Ja samo ne znam zašto se tolika graja digla na Agente?! Pa ko ikoga lupa po ušima i glavi da ih koristi?! NIKO! Niti moraš niti si u obavezi zakonskoj. Ali velika većina ljudi hoće jer mu je
lakše i "neće da se cima".
Evo ja vam mogu dati primer od pre mesec dana iz NL. Izdavao sam stan ja i moj komšija (isto Srbin) iz druge zgrade. Ja sam prvi tražio podstanara, pa onda su i njemu otkazali pa je i on. Dugo smo drugari, pričamo o svemu. No
long story short. Ja sam sam tražio podstanara, oglašavao preko Facebooka, mene su zvali potencijalni podstanari, sam sam im pokazivao, radio screening kandidata i slično.
Moj komšija me pitao kako si ti našao podstanara, ja mu prosledio sve FB grupe, moj tekst oglasa, on samo treba da promeni kvadraturu i stavi druge slike. I znate šta je uradio - DAO Agenciji da mu traži podstanara.
Ja ga posle pitam pa što to uradi jel ti nije žao para - radi se o jednoj kiriji + PDV što za četverosoban stan u Amsterdamu nije mala para... I on je rekao pa da ali mnogo ima cimanja, stalno će me zvati, pa pokazivanje pa sve. Ovako samo dobijem ugovor na potpis.
E sad ko je u pravu - ne znam. Da li su mene zvali i Agenti da mi nude svoje usluge!? DA, jesu! I sve sam ih odmah odbio. Kad sve saberem, stavljanje oglasa, javljanje na telefon, pokazivanje stana + screening kandadata to me je koštalo oko 8h (naravno razbacano na nekoliko dana). Da li bi platio nekom jednu kiriju i jos PDV na to. NE, NIKADA! Ja bi rekao to je porez na b***. Ali svako ima svoju računicu. Da li je moj komšija u pravu ili ja ne znam. Po meni važno je da imamo obojica izbor. Komfor se plaća i u Srbiji i u NL.
Moje lično mišljenje je da prvo probaš sam da nađeš podstanara pa onda ako ne uspeš onda da daš agentu. Ali odmah agentu bez i da pokušaš... Pa to ne bi nikad.
Isto je i za prodaju/kupovinu stana. Pre, dok nije bilo interneta, Agenti su po meni imali smisla. Sada uz sve sajtove i filtere NEMAJU nikakvog. Evo i sa ovim iskustvom (2 nekretnine u NL i 1 stan u BGu) sve sam kupio bez Agenta igde. Iako je i u NL čak pravilo i preporučljivo da imaš svog Agenta i kada kupuješ nekretninu jer "on zna bolje da pregovara"??! To je objašnjenje - ON, Agent zna
bolje da pregovara za moj novac od mene
))) Šta reći na ovo nego se nasmejati. I kupio sam uvek bez da sam platio i dinara i jednom agentu i u Srbiji i u NL. Čak mogu reći da sam bolje izučio zanat od njih samih. I bolje upoznao zgrade, kvalitete gradnje i sve ostalo. Po meni to je ogromna investicija i želim sve da znam.
Komfor se plaća i neka postoje! Ko hoće da ih koristi neka ih koristi, njegove pare neka ih troši na šta hoće.