogućio više kiseonika...MIR U SVETU..

Uf, znači bolje je nego u Srbiji - platiš, i oni te podržavaju; ne platiš i oni te ne podržavaju.

Ovde čitav Javni Sektor podržava gamad, jer ih volu, ne jer su plaćeni. 🤣
Znači ti od sebe polaziš ?
Koliko vrediš ...vidim znaš za druge pa reko da se izjasnih ?
Opet ko nije s mnom taj je protiv ....
Zato smo tu gde smo..
Glup smo mi narod

Gledajuci bull-bear cikluse 120k je neki pik a sve preko toga je rizik.
Ipak mnogo toga se promenilo u medjuvremenu, inflacija, veca kolicina novca u opticaju, prvi put je Predsednik US skroz pro Bitcoin, ETF-ovi krenuli da pumpaju i slicno.

Moj savet je da ne ulazite veliki % od networth-a u BTC. Recimo 3%-5% cisto da ne propustite nesto :) a sve preko toga morate imati stomak za rizik.
Naravno i zlatno pravilo manje godina = veci rizik, vise godina = manji rizik :)
Ja kad bi sve ovo znao..bolelo bi me da trosim vreme na forume ...bio.bi MILIONER ...ali nesto ovde fali kolega...Nije samo znati treba i umeti....ali Ok...evo i ja sam visok..crn s plavim očima i znam da ce baloon pući...

Apsolutno se slazem ali isto tako je potreban ogroman kapital za posedovanje istih. Mene ne privlaci recimo zlato toliko bas zato sto je sablon uvek isti. Devalvacija i onda skok svih asset-a. Ranije bih se cimao oko rizicnijih stvari ali sada me je iskreno bas briga jer nista vise nema smisla, sve je samo hype i pracenje FED-a. Meni je pomoglo jer da sam skupljao kes samo od plate, ne bih nikada bio u mogucnosti da kupim nekretninu na dobroj lokaciji.
Izvini...a šta je dobra lokacija znajuci da je određuje količina potrebnog novca ?

Vrh