vradovic
Expert
- Učlanjen(a)
- 31.10.2007.
- Pohvaljen
- 7.135
Cena koju sam stavio po meni je oko 5-10% niza od trzisne (mislim da sam objektivan ovde).
Novi Sad, PetrovaradinNa koju lokaciju se ovo odnosi?
Ali imao je 4 ponude u roku od 11 meseci, samo nisu uspeli da finalizuju kupovinu, evo ova poslednja ponuda mu je trenutno aktivna i izgleda bi trebalo da se realizuje.Ako za preko godinu dana nisi dobio ponudu na traženu cenu, znači da nisi objektivan. Tržišna cena je ona po kojoj kupci hoće da kupe stan.
Kakvih 11 meseci, pa traznja je ogromna, a ponuda stanova jako loša. Kada bih našao već izgrađen stan po ceni od 10% nižoj od tržišne ne bih čekao ni 11 minuta a ne meseci da kupim. Umesto toga sam kupio stan u izgradnji i sad narednih 2 godine imam čist gubitak dok se zgrada ne sazida, ali šta da radim kad je tržište takvo da nema dobrih gotovih stanova.Ali imao je 4 ponude u roku od 11 meseci, samo nisu uspeli da finalizuju kupovinu, evo ova poslednja ponuda mu je trenutno aktivna i izgleda bi trebalo da se realizuje.
11 meseci je baš dugo da prodaješ stan, osim u slučaju kad preteraš dobro sa cenom, rekao bih.Kakvih 11 meseci, pa traznja je ogromna, a ponuda stanova jako loša. Kada bih našao već izgrađen stan po ceni od 10% nižoj od tržišne ne bih čekao ni 11 minuta a ne meseci da kupim. Umesto toga sam kupio stan u izgradnji i sad narednih 2 godine imam čist gubitak dok se zgrada ne sazida, ali šta da radim kad je tržište takvo da nema dobrih gotovih stanova.
Petrovaradin, jer on je spominjan.Na koju lokaciju se ovo odnosi?
Spomenuo sam da je u njegovom slucaj za taj njegov od 111m2 u NS-u u roku od tih 11meseci dobio 4 ponude, što je po meni ok. Drugar mi isto prodaje stan od 90m2 na Limanu, isto je par puta dobio ponudu, za tipa 5000eur niže od njegove tražene cene koja je bila tržišna i neće da se dogovori, zato što hoće dva manja stana posle da uzme i da mu ostane da ih opremi ali kao na malo lošijoj lokaciji(5min kolima izmedju lokacija)... Mislim da je to problem kod ljudi u starogradnji i da se zato drže te cene starogradnje u odnosu na novogradnju...Kakvih 11 meseci, pa traznja je ogromna, a ponuda stanova jako loša. Kada bih našao već izgrađen stan po ceni od 10% nižoj od tržišne ne bih čekao ni 11 minuta a ne meseci da kupim. Umesto toga sam kupio stan u izgradnji i sad narednih 2 godine imam čist gubitak dok se zgrada ne sazida, ali šta da radim kad je tržište takvo da nema dobrih gotovih stanova.
Ovo je samo dokaz koliko su ljudi ubeđeni da će dobiti baš ono što oni traže. Iako sve to zvuči, moram priznati, podosta glupo. 5000e niže od tržišne. Koje tržišne? Sličnog stana koji je prodat po nekoj višoj ceni? Ili cene po kojoj je komšija navodno prodao sličan stan? Ili je ušao u katastar i napravio neku medijalnu cenu stanova na datoj lokaciji? Baš me zanima proces njegovog razmišljanja...Drugar mi isto prodaje stan od 90m2 na Limanu, isto je par puta dobio ponudu, za tipa 5000eur niže od njegove tražene cene koja je bila tržišna
Nisi razumeo.Ako za preko godinu dana nisi dobio ponudu na traženu cenu, znači da nisi objektivan. Tržišna cena je ona po kojoj kupci hoće da kupe stan.
Pa ovako da probam da pojasnim, približno...Ovo je samo dokaz koliko su ljudi ubeđeni da će dobiti baš ono što oni traže. Iako sve to zvuči, moram priznati, podosta glupo. 5000e niže od tržišne. Koje tržišne? Sličnog stana koji je prodat po nekoj višoj ceni? Ili cene po kojoj je komšija navodno prodao sličan stan? Ili je ušao u katastar i napravio neku medijalnu cenu stanova na datoj lokaciji? Baš me zanima proces njegovog razmišljanja...
Ovo je bilo dovoljno da mi pojasni situaciju.Ali u suštini traži koliko mu treba
Mene očekuje prodaja stana za nekih 2 god, već sam i najavio prijateljima tako da i ako dodje do oglasavanja isao bih po sledecem...Interesuje, koliko bi po vasem misljenju stan trebalo da stoji dugo o oglasima i da ne bude prodat da bi se zakljucilo da je trazena cena previsoka?
Namerno sam opisao celu situaciju, jer mislim da takvih situacija kod prodavanja/kupovine starogradnje ima jako mnogo...Ovaj moj je i shvatio i postepeno gleda realnost, pa eto čak je i dobio ponude za 5k manje od njegove...Ovo je bilo dovoljno da mi pojasni situaciju.
Najbolje da ceka jos pet godina, dok neko ne pristane na njegovu cenu.Pa ovako da probam da pojasnim, približno...
Stan je starogradnja nekih 30-40god stara zgrada na super lokaciji Liman, na višem spratu sa brutalnim pogledom na Frušku goru i Dunav... Živi sa roditeljima i ženom i od nedavno dvoje dece, zato je i hteo da se odvoji i preseli od roditelja... E sada treba onda i njima uzeti stan i sebi hoce ili stan(ali je odustao, jer je shvatio da je to nemoguće cenovno na bilo kojim lokacijama u NS-u, pa i u predgradju poput Veternika i Futoga)i trazi neku kuću u Vojvodini. Čak je i našao skoro sve, ali pošto je uračunao troškove selidbe, pa i blagog renoviranja itd shvatio je da mu treba i još novaca kojih nema jer je trenutno tek u pronalasku posla, mada ni tada neće imati da štedi... Tako da se cenka sa ljudima oko kupovine stana i kuće a svoj stan neće da da za niže... Pa da video je oglašene cene i par prijatelja koji su prodali su mu rekli za koju cenu... Ali u suštini traži koliko mu treba, dolazili su mu i Rusi i mladi bračni par od 29-30god programsri, koji su mu dali ponude i eto kao 5000eur manje od njegove trazene jer je ceo stan bukvalno za rušenje i komplet renoviranje.... Vrednuje svoj stan zbog lokacije i pogleda i hteo je 2 stana u istoj kvadraturi koja nece morati da renovira i da je od ta dva jedan u novogradnji, nemoguće je to bilo, pa kao što sam i opisao promenio je pogled....
Nisam skoro video bolju definicijuOglašene cene su cene kad planiraš da se cenkaš i spuštaš cenu kupcu.
Ako nećeš cenkanje, onda su tržišne cene one iz RGZ.
Broj članova će se do tada možda i promenuti, ćerka se možda i uda... Tako da možda i neće hteti tada da proda, ali će uvek držati oglašenu za onoliko novaca koliko mu treba za neke planove...Najbolje da ceka jos pet godina, dok neko ne pristane na njegovu cenu.
Mnogo je takvih polu-prodavaca stanova, koji nabijaju cene po oglasima prema svojim zeljama, jer nisu u stanju da zarade za ostatak, do iznosa koji im je potreban.Broj članova će se do tada možda i promenuti, ćerka se možda i uda... Tako da možda i neće hteti tada da proda, ali će uvek držati oglašenu za onoliko novaca koliko mu treba za neke planove...
Ovo je zapravo kljuc cele papazjanije. Kao i sa vecinom prodavaca sa kojima sam razgovarao. Polu prodavci kojima je svejedno da li prodaju za mesec ili 3 godine.Dodatno, zurilo mi se nije - Da jeste spustao bi.
Samo bih dodao da su tržišne cene veće od onih iz RGZ-a, jer se deo za kupovinu u nekim slučajevima daje u kešu na ruke...Oglašene cene su cene kad planiraš da se cenkaš i spuštaš cenu kupcu.
Ako nećeš cenkanje, onda su tržišne cene one iz RGZ.
Dobra, samo još od seljaka da pokupuješ ove nedovršene kuće u vidokrugu i porušiš ih da ti ne degradiraju investiciju, posadiš vinograd (Napa) ili lavandu (Provansa) i na konju si.