Kam te lepe srece da su moji imali kafanuMislica je Jovana Jeremic?
Kam te lepe srece da su moji imali kafanuMislica je Jovana Jeremic?
To je sad vrlo subjektivno i nepredvidivo sta deci treba ili ne treba i da li bi ih nesto pokvarilo ili bi ih unapredilo. Ja znam slucajeve dece koja su maksimalno iskoristila to sto su imala mnogo prilika a znam i skroz suprotne primere. Ista je situacija i za decu koja nemaju mnogo prilika- nekog uradi na inat i motivaciju, nekog demotivise.Deca trebaju da se navikavaju da budu nagradjena za svoj trud i rad, a ne da im mi sve obezbedimo. Ali dobro svako ima neku svoju filozofiju. Zaključili smo da je lepo da se imaju mogućnosti ali da nije da baš ne može bez njih da se živi. Uostalom zato su gradovi mnogo skuplji od manjih mesta to niko ne poriče. A ono dete koje gleda kako ono nema dok drugi imaju će se truditi da bude uspešno kako bi sebi obezbedilo sve to (tako sam i Ja gledao).
Decu svašta zanima. Ne trebaju sve ni da imaju na tacni, a ne trebaju ni da žive kao klošari. Ne mogu da sudim, samo ne znam da su moji roditelji imali novca da li bih ispao onakav čovek kakav jesam, a gledajući decu iz detinjstva koja su imala i kakvi su sada sve više sam siguran da bih možda krenuo pogrešnim tokom. Mojoj deci ću da obezbedim sve što im treba ali sam siguran da neću ništa što im ne treba, neka se sami potrude. Ja mogu i da se vratim u manje mesto, a oni dalje neka gledaju. Imaju stan, to je mnogo više od onoga što sam Ja imao. (naravno u to ne svrstavam ako neko želi da se školuje za nešto ili u inostranstvu za šta treba novca)
Pa ne verujem da gradom setaju masovno ljudi koji kada narucuju nesto iz nekog restorana svi znaju ko im je to pripremio i na koji nacin. Imas i one snimke kuhinja po kojima od higijene setaju pacovi. Sve se to proda musterijama.Ovo mi je bas generalizacija na maks. Ko kaze da ne znam i ne vidjam ljude iz restorana gde jedem?
Dobro je da nisi rekao Ja zapravo nista od ove preve 2 konstatacije nisam rekla. Ja sam osoba iz unutrasnjosti koja se preselila pre 13 godina, zato i pricam iz licnog iskustva. Mnoge stvari za koje sam bila talentovana i koje su me zanimale nisam mogla da radim jer nisam imala opciju za njih, ili nisam imala gradski prevoz u manjem mestu koji bi me do njih dovezao. Ne kazem da mi je lose, ali ne mislim da sam mogla da se oprobam u svemu sto me je zanimalo kao dete. Bila sam cesto nezadovoljna gledajuci svoje vrsnjake koji su npr. imali roditelja koji ne radi (jer porodica ima dovoljno novca) i moze da ih vozi na razne casove, treninge, probe, dok ja nisam jer su meni oba roditelja imala puno radno vreme i termini i lokacije su bile takve kakve su. Postala sam uspesna, ali sam na faksu morala da radim mnogo vise od kolega koji su zavrsili srednju sa uzom specijalizacijom koja ih je usmeravala ka konkretnom faksu. A valjda svi tezimo da deci obezbedimo bolju odskocnu daski i manje cimanja nego sto smo sami imali. Makar je to moja zelja, bila to dobra ili losa filozofija.
Domace uzgajanje biljaka i zivotinja je svakako najbolja opcija, a zatim i kuvanje sa tim proverenim sastojcima. Ako vi to radite, svaka cast, nema sta. Ta opcija stvarno nema premca.Pa ne verujem da gradom setaju masovno ljudi koji kada narucuju nesto iz nekog restorana svi znaju ko im je to pripremio i na koji nacin. Imas i one snimke kuhinja po kojima od higijene setaju pacovi. Sve se to proda musterijama.
Zdrava hrana je samo ona sto se spremi u kuci, i to ona najprostija jela, ovo ostalo je samo marketing. Mada i to nije zdravo ako je pripremljeno od namirnica koje su ko zna cime prskane i kako proizvedene. Samo ono iz licne baste je zdravo i provereno,, koju mi inace imamao. Sve iz tih restorana prskano ko zna cime, podgrejano 10x, zamrznuto 10x, peceno u istom ulju 100x i slicno, daleko je sve to od zdravog. Ja to samo kad moram, inace ne hvala.
Kucna hrana je zakon, i bolje je sat i po provesti kuvajuci nego za to vreme ici na kuglanje i sta ti ja znam sta. Tj. veci efekat na zdravlje.
Slažem se sa celim postom, samo bih dodao malo u vezi gajene hrane vs kupovne. Mislim da se preteruje sa teorijama o prskanju i zdravlju gajene hrane.Samo ono iz licne baste je zdravo i provereno,, koju mi inace imamao. Sve iz tih restorana prskano ko zna cime, podgrejano 10x, zamrznuto 10x, peceno u istom ulju 100x i slicno, daleko je sve to od zdravog. Ja to samo kad moram, inace ne hvala.
Napisala sam da mislim na kuvanje sa gajenjem svoje baste i svoje zivine za meso, sir, jaja sto je pomenuto kao jedina prava zdrava stvar, jer istina je da ne mozemo da znamo sta tacno kupujemo kad kupujemo. Za to je potrebno dosta vremena. Ko misli da se basta i st*** odrzava za pola sat dnevno, nije probao da to radi.To je uglavnom zabluda ljudi koji ne žele da spremaju, "ne mogu da provedem 5 sati kuvajući". Provede se prosečno možda 30min. Jela se spremaju 30min-2h. Jedno jelo ne pojedeš isti dan već ti ostane i za sutra, prekosutra... Uglavnom ko ima novac za bacanje po ovim cenama u restoranima, što da ne... Kuvanje zna i da "zamiriše" stan.
Muzičari imaju kadencu, seljaci karencu...Naravno, ako proizvodjač, tj seljak, vidi da mu je rod napala neka bolest ili buba, sigurno je da će da prska i da ne poštuje kadencu
Ja te razumem, ali bih dodao da poznajem porodicu koja živi na selu, otprilike 35-40km od najbližeg manjeg grada. Otac ima neki posao koji radi 4-6h dnevno, tada je primao minimalac oko 350 eur ili sl. Žena ne radi, ali imaju pristojno domaćinstvo, razne životinje (ne one velike), zemlju i zasade od čega mogu da dodatno zarade rekao bih oko 1000 pa i više evra mesečno. Svi na selu imaju svoju baštu pa ne moraju da kupuju na pijaci, osim hleba, jogurta, soli, ulja i sl.Ovo mi je bas generalizacija na maks. Ko kaze da ne znam i ne vidjam ljude iz restorana gde jedem?
Dobro je da nisi rekao Ja zapravo nista od ove preve 2 konstatacije nisam rekla. Ja sam osoba iz unutrasnjosti koja se preselila pre 13 godina, zato i pricam iz licnog iskustva. Mnoge stvari za koje sam bila talentovana i koje su me zanimale nisam mogla da radim jer nisam imala opciju za njih, ili nisam imala gradski prevoz u manjem mestu koji bi me do njih dovezao. Ne kazem da mi je lose, ali ne mislim da sam mogla da se oprobam u svemu sto me je zanimalo kao dete. Bila sam cesto nezadovoljna gledajuci svoje vrsnjake koji su npr. imali roditelja koji ne radi (jer porodica ima dovoljno novca) i moze da ih vozi na razne casove, treninge, probe, dok ja nisam jer su meni oba roditelja imala puno radno vreme i termini i lokacije su bile takve kakve su. Postala sam uspesna, ali sam na faksu morala da radim mnogo vise od kolega koji su zavrsili srednju sa uzom specijalizacijom koja ih je usmeravala ka konkretnom faksu. A valjda svi tezimo da deci obezbedimo bolju odskocnu daski i manje cimanja nego sto smo sami imali. Makar je to moja zelja, bila to dobra ili losa filozofija.
Jeste, u toj situaciji gde jedno radi skraceno, drugo ne radi uopste moze da se gaji domaca hrana i vode deca u muzicku do obliznjeg grada. U porodicama gde oba partnera imaju puno radno vreme i neke ambicije i karijere, to nije moguce, a nerazvijenost javnog transporta je nesto sto onemogucava deci da efikasno sami stizu do sadrzaja koji ih zanima. Ja u Bgu znam dosta dece koja u osnovnoj sama putuje na aktivnosti koje ih zanimaju dok su roditelji na poslu ili zauzeti, ne zavise od automobila.Ja te razumem, ali bih dodao da poznajem porodicu koja živi na selu, otprilike 35-40km od najbližeg manjeg grada. Otac ima neki posao koji radi 4-6h dnevno, tada je primao minimalac oko 350 eur ili sl. Žena ne radi, ali imaju pristojno domaćinstvo, razne životinje (ne one velike), zemlju i zasade od čega mogu da dodatno zarade rekao bih oko 1000 pa i više evra mesečno. Svi na selu imaju svoju baštu pa ne moraju da kupuju na pijaci, osim hleba, jogurta, soli, ulja i sl.
Četvoro dece ako se ne varam koje je žena vodila nekoliko puta nedeljno do tog grada (kolima oko 40-45 min) u muzičku školu, sport, jezike i sl i sva deca su se lepo obrazovala
Ne znam ih dobro, ali vidim da se svi lepo oblače, ponašaju, maniri itd. Mislim da je sve stvar dobre organizacije
U Srbiji je tako reći većina sela isto ovako udaljena od prvog najbližeg gradića gde postoje škole sa dodatnim sadržajima, što ispada veoma slično sa putovanjem u okviru Beograda, jer ne retko i sa Zvezdare treba 45 min kad uračunaš pešačenje do odgovarajućeg GSB-a, čekanje na stanici, prevoz i opet pešačenje do krajnje destinacije. U manjim gradovima nema problema sa gužvom u saobraćaju i parkingom, pa ljudi svojim autom direktno iz svog dvorišta stignu brzo gde žele...tako da mu dođe na isto (naravno osim ako idu u Beograd i beogradske gužve gde je sve nepredvidljivo )
Nabavka za one koji nemaju vremena da sami sade svoju baštu (bar u početku dok im grad malo ne izvetri iz glave ) je slična kao u svim velikim državama poput Australije, USA, Kanade, Rusije, gde ljudi odu vikendom i nakupuju za celu nedelju. Danas tako žive sva srpska sela do kojih je došao asfalt. E sad ko neće da dodatno radi to što ima oko sebe, to je druga stvar...
Ne znam kako je sa bežičnim signalom interneta ali znam da postoji državni projekat da do svakog većeg sela stigne optički kabal sa brzim internetom, i na tome se već uveliko radi
Projekti na početku gradnje su uvek jeftiniji i raste im cena kako se približavaju kraju, ne znam šta ti je tu čudno.
Čestitam! Neka je sa srećom!Da se ukljucim u diskusiju o cenama na malo relevantniji nacin.
Ove nedelje idem da potpisem predugovor za novogradnju u izgradnji na Novom Beogradu, cena je 3300 eur/m2 80ak kvadrata, smatram da je OK cena uzimajuci u obzir lokaciju i trziste i potencijal lokacije kroz sledecih 5-10 godina.
50% ide iz licnih sredstava a 50% iz kredita, u 30im sam godinama i sav prihod je stecen samostalno od poslovanja.
Ko hoce nek cestita
Predrasuda je i to da "veliki imaju kontrolu". Velike zanima samo profit. Izmedju ostalog zato ti je hrana neukusna. Ne prska se samo zbog buba već i da brže sazri i istovremeno. A kada sazri sve podjednako na brzinu nije istog ukusa kao nešto što je sazrelo kako treba (konkretno kupi padajaz "od velikih" i uberi kod nekog u bašti, ja npr ne jedem kupovni paradajz, ne mogu, em mi neukusan em me usta peckaju ali zato domaći iz bašte derem). Činjenica je da je ta "kontrola" samo mit, pogotovo kod nas gde sve prolazi, zapravo sve kupovno je upitnog statusa jedino si siguran u svoje. Ali generalno mislim da na to ne treba obraćati pažnju toliko jer se trujemo i drugim stvarima.Slažem se sa celim postom, samo bih dodao malo u vezi gajene hrane vs kupovne. Mislim da se preteruje sa teorijama o prskanju i zdravlju gajene hrane.
Zamislimo malog proizvodjača. Nikome od njih se ne isplati da svaki dan obilaze sve plastenike ili voćnjake i prskaju tek tak tako, nije to misaoni posao.
Dalje, plastenici zahtevaju puno manje posla oko održavanja biljaka, u odnosu na otvorenu baštu, jer su biljke zaštićenije. Naravno, ako proizvodjač, tj seljak, vidi da mu je rod napala neka bolest ili buba, sigurno je da će da prska i da ne poštuje kadencu, ali to uzmimam kao granični slučaj, koji je potpuno realan. Za ovaj slučaj je ipak bezbednije kupovati voće i povrće u velikim marketima, koji nabavljaju od velikih proizvođača koji imaju koliku toliku kontrolu.
Dalje, gajeno iz bašte ne mora nužno da znači da je kvalitetno ili ukusno. U smislu, izuzetno je bitna sorta voća/povrća. U poslednje vreme se uglavnom prodaju sorte koje su izdržljive i jeftine, daju dobar prinos, ali nisu bog zna ukusne, kao pre na primer neki prosek od pre 20 godina. Da bih bio konkretan, pričam na primer o: mladom luku, zelenoj salati, krompiru, krastavcima, paradajzu. Moderne sorte su slabijeg ukusa, mada se i to menja pomalo na bolje, šteluju se sorte ka kvalitetu.
Hm ajd da probam da objasnim detaljnije. Pricam o faznim projektima ali sa kompletno završenim i useljenim fazama. To bi trebalo da je kao najmerodavnije... isti kvalitet, identična lokacija, isti investitor itd. Mada i ovo može da se razlikuje naravno. I sad neki primer npr Wellport, Novi Dorcol itd gde je zavrsena faza, useljena faza, žive ljudi itd i ako je šta malo ostalo u toj staroj fazi, prodavala se za manje nego faza koja je tek krenula da se gradi i koja je bila useljena za npr 2 godine. Ako je tebi logično da gotov stan gde se useliš isti dan platiš manje od onog koji je još u vazduhu, onda si u pravu kako se bliži kraj da je skuplje. Kod projekata koje sam ja pratio za 1.5 god 20% je porasla cena. Ne kažem verovatno ima i projekata gde nije ali bilo šta veće-zvučnije i na dobroj lokaciji cena je otišla za cca 20%.
Wholefoods je sve samo nije organic. To je teska prevara i fora za naivne. Klasican “dumb money”. Uvoze iz Kine i prodaju na foru. Ustalom kaoJedino sto mi je nedostajalo kad sam bio po inpstranstvima kad aam bio mladji je bila hrana. Doduse i ovde je doslo to vreme papirne i bezukusne hrane. I tu ce se praviti raslojavanje onaj lo ima jede organic/whole foods kako god da zovu danas to neprskano, a ostali jedu sta mogu da priuste. Mislim da ima dosta ljudi i na zapadu kojima se ne svidja ovaj neoliberalni korporacujski fasizam koji oni tamo zive dosta vec dugo a ovde polako ulazi.
Ne znam gde si bio. Ja sam u Španiji i Italiji uživao u hrani. U Italiji i u kafi, a kafu ne pijem. U Francuskoj je bilo preskupo za moj džep, jeo sam po fast fudovima i ona njihova lisnata testa, nije loše, ali verujem da za veće pare može isto tako uskusno da se jede. U Nemačkoj, Austrtiji i Engleskoj sam ostao gladan i jeo plastificiranu hranu. Žao mi je što nisam išao u turske restorane, donat i sl. rekli su mi da je to ukusno. U Poljskoj, Rumuniji i Madjarskoj isključivo u McDonalsu, zato što dobijam dijareju.Jedino sto mi je nedostajalo kad sam bio po inpstranstvima kad aam bio mladji je bila hrana. Doduse i ovde je doslo to vreme papirne i bezukusne hrane. I tu ce se praviti raslojavanje onaj lo ima jede organic/whole foods kako god da zovu danas to neprskano, a ostali jedu sta mogu da priuste. Mislim da ima dosta ljudi i na zapadu kojima se ne svidja ovaj neoliberalni korporacujski fasizam koji oni tamo zive dosta vec dugo a ovde polako ulazi.
Mislim da sam ja pisao i pisao sam za male stanove od 30ak kvadrata na obodima grada koji su od 60 do 80000. Takodje ja stvarno idem i gledam te stanove i zovem ljude pa mogu da osetim kako je bilo u decembru recimo i sad.Neko je skoro objavio da mu se čini da cene starogradnje rastu ili uopšte ne padaju, tako nešto. A ja sad ušao na oglase posle desetak dana, baš mi se čini da starogradnja značajno usporava i gubi na ceni, makar u krajevima koje sam ja pratio.
Evo jedan primer, sećam se da je ovaj krenuo sa 169k.
Novi Beograd Stari Merkator
U ponudi imamo fantastičan 3.0 stan u najlepsem delu Novog Beograda. Nalazi se u ulici Luja Adamiča na 4om spratu. Istočno je orjentisan, veoma svetao i fuwww.halooglasi.com
Ima ih još, ali da ne kačim sad pojedinačno. Vidim da Zemun, malo udaljeniji krajevi imaju ponudu od 2200e/m2, što očigledno dosta dobro ide. I što više bude takvih ponuda, starogradnja će imati manje popularnosti. Veća, bolja, povoljnija, ponuda novogradnje, starogradnja se spljošti i eto nas tačno gde treba!
To koji si potencijalni kupac stana i gledaš stanove si svakako merodavniji od bilo kog ko ne kupuje stan, a komentariše.Totalno druge stvari poredimo tako da zanemarite. Ono sto sam hteo reci je da je bas to najmanje za ,,daj da se skucim bilo gde,, idalje u skoku jer su bas te grupe sa malim budžetom (podstanari) saterane u ćošak i jure bilo šta, pa je navala ogromna.