Kad pogledam mislim da nismo nesto mnogo bili razmaženi, čak smo i realno gledali ali eto ,,realnost,, koja je nastupila je bila druga i to ,,biće bolje,, nam nije donelo baš nešto
Žao mi je zbog gubitka stana i na sve malverzacije ili nedovršene projekte gde su ljudi u agoniji zbog toga.Ovo si odlično rekao.
No imam jedan primer sa terena.
2021 smo ja i žena bili u mogucnosti da uzmemo useljivu novogradnju ispod Lešca.
1350 eura. 40kv. Uknjiženo. Ja sam bio za, žena je bila u fazonu ma kakva crna Lešća, ne znam kraj, plašim se noću tuda da idem, nema nikakva prodavnica blizu, curi voda neka ulicom itd. Sve opravdane stavke ako se pogleda realno, nit prkos nit bes. Preskočimo.
Na papiru smo i kao realno sagledali ali onda je realnost cepala jače. Stanovi su svuda leteli cene skakle i za samo godinu dana tu su preprodavali za 2050.
Znaci oko 28000 plus oko 10000 za rentu u medjuvremenu - 38000 greška u proceni zaključno sa današnjim danima i to na stan koji je mogao da se uzme za 54000
Kad pogledam mislim da nismo nesto mnogo bili razmaženi, čak smo i realno gledali ali eto ,,realnost,, koja je nastupila je bila druga i to ,,biće bolje,, nam nije donelo baš nešto
Greška je bila i što nismo uzeli nesto tad sto se gradilo, ali nisam imao herca da cekam 2 godine (neke od tih se idalje grade i posle 3 godine a vecina izgradjenih idalje nema ni upotrebnu dozvolu)
Tu više mislim da je prevladao strah ne prkos jer su moji na glupost izgubili 1 stan, a i znam par situacija gde su ljudi dali svoje stanove na rušenje za nove a nikad nisu izgradjene nove zgrade do kraja pa su ostali i bez jedinog doma ili su uplatili za nedovršene stanove.
No sa tim strahovima se treba boriti inače se ništa neće uraditi nikad.
Da mozes da biras, a nevezano za cenu i blizinu posla, gde bi izabrao da zivis, periferija/centar NS/Bgd/NBgd ?Živim na periferiji u NS-u
EDIT: 7god živim na periferiji u NS-u i trenutno ti iz ove periferije kucam , a od rodjenja sam bio da kažem u centru NS-a ili u najboljim delovima grada(pošto ne znaš NS, pa ti ništa ne znači Grbavica ili Liman).
Tek ću se za nekih 2.5god preseliti odavde.
Znači 10god ću živeti na periferiji, a eto imam i izmedju ostalog stan na NBG u bloku 65
Bukvalno razmišljam o ovome dok sam se vozio do posla.Da mozes da biras, a nevezano za cenu i blizinu posla, gde bi izabrao da zivis, periferija/centar NS/Bgd/NBgd ?
Imam gradevinsku dozvolu..projekat u opštini ..platio gradu kominalije..voden dnevnik izgradnje..dolazila inspekcija...Nije podnet zahtev za upotrebnuŽao mi je zbog gubitka stana i na sve malverzacije ili nedovršene projekte gde su ljudi u agoniji zbog toga.
Takva dešavanja su se nažalost dešavala i mislim da svako zna(ili je čuo) neku takvu tragičnu situaciju. Imao sam i sam primera gde su u prošlosti Investitori pobegli iz države i ostali svima nama dužni za odradjene poslove...
Zbog toga se i teže ljudi odlučuju na novogradnju u izgradnji.
Pojavom notara je većinskim delom to iskorenjeno.
Što se tiče dobijanja Upotrebne dozvole to ide baš jako sporo (postoji komisija za Tehnički prijem i oni daju predlog za dobijanje Upotrebne, nakon toga se državni organi čekaju na samu potvrdu i zvanično davanje Upotrebne dozvole)...
Evo jednog zanimljivog primera:
Gradska uprava za Urbanizam u Novom Sadu je poslovala decenijama u zgradi poznatoj kao Radnička 2, koja nije imala Upotrebnu dozvolu
Kažu radi legalizaciju..a kuca pod konac..ni milimetar van projekta..Niko u drzavi se ne bavi upotrebnim posle dve godine ..kazu radi legalizaciju ..a ona ponistava projekat i 20 hiljada evra koje sam dao za komunalije...STRAŠNOImam gradevinsku dozvolu..projekat u opštini ..platio gradu kominalije..voden dnevnik izgradnje..dolazila inspekcija...Nije podnet zahtev za upotrebnu
Ako nadjes neki takav, u tom cenovnom rangu, zovi me odma, ja placam proviziju plus 1000 eur svi podaci imaju svoje gliceve.
Hahaha pa dodaj odmah jednu nulu za javljanje. Provizija bi tada bila istorijska otprilike 100%.Ako nadjes neki takav, u tom cenovnom rangu, zovi me odma, ja placam proviziju plus 1000 eur svi podaci imaju svoje gliceve.
Ne morate da se plašite još uvek, neće država dirati u dodatni porez na stanove dok joj to diže bdp. Kada zafali para, a vidimo da polako dolazi na naplatu, dižu akcize, putarine, poreze... doći će i to progresivno oporezivanje nekretnina na red tako da bolje što pre gledajte da otvorite firme i da ih preselite negde u zemlje poreskog raja kako bi to izbegli Ili pravite decu pa prepisujte na njih.Ozbiljna je tema.
I to progresivno oporezivanje bi kod običnog naroda moglo da se izbegne, tako što se prepišu stanovi na sve članove porodice(decu)....
Voleo bih da pratim tok onih vlasnika od po 1000-2000 stanova kada se progresivno oporezuju. Mislim da bi svi fiktivno preselili firme u zemlje poreskog raja, pa bi država na kraju manje i prihodovala od tog progresivnog oporezivanja.
Takav glup snimak ne zaslužuje ni ovako da se pogleda a kamoli na forum da okačiš, mora da je neka baba slikalaEvo jedan random snimak Zlatibora, vide se i auti i zgrade.
15 sekundi klip 5 premijum lux de lux hotela 10 auta skupljih od 100k
Takav glup snimak ne zaslužuje ni ovako da se pogleda a kamoli na forum da okačiš, mora da je neka baba slikala
Uživo na asfaltu ko ode videće naravno i sam reviju auta od preko 100k
blok 30 kockice 3k
ludilo
Svi iz gradskih zagađenih sredina odlaze i moraju da odu negde da se izluftiraju, ali najviše zbog zdravlja. I nije tako loše imati izbor od običnog standard smeštaja do Premium-aPravda za babe! I babe imaju pravo da odu na Zlatibor! Zlatibor je nase najjeftinije turisticko mesto sa soc i lower end standardica zgradama, koje nema cak ni aerodrom pa ni golf terencic, namenjeno babama i ostalim penzionerima da dolaze sa vaucerima sa setaju unuke po tradicionalnom srbskom zlatiborskom kauboj parku i to malo asfalta 400x400m sto ima na Zlatiboru!
Први стан је само пар метара од спољашњег круга двојке, али ипак изван, а други 50+. Извин'те ме на троловању. Дорћолске уџерице се често мењају за стан у будућој згради, или тако неки аранжман, и зато ове цене немају много тржишног смисла.
Svi iz gradskih zagađenih sredina odlaze i moraju da odu negde da se izluftiraju, ali najviše zbog zdravlja. I nije tako loše imati izbor od običnog standard smeštaja do Premium-a
Boles... Nisu mi nejasni lovatori koji daju pare za BnV i sl. Nejasno mi je ko su kupci starogradnji i Zarkova za 3500+, to mi je i dalje enigma. Kao sto rekoh, odavno vise nemam predstavu ko to kupuje i kako. Nije ni cudo sto procenitelji vise ne mogu da pogode sta je skupo.Ja sam skoro dobio info od jedne banke da je NBG najprecenjenija opština, tj. da ljudi trenutno tamo preplaćuju često iznad vrednosti koju daje procenitelj.