Okolina Nirnberga, Bavarska. Inace stan dolazi sa stanarima, sa kojima treba dogovoriti iseljenje. Moguce u slucaju zahteva za licno koriscenje stana, ali koji su rokovi, postoji li pravo na odstetu, moguci pravni zastoji...nije bas walk in the park.
Pogledajte prilog 193264
Ovaj stan na dva nivoa nema stanare. Tj prazan je. Prakticno 90 kvadrata, 2 parkinga, ogroman park ispred, totalna tisina nocu (radno vreme parka je do 20h), u blizini su dve reke, tu je i veliki gradski park. Preko puta zgrade do ulice je vrtic sa ogromnim dvoristem za igranje, skolom. Na 5-10 minuta hoda su marketi, ima i talijanski restorana, turskih... par minuta kolima su veliki aqua parkovi sa bazenima. Na pesice 10ak minuta je zeleznicka stanica, sban, uban itd Treba max 5 minuta kolima do izlaska na obilaznicu - auto put. Nema solitera tj sve su zgrade do najvise 6 spratova ali uglavnom 4 sprata. To je predgradje Nimberga ali se je to naselje zasebno za sebe i zove se Firt . Nesto kao kao Zemun u Bg-u u administartivnom smislu a i poziciji.
Kakve ima veze sve ovo sto pisem? To je tamo u Nemackoj i pitanje je da li ce cemo ikad imati urbanizam prilagodjen pre svega coveku pa tek onda investiciji tako da je besmisleno uporedjivati. Putovao sam dosta po Nemackoj i Austriji. Radio sam sa dosta ljudi iz tih zemalja. Svugde je na ceni zivot van grada, zivot u kuci ili zivot u malim zgradama/naseljima gde zgrade imaju par spratova - 2, 3 maks,
Kad uporedim BG sa Nimbergom (iako pordjenje nije realno jer je BG dosta veci) zakljucujem da jedini nacin da covek ima kakav takav kvalitet stambenog prostora i samim tim zivota za neke pristojne novce (do 300.000 EUR) u BGu je da
covek napravi sam svoju kucu/stan odnosno:
1) Kupovina placa na kojem je mali faktor izgradjenosti - moze par kuca u nizu ili neka zgrada tipa maks 3 etaze tj plac koji ne zanima investitore.
2) Minimalno 140 kvadrata stambenog prostora bez garaze/parkinga.
3) Da plac ima dovoljnu povrsinu i da ostane bar 2-4 ara slobodnog prostora po stambenoj jedinici
4) Da plac bude na maks 5 minuta kolima do autoputa, obilaznice, magistralnog puta itd
5) Da deci ne treba vise od 30-35 minuta do sredje skole javnim prevozom (osnova je uvek bliza)
6) Ako covek nema finansije da sam to izvede onda da proba da ukljuci rodbinu, kumove ili prijatelje. Ako moze da ih ukljuci onda da imaju zajednicki deo placa namenjen sportu itd
Ne kazem da nema dobrih lokacija i stanova u BG ali to je sada sve 4000+ EUR po kvadratu odnosno preko 500.000+ EUR po jedinici...