Šta je novo?

Cene nekretnina

Zasto nam ne bi napisao nesto strucno vec kad znas sta su bezvezarije? A da nije narativ strucnjaka za kafanskim stolom koji se vrti oko "bag** pere pare". Ne cusmo jos tvoje misljenje. Ja uvek volim da cujem sta misli neko ko kritikuje drugog, a da nije kritika radi kritike.

shadestudio":vyh7l47y je napisao(la):
Zasto nam ne bi napisao nesto strucno vec kad znas sta su bezvezarije? A da nije narativ strucnjaka za kafanskim stolom koji se vrti oko "ba*** pere pare". Ne cusmo jos tvoje misljenje. Ja uvek volim da cujem sta misli neko ko kritikuje drugog, a da nije kritika radi kritike.

Ma uzivaj, mnogo smo jaki u stvari...

Gdp per capita:
Grcka - 17,676.19 USD
Madjarska - 15,899.15 USD
Hrvatska - 13,828.47 USD
Rumunija - 12,896.09 USD
Bugarska - 9,975.78 USD

Ekonomski tigar i lider u regionu - 7,666.24 USD... :lol: E sad cene nekretnina u vecim gradovima po ovim drzavama mozes i sam da nadjes za domaci, ako bas hoces detalje. Ako ti je i dalje nije jasno, svaka cast. Bolji smo mozda samo od Albanije i Makedonije u sirem okruzenju.

A da, zaboravih, namestaju nas u stvari zapadnjaci sa tim statistikama, mrze nas samo zato sto smo pavoslavci. :lol:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893025#p893025:3dzg8cdl je napisao(la):
Milka1 » Pon Okt 25, 2021 11:44 am[/url]":3dzg8cdl]
MrGood2016":3dzg8cdl je napisao(la):
Nemilioner kaze milioneru da donosi lose ekonomske zakljucke.
U Srbistanu znamo svi kako se dolazi do miliona.

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Vradovic ne živi u Srbiji, zato su mu malo iskrivljeni pogledi.

Mozda ne zivi fizicki u Srb, ali toliko vremena provodi na forumu i srpskim tabloidima da sumnjam da je neupucen. Pored toga, cim srece amere odusevljene arhitekturom BNV investicionih solitera, sigirno bas dosta vremena provodi tu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893066#p893066:2w6cgeo9 je napisao(la):
gamblerNBG » Pon Okt 25, 2021 2:05 pm[/url]":2w6cgeo9]
shadestudio":2w6cgeo9 je napisao(la):
Zasto nam ne bi napisao nesto strucno vec kad znas sta su bezvezarije? A da nije narativ strucnjaka za kafanskim stolom koji se vrti oko "ba*** pere pare". Ne cusmo jos tvoje misljenje. Ja uvek volim da cujem sta misli neko ko kritikuje drugog, a da nije kritika radi kritike.

Gdp per capita:
Grcka - 17,676.19 USD
Hrvatska - 13,828.47 USD
Rumunija - 12,896.09 USD
Bugarska - 9,975.78 USD

Ekonomski tigar i lider u regionu - 7,666.24 USD... :lol: E sad cene nekretnina u vecim gradovima po ovim drzavama mozes i sam da nadjes za domaci, ako bas hoces detalje. Ako ti je i dalje nije jasno, svaka cast. Bolji smo mozda samo od Albanije i Makedonije u sirem okruzenju.

A da, zaboravih, namestaju nas u stvari zapadnjaci sa tim statistikama, mrze nas samo zato sto smo pavoslavci. :lol:

Stanje je katastrofalno, sa tendencijom da bude jos gore. Ajde da smo blizu Hrvatske pa da se i prećuti na priče ovde o zlatnom dobu, al preteraše ga. Priča se o BNV i kako će cena još da raste, u trenutku dok mrtvo prase pliva uz promenadu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893066#p893066:i58rce8g je napisao(la):
gamblerNBG » Pon Okt 25, 2021 3:05 pm[/url]":i58rce8g]
shadestudio":i58rce8g je napisao(la):

Gdp per capita:
Grcka - 17,676.19 USD
Hrvatska - 13,828.47 USD
Rumunija - 12,896.09 USD
Bugarska - 9,975.78 USD

Ja ne zastupam stav da smo jaka ekonomija i da je sve super. Ja samo zelim da vidim nesto opipljivo i provereno sto se tice pranja para. I da te cene poticu namestanjem i drzanjem monopola od strane odredjenih ljudi.
Jer ja znam dosta ljudi, i u svojoj porodici i okolini koji su kupili stan u zadnjih 5 godina po trzisnim cenama i nemaju veze ni sa politikom ni sa nelegalnim poslovima.
Prosto kada bi se vestacki drzala cena radi pranja novca, obicni ljudi koji nisu u tome ne bi kupovali stanove jer ne bi mogli da isprate monopolsku cenu.
Cene su ocigledno podignute i novcem ljudi sa legalnim kapitalom, tj trzisno su realne. Razlog je spekulacija i investiciona kupovina jer su kamate na stednju nula.
Evo sta bi urafio neko ko ima 200 000e danas, kako mozes pasivno da izvuces korist od tog novca, bez otvaranja novog biznisa. Nikako. Jedino u stan pa izdavanje, tj to je najlakse resenje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=892294#p892294:31riwvsi je napisao(la):
shadestudio » Пет Окт 22, 2021 2:39 pm[/url]":31riwvsi]Rec je o velikom hajpu i nadi ljudi koji zele deo kolaca po svaku cenu, jer hoce da zarade bez motike. Kad god se stvori okruzenje u kojem se misli da postoji hleb bez motike (a trenutno postoji) vrednost postaje nerealna.
Na isti nacin se moze objasniti rast i pad cene bitkoina, i uvek ima ljudi koje pogoni vera da ce za koliko god da kupe, zaraditi. Tako je trenutno i sa stanovima.
Mada inflacija i generalno bolje zarade doprinose i realnom rastu.
Ja isto nisam sprema da dam preko 2700 na Nbg i za nesto najbolje, ali opet cekanjem kes samo gubi vrednost, kamate na stednju nepostojece, sta sa kesom? Opet nemas drugu opciju nego da das koliko traze.
То је замка инфлације. ~0% каматне стопе су проблем. Дићи ће их када балон почне да пуца, када буде било касно. Биће то веома велики пренос богатства.

Koliko ljudi ima 200 000 sa kojima ne zna šta će pa bi da ih udomi u nekretnine?

To najbolje Eagle Hills da pitas posto su platili bankama da zloupotrebe informacije koje imaju o svojim klijentima koji imaju 100k i vise na stednji.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893115#p893115:3ejoleob je napisao(la):
Milka1 » Pon Okt 25, 2021 4:18 pm[/url]":3ejoleob]Koliko ljudi ima 200 000 sa kojima ne zna šta će pa bi da ih udomi u nekretnine?

I čime se bave ti ljudi kad imaju 200000e u kešu? Ok, znam više ljudi iz IT industrije, ali svi su u kreditima. Nemaju štednju od 200000. Koji su to poslovi plaćeniji od IT-ja pa da imaju toliku štednju?

Sto se tice izdavanja, opet ne znam ko je to bio toliko pametan da zaradi 200000 i dovoljno glup da ulozi u nesto sto ce mu vracati ulog 50 godina... Cak je bolje kupiti 4 stana u centrima gradova u unutrasnjosti s tim parama, nego 1 u Bg.

Sto se tice programera, koliko vremena treba nekome ko zaradjuje 1500 evra da ustedi 200000, ako recimo trosi samo 500 eur mesecno?

Mnogo se ljudi sa debelim stekom pojavilo u kratkom roku...

p.s. da predupredim, da vradovicu, znam da ti poznajes programere koji zaradjuju i 7k i 8k mesecno, ne pricam o njima :D ne kazem da ne postoje... ne kazem i da jeti ne postoji, iako ga ja nisam video.

Echo":3jz5stpf je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893115#p893115 je napisao(la):
Milka1 » Pon Okt 25, 2021 4:18 pm[/url]":3jz5stpf]Koliko ljudi ima 200 000 sa kojima ne zna šta će pa bi da ih udomi u nekretnine?

I čime se bave ti ljudi kad imaju 200000e u kešu? Ok, znam više ljudi iz IT industrije, ali svi su u kreditima. Nemaju štednju od 200000. Koji su to poslovi plaćeniji od IT-ja pa da imaju toliku štednju?
Ja ne znam ni jednog IT stručnjaka da je kupio jedan stan koje će da izdaje, a znam ih poprilično. Svi koji su uzeli stan uzeli su ga za život i to prije ovih cijena. Ako su uložili neki novac to je u neke projekte tipa malih solarnih elektrana i sl.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893126#p893126:3uq6yun4 je napisao(la):
Milka1 » Pon Okt 25, 2021 5:09 pm[/url]":3uq6yun4]
Echo":3uq6yun4 je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893115#p893115 je napisao(la):
Milka1 » Pon Okt 25, 2021 4:18 pm[/url]":3uq6yun4]Koliko ljudi ima 200 000 sa kojima ne zna šta će pa bi da ih udomi u nekretnine?

Ja ne znam ni jednog IT stručnjaka da je kupio jedan stan koje će da izdaje, a znam ih poprilično. Svi koji su uzeli stan uzeli su ga za život i to prije ovih cijena. Ako su uložili neki novac to je u neke projekte tipa malih solarnih elektrana i sl.

Upravo tako. Imam slična iskustva. Sa druge strane, neki vlasnici starogradnji pokusavaju da upecaju nekog po ovim nenormalnim cenama, a realno ni ne nameravaju da prodaju stan. Ispada da na Novom Beogradu svaki iole valjan stan u starogradnji vredi minimum 100000e, znaci svaka zgrada najmanje 5-6 miliona eur. U medjuvremenu, u istom kraju se u Maxiju kupuju limun i pomorandže na komad. Pravi ekonomski boost.

Sada investiranje u stanove u investicionim soliterima ne treba da vrati novac rentom, nego prodajom tih investicija drugim investitorima.

MrGood2016":10yr2vgn je napisao(la):
Sada investiranje u stanove u investicionim soliterima ne treba da vrati novac rentom, nego prodajom tih investicija drugim investitorima.
To je ok, ako bi cijene rasle, a ko može biti siguran da će da rastu, znači svi oni koji sad kupe stan u novogradnji za 2500 očekuju da će ga prodati za min 3000 i tako zaradit? Meni to ne djeluje kao dobra računica, mada može biti da i to dođe. Ono što je meni nenormalno je da nema više ono što manja kvadratura skuplji kvadrat ili da je ista cijena kvadrata u milutina milankovica i bloku 61 kao u bloku 70a, a opet te cijene su isto cerak vinogradi novogradnja nekih 1900 +pdv, i adrmirala geprarta stara gradnja 2000 renoviran. Ako je to taj ekonomski tigar onda on jede svoju djecu.

Pa sto mora stalno da rastu? Trziste je ciklicno, nekada ce da rastu nekada ce da opadaju. Bitno je samo da prodas kada budu vise cene nego kada si kupio. Ili kupi stan u bnv, pardon investiraj. Tu svi koji su do sada kupili stan su u plusu, i taj plus moze da bude samo veci. A tek kad nagrnu bugarski turisti, pa sajamski turisti, pa kad bude gotova brza pruga do budimpeste pa Madjari pocnu da dolaze na vikend.. Nezaustavljivo jurimo ka 5k u Mirijevu, 15k u BNV. Ove cene sada su bagatela.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893139#p893139:va5ev8cy je napisao(la):
MrGood2016 » Pon Okt 25, 2021 7:19 pm[/url]":va5ev8cy]Pa sto mora stalno da rastu? Trziste je ciklicno, nekada ce da rastu nekada ce da opadaju. Bitno je samo da prodas kada budu vise cene nego kada si kupio. Ili kupi stan u bnv, pardon investiraj. Tu svi koji su do sada kupili stan su u plusu, i taj plus moze da bude samo veci. A tek kad nagrnu bugarski turisti, pa sajamski turisti, pa kad bude gotova brza pruga do budimpeste pa Madjari pocnu da dolaze na vikend.. Nezaustavljivo jurimo ka 5k u Mirijevu, 15k u BNV. Ove cene sada su bagatela.
Ovaj deo teksta od bugarskih turista pa do kraja je pretpostavljam ironija. :D

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893113#p893113:nzfrr1s9 je napisao(la):
shadestudio » Pon Okt 25, 2021 5:04 pm[/url]":nzfrr1s9]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893066#p893066:nzfrr1s9 je napisao(la):
gamblerNBG » Pon Okt 25, 2021 3:05 pm[/url]":nzfrr1s9]
shadestudio":nzfrr1s9 je napisao(la):

Gdp per capita:
Grcka - 17,676.19 USD
Hrvatska - 13,828.47 USD
Rumunija - 12,896.09 USD
Bugarska - 9,975.78 USD

Ja ne zastupam stav da smo jaka ekonomija i da je sve super. Ja samo zelim da vidim nesto opipljivo i provereno sto se tice pranja para. I da te cene poticu namestanjem i drzanjem monopola od strane odredjenih ljudi.
Jer ja znam dosta ljudi, i u svojoj porodici i okolini koji su kupili stan u zadnjih 5 godina po trzisnim cenama i nemaju veze ni sa politikom ni sa nelegalnim poslovima.
Prosto kada bi se vestacki drzala cena radi pranja novca, obicni ljudi koji nisu u tome ne bi kupovali stanove jer ne bi mogli da isprate monopolsku cenu.
Cene su ocigledno podignute i novcem ljudi sa legalnim kapitalom, tj trzisno su realne. Razlog je spekulacija i investiciona kupovina jer su kamate na stednju nula.
Evo sta bi urafio neko ko ima 200 000e danas, kako mozes pasivno da izvuces korist od tog novca, bez otvaranja novog biznisa. Nikako. Jedino u stan pa izdavanje, tj to je najlakse resenje.

Ponovo delim, posto se brzo zaboravlja.

Stanovi se ne kupuju iz viska legalnih sredstava.
Stednja i pored niskih kamatnih stopa raste.

Stednja na kraju Juna 2021
99 mlrd RSD
12 mlrd EUR

Izvor: NBS
https://nbs.rs/sr_RS/scripts/showconten ... l?id=17222

Stednja na kraju 2020
93 mlrd RSD
11,4 mlrd EUR

https://nbs.rs/sr/scripts/showcontent/i ... l?id=16600

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893138#p893138:27kbcmfo je napisao(la):
Milka1 » Pon Okt 25, 2021 8:11 pm[/url]":27kbcmfo]
MrGood2016":27kbcmfo je napisao(la):
To je ok, ako bi cijene rasle, a ko može biti siguran da će da rastu, znači svi oni koji sad kupe stan u novogradnji za 2500 očekuju da će ga prodati za min 3000 i tako zaradit? Meni to ne djeluje kao dobra računica, mada može biti da i to dođe. Ono što je meni nenormalno je da nema više ono što manja kvadratura skuplji kvadrat ili da je ista cijena kvadrata u milutina milankovica i bloku 61 kao u bloku 70a, a opet te cijene su isto cerak vinogradi novogradnja nekih 1900 +pdv, i adrmirala geprarta stara gradnja 2000 renoviran. Ako je to taj ekonomski tigar onda on jede svoju djecu.

To je zapravo najfascinantnije, novogradnja na perifieriji se priblizava starogradnji u centru. Znaci treba da platim isto kao u centru, a da putujem sat vremena do posla. Pa ko je ovde lud?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893139#p893139:1px0f5xk je napisao(la):
MrGood2016 » Pon Okt 25, 2021 8:19 pm[/url]":1px0f5xk]Pa sto mora stalno da rastu? Trziste je ciklicno, nekada ce da rastu nekada ce da opadaju. Bitno je samo da prodas kada budu vise cene nego kada si kupio. Ili kupi stan u bnv, pardon investiraj. Tu svi koji su do sada kupili stan su u plusu, i taj plus moze da bude samo veci. A tek kad nagrnu bugarski turisti, pa sajamski turisti, pa kad bude gotova brza pruga do budimpeste pa Madjari pocnu da dolaze na vikend.. Nezaustavljivo jurimo ka 5k u Mirijevu, 15k u BNV. Ove cene sada su bagatela.

Bagatela su bile pre 7-8 godina kad si mogao za 1000e kvadrat da biras stan na NBG. Ovo sad ne da je skupo, nego jos dodatno i prebrzo skace, 400-500e godisnje fazon.

Tin":19a94qzo je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893113#p893113 je napisao(la):
shadestudio » Pon Okt 25, 2021 5:04 pm[/url]":19a94qzo]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893066#p893066 je napisao(la):
gamblerNBG » Pon Okt 25, 2021 3:05 pm[/url]":19a94qzo]
shadestudio":19a94qzo je napisao(la):

Gdp per capita:
Grcka - 17,676.19 USD
Hrvatska - 13,828.47 USD
Rumunija - 12,896.09 USD
Bugarska - 9,975.78 USD

Ekonomski tigar i lider u regionu - 7,666.24 USD... E sad cene nekretnina u vecim gradovima po ovim drzavama mozes i sam da nadjes za domaci, ako bas hoces detalje. Ako ti je i dalje nije jasno, svaka cast. Bolji smo mozda samo od Albanije i Makedonije u sirem okruzenju.

A da, zaboravih, namestaju nas u stvari zapadnjaci sa tim statistikama, mrze nas samo zato sto smo pavoslavci.

Ponovo delim, posto se brzo zaboravlja.

Stanovi se ne kupuju iz viska legalnih sredstava.
Stednja i pored niskih kamatnih stopa raste.

Stednja na kraju Juna 2021
99 mlrd RSD
12 mlrd EUR

https://nbs.rs/sr_RS/scripts/showconten ... l?id=17222

Stednja na kraju 2020
93 mlrd RSD
11,4 mlrd EUR

https://nbs.rs/sr/scripts/showcontent/i ... l?id=16600

Kod nas nije moguce kupiti stan pomocu novca koji nije legalan - ima formular koji moras da popunis ako hoces da uplatis novac u banku, a notari ne dozvoljavaju solarne kupoprodaje. A sad ima i ova glupost od zakona o poreklu imovine koji ne donosi nista novo.

To je zabluda da se kod nas stanovi kupuju od novca iz nelegalnih izvora prethodno opranog kroz firme.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893113#p893113:p5dwldao je napisao(la):
shadestudio » Pon Okt 25, 2021 5:04 pm[/url]":p5dwldao]

Meni je ovo potpuno ok. Ako imas 200k koje ti leze sa strane, ne mozes sa zamislis situaciju u kojoj moze da ti zatreba gotov novac - u krajnjoj liniji tebe nije ni briga da li ce stan sledece god vredeti 200, 210 ili 190 - samo ti je potrebno negde da parkiras novac - najlogicnije je da uzmes nekretninu.

Moja cela prica je samo jedna od teorija otkud odjednom toliki skok u broju ljudi koji ne znaju sta ce sa novcem.

S druge strane - treba da budes prilicno hrabar da sad uzmes stan na kredit - sa promenljivom kamatnom stopom.

Inace meni je najbolji dokaz da je trziste u potpunom ludilu kada ti jedan ispod drugog izadju dva oglasa za isti stan, objavljena istog dana - sa razlikom od 30.000 evra u ceni.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893164#p893164:23ig9hme je napisao(la):
Duško Đ. » Pon Okt 25, 2021 10:08 pm[/url]":23ig9hme]ako je ova vest tačna broj kreditnih kupaca se sve više smanjuje odnosno povećava se broj keš kupaca.

"Na osnovu prikupljenih podataka iz kupoprodajnih ugovora, u trećem kvartalu 2021. godine 14 odsto nepokretnosti je plaćeno iz kreditnih sredstava, a 86 procenata gotovinom."

Izvor:
https://nova.rs/vesti/biznis/rekordna-k ... -u-srbiji/
Malo je izmanipulisan naslov jer sagledava sve vrste prometa (kupovina zemljišta je prakticno 100% za keš i 0% kredit), ali kada se pogleda udeo kupovine na kredit u Beogradu dostigao je 40% https://www.rgz.gov.rs/content/Vesti/20 ... 202021.pdf (strana 9)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893118#p893118:3d7o67pk je napisao(la):
Echo » Pon Okt 25, 2021 5:34 pm[/url]":3d7o67pk]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893115#p893115:3d7o67pk je napisao(la):
Milka1 » Pon Okt 25, 2021 4:18 pm[/url]":3d7o67pk]Koliko ljudi ima 200 000 sa kojima ne zna šta će pa bi da ih udomi u nekretnine?

Takvih ljudi, pogotovo mladih, ima u Srbiji koliko hoces.

Ne znam zasto svi pod programerima smatraju ljude koji su zaposleni kod srpskog poslodavca (koji btw mesecno uzme 1000e po zaposlenom za sebe) za 1500e. Pa to su smesne pare. Programeri, dizajneri, arhitekte, seo strucnjaci, koji rade direktno sa inostranstvom na frilens bazi (formalno kao PR) se namlate minimum 40 000e godisnje, a mnogi i preko 80 000e. Recimo da bih sebe ubrojao u nekog ko se bavi pomenutim zanimanjima na pomenuti nacin. I takvih ima bar 5-8 000 u srbiji. Stoga 200 000 za par godina bez problema.

Bitno je napomenuti da ovakva zarada pre 10 god nije bas bila izvodljiva zbog nerasprostranjenosti outsorsinga uopste.

Moj teca ima 200 hektara zemlje, i godisnje ima cistu zaradu od 100 000e. Naravno deo ide u proizvodnju, ali deo u stanove. Takvih poljoprivrednika imas par hiljada u srbiji.

Ovo su samo neki nacini da se ima 200 000 e ustedjevine. I vec smo na cifri od oko 10 000 ljudi.

Vrh