Evo šta ja mislim da je primarno bitno pri odabiru stana, i šta gledam za sebe:
- Bezbedan kraj, dobro osvetljen noću, gde i deca i žene mogu malo kasnije uveče hodati bezbedno bez straha.
- Pristupačna socijalna infrastruktura u blizini stana, znači vrtić, osnovna škola, parkovi, dom zdravlja itd.
- Pristupačni komercijalni sadržaji bar u nekoj meri u blizini stana (npr. veliki supermarket, pijaca, banka, apoteka, neki restoran ili kafić, i slične stvari za svakodnevne potrebe)
- Pristupačan javni prevoz koji vozi u različite delove grada u blizini stana.
- Dužina puta od stana do radnog mesta javnim prevozom ne duža od 30 min u jednom pravcu.
- Prihvatljiva zagađenost vazduha, idealno stan na ok udaljenosti od romskih naselja i privatnih ložišta.
- Stan po mogućstvu u zgradi unutar naselja ili na neki način izolovan od buke, dima i vibracija vozila iz glavnih ulica.
- Stan nije u suterenu, prizemlju ili na poslednjem spratu, iz očiglednih razloga (poslednji sprat može biti ok u pojedinačnim slučajevima).
- Stan ima (funkcionalnu) terasu ili lođu.
- Zgrada je na pristojnoj udaljenosti od susedne zgrade na stranama gde se nalaze prozori (ovo zvuči kretenski, ali sam živeo u zgradi koja je bila jako blizu zgrade prekoputa, i imao sam osećaj da nikad nemam privatnost jer svi prekoputa uvek mogu da vide šta se dešava u stanu)
- Zgrada je u pristojnom i održavanom stanju, sa funkcionalnim interfonom, dobro osvetljena, bez smrada, smeća, odvaljenih gelendera, buđavih zidova i sl.
- Zgrada ima lift ukoliko se stan nalazi na spratu 5 ili više
Argument "20 min kolima" i slično mi ne igra jer kola gledam da izbegnem gde god mogu, a s obzirom da radim u centru, tu je i problem s parkiranjem - prosto ne želim da zavisim od auta. Ok mi je da nekad koristim auto, ali za svakodnevno putovanje uvek bih radije išao javnim prevozom.
Glovo i pozorište me ne zanimaju.