Numbeo sajt grad Amsterdam (Source:
https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Amsterdam):
Kupovna cena po m2 (nije strogi centar grada) 5,589eur
Neto zarada 3,567 eur
Mesecna renta stana 1,264 eur
Uporedivo sa na primer Nbg 2,000eur starogradnja i prosecna zarada Bg 680 eur(ne menja mnogo sustinu da stavite i manju cenu a jos pogorsava ako stavite sto neki ovde predlazu Zemun i sl "nisu zaboli asov" novogradnja 2,500 eur)
Koliko treba da se radi za 1m2
Za 1m2 dakle u Amsterdamu treba da radite
1,5 mesec a u Bg 3 meseca.
Period povrata
Bg npr 45m2*2000=90,000eur vrednost stana u Ams 45*5,589=250,000eur vrenodst stana. Kada se podeli sa mescnom rentom Bg 300 eur i Ams 1,264 doboijate period povrata investicije za
Ams 17 godina a za Bg 25 godina.
Tacno je da imamo priliv stanovnistva u Bg i
trenutno niske kamatne stope, tacno je da ta investicija moze da ima rast vrednosti a takodje da strukturno imamo rast koji sadrzi malu dodatu vrednost i delom uzrokovan izvozom sirovina i najprostijim manuelnim radom a takodje i da ovo nije realan kurs i da postoji inflacija u zadnjem periodu. Takodje moze da nas zadesi sto se vec desava
znacajan odliv ljudi ka EU (kao Rukmuniju oko 2m od 17m populacije je napustilo RUmuniju) sto se vec desava pre svega zbog realne potreba zapdane ekonomije upitno je ko je spreman da placa visoku rentu u bg na duzi rok.
Moj jedini zakljucak je da je precenjeno ali s obzirom na traznju i ponudu i uticaj vestackih faktora za sada je ovako i taj ko ima potrebu kupice i nece pitati za cenu ali i taj segment kupaca nije neogranicen kao ni ovaj segment koji kupuje novogradnju. A sto kaze ovaj agent da ne budemo baba vanga - dok je ovaca za sisanje bice i vune.
Prodavci i drzava nastupaju organizovano a obicni ljudi pojedinacno a nisu svi jednako ekonomski edukovani i finansijski mocni. Moja tumacenja nisu savet i tesko je predvideti sve politicke faktore lokalno i na svetskom nivou a svako prihvata svoj rizik pa ako neko od obicnih ljudi i kupaca ima argumentovano svoje tumacenje svakako voleo bih da ga razmenimo i da me razuveri oko mog shvatanja situacije sa cenama nekretnina.